O palmă dată de Iran Statelor Unite

„Capitala“ siriană a organizației jihadiste Stat Islamic a căzut. Orașul a fost cucerit total de jihadiști la începutul anului 2014, iar imediat au fost executați toți membrii sectei alawite, din care face parte președintele Bashar al-Assad. Totodată, au fost distruse moscheile șiite și bisericile creștine. După aproape patru ani de ocupație jihadistă, pe 17 octombrie Raqqa a fost eliberată de Forțele Democrate Siriene (dominate de kurzi), cu susținerea armatei SUA.

Victoria este însă umbrită de deschiderea unei alte dispute cu potențial de escaladare – kurzii din Irak au fost atacați de guvernul irakian în Kirkuk, oraș disputat la limita provinciei kurde din Irak, cu sprijinul Iranului. Presa kurdă de la Erbil, capitala provinciei autonome a Kurdistanului irakian, a indicat clar vinovații pentru această situație. „De prea mult timp politica americană se mulțumește să reacționeze la evenimente și este incapabilă să se concentreze asupra imaginii de ansamblu. Americanii au o viziune limitată la campania împotriva Statului Islamic, care nu le permite să vadă conflictul mai larg care are loc între Iran și afiliații săi șiiți, Turcia și aliații săi islamiști, Israel și anumite state arabe susținute de Washington“, scrie cotidianul kurd Rudaw.

Guvernul kurd, care în urmă cu mai puțin de o lună organiza un referendum pentru independență, s-a văzut nevoit sa cedeze o parte din teritoriile controlate, în urma amenințărilor Iranului și a divergențelor dintre clanurile kurde conducătoare. Marți, premierul Masoud Barzani a anunțat că armata kurdă Peshmerga se va retrage pe pozițiile din urmă cu un an, înainte de începerea ofensivei pentru recucerirea celui de-al doilea oraș irakian, Mosul, de sub ocupația statului Islamic.

Una dintre puținele luări de poziții manifest pro-kurdă, însă sterilă, a fost cea a senatorului american John McCain. „SUA au oferit echipament și au antrenat trupele irakiene pentru a lupta cu Statul Islamic și pentru a se apăra de amenințările externe, nu pentru a ataca elemente ale unui guvern regional care este un partener valoros al Statelor Unite. Vor fi consecințe grave dacă vom vedea pe mai departe că echipamentul american este folosit în acest fel“, a spus McCain.

Presa kurdă arată ca SUA „au primit o palma peste față“ din partea Iranului, permițând ocuparea orașului Kirkuk de către guvernul de la Bagdad, cu susținerea Teheranului. „Acum, Statul Islamic este în mare parte distrus. Ce crede Washingtonul că va putea obține aliniindu-se alături de premierul irakian Haider al-Abadi? Departamentul de Stat chiar crede că va putea să scoată Bagdadul de pe orbita Iranului?“, se întreabă Rudaw.

Veștile proaste pentru kurzi nu se opresc însă la frontiera irakiană. Deși trimisul SUA în Siria pentru coaliția împotriva Statului Islamic, Brett McGurk, a declarat că nimeni din zonele siriene eliberate de kurzi nu dorește să revină sub autoritatea regimului Assad, Damascul pregătește restabilirea controlului.

„Avem o contradicție“, spune un oficial de la Damasc, citat de The Hill. „Populația este de partea arabilor, însă forța militară este de partea kurzilor.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.