Obezitatea la copii poate fi prezisă

Cu unul din trei copii diagnosticați deja în întreaga lume, obezitatea infantilă reprezintă o problemă globală în creștere, care afectează atât sănătatea celor mici, cât și un impact major asupra sistemului de sănătate. O nouă descoperire ar putea face ca această problemă să fie abordată înainte ca efectele să se instaleze.

În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 124 de milioane de copii sunt diagnosticaţi cu obezitate în întreaga lume, iar această epidemie pune în pericol sănătatea viitoare a generaţiilor tinere. Nici România nu face excepție, arată statisticile Federaţiei Mondiale a Obezităţii: până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 şi 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Dacă în prezent recomandările și intervențiile medicilor vin abia după ce există un diagnostic, potrivit unor noi descoperiri, lupta împotriva obezității infantile ar putea începe mult mai devreme. Un studiu recent arată că metilarea ADN-ului (DNAm) în sângele din cordonul ombilical ar putea prezice traiectoria de creștere a unui copil până la 18 ani. În acest context, cercetătorii au descoperit patru modele de traiectorii ale indicelui de masă corporală: greutate normală, supraponderalitate sau obezitate timpurie, supraponderalitate sau obezitate tardivă și obezitate supraponderală normală până la foarte târziu.

”Utilizarea acestor markeri ADN pentru a anticipa riscul de obezitate în copilărie poate reprezenta o abordare inovatoare în gestionarea acestei probleme de sănătate publică. Furnizorii de servicii medicale pot utiliza aceste informații pentru a dezvolta strategii personalizate de prevenție și gestionare a obezității infantile, cu scopul de a reduce comorbiditățile asociate și de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor afectați”, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentat Cord Blood Center.

De altfel, peste 85 de afecțiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical, dar și din placentă. Studiile clinice indică rezultate promițătoare în utilizarea celulelor provenite din placentă pentru tratarea unor boli precum diabetul, AVC-ul, Boala Parkinson, scleroza multiplă sau fibroza pulmonară. Totodată, sute de studii clinice sunt în desfășurare pentru a explora potențialul terapeutic al acestor celule, beneficiind de ușurința obținerii lor, cantitatea disponibilă și caracteristicile lor unice. Cercetătorii estimează că, până în 2030, FDA ar putea aproba între 30 și 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul diverselor afecțiuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. Cerealele nu sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră, dar produsele din GRÂU pot fi cele mai rele. Concentrația care provoacă dependență, pe care o are grâul asupra fiziologiei umane, comparând proprietățile sale narcotice cu morfina explica modul în care aceasta este emblematică pentru modul cerealele au cooptat traiectoria istorică umană, incepand cu Imperiul Roman – cunoscut si ca Imperiul Grâului — și modul în care a folosit grâul pentru a forța un fel de imperialism biologic asupra lumii antice. E o oveste interesantă in cartea ,,Buried my Heart at Wounded Knee” despre cum un trib a fost forțat sau convins să-și taie plantațiile de piersici și să planteze grâu. Grâul nu conține B17, un factor important în blocarea cancerului. În timp ce explicația pentru această conexiune a rămas concentrată pe perturbarea axei intestin-creier și pe prezența în grâu a unei game largi de polipeptide active farmacologic care moduleaza receptorii opioizi, începe să iasă la suprafață o explicație nouă și rece: consumul de grâu întrerupe fluxul de sânge către cortexul cerebral. Din altă perspectivă, fiecare vaccin cu gelatină hidrolizată, are cel puțin 10% acid glutamic liber pur – cea mai activă formă de glutamat. Obezitatea indusă de excitoneurotoxina MSG este caracterizată printr-o preferință pentru carbohidrați, zahăr și o aversiune pentru alimente hrănitoare. Deosebit de deranjantă este obezitatea ulterioară după expunerea MSG în perioada neonatală a sugarului, chiar și după doar o (una) expunere scurtă sau limitată. Este foarte dificil să scapi de greutate și aproape imposibil să faci o dietă, apetitul și metabolismul este total scăpat de sub control. Sunt uciși cei numiți ,,useless eaters” în timp ce mănâncă gunoi toxic, în timp ce le cresc veniturile psihopaților din industria junk food, în timp ce ne îngrașă ca pe animalele destinate abatorului.

 2. Markerele obezitătii:
  Copiii ce sînt sau se cred părășiți, abandonați prin mersul devreme al mamelor la carieră, datul la cîteva luni la creșă și, mai apoi, la grădiniță, plecatul unuia dintre părinți, sau amândoi, la muncă-n străinătate, lucratul ore nenumărate și statul copiilor, chiar acasă, mai mult singuri.
  Am vorbit de (ne)viața modernă?

 3. intox, fă-ți pâine cu plămădeală/maia. Aici e baiul nu la grâu. Oare cîți știu că pâinea cum o cumpărăm azi sau o facem acasă după rețete moderne ni s-a băgat pe gât doar de după al doilea război.
  Chiar dacă se mai punea drojdie, foarte puțină, se folosea plămădeală/maia. Îndustrial, în RSR, se folosea metoda în două etape sau trei etape. Caută Cartea Brutarului, Moldoveanu, pdf.
  Unii zic că metoda modernă a fost băgată doar pt a „eficientiza procesul de fabricație”; într-o oră e gata, de la făină la scosul din cuptor. Eu cred că scopul a fost să ne dea un gunoi ce nu se poate digera cum trebuie.

 4. Jurnaliştii de la tabloide şi „experţii” medicali îl prezintă pe Dr. Hamer ca pe un şarlatan, un auto-aclamat vindecător minune, un lider de cult, un iraţional sau un criminal nebun care le-a negat pacienţilor cu cancer tratamentele convenţionale „salvatoare de vieţi”. În 1997, dr. Hamer a fost arestat și condamnat la 19 luni de închisoare pentru că a oferit unui numar de 3 persoane, informații medicale gratuite, fără licență medicală. Când Dr. Hamer a fost arestat, poliția i-a percheziționat dosarele pacientilor. Ulterior, un procuror a fost obligat să admită în timpul procesului că, după MAI MULT DE cinci ani, din 6.500 de pacienți cu cancer preponderent „terminal”, 6.000 erau încă în viață. Și astfel, în mod ironic, adversarii săi au fost cei care au furnizat statisticile reale care atestă rata remarcabilă de succes a abordării lui specifice. Cu toate acestea, până în prezent, Universitatea din Tübingen refuză, în ciuda ordinelor judecătorești din 1986 și 1994, să testeze munca științifică a Dr. Hamer. În mod similar, medicina alopată refuză să aprobe Noua Medicină Germană, în ciuda numeroaselor sale verificări atât de către medici, cât și de către asociații de profesori. Aceste rânduri atestă că TRAUMELE sunt vectori credibili și specifici care pot provoca un miriad de afecțiuni diverse, exact ceea ce spune mai sus, userul Calin.

 5. Nu cerealele îmbolnăvesc, modul de preparare a produselor finite e problema grava! Adhd, obezitatea și multe altele, se poate descoperi de la vârsta de 6 luni a bebelușului inca în pântecul mamei! După nastere, obligatoriu i se fac analize pentru prima dată dar absolut toate analizele, este măsurat și la ieșirea din spital, deja e înregistrat în pediatrie, părinții trebuie sa isi caute și fixeze pediatru pentru copilaș. Asta se practică în străinătate, nu știu dacă și în România. Așa că, toate se descoperă, deja se practică în străinătate, nu mai plângeți pe buzunarele neliniștite ale doftorilor.

 6. Calin, inteleg ce spui, dar in acest moment nu putem exclude, cat putem include in noianul crescand de vectori chimici, biologici, energetici sau eterici. Graul este o planta complexa si interesanta din cale afara, o colectie genetica din cel putin 6 plante diferite si acum inca o data modificat, potrivit canoanelor CODEX. Carnea fripta + paine alba, care este un model de baza alimentar modern, este absolut nerecomandata. Nici macar cu paine facuta cu maia, de vreme ce faina, in marea ei majoritate, provine dintr-o chimera modificata genetic. Batranii nostri mancau mamaliga, branza, slanina, ceapa si altele asemenea, bunicul meu a murit la 60 si ceva, cu toti dintii intregi in gura, n-a fost racit niciodata. Inchipuie-ti, de la o grenada neexplodata din WW2..

 7. „85 de afecțiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical, dar și din placentă.” Daca celulele stem ar fi recoltate strict pentru bebelusul in cauza as fi de acord…De treizeci de ani se recolteaza in occident cordonul ombilical si placenta pentru tratamente anti-imbatranire…Suntem spalati pe creier cu tot felul de pseudo-stiinta! Bravo @ Calin! Primul tratament pentru copii este dragostea parinteasca a unei familii sanatoase cu mama si tata.

 8. Da, obezitatea la copii poate fi prezisa printr-un calculs simplu; se masoara diasatanta pana la cel mai apropiat mecdonalds si se inmulteste cu numarul de cocacola din ghiozdan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.