
Creșterea impozitelor pe dividende de la 5% la 8%, pe care Guvernul intenționează să o aplice, va afecta capitalul produs prin investițiile milioanelor de români la Pilonul II de pensii. Ar fi o a doua lovitură dată Pilonului II, după creșterea puternică a inflației din acest an. ”După ce că pensiile din Pilonul II de pensii suferă de pe urma inflației, guvernul vrea să le mai dea un topor la temelie, crescând impozitul pe dividende, adică pe capitalul produs prin investiția contribuțiilor noastre”, susține economistul Bogdan Glăvan.
În prezent, pieţele financiare în special şi economiile statelor în general traversează un episod negativ, pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza inflaţiei record care afectează toate statele lumii, criză plecată de la preţurile energiei şi altor materii prime, susțin reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Inevitabil, această volatilitate se manifestă și pe piețele financiare din Romania, iar Pilonul II de pensii private, ca sistem de economisire și investire, nu poate rămâne imun, reflectând fidel evoluțiile din economia reală și piețele financiare. Sistemul se confruntă în prezent cu un astfel de episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporară a activelor de circa 5,9% pe primele 5 luni din 2022 pentru Pilonul II.
Această reducere este cauzată în principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, în care fondurile de pensii private își investesc aproximativ două treimi din active. În ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de preț al tuturor titlurilor de stat emise de România a scăzut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta. În același timp, Bursa de la București, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decât alte piețe din Europa și din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, având o scădere de doar 1% pe primele 5 luni.
Practic, deprecierile din această perioadă din Pilonul II nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu. Însă, pentru faptul că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără și păstrează titlurile de stat până la maturitate, practic această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preț revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și dobânzile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an.
Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II. La finele lui 2018, pe fondul adoptării OUG 114/2018, Bursa a căzut, iar Pilonul II a arătat o depreciere de 3% în două luni. În anul următor, adică 2019, Pilonul II a recuperat și a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%. De asemenea, acum 2 ani, când a debutat pandemia Covid-19, în primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a arătat o scădere de aproape 7%, însă a recuperat la fel de rapid și a încheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe întreg anul 2020.
„Momentele de volatilitate și scădere sunt firești și apar periodic pe piețele financiare, însă ele nu sunt motiv de panică. Banii aflați în Pilonul II de pensii sunt administrați prudent și responsabil, conform tuturor reglementărilor în vigoare și celor mai bune principii de investiții și guvernanţă”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.
Cifre Pilonul II:
– 20 mai 2008 – 31 mai 2022; 14 ani de funcţionare
– 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
– Contribuţii brute virate în sistem = 72,5 miliarde lei
– Plăţi deja realizate de fonduri = cca. 850 milioane lei
– Active nete administrate în prezent = 88 miliarde lei
– Câştig net generat de Pilonul II pentru români = 16,3 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
– … Adică un randament mediu anual de 7,3% timp de 14 ani.
1. Pilonul 2 este o contributie obligatorie prelevata de stat si virata unor privati in contul viitorului meu. Dispare optiunea, dreptul de a alege.
2. Impozitul pe veniturile din salarii (inclusiv cel minim) – adica factorul de productie munca, este de 10% in timp ce impozitul pe dividende (retribuirea factorului de productie capital) este de 5% iar impozitul pe chirii (rente) este, pe net, 6%. Asa ca nu mai plangeti de dragul investitorilor. daca vrem ca-n vest sa fie toata lumea parlita ca-n vest. Asta e capitalismul.
3.Cine a hotarat ca pensia (alta data un element de progres) a devenit un serviciu, nu un drept? Oooops! A disparut amenintarea comunista.
Pilonul 2 , pensia „privată și obligatorie”, este unul din tributurile plătite de sclavii mioritici marelui capital internațional. Iar tefeleii nu se vor pensiona se vor eutanasia…
Inca de la infiintarea acestui ,,pilon/piron” am scris pe acest forum ca acest ,,pilon” va deveni o hotie mai mare decat FNI…….[Rumburak]
Randamentul bun al pilonului 2 este un fals. Provine din vanzarea titlurilor de Stat…Economia privata romaneasca nu face profit. Pilonul 1 de Stat NU va intra niciodata in faliment pentruca guvernul decide nivelul contributiei la pensie. Pilonul 2 este posibil falimentar.
E la mintea cocosului ca in zece ani sistemul de pensii se duce in cap…Stau sa iasa la odihna decreteii lui Ceasca si vom avea mai multi pensionari decat lucratori.Ghi-ni-on.Incearca astia politruci sa ,,rezolve,,buba cu aduceri de zeci de mii de indeni,nepalezi,sri-lankezi,pakistanezi..Da ce sa vazi ? Dupa ce termina contractele pe Romania fug si astia spre vest unde leafa pe minim e 3.000 de coco una.Cum era aia bre ? Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Romnia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghi-ni-on.Bree,de vei sa ai batraneturi usoare pui ban pese bani in ffranci helveteni in cont deschis in Heletu si ai spatele asigurat.Nici un baiet destept de Romania nu poate pune gheara sa ,,imprumute,,un pitac din ei,asa cum se aude ca au facut cu fondurile private de pensii si nimeni nu stie ce s-a intamplat cu ei.Pas cu-cu cu-cu Pas.Ghi-ni-on.He..he..he..
Supararea bancilor straineze e in alta parte, dar presa nu intelege, ca ea preseaza. Peeeseeedddd vrea sa creasca impozitul pe dividende de la 5 la 8%, adica creste impozitarea pe castigul nemuncit al bancilor implicate in pilonul 2 care face profit pe contributia salariatilor, fara sa investeasca ceva ! Frumoasa afacere, contributia salariatului preia riscul si banca straina preia profitul, vorba ortodoxului: „sa fie primit” !
Unde sunt acum cei care demonstrau (vorba vine: de fapt se dadeau in stamba dupa indicatiili „dirijorilor” Bot și Marian Tivilic Moroșanu) impotriva furtului pensiilor private pe care chipurile il punea la cale Dragnea???? Dragnea care vazuse in ale cui buzunare ajung de fapt banii de pensie ai oamenilor! L-ati bagat la puscarie pentru ca aderanjat raptul „pretinilor” vostri strategici. Ei, acu mancati ce lasa in urma „pretinii” strategici! Prostia crunta si domnia se platesc …
„Pilonul 2”, incepe sa prezinte simptome de city insurance. No problem, intr-un an doi, faliment, ca asa e in „economia de piata” romaneasca. Nu raspunde nimeni cu nimic, si se va lansa cu mare pompa „pilonul 3” sau 4,6,7. Ca de … pilonul statului e ocupat cu pensiile speciale. Fraieri sunt destui si vor fi si mai multi sa puna botul la „vom face”, „vom avea”, vom implementa”, „vom realiza”. Cand votantii Johanisti vor realiza ca nu se poate trai in prezent doar cu promisiuni despre viitor care nu se indeplinesc de 9 ani de zile, dar continua, in timp ce pana si pilonul2 incepe sa scartiie, atunci se va repeta episodul Basescu, care dupa ce a fost pupat pe toate partile de aceiasi sustinatori, acum e scuipat si dat afara din protocol.
Minciuni si iar minciuni furnizate pe piata! Eu am scris despre planul „pilon II de pensii de prin 2017 cand am vazut panourile publicitare uriase afisate pe trotuare! Sloganul era „VOTATI PILONUL II DE PENSII SA INTRE IN AFACERI PENTRU CRESTEREA NIVELULUI DE TRAI SI CIFRELE DE AFACERI(in limba engleza si nemturiana)””, fondul din acest pilon.ro fiind transferat fara acceptul contribuabilului, ulterior, se va face pierdut tot ce inseamna fonduri pensii, deja semnele se vad destul de clar! Niciunii nu credeati ca se vor intampla modificari si curgeau aberatiile la adresa mea! Ati auzit cumva ceva de la guvernul Romaniei privind aceste schimbari? Tocmai,…nu! E fapt implinit! Asta e adevarul in legatura cu pilonul II de pensii si nu altceva!
Ca sa intelegi, iti explic pentru ultima data: titlurile intra in portofoliu la valoarea la care au fost cumparate si ies la valoare la care-s vandute, ele nu sunt reevaluate in fiecare minut cum faci tu cu banii din portofel/batista. CAstigul/pierderea reprezinta diferenta de valoare intre vanzare si cumparare. (din cursul scurt: sa invatam aritmetica pe jos)
Privatii liberali/anteprenori/investitori ai lui Johannis/Catu/Matu/Rarutu au fugit cu banii! Astia sunt capitalistii alimentati cu bani de fraieri la ordinul reprezentantilor lui Soros in Romania! Zici liberal, zici hot!
„Practic, deprecierile din această perioadă din Pilonul II nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu.”
Practic minti, ori esti prost, ori ai luat bani.
Mai bine am fi ca SUA adica statul imi ia un impozit si atat, fara sanatate, pensii si ce mai vor ei. Mai bine raman banii in buzunar decat la „bancile de investitie”, care cumpara titluri de stat si zic ca asta e afacere. Ce credeti ca o sa se intample cand statul intra in incapacitate de plata? Se duc naiba mare parte din bani si baietii destepti care se numesc administratori de fonduri se duc dracu dupa ce au supt sute de mii de euro drept comision in fiecare an