Obţinerea cetăţeniei R. Moldova, reguli mai stricte

Persoanele străine vor obţine mai greu cetăţenia Republicii Moldova, după ce în legislaţie au fost incluse reguli mai stricte, care vor face procedura de recunoaştere a cetăţeniei mai sigură, modificările fiind operate pentru a exclude vulnerabilităţile şi riscurile în adresa securităţii statului, relatează MOLDPRES.

Un proiect în acest sens a fost adoptat vineri în a doua lectură de Parlamentul de la Chişinău.

Autorul proiectului este deputatul Igor Chiriac de la Partidul Acţiune şi Solidaritate.

El a argumentat că modificările „sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.

Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o creştere a numărului de aplicanţi pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova. Dintre aceste aplicaţii, 70% aparţin unor persoane din Federaţia Rusă, iar 20% provin de la persoane din Ucraina.

Mai mult decât atât, autorităţile au identificat şi numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetăţeniei Republicii Moldova, în baza unor documente de provenienţă necunoscută prezentate de către solicitanţi.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac a propus o serie de modificări la Legea Cetăţeniei Republicii Moldova.

Astfel, nu toate persoanele născute şi domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu deţin cetăţenia altor state şi solicită recunoaşterea cetăţeniei moldovene o vor primi. Excepţia vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat o pedeapsă penală privativă de libertate în temeiul unei sentinţe a unei instanţe de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală.

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca şi cererile de determinare a apartenenţei la cetăţenia Republicii Moldova sau de recunoaştere în calitate de cetăţeni moldoveni care vor conţine informaţii false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativităţii coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă şase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluţionare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate, mai precizează MOLDPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. în schimb în România toți ”migranții” pe care or să ni-i bage pe gât Comisia Europeană vor primi în 3 ani cetățenie română.

  2. Da’ cred ca lumea chiar se bate pentru a obtine cetatenia fantomaticei „Rep. Moldova”, cozile sint in fiecare dimineata de la Chisinau pina pe la Vladivostok ! He he ! Capra cu trei iezi, toti cam riiosi si cu coada pe sus !

  3. Si cetatenia romana ar trebui acordata mai greu basarabenilor cu inclinatii spre dominatia khazara. Avem destui si noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.