Avertismentele psihologilor

Obsedați de telefoanele mobile

Nu trec 5 minute și verificăm din nou ecranul. Îl ținem aproape și nu mergem nicăieri fără el. Dormim cu el lângă noi, iar prima grijă dimineața este să verificăm conturile de socializare. Pe unii, numai gândul de a renunța la el îi îngrozește.

Fără să ne gândim o secundă cum s-au descurcat părinții și bunicii noștri fără el, telefonul mobil a devenit un rău necesar, o extensie a mâinii practic. Nici nu ne mai putem imagina cum ar putea fi viața noastră fără el. O demonstrează studii recente care arată că unii dintre noi ar prefera să fie surprinși dezbrăcați ori făcând sex, ar prefera să rămână fără televizor, decât să rămână fără telefon. Psihologii atrag atenția că această dependență poate duce la probleme de sănătate. 

Nu mai știm să interacționăm cu oamenii

„Suntem ocupați, preocupați și în permanență cu telefonul în mână. Doar așa avem impresia că putem găsi soluția oricărei probleme și putem comunica cu cei din jur. Așa se face că, de multe ori, nu mai știm să interacționăm cu oamenii din jurul nostru“, spune Ionuț Dumitru, psiholog.

„Acest mediu virtual ne oferă la câțiva centrimetri de noi posibilitatea de a socializa cu mai multe persoane. Ceea ce în mediu zilnic, dacă am dat telefonul sau tableta la o parte, am descoperit că este mult mai dificil“, explică psihologul Constantin Cornea.

Un studiu recent a ajuns la concluzii alarmante. Pierderea unui astfel de dispozitiv este, de multe ori, mai stresantă pentru noi decât un alt eveniment traumatizant. Și aici am putea enumera îmbolnăvirea, un accident auto minor sau chiar pierderea unui avion.

Afecțiuni provocate de exces

Același studiu arată că oamenii sunt gata să accepte situaţii jenante sau chiar periculoase pentru a rămâne conectaţi.

Peste 20 la sută dintre cei intervievați spun că s-au uitat în ecranul telefonului când traversau strada. La fel și atunci când treceau printr-o zonă de risc. Iar o persoană din cinci declară că s-ar simți dezbrăcată fără telefonul conectat. „Pot dezvolta tulburări de personalitate, tulburări de comportament, obsesiv-compulsive, ale somnului care pot fi date de acest mediu virtual“, precizează Ionuț Dumitru.

Aceeași cercetare făcută la nivel național arată că o cincime din repondenți spun că accesul la internet este la fel de important pentru ei ca și mâncarea, apa sau un adăpost.

 

Recomanda 1

1 Comentariu

  1. …. cancer/tumoare la creier (glioma), laringe, obraz, ureche, ovare, uter, prostata, testicole, san … depinde unde sta sursa de radiatii mai mult timp SI de rezistenta (oricum insuficienta) a organismului.
    … pierderea somnului prin inselarea nervului optic precum ca ar fi zi…
    — dereglarea ritmului cardiac datorita impulsurilor permanente de microunde (mujltiple frecvente – 3G, 4G, … acum, 5G!), de 5-100 ori pe minut (depinde de apropierea de alte aparate wirless cu care comunica PERMANENT!)
    INFERTILITATE – o sa cereti vecinului sa va ajute… sau veti masturba ca sa faceti copii din spurcaciune, cica metode „moderne”.
    ——————-
    Nu mai spun de controlul total al individului prin informatiile colectate (de vanzatori si retele „sociale” dar si de oricine stie ceva hacuire) si manipulare psihologica.
    ATENTIE!
    Pot fi distruse/explodate de la distanta mica, (comanda prin internet) producand „anihilarea”/uciderea purtatorului – de exemplu cand sint foarte aproape receptionate bataile inimii sau vibratiile sonore cand vorbesti la telefon.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.