O universitate va avea propria centrală fotovoltaică

Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) a anunţat că va avea propria centrală fotovoltaică, în urma unor investiţii făcute în capacităţi noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Universitatea a depus spre finanţare la Ministerul Energiei un proiect a cărui valoare depăşeşte patru milioane de lei. Investiţia de la USV Iaşi va fi utilizată în scopul producerii de energie regenerabilă prin conversia energiei solare în energie electrică pentru consumul propriu.

Valoarea totală a proiectului este de 4,86 milioane de lei, fiind solicitată prin apelul de proiecte intitulat „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum”, derulat de Ministerul Energiei, din fondurile alocate României prin Fondul pentru Modernizare (FM).

Investiţia presupune instalarea unui sistem fotovoltaic cu o capacitate de 749 KW, format din 1.744 de panouri fotovoltaice, ce vor fi montate pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi.

Toate panourile vor fi amplasate pe clădirile instituţiei, atât pe cele de la sediul central, cât şi pe cele din campusul universitar, cantină şi din cadrul Fermei Didactice „V. Adamachi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

 1. Mare ți-e grădina Doamne și mulți proști i-au sărit gardu’. Cu banii aia plăteau 4,86 milioane de kW. În cât timp îi vor produce ei cu capacitatea lor de 749 kW ??? Nu-i interesează, că ei nu le „au” cu aritmetica.

 2. Minunat! dacă este energie nucleară (nu este!) de ce nu-ți trac o mini centrală nucleară? Doar au profi de fizică și studenți ce cred.

 3. Universitatea de stiintele vietii. La aia matematica si fizica sigur nu apartin vietii, altfel n-ar da foc unei hartii de 100 de lei ca sa caute prin intuneric o moneda de 10 bani. Nu mai zic ca vara, cand se presupune ca ar fi sezonul optic pentru fotovoltaice, toata lumea e in vacanta. Despre bateriile cu litiu nici nu-ndraznesc sa ma gandesc. Ah, e chiar bine ca pun geamurile la cucurigu ca daca ninge sau se prafuiesc, le curata cu elicopteru’. Doamne, unde-i gasesti pe științii astia?

 4. Din seria: de ce sa platesti cate putin, cat mai tarziu, cand poti plati totul deodata, in avans, anticipat ! Astia ii invata pe altii ?!

 5. @Gheo > Puterea unui generator de tensiune se masoara in KW, energia, adica puterea x timpul, se masoara in KWh, se invata la scoala.

 6. Bravo lor! Dar ce sa priceapa niste fraieri care socotesc doar banii iar acele socoteli fiind aiurea. Cinci milioane de lei sunt bani de tigari dar precis ca guvernul nu le va da acesti bani. Prioritatile sunt la altii.

 7. @intreb si eu: USV Iasi se numea inainte Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Doar si-au schimbat numele, sunt aceleasi facultati si specializari ca inainte.

 8. Calin Nene,este o universitate agricola.Acolo se pregatesc viitori ingineri in agricultura,medici veterinari. Nu fizicieni.Citeste mai atent textul.

 9. @Intreb si eu: „stiintele vietii” = life sciences. E o ‘stiinta’ bazata pe religia satanista. se bazeaza pe credinta satanica cum ca nu exista viata. totul e materie. cunoscuta in comunism sub denumirea ‘materialism stiintific’. Singura credinta dovedita falsa de catre fizica.

  cum e normal pentru satanisti, denumirea e opusul a ceea ce reprezinta. la fel cum is si wocii.

 10. Exceptionala fotografie! Zici ca esti intr-un vest universitar de acum o suta de ani.

 11. „SĂ IASĂ UN DOMN DECAN ,DACĂ NU CHIAR DOMNUL RECTOR SĂ NE SPUNĂ -INFORMATIV DOAR- DE CE NU ERA BUN NUMELE „ INSTITUTUL AGRONOMIC -ION IONESCU DE LA BRAD” ȘI SĂ NE SPUNĂ CÂȚI STUDENȚI „STUDIAZĂ ” ACUM ȘTIINȚELELE VIEȚII:AGRONOMIA,HORTICULTURA,MEDICINA VETERINARĂ,ZOOTEHNIA,ÎMBUNĂTĂȚIRILE FUNCIARE,ECONOMIA AGRARĂ-ORI ACESTEA NU MAI SUNT -ȘTIINȚELE VIEȚII- CI AU TRECUT LA :„FOTOSINTEZA TRUPURILOR VOPSITE ÎN VERDE DE PARIS”,„ INFLUENȚA FRUNZEI DE STEJAR -GORUN DE LA BREAZU ASUPRA REPRODUCERII DARWINISTE! –BANI ARUBCAȚI PE BAHLUI -PRIN VALEA LUPULUI!

 12. DA DE CE NU O SCRIS NUMELE COMPLET:” U. Ș. VIEȚII DE NOAPTE”? ULTIMA LUCRARE DE LICENȚĂ A ȘT. VIEȚII:INFLUENȚA LITIULUI ȘI CADMIULUI ASUPRA VIRGINITĂȚII CURCILOR CRESCUTE PE GARD” E PREAFRUMOS ANDAMBLUL CLĂDIRILOR,ÎMPREJURĂRILOR–PRIVELIȘTEA ACTUALĂ A INSTITUTULUI– CA SĂ PUNEȚI PESTE ACOPERIȘUL CLĂDIRILOR „GEAMURI ” A CĂROR CURĂȚIRE ANUALĂ VA COSTA TOT CÂT COSTĂ INVESTIȚIA ! POATE GREȘESC: IERI AM VĂZUT CĂ TÂLVAR M.AP.N -STRÂNGE TRUPEȚI PENTRU UN BATALION DE COMANDO -POATE-I ANTRENEAZĂ PE ACOPERIȘ!

 13. SUNT FONDURI EUROPENE. Am inteles ca au o durata de viata limitata. intrebarea este cat va consta reciclarea?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.