O nouă obligație pentru contribuabilii mici

Contribuabilii mici au obligaţia de a depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), începând cu 1 ianuarie 2025, Declaraţia D406 (SAF-T), care cuprinde informaţii din evidenţa contabilă şi fiscală, a anunţat, luni, Fiscul.

„Începând cu data de 01 ianuarie 2025, intră în vigoare obligaţia contribuabililor mici de a depune la organul fiscal central declaraţia cuprinzând informaţii din evidenţa contabilă şi fiscală, denumită Declaraţia informativă D406 (SAF-T), conform prevederilor legale. Modelul declaraţiei este prevăzut în Anexa nr. 2 a Ordinului Preşedintelui ANAF nr.1783/2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

Potrivit sursei citate, Declaraţia informativă D 406 (SAF-T) este depusă din 1 ianuarie 2022 de către marii contribuabili şi începând cu data de 1 ianuarie 2023 de către contribuabilii mijlocii.

Similar cu celelalte două categorii de contribuabili menţionate, contribuabilii mici, care vor avea obligaţia depunerii Declaraţiei informative D 406 (SAF-T) începând cu data de 1 ianuarie 2025, vor beneficia de o perioadă de graţie.

Astfel, perioada de graţie va fi de şase luni pentru prima raportare, respectiv cinci luni pentru a doua raportare, patru luni pentru a treia raportare, trei luni pentru a patra raportare şi două luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligaţia de transmitere lunară a fişierului SAF-T.

De asemenea, de o perioadă de graţie de trei luni pentru prima raportare vor beneficia contribuabilii care au obligaţia de transmitere trimestrială a fişierului SAF-T.

„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat „Ghidul contribuabilului pentru pregătirea şi depunerea Declaraţiei informative D 406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T)” şi „Documentul de asistenţă pentru pregătirea şi depunerea Declaraţiei informative D 406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T)”, în care se regăsesc întrebări şi răspunsuri utile pentru completarea corectă şi completă a declaraţiei”, se menţionează în comunicat.

Totodată, Fiscul precizează că în cazul în care după studierea documentelor şi informaţiilor postate pe portalul ANAF sunt necesare clarificări privind depunerea şi completarea declaraţiei D406, contribuabilii le pot solicita la adresa de e-mail saft@anaf.ro.

Recomanda

3 Comentarii

  1. Birocratia in loc sa se micsoreze,, se mareste mereu/ Multumiti celui mai abject partid peneleu.

  2. micul contribuabil? Angajatul, pensionarul, copiii peste 18 ani? In Romania toti contribuim prin TVA, prin taxa la gunoi, la ploaie, la orice, vorba unui coleg de facultate numai pe aer nu-i taxa in Romania in rest totul…

  3. Cum sustii un aparat bugetar parazitar? Suprafiscalizare, digitalizare cu wc in fundul curtii su supra-umpizitare. Parazitii ne demonstreaza cat de „muncitori” sunt. Desigur ordonantele de urgenta neconstitutionale sunt date de nealesi, pentru sustinerea acestor oportunisti, masa de votanti pocr-fsn in crestere. Fmi a venit sa impuna imprumuturi „ieftine”, pretul fiind distrugerea suveranitatii personale a omului de rand: munca libera si proprietatea! In rest, sunt spaguiti sa taca si sa accepte (dezbinarea a functionat perfect dintotdeauna in Romania) cei iesiti la pensie la 45 de ani, cu pensii care inseamna un singur lucru: taci si capul jos! Cine a ticluit aceasta crima a Natiei Romane si de distrugere a Tarii, ne studiaza cam de 35 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.