O veste proastă pentru UE

Administrația Biden le dă europenilor o veste proastă: SUA vor înceta emiterea de premise de export pentru GNL până când Departamentul Energiei va calcula impactul asupra mediului. ”Administrația mea anunță astăzi o pauză temporară privind deciziile în domeniul exporturilor GNL, cu excepția unor urgente neanticipate și imediate ce țin de securitatea naționala”, a spus, vineri, președintele Biden.

Anunțul, care are multe rațiuni electorale, a fost făcut după o întâlnire cu tineri activiști de mediu care se opun proiectelor GNL din Golful Mexic.

Exporturile americane de GNL au crescut mult în ultimii ani, în special după invazia rusă în Ucraina. Începând din același an 2022, destinația principală a exporturilor s-a schimbat – nu a mai fost Asia, ci Europa. Exporturile de GNL în Europa s-au dublat în ultimii doi ani, pentru că SUA și-au sporit capacitatea de productie, iar țările europene și-au sporit capacitatea de import, construind noi terminale GNL. În același timp, importurile de gaze naturale din Rusia prin intermediul gazoductelor s-au redus drastic, inclusiv din cauza sabotării a gazoductului Nord Stream.

”În termeni de volum, anul acesta este vorba despre Europa și iar Europa”, spune unul dintre analisșii companiei Kpler. Europa este din ce în ce mai dependentă de energia din SUA – nu numai în privința GNL, ci în general”, spune el.

Care va fi situația securității energetice în Europa după acest anunț al administrației americane, mai ales că Joe Biden face în continuare presiuni asupra lui Vladimir Putin, iar cineva a aruncat în aer gazoductul Nord Stream? Prețul energiei a explodat în Europa, a început procesul de dezindustrializare și multe companii mari migrează în Statele Unite, atrase de prețul redus al energiei și de tiparnița turată la maxim a Federal Reserve, pentru ca guvernul SUA să le ofere subsidii pentru aplicarea unor tehnologii „verzi”.

Un purtător de cuvânt a Comisiei Europene a declarat, la finalul săptămânii trecute: ”Pauza în acordarea permiselor de export nu va avea niciun impact pe termen scurt și mediu asupra securității energetice a UE”. Comisia Europeană a mai făcut cunoscut că administrația de la Washington a anunțat Bruxellesul despre decizia pe care președintele urma să o ia.

O scrisoare transmisă președintelui Biden pe 24 ianuarie de zeci de directori de companii energetice din SUA arată și cât de gravă poate fi pentru Europa potențiala reducere a exporturilor americane de GNL, și cât de mult plătește Europa pentru energia venită de la aliații de peste Atlantic. ”Aliații noștri europeni au făcut un efort semnificativ pentru a-și reduce dependența de gazele din Rusia și producătorii americani i-au ajutat în acest sens. Însă Europa se confrunta cu o lipsă de energie pe termen lung care trebuie suplinită de energia americană, nu de energia exportată de țări ostile. Oprirea exporturilor de GNL ale SUA ar întări influența rusă și ar anula angajamentul președintelui Biden de a oferi o sursă de energie de încredere, subminând astfel credibilitatea Americii și amenințând locurile de muncă ale americanilor. O analiză a exporturilor în Europa arată că acestea ar aduce la PIB-ul SUA 45 de miliarde de dolari și ar finanța 71.500 de locuri de muncă în perioada 2025-2030”.

Anunțul Casei Albe lasă o serie de portițe pentru creșterea în continuare a exporturilor de GNL în Europa, până la dublarea acestora. Însă există riscul ca această decizie luată pentru obținerea unor avantaje politice imediate să aibă urmări grave pe termen lung la nivel economic.

Încetarea emiterii permiselor de export pentru gaze naturale lichefiate din SUA și pentru terminalele de GNL are un impact considerabil în politica americană, mai cu seamă în contextul disputei dintre guvernatorul Texasului și administrația Biden. Majoritatea proiectelor pentru noi terminale GNL din SUA vizau țărmul Golfului Mexic, în primul rând Texasul, unde urmau să se facă investiții mari. ”Decizia lui Biden de a îngheța exporturile de GNL amenință Texasul și America. Această decizie nesăbuită este o lovitură pentru bărbații și femeile din această industrie, oameni care muncesc din greu. Poate face ca mai multe țări să se bazeze din nou pe cărbune”, a scris guvernatorul Texasului Greg Abbot. ”Este o decizie revoltătoare. Făcând plecăciune în fața activiștilor de mediu, președintele ofere pârghii Rusiei, slăbind securitatea energetica a SUA și obligând Europa să se bazeze pe exporturile Rusiei”, scrie președintele Camerei Reprezentanților de la Washington, Mike Johnson.

Rusia planifică noi exploatări în Siberia și dezvoltarea rutei arctice

Între timp, guvernul de la Moscova nu stă degeaba. În 2024, Rusia se va asigura că ruta de transport prin Oceanul Arctic va rămâne deschisă întregul an, spune un analist de la Moscova, citat de Oil Price. Ruta arctică a devenit importantă pentru transportul mineralelor, a petrolului și gazului natural lichefiat. Până acum, navele nu puteau parcurge această rută în lunile martie, aprilie si mai, și chiar și în alte perioade ale anului. În 2024, guvernul de la Moscova și companiile energetice au decis să mențină deschisă ruta pe toata durata anului, având în vedere presiunea sancțiunilor internaționale pentru exporturile de energie, precum și perturbarea transportului maritim prin Marea Roșie.

”Rosatom (compania nucleară de stat care administrează flota de spărgătoare nucleare de gheață) și compania Novatek (al doilea cel mai mare producător de gaz din Rusia și vârful de lance în producția de gaz natural lichefiat în zona arctică) au spus Ministerului Dezvoltării Arcticii și a Orientului Îndepărtat că pot susține o creștere cu 100 de milioane de tone a transporturilor pe ruta arctică, până în 2026, ajungând până la 200 de milioane de tone în 2030”, spune sursa de la Moscova.

Urmează să se construiască o nouă bază pentru încărcarea navelor și 14 noi terminale pentru GNL, pe ruta dintre Vladivostok și Murmansk. Va fi creată și o nouă rețea de sateliți pentru monitorizarea gheții, se va centraliza navigația și se va extinde flota de tancuri petroliere și de spărgătoare de gheață. În paralel, compania Novatek își va extinde facilitățile de extragere și lichefiere a gazului în peninsulele Gydan și Yamal, obiectivul fiind folosirea unei tehnologii care să profite de climatul arctic pentru reducerea consumului de energie. Un alt obiectiv este folosirea unei tehnologii integral ruse, având în vedere că Statele Unite au interzis exportul în Rusia a tehnologiei necesare in domeniul GNL. Prin urmare, este vorba despre un proiect care să reducă la maxim impactul sancțiunilor vestice asupra sectorului energetic al Rusiei.

Proiectul rutei arctice urmărește și sporirea capacității Rusiei de a submina hegemonia dolarului pe piața energiei, o strategie încercată în 2014, în anul anexării Crimeii, când Rusia a încercat să vândă petrol în China și Europa în yuani și ruble. Acum, Moscova poartă discuții similare cu China, India și unele țări arabe.

Alte doua rațiuni pentru dezvoltarea rutei arctice țin de rezervele mari de petrol și gaze descoperite în regiune și de încercarea Rusiei de a-și întări poate singura pârghie de presiune asupra aliaților chinezi – dependența Beijingului de importurile de energie.

Rusia este la acest moment al patrulea exportator mondial de gaze naturale lichefiate, cu 8% din piață, după Statele Unite, Qatar și Australia. Rusia a reușit să găsească cai pentru a ocoli sancțiunile vizând exportul de petrol, folosind o flotă ”fantomă” de petroliere vechi, exportând în India și China, de multe ori fără respectarea plafonului de 60 de dolari pe baril impus de Occident. Lucrurile stau însă altfel în sectorul gazului natural lichefiat, care depinde de o flotă mult mai redusă de nave speciale de transport și de o tehnologie mult mai pretențioasă. Chiar și așa, Moscova își propune să ajungă în următorii ani la o cotă de 20% din piața dominată acum de SUA.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

76 de Comentarii

 1. Uraaaa! Traiasca sanctiunile cu tanti Ursula-n…frunte! Ciolacu: ‘Romani, va ordon, cedati gazul!’

 2. Au renuntat la gazul rusesc ieftin si sigur ca s-o ia in mana cu gazul amerloc scump , prost si santajabil. Ce-si face omul cu mana lui se numeste lucru manual. Tine-ti-o tot asa.

 3. Cineva a aruncat în aer gazoductul rusilor. Si nimeni nu știe cine? Hohoho. Se stie foarte bine cine. Dar dependenta Europei de sua este mai importanta decat un gazoduct vital.Stim toti cine a castigat dupa actul terorist deci stim si autorul. Biden a declarat oficial ca va anihila gazoductul.

 4. Ruşii au jucat corect spre deosebire de jegurile astea care au făcut Europa dependentă de ei, sabotând gazoductele, iar acum tăind aprovizionarea, probabil urmând creşterea prețurior. Deja au reuşit dezindustrializarea şi jefuirea continentului, urmând distrugerea totală.
  Acum se vede cine este inamicul Europei şi ce trădători conduc UE!

 5. au scapat de dependenta de gazul rusesc, sunt insfarsit independenti, nu mai mai depind de nimeni, mai ales ca s-a sistat livrarea de gaz lichefiat, urmeaza epoca de piatra…cautati grotele, Am auzit ca Texasul era un mare exportator de gaz lichefiat, dar cam nerabdator. Dintr-un foc au rezolvat doua probleme, calmarea texanilor si independenta Europei pe romaneste fara gaz, iar agricultorii vor sa faca agricultura fara ingrasaminte, care folosesc gaz, fara petrol/motorina, luati sapa…vine marele rasfat cu viermi ai lui Ursula…

 6. Marchievici dacă ți-e teamă că se prăbușește Europa de ce te muți în Rusia. De-abia poți să ne informezi mai bine despre mărețele lor realizări.

 7. Întreb ṣi eu ca un nepriceput, necopt şi biet pălmaş ce sunt. În cazul unei posibile şi „involuntare trădări”, a avut sau are ursula în vedere nişte un planuri B, C, D iar dacā le are oare nu ar cam fi cazul să vorbească puțin despre ele!? Te pomeneşti că se gândeşte tot la o mobilizare cu arcanul! Dacă nu vorbeşte, vom fi nevoiți să tragem singuri concluzii. Unde ajungem cu astfel de conducători!?

 8. Mă și cum de n-ai știut asta dinainte ? Nu știi calcula cît consumă o navă de transport. Nu știi diferența dintre gazul rusesc și cel de șist american, nu doar ca poluare.. Interesant..E cineva de suspendare pentru astea ?

 9. Civilizatia Lumii, Europa este populata acum de niste taranoi parveniti !

 10. Rezulta ca Scholz al Germaniei e atat de redus incat nu a facut un contract cu US?Aveau un contract cu rusii pe termen lung si la pret redus.Au renuntat la acest contract pentru a cumpara de 4 ori mai scump si fara contract pe termen lung de la americani.Acesti oameni vor sa exporte democratie si economie de piata Ucrainei?Deocamdata nu se ridica la nivelul lui Zelenski.Adica sa credem ca doar ura neputincioasa l-a impins pe Scholz la decizia mareata?Nici Zero Carbon de la Comisia UE nu a anticipat?Nici Busteanul Carpatilor?Mai intai vine zvonul ca Europa tremura de frica invaziei lui Putin si ca trebuie pregatita populatia cu lanterne si apa ca sa inlocuiasca armata,apoi Biden se teme de ecologisti,are remuscari de mediu si le trimite europenilor bezele democratice verzi.Nici nu merita comentat.E atat de limpede.Asa va arata razboiul ecologist:cu pistoale de apa si lumanari,dar neaprinse ca polueaza.Oare?

 11. Ce-nseamnă să-ți tragi un șut în c-r.Ce-și face omul cu mâna lui, nici draq nu desface. Să vedem din ce mai dau „geniile neoliberalismului(fascismului)”mokangeală „diversității”.Cu fermierii s-au pus rău, cu energia aka putin deasemenea, bidonul își bate joc de ei că săpară dăștept(cum n-a fost niciodată) în toată viața lui de escroc, tras cu cheia, binențeles de demoncrații ecocioși, sunt singuri și rasiia prinde curaj, deși e aproape de desființare.Tembeli ultrabogați dar de o rapacitate fără sens și proști ca noaptea calcă pedala de accelerație falimentului până la fund, sperând tâmp într-un război „izbăvitor” care să le șteargă tâmpeniile dar nu văd că cei pe care vor să-i trimită la bătaie le vor lua gâtul și tot ce”au”.

 12. Aflasem, @Caline, aflasem. @ironic: daca Europa ar fi „populata de tzaranoi”, i-ar rezista invaziei americane (prin Comisia Europeana, creatia lui Hitler si a SUA, inclusiv). Taranii întotdeauna au fost rezistenti si conservatori. Din pacate, însa, UE e-o adunatura de orase/metopole. De indivizi lipsiti de radacini, dar cu pretentii. Si la Bruxelles, numai parveniti, Tanase Scatiu, de la UrSSula (si-nainte, Barroso, Jacques Attali…) si pâna la Borrell, Reynders, Thierry Breton …, nealesi, dar care nici la raspundere nu pot fi trasi.

 13. Măi elena fata popii,tu ai cap să nu-ți plouă în gât.Nu știu dacă ai și gât sau capul îți stă direct pe trunchi,de copac desigur.

 14. Uniunea Sovietică Europeană se duce încet încet pe cosor.LASA CA TRECEM LA ,,VERDE,,FACUT CU PĂCURĂ,CARBUNI, MOTORINĂ 🤣🤣🤣🤣🤣

 15. Rezervele de hidrocarburi ale SUA sunt mult mai mici decat cele ale Rusiei cele mai mari din lume. Totushi productzia SUA este destul de mare epuizand rapid rezervele. Se pare ca s-a ajuns deja la fundul sacului deci asigurarea consumului din SUA pe fondul unei productzii in scadere este mai importanta acum decat exportul in UE.

 16. GPL scump, vs.gaz rusesc ieftin. Asta a decis UE. Acum SUA reduc artificial exporturile, in vederea majorarii preturilor la GPL. Toate se leaga.

 17. …gorbaciov la patrat!…comisia a fost instiintata…deci senilul stia de interventia acelui ong, tinerii frumosi siliberi!…ce tari este serviciile!…

 18. He he ! America si Europa ? Povestea scorpionului si a broastei pe care acesta o roaga sa-l treaca balta, dupa care o inteapa mortal (pentru ca „nu pot sa ma abtin !” …)) Sau, daca preferati ceva din intelepciunea romanului, „Apara-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani am eu unul si singur grija !” …

 19. UE se duce pe ‘ula, multumim Ursula. Na, c-am facut si-o poezea. Din greseala in greseala, spre victoria finala.

 20. Viata e greu. Cand esti pros…, asta UE , viata e si mai greu. Coafura Ursulei rezista.

 21. Stați liniștiți la locurile voastre! România are parteneriat strategic cu USA, până la proba contrarie! Nu pot sa uit cum au plecat din Afganistan si cum a defilat Ciuca pe sub arcul de Triumf! Am infrânt!

 22. Numai babuinii isi puteau imagina ca USA ar face ceva PENTRU Europa. Nicidecum! USA actioneaza pur si implu pentru a face Europa dependenta, astfel incat, incet, incet, UE sa nu mai fie nimic altceva decat o TABARA MILITARA AMERICANA. Iar romanii ii ajuta pe americanii care i-au bombardat, desi ei nu au tras niciun glont asupra USA, pe americanii care S-AU OPUS reintoarcerii la Romania a teritoriilor luate de URSS, si pe ucrainenii care au contribuit masiv la PRIMA SOVIETIZARE a Romaniei. Halal conducatori au romanii. Dupa chipul si asemanarea lor, a romanilor. Ca ei i-au ales si tot ei i-au asasinat pe toti patriotii nationalisti romani, de-a lungul intregii lor istorii. Limba proprie deja nu mai au, paduri nu mai au, in curand nu vor mai avea nici tara.

 23. MISHTEAUX inca (…) nu rade de voi ! 😢😢😢
  Desi unii (cei mai prosti dintre pamanteni il huiduie ca pe evreul eretic Iisus) nu-l inteleg nici cu :
  „MINTEA DE PE URMA a romanului care schimba si PUNTEa si DRACUL-ei” ! 🙁

  V-a promis ca nu rade de voi, cat nu sunteti (si) FUDULI !

  IQ=?
  😉

  [asa ca TOTUL incep sa para un PLAN premeditat ? 😉 ❤️]

 24. @mishteaux
  CUM pot uni spuen ca cred in PROPHETII BIBLIEI si nu poat crede
  mult mai usor si mai faptic motivat in tine
  SFINTIA TA !

  -> „23 ianurie” 🤐😢😢😢😎🤑😢

  USA v-a avea de mega-suferit in „asta” !

 25. Marele ajutor demonocratic isi arata fatza de aliat infernal. Le place europa dar fara bastinasi. Urmeaza cumva aia cu neutroni?

 26. Va sigur ca mare REAL PROPHET
  ca totul e cu un anume PREMDIAT scop -< TAMAN acum:

  USA nu indraznea sa faca asta DACA …
  … EUROPA nu avea politic si 😢fermieristic😢 situatia fragia de azi !

  In ce face USA e PREMEDITARE = loveste (taman acum la anaghie politica in intreaga EUROPA) ca "aliat"
  UE-aua exact atunci cand o doare mai tare ! CAND DEJA SUNT OAMENII PE STRAZI DEMONSTRAND

  CAND DEJA UE-aua TRAGE politic IDEOLOGIC spre DREAPTA ! 😉 🙁 😛

  As putea va spun multe din "PLAN" insa … am cu cine ?
  Sunt crezut … macar cu: "mintea de pe urma" !

  [candva … ve-ti vedea ca ma dreptatea GENIULUI fata de TURMA ! 🙁 ]
  ____________

  🤔🤔🤔Gresit-am atunci ridiculizat cu … "OCHII PE BUTELIE" ?🤔🤔🤔

  MAGA ! 😛 🙁

 27. Ce placute suedeze le-a dat Bideneu in pofimetru celor de la Bruxelles. Ursula e in extaz si a anuntat deja ca e insarcinata pentru a 7 oara.

 28. vestea e proasta si pentru romani….va sari pretul la gaze cît casa…..

 29. Rusia deruleaza proiecte geostrategice in timp ce altii abia isi carpesc soselele si caile ferate interne.

 30. NATIONALIZATI gazul romanesc. Formati o companie de stat romaneasca ce va extrage gaz din pamant romanesc si va fi vandut omului de rand la un pret acceptabil. Tot cu gazul romanesc veti putea produce ingrasaminte pt agricultura. Cel putin in combinat chimic ar trebui pt a proteja agricultura tarii. Uitati de piata libera CA ASA CEVA NU EXISTA.

 31. Iar murim de frig si ne mancam pisicile? Europa se prabuseste de pe vremea URSSului. Inca se duce.

 32. DACA ANGLOSAXONII nu veneau cu PLANUL asta … global-distructiv
  erau distrusi inainte de vreme
  in timp ce UE era pe crestere prin win-win-ul cu rusii si NORDSTREAM si
  BRITANIA era faca bancile deja migrate la FRANKFURT dupa … BREXIT !

  E de rau !

  Urmeaza u scoatere fortata a anglo-saxonilor din UE si Germania
  ca PROPHET v-o zic : NEMTII deja, azi, lucreaza subterna cu RUSII sa scoata yankeii din UE !
  Si USA disperata trage de UE incercand s-o inece ca „aliata” dispusa sa-jute americanii
  pentru ca … DE-DOLLARIZARE insemna MEGA CRIZA in USA si …absolut RAZBOI CIVIL la ei !

  Alunecare spre DREAPAT si in UE si in USA nu e un accident istoric ci e … pre-premeditare 😐 !
  N-ati putea duce cate-s obligat eu sa stiu si urasc ce stiu ! PE BUNE !

  SHALOM !
  [nu ma credeti niciodata pe cuvant ! priviti insa mereu RETROACTIV -statistic daca l-eam 🙁 „nimerit” , straniu-nimerit !)

  IQ=?
  ❤️❤️❤️❤️

 33. Pentru combaterea incalzirii planetei va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari: 1) Cata energie este degajata de bombele explodate in Ucraina? 2) Cat metan (mult mai poluant decat CO2) a fost emis in atmosfera la bombardarea NordStream 1 si 2, va rog sa-mi dati raspunsul in emisii metan pe an de catre o vaca furajata? 3) Cat metan este emis ” de maniera controlata” la un transport de gaz lichefiat (LNG) intre SUA si UE? 4) De ce Dieselul (motorina usor de distilat deci, la productie, mai putin poluanta si mai putin toxica decat benzina) a devenit o ”problema” de mediu? 5) A crescut transportul maritim de junk/fast fashion/si alte ciurucuri asiatice, asa ca nu mai ajunge motorina pentru tractoarele din agricultura, asa ca suntem prostiti ca nu mai avem voie sa avem masini pe motorina? 6) Cata motorina si pacura consuma anual transportul maritim si cata motorina consuma agricultura si transportul rutier?…Sa punem intrebarile adevarate. Guvernantii nu stiu ce concetratie de CO2 este in atmosfera in jur de 0.04%…0.04%!!!! Scoateti fizica din programa de invatamant si creati generatii de prosti care inghit orice prostie a oricarui prost de pe internet…TREZITI-VA !!!

 34. Nimic nou sub soare. „Șantajul ” rusesc este înlocuit cu șantajul, de data aceasta real, al unchiului Sam Nici acum, acesta, nu se dezminte, ei fiind foarte credincioși unicului criteriu de determinare a unor acțiuni, PRAGMATISMUL EGOIST. Românii ar spune -frate, nefrate, brânza-i pe bani-, numai că în acest caz, problema nu este că brânza – gazul – este pe bani, chiar mai mulți bani, dar ți-o vând numai după ce văd dacă mai am de vânzare, și dacă da, cu cât pot mării prețul și așa mare, ca să vă elimin pe voi europenii din rândul concurenților pre puternici. Primul pas l-am făcut prin debranșarea de la gazul rusesc, acum urmează etapa a II-a, arătarea pisicii negre , adică ceea ce se poate întâmpla dacă nu sunteți cuminți, să aveți și voi statutul de neocolonie a SUA și astfel să nu mai aveți curajul să mai contestați statutul de stat Alfa în relațiile dintre noi, așa cum îndrăznesc să facă China, Rusia, India, Brazilia, și alții „tigrii„ economici noi apăruți pe piața controlată până acum numai de noi. Amin.
  PS. Mă distrează de minune noua situație a „Ieuropei”, a înlocuit pe dracul cu mă-sa, care-i mai a dracului.

 35. REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI!!! GAZUL IL ARDEM LA NOI PE BUNE SI PENTRU LUCRURI BUNE!!! NU IMPORTULUI DE JUNK!!!

 36. Lenuțo, de furie îți tremură mâna și mintea-ți joacă feste!…Ha,ha!

 37. Nemții au anunțat că dacă în 2023 producerea unui obuz costa 2000 de euro, în 2024 va costa 3200..
  Tare de tot 😅🙈

 38. @Ileana Rollason . Poate nu intelegi sau esti nevazatoare, dar Ursula e foarte rosie in obrajori !O tarancuta Rezist zici !

 39. @ironic : UrSSula e bruna, daltonistule! O „Rezist”, cum bine scrii.

 40. Încă o dovadă că Europa e adevărata țintă a ” resetării” și a războiului cu sancțiuni…

 41. @Postăkel Gudurău:
  Te văd deja înregimentat luptând pentru prostiile altora.
  Ai grijă de tine!

 42. iar Romania cind sa profite in situatia nou creata de gazul pe care il poate valorifica …se uita lung la Austraia ….cum ii „ia din traista”….cu ajutorul unor multi tradatori romani.

 43. Problema e dacă l-a chemat Biden pe Sholtz în SUA sau s-a dus el singur peste ăla, când a auzit că îi taie macaroana !
  Oricum, SUA și-a pierdut orice urmă de credibilitate și din acest moment nimic n-o mai poate reabilita. Chiar dacă le-au scăzut rezervele intens exploatate de gaze de șist și sunt periclitate zone întregi de pe urma extrageri, puteau să explice altfel situația nu să recurgă la poanta cu asociația verzilor ! A reușit șoricelul să-i ducă pe buza prăpastiei ! 😎

 44. @Obs, ” GPL scump, vs.gaz rusesc ieftin. ”

  – nu e GPL „gaz de butelie” ca la Crevedia
  ci e GNL „gaz natural lichefiat”
  lichid la -190 de grade celsius…..cat sa intzelegi monstruozitatea problemei;

  de fapt intreaga Japonie functioneza cu GNL din Australia
  rusii s-au gandit ca NU E BINE sa le dea gaz pe conducta din Sahalin,

  Sakhalin-Hokkaido Gas Pipeline – Global Energy Monitor – GEM.wiki

  28 sept. 2022 · Sakhalin-Hokkaido Gas Pipeline (Сахалин – Хоккайдо)
  was a proposed natural gas pipeline from Russia to Japan. In May 2021 Gazprom announced …

  IT WAS,
  intelegi ce spune rusu?

 45. E o veste foarte buna. Europa sa se intoarca la fazul ieftin rusesc pe baza caruia economia europeana s-a dezvoltat inainte ca “cineva” 🤣 sa distruga conductele Nord Stream. Una dun cele 4 conducte este inca intreaga, iar celelalte pot fi reparate. Iar gazul rusesc vine in Europa si prin alte conducte, nu doar prin Nord Stream. Europa, trezeste-te!

 46. Cand statul (american) se implica in economie si comert impunand sanctiuni sau restrictii urmarile sunt dezastroase.

 47. Motorina nu este o problema ci motorul Diesel. Problema motorului Diesel a fost rezolvata. Acum el nu mai polueaza ca motoarele Diesel vechi dar va dura un timp pana ce oamenii vor intzelege asta shi vor re-incepe sa foloseasca motoare Diesel moderne ne-poluante.

 48. Ce venea pe conducte, neintrerupt pana si in plin Razboi Rece, a fost taiat in mod fatis in scopuri clare de sabotaj economic. Transporturi cu vase de la peste 10.000km sa inlocuiasca ce vine pe conducte de la sute de kilometri, pura utopie. Fermierii francezi nu cedeaza si forteaza pe Macron sa renegocieze cu Ursula. In mod deliberat UE se (auto)saboteaza in mod fatish, politica politrucului Popescu „Energie” de nivel european se inchide tot, asa vrea grupul de interese din spatele „imparatesei” Ursulei.

  In Romania slugile nu vor sa auda ei sunt cu „Slaava”-n cioc, pana ajunge Trump si le inchide „Slaava”.
  Europa va reseta mafia progresista de la Bruxelles patronate de Ursula prin trimiterea partide suveraniste si nationale.
  Productia SUA nu poate acoperi si necesarul intern si nevoile de export spre Europa, fara sa nu atinga limitele fizice.
  India si China au primit ce-ar fi trebuit sa primeasca Europa si cu un pret si mai avantajos pe termen lung.

 49. Nu poti sa ai incredere in nimeni in politica ! SUA a purtat multe tari din Europa, inclusiv Romania , in razboaiele lor! Si pentru ce ? Au , nu spuneau SUA europenilor sa nu mai ea gaze de la rusi ca le dau ei , din gazele lor ? UE a facut-o, a renuntat la gazele rusesti , iar acum Baiden , pune frana exporturilor de gaze americane ! Eu (dar cine sunt eu?), am mai zis ca UE are nevoie de un grad mai mare de integrare a tarilor membre , am mai spus ca UE are nevoie si de o armata proprie solida , ca nu ne putem baza pe alianta NATO, care orisicum se misca , numai , la ordinul celor de peste ocean! Se pare ca am avut dreptate ! N.B. Priviti la tragedia Ucrainei ; dupa ce americani i-au „vrajit” cu intrarea in NATO, cu sprijin pentru aderarea la UE, acum i-au lasat din brate si le-au suspendat ajutorul militar! Cred ca lucrurile se vor schimba in UE!

 50. …si totusi!…cum s-a ajuns in aceasta situatie?…orice manager de companie, fie avand ca obiect de activitate productia, fie comertul samd stie ca nu se pun toate ouale in acelasi cos…astfel, cel care produce si are nevoie de materii prime are contracte cu mai multi furnizori…la fel si comerciantul, atat privind furnizorii, cat si transportatorii…numai beneficii generate de fenomenul de canibalizare, preturile sunt reglate de concurenta…problema apare cand managerul se manjeste, fenomen din ce in ce mai des intalnit si in privat, chiar la mari corporatii…asadar, sunt foarte prosti cei de la ue sau au fost cumparati?…daca este sa ne luam dupa niste rautaciosi, dupa achizitia miliardelor de doze de zeama arn, s-ar fi observat o crestere spectaculoasa a sumelu din conturile ursulei si ale sotului acesteia…acum, se pune o intrebare:poate fi cineva atat de nebun incat sa pericliteze viitorul a sute de milioane de locuitori doar pentru niste bani?…

 51. Crevusti ofensat Olaf Scholz n-a bagat pe urechi America Firt.

  „America First refers to an isolationist policy stance in the United States that generally emphasizes American exceptionalism, non-interventionism, and American nationalism”

 52. …eu am analizat fenomenul coruperii din perspectiva psihologiei celui care se lasa cumparat…sunt doua mari categorii: cel care te forteaza sa-l cumperi si cel pe care trebuie sa-l seduci…in prima categorie ar fi functionarul care te tot plimba pe la ghiseu sa-ti elibereze o hartie…pentru a-l seduce pe cel din a doua categorie metodele sunt diverse, in functie de tipologia individului…dar intotdeauna se incepe cu pasi mici…este exact ca in spionaj, cam aceleasi metode de racolare…dupa prima mita, urmeaza santajul, nu se mai poate sa iesi din joc!…nu fara consecinte…cu cat mituitul are o pozitie mai inalta, cu atat iesitul din hora are consecinte dezastruoase pentru acesta…dar cand poate cineva din companie sa probeze lipsa de loialitate a angajatului manjit?…cand, dintr-un motiv sau altul acesta este schimbat…oare, revenind la deciziile stupefiante ale decidentilor europeni, de aici si teama privind ascensiunea suveranistilor?…

 53. O veste și mai proastă , pentru fanii Marelui Ratat: Europa nu este dependentă de GPL-ul american! Asta e gogorița vîndută de putiniști fraierilor! Dacă UE era atît de prost organizată și delăsătoare, era demult distrusă! Cine are impresia că Uniunea s-a lăsat pe mîna Marelui Senil are probleme cu capul! Poate o mare parte din gazul importat de UE o fi american, dar în niciun caz SUA nu este singura sursă de aprovizionare! Deci vestea este doar proastă, dar nu catastrofală! Așa
  că mai ștergeți-vă pe bot de poftă, și nu.mai visați negru! 😂
  Și nu.mai spuneți prostii: gazul american nu costă mai.mult decît cel rusesc! Creșterea facturilor la gaz în Europa nu a depășit rata inflației, și în niciun caz nu a ajuns de patru ori mai mare, cum zbiară putinoizii!

 54. @DD/Iar bati campii, UE e in galeata si va fi pa, pupatorule de amerloci.

 55. …pentru dan doran…probabil ca aceste preturi micronice si sursele alternative care nu sunt din tari aflate in siajul rusiei nu au nici cea mai mica legatura cu faptul ca germania, polonia samd si-au redeschis minele de carbune si termocentralele, si lucreaza si la pornirea reactoarelor nucleare…si ai dreptate, pana la marele embargou impus rusiei, pretul gazului a crescut de peste patru ori la idiotii-putini la numar-din ue care au crezut ca si ceilalti boicoteaza gazul ieftin primit de la rusi…ce sa vezi?…ceilalti doar mimau ca-i sanctioneaza, carau la greu gaz siberian prin tevi, vapoare samd…cand s-a rupt caruta, pretul gazelor s-a dublat si triplat si pe la ei, dar sunt multica au pus botul la vrajelile ue si narativele emise de politicieni…pentru ei, o veste trista, vad ca nu au televizor, net, in mod cert nu stiu sa citeasca: ioropa este deja terminata!…numai idiotii varzari speciali nu realizeaza acest lucru…

 56. NORDSTRESAM si teza de doctorat in politici subversive a lui Blinken (anii ’80)

  „DACA ANGLOSAXONII nu veneau cu PLANUL asta … global-distructiv
  erau distrusi inainte de vreme
  in timp ce UE era pe crestere prin win-win-ul cu rusii si NORDSTREAM si
  BRITANIA era faca bancile deja migrate la FRANKFURT dupa … BREXIT !”

  🙁

  QUO VADIS USA ? [USA a mai incercat PROTECTIONISM si pe vrema anilor ’30 s-a terminat cu ww2 in EUROPA 🙁 !]

 57. Dorele, taica, cate clase ai mai baiete? Le-ai facut la Padure la Baneasa? Si ma Rog tie, cate table ti-au agatat de fizic la ‘apsolvire’? Citeste inca odata ce au scris inaintea ta Maxtor la 0.28 si Greta Bioenergeta la 20.47. Apoi, repede faci un raport , te Rog si trimite-l d-lui Rog cu propunerile de rigoare. Ca sa te ajut la conceptia raportului, sa presupunem ca ai acasa centrala termica pe gaz , care te costa ‘ nspe’ lei pe Nm3. Dar, vine Dorel un ca stine si da cu Wola peste conducta blocului si ramai fara gaze. Ce faci, tu baiet distept? Te duci cu taxi la o statie de LPG sa-ti umple o canistra de benzina cu LPG lichefiat. Aia te trimit la furat la Crevedia si iti spun sa vii cu o butelie, recipient de presiune omologat. Asa ca-i iei butelia lu’ mamaie de la Ciorogarla, care a costat si aia niste parale, incarci fo’ cativa litri LPG cu 2-3 lei / litru ( tine minte ) si te sui intr-un taxi . Soferul te da jos in suturi si te injura de mama. Pleci cu caruciorul cativa km pe jos pana acasa, aduci un mester sa-ti lege butelia la centrala , te asta costa iar niste parale si o autorizatie de la Distrigaz, de la Asociatia de Locatari, etc. Daca centrala este in functione zi si noapte, butelia se goleste in cateva zile. Intr-o luna faci socoteala singur. Tragi linie si aduni ! Culmea este ca desi ai avut atat de multe cheltuielei, pretul pe litru de LPG adus cu taxi este la fel ca pretul la Nm3 gaz pe teava! Deci, inca o minciuna putinista a fost spulberata!!!! Slava Z!

 58. Postarea noastra de mai sus de la 11.57 era pentru Dorel -Dan Dorian,nu cunoastem gradul, functia si unitatea,dar banuiala persista. MaRog, inca mai avem acest drept,constitutional , nu?

 59. „Culmea este ca desi ai avut atat de multe cheltuielei, pretul pe litru de LPG adus cu taxi este la fel ca pretul la Nm3 gaz pe teava! Deci, inca o minciuna putinista a fost spulberata!!!! Slava Z!”
  😮
  Deci munca in plus fata de „ce vine pe conduct§ reltiv al umblaturile regulate , lunar , „in timpul tau liber” 😛 , pentru LPG in plus la relaxul care costa la fel cat „pe conducta”

  sunt in pret sau nu ? (in prtul de tine laudat ca : „este la fel ca pretul la Nm3 gaz pe teava” 😐

  Intreb pentru unul cu LICEUL la SERAL !

 60. OCL: nu văd de ce aș avea nevoie de grade, cînd semnez cu numele meu adevărat. Sînt Dan Doran din Lălești-Vaslui, și pe FB ma puteți găsi sub același nume și cu moaca mea bărboasă de rigoare.
  Exemplul tău plastic e plin de exagerări puerile. Dacă știu că reparația conductei e imposibila în termen rezonabil, mă duc și cumpăr o butelie cu tot cu gaz și o racordez la aragaz, și mai răresc utilizarea gazului. Simplu!
  Tot așa răgeați și acum mai bine de un an, că nu puteți trăi cu doar 19 grade în casă, că nu vor mai fi iluminații de Crăciun, că vom muri de frig și în întuneric, că trebuie să cedăm în fața lui Rateu… Și totul a fost OK.
  Sigur e o inflație, dar inflație e și în America de Sud, în Australia, India, Africa sau Japonia, țări si continente care nu cheltuiesc nimic pentru Ucraina!
  Covidul e cauza!
  Cît despre faptul că Nemția redeschide centrale pe cărbune și pe gaz, așa e normal, cînd e război. Iar energia nucleară rămîne cea mai curată de pînă la ora actuală, problemă fiind doar reziduurile atomice, care pot fi stocate exact în minele de uraniu dezafectate! Na, că am mai găsit o soluție pentru o problemă!
  Transportul gazului pe mare e o problemă , dar cîtă vreme mafia rusă nu se retrage din Ucraina va trebui sa suportăm. După ce mafia aia e la zdup, revenim la gaz siberian. Chinez sau bashkir ori bruiat, căci eu nu văd Rusia stăpînă peste Siberia, după acest război!

 61. Deci esti SHOLDIVEAN 😮 -> asta explica multe !
  E ca si cum colegul de scaun pe avion mi-ar zice ca-l chiama „Mohammed ibn Ali” si nu Peterssen !
  HEHEHE !

  Esti de la … BUZATU din ograda ?
  Ne poti spune de ce s-au certat PE CIOLAN ? („ciolan” = noua vama la ukrani facut in jud, Vaslui, recent … ciolan de zeci de milioane CASH 😉 😉 😉 )

  AUD ? maRog ? 🙁

 62. …dan, ma faci sa zambesc!…in afara de ungaria si austria, nici macar o alta tara din ioropa nu mai vede resurse ieftine de la rusi in vecii vecilor, dupa implicarea fara sens in azest razboi…iar tarile care-si pornesc termo pe carbune sau nuclearele nu o fac pentru ca este razboi, razboiul nu are nici cea mai mica legatura cu asa-zisa criza energetica declansata in mod absolut intentionat prin politicile de mediu aberante!…daca idiotii nostri isi vedeau de treaba si echipau cate doua reactoare din an in an, finalizau cele peste 12 baraje aproape terminate si aduceau tehnologie de ultima ora in mine si termocentrale, toate acestea in loc sa le inchida, vindeam energie in jumatate din continent!…si asta este valabila pt toate tarile care, chipurile, au vrut sa salveze planeta!…criza alimentara, tot indusa, nu este cauzata de importurile diu ucraina, astea doar au scos la lumina probleme grave generate de politicile ue, implementate de idiuti utili de genul celor care ne conduc!…vad ca esti citit…stii la cat se ridica rezerva strategica de grau-de razboi- in prezent si cat era inainte de 89?…

 63. Troleule, mă faci tu să zîmbesc! Tu ai impresia că Rusia va mai fi stăpînă pe Siberia, dar peste cîțiva ani chiar rușii vor fi nevoiți să cumpere gaz de la fostele lor colonii! Deci Moscova nu va mai avea niciun cuvînt de spus la vînzarea de gaz! Voi nu ați priceput de ce Europa s-a deconectat de la gazul lui Putin, și vă lipsește capacitatea de a anticipa lucrurile!
  Visele tale cu energia sînt doar vise. Cărbunele nostru nu este competitiv, și chiar dacă am avea energie din belșug, lăcomia politicienilor incontrolabili și iresponsabili ne-ar face să pierdem bani, în loc să cîștigăm.
  Pînă nu vin oamenii lui Doran să facă ordine și sa tragă la socoteală tot aparatul de stat, nu vei vedea România ca țară dezvoltată!

 64. Dan Doran…tu nu ai singe de roman ,esti mai mult pentru straini ,si vrei sa ne arati ca asa este cum gandesti tu..dupa cum vezi ,sau nu,lumea pe aici incearca sa te evite

 65. …danut, vrabia malai viseaza!…apropo, contul tau la care faci trimitere este fals, la fel ca si nick-ul, dar asta este alta poveste…avem timp sa discutam peste putina vreme, intre patru ochi, nu e bai…acum, sa ma scuzi, caut sa demontez marea spargere informatica de la parlament, care nu a existat…este doar o perdea de fum pt o actiune a statului paralel care produce efecte inverse…urmareste chiar si presa vanduta si vei intelege!…fiind asa de slabe cadrele tinere, scolite pe la fundatii, nu au intuit efectul de bumerang-daca ai fi familiarizat, ai intelege limbajul, dar nu esti(apropo, mai ai vreo trei nick-uri sub care postezi, m-am plictisit sa le documentez si pe celelalte, cu siguranta mai sunt)…ne vedem, ne auzim!…

 66. @vanatorul de troli

  CORRECT ! 🙂
  si REEESPECT man ! „marea spargere informatica de la parlament” n-a existat pentru ca ce fac „aia” acolo e sub SUBTILA supraveghiere de mult … deci nu trebui ca „cineva” sa depuna un efort extraordinar, PUNCTUAL, acum ! 🙂
  🤙🤞🤞😉(stapanul paianjenilor din retea) ❤️
  IQ=?
  😉

  Asa e ! PS: Nu-ti pune mintea cu prostii, daca ai o inteligenta superioara 🙂 stapanesteti mereu emotiile 🙂 ! Joaca insa roluri pseudo-agresive 😉 ! 😐
  [3301]

 67. @vanatorul de troli ce sti special de Bumbata -> VASLUI
  si „implicatiile” murdare incercat-acoperite recent !
  ar avea de suferiz un PARTID (ne-oarecare) daca s-ar face publice 😉 !
  PS: Doar intreb nu altceva … verific ce sti !
  (bineintes ca stiu , insa verific daca chiar sti ce sustii 😉 ca sti ! Eu sunt realmente „stapanul paianjenilor din retea” si FARA LAUDA ce stiu NU E DE ZIS PE AICI ! …daaaaaar nu-s entitate rea … mai degrab cum ai deja observat in ani : SUNT un HOMO LUDENS ! 🙂 )
  SHALOM … toate cele bune ! PS: La BUMBATA-VASLUI se intampla chestii stranii 😐 si e mult sun observatie-mi spun „paianjeni”
  poate luati masuri (vi se vede-n carti 🙁 ) !
  ❤️

 68. Inca ceva:
  sper ca-ti dai seama ca daca m.ar interesa ceva cu adevarat n-as proceda cum pueril-comic o fac !
  Dimpotriva … stiu prea multe : nu c-as vrea sa stiu ! Deci e doar in TEST
  raspunde cum vrei … vom intelege ! (crede-am ca-s singurul pe foaie … mai … special ! 🙂 )
  🙂

 69. Mishteaux …. Ba frizerule, iar s-a agravat mansarda ?…Medicamenteeeeeeeeeee………

 70. Troliule, nu știu cum ai verificat tu çontul meu, dar nu prea cred ca ai făcut-o. Sau probabil ai intrebat-o pe teribila Chifteaux, care a binevoit să părăsească tigaia și să te lămurească! 😂
  Aș fi foarte interesat să aflu sub ce alte trei nick-uri oi posta, probabil sub cele de Axon, Munteanu, Ileana Rollason și Gelu! 😂 😂 😂
  Tare nu vă mai plac vouă oengistii, care vă baga bețe în roate ori de cîte ori reușiți și voi să obțineți o afacere consistentă cu statul, contra unor cinstite șpăgi! Că ăștia școliți în Vest, pe banii debilului de Soros, nu au mai învățat să respecte orbește orice funcționar de stat, oricit de imbecil, ci chiar cer anticorupție și transparență!?!! Poah!! Cîh!!! Bleah!!
  Voi sînteți patrioți veritabili, naționaliști pînă în măduva oaselor, și devizele voastre sînt cele tradiționale românești: PE-AICI NU SE TRECE FĂRĂ ȘPAGĂ! și ROMANIA- CIORDITĂ NUMAI DE ROMÂNI!
  Cît despre ăla care susține că nu am sînge de roman, e adevărat. Eu sînt român, și la Roma nu am fost niciodată! Iar faptul ca amanții lui Putin încearcă să mă evite ma face să casc. 😂
  Sînt cel mai rău pamfletar din România, și cel mai puternic. Nu îmi plac laudele, și sint singurul din România care a realizat un program anticriză complet, încă din 2000. Și nu scăpați de mine nici morți!
  Hai: să trăiți, că morții nu mai pot fi loviți pînă ce țipă! 😂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.