O problemă care se acutizează în România

Îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung, care deja este mare, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Procesul de îmbătrânire a populaţiei din România a început cu zeci de ani în urmă, iar această tendinţă s-a accelerat, din păcate, în ultimii 20 de ani, astfel că îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung, care este deja ridicată. În acest context, sistemul românesc de asistenţă socială îşi propune o schimbare a abordării, o transformare radicală a pârghiilor de intervenţie, în care accentul să fie pus pe măsuri de prevenţie, pe furnizarea de servicii sociale”, a spus Marius Budăi, într-un mesaj video transmis participanţilor la conferinţa naţională „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”.

Potrivit oficialului, Ministerul Muncii îşi propune dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate categoriilor vulnerabile, inclusiv persoanelor vârstnice, consolidarea capacităţii serviciilor publice de asistenţă socială şi asigurarea, dar şi profesionalizarea personalului din domeniu.

Marius Budăi a spus că Ministerul Muncii are în vedere o reformă în domeniul îngrijirii de lungă durată pentru persoanele vârstnice.

„În cadrul acestei reforme se vor construi noi centre de zi de îngrijire şi recuperare pentru persoanele vârstnice. Pachetul de reformă legislativă include, în principal, următoarele modificări legislative: aprobarea Strategiei privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă, elaborarea de standarde de calitate şi de cost şi pentru managementul îngrijirii pe termen lung, revizuirea căilor de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, precum şi modificări aduse Legii privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice”, a menţionat Marius Budăi.

Potrivit ministrului, principalul instrument de politică publică îl reprezintă însă Strategia privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânire activă pentru perioada 2022-2030, care se află deja în procesul de transparenţă decizională.

El a punctat că anul acesta a crescut semnificativ cuantumul subvenţiei pentru finanţarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice. „Spre exemplificare, de la 250 de lei, cât era cuantumul subvenţiei per beneficiar în cadrul centrelor rezidenţiale pentru persoane vârstnice, a crescut subvenţia până la 1.000 de lei per beneficiar”, a spus Marius Budăi.

Potrivit ministrului, anul acesta au fost alocate din bugetul de stat sume reprezentând 30% din standardele de cost pentru căminele publice.

Marius Budăi a precizat că au fost alocate sume din bugetul de stat pentru finanţarea unor cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centre de zi şi rezidenţiale.

Potrivit oficialului, „o realizare” a Ministerului Muncii pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice o reprezintă implementarea unor programe de interes naţional finanţate de la bugetul de stat prin care se are în vedere înfiinţarea a minim 100 de noi servicii sociale pentru un număr estimat de peste 5.000 de vârstnici.

„Finanţăm astfel 30 de centre de unităţi de îngrijire la domiciliu, 20 centre de zi, 30 de cantine sociale şi alte servicii de acordare a hranei, precum şi 20 de servicii de asistenţă comunitară, valoarea totală alocată de la bugetul de stat fiind de aproximativ 33 de milioane de euro”, a adăugat Marius Budăi.

Cea de a VI-a ediţie a conferinţei naţionale „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă” a fost organizată de Fundaţia Regală Margareta a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. JAF,jaf!
    Șmecherii in fapt hotii care s-au îmbogățit rapid cu complicitatea decidentilor corupți, tot hoți si ei vor pleca în patru zări lăsând in urmă o Românie îmbătrânită și săracă.
    Să o moștenească nepoții celor care au trudit zeci de ani pana in 1989 si care au murit sau încă trăiesc în mare sărăcie.
    O țară a jafului,a distrugerii, asta a construit asa-zisa clasă politică.
    Pana si bulgarii sau albanezii rad de starea proastă a drumurilor din România. Aici ne-au adus decidentii corupți,hoti si trădători in cateva decenii. In loc sa fim in primile 10-15 state ale Europei,banditii de ieri și de azi ne-au priponit in coada Europei.
    Așa ne trebuie pentru că în loc să ieșim în stradă stăm ca lasii și ne uităm la televizor!
    Popor vegetal trezeste-te!
    Acești bandiți nu au milă!
    Au început să ajungă în funcții de decizie copiii lor care fac ce au văzut și au învățat de la părinții lor. Adică ce ? Scurt? Da. JAF!

  2. Mama mea profesoara cu 25 ani vechime ca atat erea atunci, are pensie 1100 lei. Lemnele costa 1100 lei mia pe luna,DECI DA TOATA PENSIA. curentul 150, butelia 100 si medixamente 5 medixamente 300 lei. Mancare ZERO.
    Deci pe minus fara mancare. Guvernu Ciuca GENOCID. FACETI BA CISCIUGE. MINCINOSI CALAI.

  3. ii ucidem planificat de 2 ani! HAI CU GENOCIDU’ BATRANILOR SI BOLNAVILOR NEAMULE!! HAI SA NE PASTRAM PENSIILE SPECIALE DE LA 40 DE ANI, PRIN IMPRUMUTURILE DE DISOLUTIE A ROMANIEI!! SA VA IA DRAQ PE TOTI DE IPOCRITI CRIMINALI SI TICALOSI ORDINARI CE SUNTETI! PARAZITI JEGOSI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.