O încheiere dorită – Andrei Marga

Aflu din presă că, prin decizia cuiva, s-a pus capăt emisiunii „Dialoguri cu Andrei Marga”, inițiată în 2002 de directorul de atunci al TVR Cluj, Ioan Mușlea. Sincer, în urmă cu cîteva luni, la atingerea a 450 de emisiuni înregistrate, doream, împreună cu distinsul ziarist Karen Sebesi, să încheiem.

TVR Cluj nu-l mai vrea pe prof. Marga

Altădată, TVR Cluj era condusă de personalități cu apetit cultural. Instituții de acest fel ar și putea juca un rol într-o modernizare a cunoștințelor și atitudinilor. Or, nu se mai pot face emisiuni serioase când te supraveghează activiști modești, nelegați strict de cultura majoră și dezbaterea de idei, ei fiind fructul algoritmiei locale. Noi nu eram motivați de televizare în orice chip, ci de cultivarea unei dezbateri actuale și profitabile celor care ne urmăreau. Nu ne interesa alunecarea în ludismul și oportunismele ce invadează, din nefericire, spațiul mediatic.

Derapajele desemnărilor din România recentă ar trebui să îngrijoreze cetățenii, dar mai ales pe cei care le fac.

Cum am spus, nu mai eram interesați să continuăm emisiunea. Am mai dus-o, totuși, spre a rotunji proiectul, care a atins peste 480 de înregistrări, în vederea editării ulterioare a unora în volume. Am putea muta emisiunea în altă televiziune, dar consacrarea contează și am, firește, priorități noi.

Vreau să mulțumesc directorilor Ioan Mușlea, spre regretele noastre, dispărut dintre noi, și Romeo Couți, care au sprijinit o emisiune, din păcate, singulară în România, emisiune de dezbatere cu mintea liberă a temelor fierbinți ale actualității, în coordonatele culturii internaționale actuale, pe surse de informare aduse la zi. Le mulțumesc și celor care au fost intervievatorii, stabiliți prin acordul cu TVR Cluj – Ion Mureșan, Cristina Nistor, Ovidiu Pecican și Karen Sebesi. Mulțumesc cu recunoștință publicului care ne-a încurajat cu observații și solicitări tematice și foarte numeroșilor telespectatori din țară și din străinătate. Fără fiecare dintre ei, emisiunea nu și-ar fi atins scopul.

Andrei Marga, la 22 septembrie 2022

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Andrei Marga 578 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. Sorosistii clujeni au fost deranjati de ADEVAR.Iar ardelenii destepti si neam de s l ugi s au executat.

 2. Pentru copii se fac papusi vorbitoare, tin o eternitate, doar sa le schimbi bateriile !

 3. Stai sa vezi ce urmeaza in „#lumea#libera” #neonazista: dat afara de la universitate, retragerea titlurilor de doctor, blocarea conturilor, interzicerea accesului in magazine si … puscaria #libera si #democrata !
  Felicitari pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume !
  Slava Z !

 4. Domnule Profesor si noua ne vor lipsi „Dialoguri cu Andrei Marga”. Poate totusi se vor gasi si alte televiziuni, care sa organizeze emisiuni cu participarea dumneavoastra.

 5. Cenzura super-oficiala model implementat cu succes de parlamentarul libreal AMEXANDRU MURARU si asociatii si cand de gandesti ca la revolutia din 1989 unul din punctele forte a fost tocmai libertatea de exprimare, practic este o reintoarcere la perioada anilor 1950, mai lipseste si o institutie de stat dupa modelul Securitatii ca sa inceapa anchetele penale si magistrati bine renumerati aflati in solda PNL-UDMR pentru pronuntarea de sentinte politice.

 6. Cine vrea sa inteleaga ce inseamna Clujul si clujenii, sa se uite la cel mai iubit dintre clujeni, acel IMPOSTOR ajuns doctor in stiinte juridice sustinand ca ESENTA DEMOCRATIEI CONSTA IN PARLAMENTUL BICAMERAL, iar dupa cativa ani, la ordinul ordinarului petrov, a inceput sa sustina ca ESENTA DEMOCRATIEI CONSTA IN PARLAMENTUL UNICAMERAL.

 7. Margelatule, dai pe la ascunzișuri maxime care sunt mereu false în cazul respectiv. Știu, atît ți-e mintea – scurtă, îngustă și îmbîcsită. Să fim clari, nu are ce pierde domnul Marga. Probabil a fost emisiunea record ca durată a TVR (2002-2022). Bănuiesc că 480 de emisiuni puțini au făcut. Dar pierde dezbaterea publică din România. Ceea ce ar trebui să răscolească conștiințele. Domnul Marga va găsi unde să-și spună părerea. Dar cui prodest? Cu margelați de azi vom avea pierderi tot mai multe – nu au nimic de zis, dar bîrfele lor arată mizeria în care s-a ajuns.

 8. „Bănuiesc că 480 de emisiuni”

  Nici Charlici n-a vorbit atata, vorba lunga, saracia omului,

 9. @ Margelatu – când consumi semințe nu mai scuipa cojile pe jos. Știm că ești obișnuit la partidul laturii lgbtiqiste a securității, sa scuipi tot ce ti se ordona, dar nu luat de buna chiar tot ce-ti spun șefii. Strugurii pe care-i servește domnul Marga sunt întotdeauna dulci și revigoranti pentru suflet. Acum dacă matale ai fost invatat ca n-ai suflet și ca sufletul e o piedica în calea corectitudinii politice, asta e chestiunea domniei tale fanariote de mare iubitor de pitici fizici și intectuali # rezistenți făcuți de rușine de prostituatele ucrainiene pentru lipsa lor de rezistenta la efort.

 10. @Mihnea

  tine minte 5 cuvinte
  * e mai rău ca înainte *

  PS …cu vaccinurile cum stai ?

 11. Andrei Marga,daca nu s-a scrintit la batranete,inseamna ca toata viata a fost un mare ipocrit.

 12. Sebastian Exact,Marga al tau va avea unde sa-si verse laturile, prin televiziunile pro-ruse. Altfel, a ajuns de mila si sila.

 13. Ce rost are in epoca de astazi sa mai zgandari tampenia aia cu revizuirea granitelor? Pai aproape ca nu mai sunt granite. Te duci unde vrei, cand vrei. Eu unul nu am de gand sa mor ocupand pamantul altei tari, chiar daca a apartinut odata de RO. Ce, sunt orc, rusnac?

 14. Omenirea trăieşte o epocă a promiscuității cum nu a existat vreodată în întreaga ei istorie iar consecințele acestui mod de viață, pe termen mediu şi lung, nu pot fi benefice pentru nimeni. Pe zi ce trece, ne scufundăm tot mai mult în el şi în ciuda faptului că mulţi conştientizează asta, ori se mențin, ori se adâncesc, în timp ce alții îl alimentează aproape exponențial acoperind orice voce care îndeamnă la o reală şi autentică trezire a conştiițelor. Pare un fel de „sinucidere asistată” iar dacă nu încercăm să ieşim din această spirală ce foarte bine poate fi şi una a ignoranței, este posibil să fim sau să devenim protagoniştii propriului nostru dezastru de care, în mod paradoxal, încercăm şi dorim să scăpăm.

 15. @Sebastian,cinstitul tau De gaulle Marga a ajuns ca Grigore Leşe sau Virgil Ianţu, nelipsiti la concursul’ mecle antipatice’!Nu mai spun ca Fuergo il bate de la distanta pe de gaulle al tau prin popularitatea fanilor sai, toti de la +60 de primaveri in sus

 16. Costi Margelatu, mergeți nenilor și mai luați o țuică, că doar tot așa gîndiți ca două curci bete. Senilitatea oricum vi se vede cu fiece pas (din melodia Pas cu pas). Dacă tot bateți cîmpii și, din păcate, culoarele oamenilor care știu ceva, ca să mai găsiți și voi scame, observați că nu vîrsta contează, ci echiparea. Echiparea culturală și intelectuală. Marga nu face caz de ceva, dar îl vedem la Cluj, Tuda, Tg.Mureș, Beliș la înot și urcat muntele. Iar condiția intelectuală și cultura lui voi le veți avea la Sfântul Așteaptă. Voi, toată ziua la bufet, nu-l puteți ajunge nici la atletism și nici la intelectualitate.

 17. …escu, bine punctat!
  Situatia este intocmai asa. In Romania actuala, numaram pe degetele de la o mana intelectualii nealiniati ideologic la noua doctrina globalisto-sorosista. Cand o voce ca a prof. Marga este cenzurata, societatea in care traim nu e cu nimic mai buna decat cea dinainte de 1989. Spune multe despre noi ca indivizi. Cat de josnici am ajuns… sa „inchidem gura” filozofilor, oameni care prin natura meseriei gandesc profund, au idei diferite, nealiniate noii ordini dominante, gandirea unica.
  Asadar au luat la tinta „ultimul mohican”! In asa zisa Democratie a zilelor noastre, gandirea altfel deranjeaza, esti etichetat imediat, derapezi de la modelul impus de gandirea unica.
  Gandirea critica ar trebui sa constituie o reactie fireasca contra uniformizarii globale a constiintelor care se inregistreaza la orizont si de falsul pluralism al societatii occidentale. „Astazi ordinea dominanta nu reprima critica dar face tot posibilul ca ea sa nu se constitue”.
  Va imaginati ce ar gandi marii filozofi greci Socrate, Platon, etc. cand ar vedea cum s-a transformat democrazia care ne-au lasat-o ei? Trist…

 18. V-ați uitat vreodată în oglindă bă AntiPSD, Margelatu și alții care sunt același? V-a cerut domnul Marga ceva? V-a cerut votul – doamne ferește. Cred că nici Fuego sau Leșe nu s-au dat pe mâna voastră. Bateți coclaurile cu vulgarități, că asta, doar asta, dovediți că puteți. Domnul Marga este un om independent, care stă ziua prin biblioteci – spre deosebire de voi, care luați sarcini de măturat străzile ca nu cumva oamenii să judece cu capul lor. Mintzițzi, doar, cum respirați. Așa că mergeți la oglindă și stați acolo pînă vă ia cineva. PSD este pentru voi un munte la care nici nu v-ar tolera cineva. Așa de murdari arătați. Cum sunteți de fapt.

 19. FIȚI RAȚIONALI pe FOND ! DACĂ se POATE..
  “UNA-I UNA , ALTA-I ALTA” și ORICÂT de
  ATIPICA e “ZICEREA” ASTA , DL. MARGA
  a SPUS “CE A SPUS “ CA….. “OM” și
  “ISTORIC” DECI “ LEGITIMA APĂRARE”
  PREZUMATA ;
  CÂȚI dintre DVS. ȘTIȚI FAPTUL ca
  “COLONIZAREA SIBERIEI” au FĂCUT-O
  CAZACII !?
  CINE își ASUMA EXTERMINAREA ETNILOR
  SIBERIENE !?
  MOLDOVA lui ȘTEFAN cel MARE a FOST PRĂDATĂ
  MEREU !? de “VECINI RUȘI” sau UCRAINIENI !?
  VA SUNT RECUNASCATOR pt. ORICE VARIANTA .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.