O lovitură fiscală dată afacerilor mici poate ricoșa în recesiune

Proiectul Ordonanței de Urgență privind măsurile pentru finanțarea deficitului bugetar este o lovitură fiscală dată afacerilor mici și mijlocii, cu efecte negative asupra investițiilor, locurilor de muncă și economiei, dar stimulative pentru inflație, avertizează Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

„Guvernul trebuie să examineze cu luciditate situația economică a României, în contextul tensiunilor globale, al inflației persistente și al incertitudinilor multiple, în care o lovitură fiscală dată afacerilor mici nu ar echilibra bugetul țării, deoarece ar stimula inflația, șomajul, falimentele și ar putea încetini creșterea economiei. Statul ar putea încasa mai mult dacă legislaţia fiscală ar fi simplă şi clară. Mulţi posibili antreprenori renunţă să înceapă o afacere din cauza impredictibilităţii legislaţiei fiscale şi a complexităţii normelor aferente.”, a observat Cristina Chiriac, doctor în economie, președintă CONAF.

Impozitarea microîntreprinderilor ar trebui să susțină activitatea acestora, esențială pentru echilibrarea unei economii moderne de piață, dar ultimele modificări fiscale deja aplicate au sensibilizat puternic afacerile mici, iar propunerile aflate pe agenda guvernului le-ar putea tripla povara fiscală, avertizează Mihaela Mitroi, Managing Partner Global Tax Advise, consultant fiscal, președintă Sucursala CONAF București.

„De la 1 ianuarie 2023 plafonul pentru încadrarea ca microîntreprindere a fost redus la jumătate (500.000 euro față de 1 milion euro) și cu condiții mai restrictive. Asistăm acum la condiții și mai aspre, respectiv la creșterea impozitului de la 1 la 3% pentru microîntreprinderile care obțin venituri de peste 300.000 lei. Indiferent de acest plafon, microîntreprinderile care desfășoară activități în zona IT (editare și realizare de software etc.), hoteluri, restaurante, activități juridice, asistență medicală generală sau stomatologică vor plăti automat un impozit de trei ori mai mare decât în prezent pentru venituri până la 500.000 euro”, a avertizat Mihaela Mitroi.

            Inflația va fi o consecință colaterală a acestei creșteri puternice a presiunii fiscale, deoarece pentru a rezista în piață antreprenorii vor scumpi serviciile.

Sub presiunea creșterii poverii fiscale, IMM-urile profitabile își vor reduce sau chiar amâna investițiile, a observat Mihaela Mitroi.

„Companiile care au venituri peste pragul de 300.000 lei și care au o rată a rentabilitatii de peste 30% vor datora impozit pe profit de 16% începând cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită. Cu alte cuvinte sunt penalizate microîntreprinderile profitabile, antreprenoriatul local fiind astfel descurajat să efectueze noi investiții”, a spus Mitroi.

Pe agenda guvernului se găsesc și măsuri care descurajează investițiile individuale multiple în mai multe afaceri mici, într-o schemă de impozitare care sfidează logica fiscală, a mai observat Mitroi.

„Antreprenorii care au afaceri mici, dar diversificate (în mai mult de o microîntreprindere), vor ajunge să plătească impozit pe profit 16% dacă dețin mai mult de 25% în capitalul social – până acum fiind permisă deținerea în cel mult 3 microîntreprinderi. Cu alte cuvinte, vor rămâne cu regimul fiscal de microîntreprindere doar pentru o singură afacere. În același timp, aceiași antreprenori cu afaceri diversificate vor deveni de asemenea plătitori de impozit pe profit, chiar dacă realizează o cifră de afaceri mai mică de 500.000 euro, în cazul în care veniturile cumulate ale microîntreprinderilor deținute depășesc acest plafon și dacă acestea sunt considerate întreprinderi legate, ajungând în situația în care nu vor putea aplica regimul de microîntreprindere nici măcar pentru o companie.”, a spus Mitroi.

Nu în ultimul rând antreprenorii ar putea fi obligați să plătească impozitele în avans, până la închiderea anului financiar, pentru ultimul trimestru, în condițiile în care, de curând, fusese aliniată plata impozitului pentru microîntreprinderi cu data pentru plata impozitului pentru celelalte companii, respectiv 25 iunie a anului următor, măsură care riscă să înglodeze în datorii afacerile mici și chiar să le arunce în faliment, mai avertizează Mihaela Mitroi.

„O altă sarcină suplimentară pentru antreprenorii care își desfășoară activitatea în regim de microîntreprinderi este plata de avans a impozitului aferent ultimului trimestru al anului, respectiv până pe 25 decembrie, prin estimarea lunii decembrie la nivelul celei precedente”, a observat Mihaela Mitroi.

„Toate aceste măsuri afectează posibilitatea microîntreprinderilor de a-și continua derularea afacerilor, pentru că extragerea bruscă de disponibilități bănești prin impozite, conduce la o eventuală imposibilitate a acestora de a se dezvolta prin investiții, având în vedere posibilitățile limitate a unor surse de finanțare pentru acestea. Putem asista astfel la o reducere a numărului microîntreprinderilor care își desfășoară activitatea pe piața românească cu efecte asupra sustenabilității mediului economic din România”, a conchis Mihaela Mitroi.

Intensificarea presiunii fiscale asupra afacerilor mici și mijlocii are, deja, un impact negativ în piața forței de muncă: oportunitățile de angajare sunt reduse, iar numărul angajaților s-a micșorat, deoarece companiile și-au redus investițiile și, în plus, și-au ajustat necesarul de personal, a observat Cristina Chiriac.

„România este singurul stat din Uniunea Europeană care a înregistrat, la finalul celui de-al doilea trimestru, o scădere a numărului de persoane ocupate față de aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. Trebuie să observăm că această scădere a populației ocupate cu 1,9% nu poate fi efectul unei reduceri a personalului bugetar, care, deși anticipată, nu a avut încă loc. O eventuală înăsprire a fiscalității IMM-urilor și microîntreprinderilor, în contextul dificil al încetinirii economiei, al inflației persistente, al intensificării presiunilor de creșteri salariale și al creditării scumpe și limitate descurajează crearea de noi locuri de muncă și afectează creșterea economică. Atunci când afacerile mici și mijlocii se luptă să-și gestioneze povara fiscală, concedierile fac parte din strategia de supraviețuire a afacerii”, a mai observat Cristina Chiriac, președintă CONAF.

„În esență”, avertizează Cristina Chiriac, „România nu-și poate asigura o creștere economică viguroasă cu majorări de impozite și taxe pentru a susține cheltuieli bugetare uriașe, în timpuri dominate de crize multiple și simultane. Dimpotrivă, intensificarea poverii fiscale asociată afacerilor mici și mijlocii, aplicată în acest an, a avut deja un efect negativ: economia a încetinit și peste 160.000 de oameni s-au retras din piața muncii. Mai mult, sub presiunea fiscalității excesive abilitatea antreprenorilor de a accesa banii europeni se reduce drastic. Și atunci, o măsură impusă de nevoia de a consuma banii europeni se dovedește a fi de fapt doar o nouă barieră ridicată în calea accesării fondurilor europene. Un efect de ricoșeu probabil neluat în calcul. Un deficit excesiv nu poate fi rezolvat printr-o fiscalitate excesivă, deoarece apare riscul alunecării economiei în recesiune. Winston Churchill a descris cât se poate de clar capcana fiscalității excesive și inoportune: Ideea că o națiune poate ajunge la prosperitate cu ajutorul taxelor este una dintre cele mai rudimentare iluzii care a încurcat vreodată mintea umană.”

CONAF are în componența sa două federații, nouă patronate, 15 asociații, 26 sucursale și peste 4.000 de companii, peste 170.000 de angajați.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. „Inflația va fi o consecință colaterală a acestei creșteri puternice a presiunii fiscale”

    Cine va pune sa publicati astfel de aberatii ? Orice taxa sau impozit scade inflatia, in realitate, nu in inchipuirea unei inchipuite. Inflatia este generata de bani introdusi pe piata, nu de catre cei scosi de pe piata. Sfanta simplicitate !

    • Dar de cand ar fi un guvern romanesc ingrijorat ca ar fi afectate afacerile si companiile romanesti?? Pe bune? In Romania guvernele nu au cultul locurilor de munca. Controalele inchid orice fara nicio mila ca niste oameni pot fi dati afara. De fapt in Romania nu exista niciun fel de mila sau compasiune in general. Cu exceptia faptului cand e un teledon si se strang niste bani pentru un amarat. Atunci se declanseaza ceva in creier care altfel doarme adanc.

  2. Nimeni nu știe care sunt acele măsuri, dar toți țipă că sunt afectați.
    Când Nicușor Dan a mărit prețul biletului la tramvai de la 1,2 lei la 3 lei, când a redus/anulat subvențiile la căldură, când a introdus tarife aberante la parcările publice (două dungi, investiții colosale!), când a anulat banii acordați de primărie celor bolnavi de diabet, dizabilități, niciun șobolan nu a comentat. Pe vremea lui Băsescu, la fel. Tăcere totală din partea confederațiilor patronale, a mediului de afaceri, a hotelierilor, microîntreprinderilor etc. Pare că orice dugheană are o contribuție colosală la PIB-ul României. Mai spre dimineața, pe turnantă, venea sectorul turismului (unde evaziunea e cel puțin de 50%), ieri erau studenții, acum micronuștiuce (ăștia care își deschid câte 2-3 firme pentru a evita plătirea impozitul pe cifra de afaceri).
    Niciun prost (dintre ăștia cu doctorate) nu ar urla cu privire la cheltuielile făcute pentru un război care nu e al nostru. Slugilor, luați banii care merg pentru ucraineni!
    Tomlin a subliniat corect problema, spunând că inflația nu e generată de nu știu ce rahat de măsură fiscală, vamală, financiară, administrativă, ci de pomparea în economie, la un moment dat, a unor bani fără acoperire (în rezerve de aur, în bunuri produse, în productivitate).
    O țară de milogi, dar numai când e PSD e la guvernare. Ar trebui să le dea plăcuța suedeză pe toate părțile.

  3. toti prostii sunt mari economisti aici la comentarii … mai lepre.. faceti o afacere si apoi rageti ca magarii comentarii .. cretini si analfabeti obraznici

  4. alta care o tine langa cu economia de piata ( mai este si „doctor”) dar cu logica inexistenta…”doctore” nu poti sa-ti bazezi elucubratiile pe argumente „pro domo” care nu tin cont de logica…in logica nu se poate specula ca in „economia de piata” ! cu „doctori” ca tine ne-am dus dracului ca tara!

  5. cu ce-i mai breaz un buticar sa plateasca 1-3% impozit decat mine care am 8% la dividende pt ca din economii mi-am cumparat cateva actiuni sau 10% pe dobanda bancara tot la economii…mai incetati cu jelitul

  6. In sublimul stat mioritic se desfasoara un joc ancestral numit ” uite-o nu e ” : statul este privat de o serie de incasari la buget de catre privatii care vor sa castige cat mai mult iar statul loveste privatii prin tot felul de taxe mai mult sau mai putin necesare. Si uite asa cel care pierde este intotdeauna cetateanul roman, adica noi. Stupid people vorba lu nea Brucan

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.