Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material ”interesant”

Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea „interesantă” a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, informează DPA.

În cadrul noului studiu, publicat în revista Nature Synthesis, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh a creat molecule goale, asemănătoare unor cuşti, ce prezintă capacităţi ridicate de stocare a gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon şi hexafluorura de sulf.

Hexafluorura de sulf este un gaz cu efect de seră mai puternic decât cel cauzat de dioxidul de carbon şi poate rezista mii de ani în atmosferă.

Marc Little, unul dintre coordonatorii studiului, a declarat: „Aceasta este o descoperire interesantă, deoarece avem nevoie de noi materiale poroase pentru a ajuta la rezolvarea celor mai mari provocări ale societăţii. De exemplu, captarea directă din aer a dioxidului de carbon este din ce în ce mai importantă, deoarece chiar şi atunci când vom înceta să mai emitem dioxid de carbon, va exista în continuare o nevoie uriaşă de captare a emisiilor anterioare, care se află deja în mediul înconjurător”.

„Plantarea de copaci este o modalitate foarte eficientă de a absorbi carbonul, dar este foarte lentă. Aşadar, avem nevoie de o intervenţie umană – cum ar fi moleculele create de om – pentru a capta mai rapid şi eficient gazele cu efect de seră din mediul înconjurător”, a adăugat el.

Cercetătorii au folosit simulări pe calculator pentru a prezice cu exactitate modul în care moleculele se vor asambla în noul material poros, o metodă care, potrivit lui Marc Little, ar putea fi îmbunătăţită în viitor prin utilizarea inteligenţei artificiale (AI).

„Combinarea studiilor computaţionale precum al nostru cu noile tehnologii de inteligenţă artificială ar putea crea o ofertă fără precedent de noi materiale pentru a rezolva cele mai presante provocări societale, iar acest studiu reprezintă un pas important în această direcţie. Dacă reuşim să folosim instrumente de inteligenţă artificială pentru a le prezice mai repede şi cu mai multă acurateţe, atunci putem accelera cu adevărat ritmul în care putem descoperi aceste noi tipuri de materiale poroase, fără a mai fi nevoie să le fabricăm în prealabil în laborator”, a declarat el.

Marc Little a descris studiul ca fiind un „pas important” pentru dezvoltarea altor materiale şi a adăugat că moleculele cu structuri complexe ar putea fi folosite, de asemenea, pentru a elimina din aer compuşii toxici cunoscuţi sub numele de compuşi organici volatili şi ar putea juca un rol important în ştiinţa medicală.

Pe lângă oamenii de ştiinţă de la Universitatea Heriot-Watt, la realizarea acestui studiu au participat cercetători de la Universitatea din Liverpool, Imperial College London, Universitatea din Southampton şi Universitatea de Ştiinţă Şi Tehnologie din China de Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Tembeli până la capăt.Ipoteză”se încălzeste vremea” Demonstrație”dacă facem abstracție de ultimă sută de ani de măsurători directe și ultimul milion de măsurători indirecte, pentru ultimii 15 ani e cumva adevărat deși nu prea”.Concluzie:” Nu contează, o ținem zanga cu scorneală, batem toba pe carbon, ăla trei la mie, îl declarăm dußmanul poporului și punem peonu’ la plată.De sifonat îi sifonăm prin taxa pe carbon de care nu pot scăpa și via importuri de tigăi chinezești ieftine și proaste, adică ideale, pentru că peste zece ani cumpărăm altele în numele fraierilor.Și mai punem și ceva ventilatoare cam tot așa de proaste.Bateriile, altă pleașcă.Dacă mai sunt surse gen nuclear sau hidro,e declarăm un risc ecologic și le închidem.Daca nu le convine, băgăm banu’ electronic obligatoriu și cum ciripește vreunu’ îi tăiem paraua.Să-l învățăm minte.Natura? Dă-o-n mă-sa, ce natură! Aia cu muște și alte alea? Ai avion, te duci unde vrei tu.Restul să stea în bancă lor că d-aia e carbon așa mult, că s-au sumețit sărakii, vor excursii!I-auzi obrăznicie! Hai, gata cu plimbarea.Cinșpe minute pe jos, v-ajunge! Nu vedeți că ia foc planeta?!”.QED.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.