O nouă zi de proteste masive în Franța

Sute de mii de persoane au protestat marţi în oraşele franceze împotriva reformei sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron, dar greva pare să fi fost de mai mică amploare faţă de prima zi de mobilizare, pe 19 ianuarie, transmite AFP.

Potrivit sindicatelor, la Paris circa o jumătate de milion de persoane au participat la protest. O mobilizare puternică a manifestanţilor a fost consemnată şi în alte mari oraşe, cu circa 40.000 de protestatari la Marsilia, faţă de circa 26.000 pe 19 ianuarie, sau între 28.000 şi 65.000 (în funcţie de sursă) la Nantes, participări notabile fiind înregistrate şi în oraşele mai mici.

A fost remarcată o participare semnificativă a femeilor la manifestaţii, ele considerându-se „marile perdante” ale unei reforme „injuste”.

Deşi mişcarea grevistă a fost de mai mică amploare comparativ cu 19 ianuarie, participarea la proteste a fost mai substanţială, lucru pe care au ţinut să-l evidenţieze liderii sindicali.

Grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare. Dar, în ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris luni această reformă drept „indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani „nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii, susţinând că reforma „aduce progres social”, mai ales prin creşterea pensiilor mici în urma măririi perioadei de cotizare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

12 Comentarii

 1. Nu ar trebui sa existe varsta de pensionare asa cum este in SUA, daca nu va place atunci emigrati!

 2. Fermierii romani ar trebui sa se infrateaza cu cei greci si francezi – care stiu sa-si urmareasca si sa-si castige respectul politicienilor .
  Idem pentru POPORUL ROMAN adormit care ar trebui in loc de rugaciunea zilnica sa repete si iar sa repete IMNUL NATIONAL .
  DESTEAPTA-TE ( o data) ROMANE

 3. Franta nu mai are chef de munca,nu stiu daca a avut vreodata ..Daca ai o meserie pe care o pactici 40 de ani, chiar nu mai poti inca doi ani, atat de mult urasti ce faci?

 4. Să muncească mai mult să aibă de unde da naziştilor din Ucraina.

 5. La ce te poti astepta din partea lui Macron ? Nu cred ca el ar zbura cu un pilot in varsta de 64 de ani,care nu mai are reflexe si nu mai vede bine.Aceeasi situatie este si in cazul mecanicilor de tren,soferilor de tir,cre trebuie sa aiba reflexe,atentie distributiva etc. Unul care nu face nimic,invarte niste hartii,chiar isi doreste sa iese la pensie si dupa 64 de ani.Ia trimite-l sa munceasca pe tir,la descarcat marfa,la cules de capsune,la mina,la turnatorie ,la o linie tehnologica , programator ,operator de trafic etc atunci nu ar mai dorii sa munceasca.Bravo lor francezilor ca sunt uniti! La noi si daca ar da o lege sa se iasa la pensie la 70 de ani ,nu ar iesi nimeni la protest,fiecare s-ar baza pe descurcaleala.

 6. Re: E o lipsa de viziune a Guvernelor. Toți se plâng, mai ales cei de la noi ca sistemul de pensii va fi in colaps, ca vor fi tot mai putini cei ce contribuie, dar omit un lucru esențial. Locurile de munca sunt ocupate din ce în ce mai mult de roboti(robotizarea industriei), prin urmare e o problema falsa. Pensiile viitoare vor fi plătite de ROBOTI (sper sa nu-i facem prea inteligenți ca sa se razvrateasca). Pentru asta, trebuie de pe acum gândit un mod de a pune bani deoparte, fără ca prin acest lucru sa fie descurajata introducerea de roboti în industrie. Dacă robotii ocupa locul oamenilor, contribuția la asigurări nu trebuie sa fie diminuata, ci colectata intr-un cont care sa susțină mai târziu sistemul de pensii. În prezent sunt mulți copii, în sfecial de etnie rroma care au abandonat scoLa sau care nu au școală deloc. Ei nu vor fi niciodată contribuabili, ci asistați social. Robotii nu au nevoie de pensii, liber în weekend, spor de noapte, toxicitate, Concediu medical, Concediu de odihna, prima, miel de Paste,.. Cresterea vârstei de pensionare nu face decât sa ne fure ani din viata. E destul ca se fura ani din copilăria celor mici cu clasa pregătitoare si teme fără numar pe vacante.
  Revenind la proteste, Macron va avea de pierdut pentru poziția intransigenta. Se comporta ca Vodă. Tot ce zice el e bun și rămâne bătut în cuie.

 7. @corector
  Nu te opreste nimeni sa muncesti dupa varsta de pensionare,dar, daca tie iti place, nu ii obliga si pe altii sa faca la fel ca tine. Probabil ca tu, si „Mihnea” de mai sus, aveti 20 de ani, sunteti pe val si va simtiti nemuritori. Pacat ca nu vom mai putea sa polemizam pe acest subiect peste 30 de ani cand voi probabil veti munci cu drag dar eu sigur nu voi mai fi.

 8. shhhhh. romanii mie-ii nu isi cunosc drepturile si nici nu au nevoie…majoritatea iese la 40 de ani la pensie pe bani grei…shhhhh! shhhh!shhh!

 9. @mao: eu vorbesc strict de meserie,nu de lozinca „Nu te opreste nimeni sa muncesti dupa varsta de pensionare’Mai bine te-ai informa despre medicii de familie, de ex.,
  Daca faci in viata ce iti place ca meserie,anii nu se pun,dar probabil ai lucrat, lucrezi in conditii nefericite pentru tine si te inteleg
  De ce se tin profesorii,medicii,preotii,cercetatorii,politrucii, gazetarii,etc., de scaune???

 10. Nu-ți zic numele, dar tu (căldare de vaccin) ar trebui să lucri până-i avea pampers la c** și când ti-a veni dorul să crăpi, să ții copârşeul gata pregătit la locul tău de muncă (dacă ai unul) ca să te vâre-n el, şi-apoi de p*lă să-ți fie, că unul ca tine nici de prohod n-are trebuință!

 11. Oare cei care lucreaza in conditii grele, instalatori ,constructori, mai au forta necesara sa munceasca in aceleasi conditii la 65 de ani?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.