O spoială de aderare la Schengen

Aderăm la Schengen terestru curând, dar în teorie. Austria şi-a ridicat obiecţiile faţă de admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, decizia urmând să fie oficializată până la sfârşitul acestui an în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), dar controalele la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria vor fi menţinute pentru o perioadă iniţială de cel puţin şase luni, potrivit unei declaraţii comune semnate de Austria, România, Bulgaria şi de preşedinţia ungară a Consiliului UE, publicată sâmbătă de aceasta din urmă.

România şi Bulgaria au intrat în aprilie în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar Austria s-a opus prin veto admiterii depline a celor două ţări în spaţiul european de liberă circulaţie, acuzându-le că nu combat suficient migraţia ilegală.

Decizia Consiliului din 30 decembrie 2023, prin care România şi Bulgaria au fost admise în spaţiul Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, a fost însoţită atunci de o declaraţie comună semnată pe 29 decembrie 2023 de Austria, România şi Bulgaria asupra continuării eforturilor de a lupta împotriva migraţiei clandestine, în vederea primirii celor două ţări în spaţiul european de liberă circulaţie de asemenea cu frontierele terestre.

La reuniunea Consiliului JAI din 10 octombrie 2024 a fost făcută o evaluare privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria. Toate părţile au confirmat progresele în ce priveşte implementarea declaraţiei comune convenite în decembrie 2023 şi au recunoscut o scădere a deplasărilor ilegale, precum şi a numărului cererilor de azil ca urmare a aplicării măsurilor stabilite în comun, semnalează preşedinţia ungară a Consiliului UE.

Asistenţa agenţiei europene FRONTEX la frontierele externe ale Bulgariei şi României a fost extinsă în mod constant, sprijinul financiar european a fost sporit şi s-a progresat astfel în realizarea de investiţii pentru consolidarea tehnică a graniţelor (nave de patrulare, vehicule de patrulare de teren, drone, detectoare de mişcare, camere cu termoviziune, etc), a fost lansată iniţiativa de cooperare regională Schengen pentru a îmbunătăţi schimburile de informaţii şi cooperarea transfrontalieră, consilieri pentru verificarea documentelor au fost detaşaţi pe aeroportul din Bucureşti şi Sofia, iar cooperarea vizând aplicarea regulamentului european Dublin a fost îmbunătăţită semnificativ, se arată în documentul publicat de preşedinţia ungară a Consiliului UE.

Prin urmare, comparând primele trei trimestre din 2023 şi 2024, intrările ilegale în Bulgaria au scăzut cu 47 %, în România cu 53 % şi în Austria cu 67 %. În aceeaşi perioadă, cererile de azil înaintate de migranţi în Bulgaria au scăzut cu 40 %, în România cu 75 % şi în Austria cu 57,3 %.

În aceste condiţii, preşedinţia ungară a Consiliului UE, România, Bulgaria şi Austria au recunoscut împreună pe 22 noiembrie 2024 progresele înregistrate în diminuarea migraţiei ilegale către Europa şi în aceste state membre. Cele trei ţări au convenit un set de măsuri în continuarea acestor eforturi, în timp ce Austria şi-a ridicat obiecţiile faţă de admiterea completă a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Cele trei ţări au convenit astfel să continue eforturile comune de combatere a migraţiei ilegale către Europa în general şi către aceste ţări în special, să continue aceste eforturi în conformitate cu declaraţia comună semnată de Austria, România şi Bulgaria pe 29 decembrie 2023, să întreprindă toate măsurile pentru a preveni deplasările secundare ale migranţilor prin aceste ţări şi să efectueze constant returnările şi transferurile conform acordurilor relevante.

Totuşi, pentru a atenua potenţială schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre şi pentru a preveni orice ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, chiar şi după admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen controalele la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria vor fi menţinute pentru o perioadă iniţială de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen.

De asemenea, în spiritul solidarităţii, Bulgaria va fi în continuare sprijinită în protejarea frontierei terestre externe a UE cu Turcia, prin desfăşurarea unui contingent multinaţional de poliţie format din 100 de poliţişti de frontieră, respectiv 40 din România, 25 din Bulgaria, 20 din Ungaria şi 15 din Austria.

Prin încheierea şi implementarea acestei declaraţii, părţile au convenit să iniţieze demersurile necesare pentru adoptarea deciziei formale a Consiliului UE privind stabilirea până la sfârşitul acestui an a datei eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România.Miniştrii de interne ai statelor UE vor vota la Consiliul JAI din 12 decembrie propunerea preşedinţiei ungare a Consiliului UE de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri.

Recomanda 6
Author

18 Comentarii

  1. Nu am inteles de ce „spoiala” ! Probabil ca trebuie minimalizat un candidat la alegerile de azi, ca sa sprijinim un/o alt/a candidat/a …
    Mizerii jurnalistice, monsher !

  2. De 3 × Schengen

    Aderarea la Spațiul Schengen oferă oportunitatea folosirii Foarfecei de inaugurare oficială de 3 ori .

  3. Mie trebuie sa imi multumiti pentru ciuhapii adusi in Europa! Fara ei mai aveati problemele de criminalitate la acest nivel? Cine s-ar mai fi ocupat de femeile voastre? Asa, am rezolvat si Schengenul: la noi in Germania am reintrodus controalele la granita.

  4. Cine știe ce resurse trebuie să dăm la schimb , că la cum negociază ciolacu , ăștia vând tot ca să-și facă interesele proprii

  5. Multumim Klaus Iohannis ! Multumim PSD !, Multumim Marcel Ciolacu ! Ati scapat Romania si poporul roman de teroarea basista cand Romanaia devenise o Puscarie Deschisa. De justitia televizata cu oameni nevinovati „defiland”in catuse, de Beciul Domnesc, de Plicurile Galbene si denunturile criminale acuzatoare si probele falsificate, de teroarea DNA si MIlitiile de judiciar, de Protocoalele Secrete Criminale, de patronii de televiziuni aserviti tradatorilor si dusmanilor straini interesati in destramarea Romaniei si a poporului roman,etc. etc. de MCV, de Lulutze criminale, de procurorii si judecatorii blestemati, etc.etc. Au reinceput constructia de autostrazi si de modernizare a Cailor Ferate Romane, mai ramasese eliminarea Pensiile Speciale si destinele poporului roman s-ar fi implinit. Si toate acestea cu „Covidul in floare”, razboiul la granitzele tarii si cu oculta criminala si revizionista interna si externa ungara in stare de a ne infige cutitul in spate la orice miscare gresita de-a noastra.

  6. @Alcibiade.Braila.-stii ce ti-ar spune Cocosila.Si eu spun la fel!

  7. Cu ce-l ajuta Schengen pe don ‘ornel, doar el nu merge la Monaco, la F1, ca nu da banii pe mofturi si arogante.

  8. dacă v-a spus premierul, eu îl cred. Ca este sincer, cinstit, onest, pregătit, familist convins.
    Asa, ca și alegătorii lui. Vedeți ca v-au luat-o înainte, fuguta la urne!

  9. Acum Schengen este prea tarziu pt noi. Deja 1/3 din tarile UE au controale la frontiere. Poate pt tranzitul de TIR uri sa mai ajute cat de cat. A fost asa o marota a PSD ului din dorinta de a mai castiga votanti. In rest, toate cheltuielile pt oprirea migrantilor la frontiere revin acum Bulgariei si Romaniei.

  10. Este ,,spoiala” ptr ca a fost finalizata de guvernul Ciolacu.
    Spoiala sau ne-spoiala, este un pas mare ptr Rromanistanul nostru. Personal n-am crezut vreodata ca vom pupa Shengen terestru……[Rumburak]

  11. bine. Pt unii intreprinzatori este bine se vor deplasa mai usor, dar daca ne amintim ca puteau intra in tara tone de guonaie atunci vom avea probleme asa cum daca acum au trecut cei trei copii ai unui afacerist ce se va intampla dupa…

  12. Țările care au furat cel mai mult peste puțin timp ies din Schengen!

  13. Mă,.. Iar te bucuri ca nebunul de-și vede scula,.UE este in schimbare de actori , cei actuali fiind dați in jutiție,. pe drept,. Alt film rulează in america ceea ce implică o răsucire și in europa..Nu știu de vei dori o taxă de 3%,.Nu știu de ecomomia europei poate suporta o ukraina , sau mulțimea de state in faliment, finanțări de proiecte imbecile ale unora.. Deci azi ai deja granișe europene inchise , controlate, pentru imigrția islamistă..Maine Schengen va fi istorie pentru europeni..Ai cîștigat ceva ?/ Nimic bre,. Se rup in gură politicienii fuduli,.”competenții”,.

  14. Câte nu promite UE în pragul unor alegeri. Brucsălul nu vrea să scape hățurile în colonie. Komisarii au nevoie doar de aleși care să stea în genunchi. Schengen, dar cu controale! Ceva de genul, n-am fost cu jetul, ba am fost. Doar nu trebuie să ne supărăm pentru o minciună!!

  15. E perfect. Odata cu terestru 90% dintre muncitorii asiatici vor spune pa si pusi patronilor de mucava rrumeni care se plimba cu jeep-urile in leasing.

  16. promisiuni desarte, orase murdare , orase resedinte de judet legate de strazi inguste catre orasele din judet -fara piste de bicilete si trotuare(normalitate in schenghen),tomberoane arhi pline si focare de infectie in fata lor datorita trepadusilor care extrag si arunca pe jos -in cautare de PETURI RECICLABILE

    CUM NU NE MAI PROSTITI CU TV- CA NU SE MAI UITA NIMENI .. MULT SUCCES LA COALITII,CEARTA SI LOC DE MUNCA UN COSMAR(PE SALARII NESIMTITE)

  17. UE, Schengen….Doar pentru cei puternici, pentru România doar praf in ochi. De ce se mai mira vestul că votam naționaliști. Doamne daca mai trăia VADIM lua 99%

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.