Occidentul ”nu înțelege”. ”Dacă nu câştigăm, va avea loc un nou Holocaust în Israel”

Dacă nu câştigăm acest război, va avea loc un nou Holocaust în statul modern Israel, a declarat purtătorul de cuvânt pentru limba spaniolă al armatei israeliene, Roni Kaplan, într-un interviu acordat EFE, la şase luni de la izbucnirea războiului din Fâşia Gaza şi de la atacul asupra Israelului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas la 7 octombrie 2023, soldat cu aproximativ 1.200 de morţi.

„Occidentul nu reuşeşte să înţeleagă că acest război este o luptă a civilizaţiilor, între lumea liberă şi cei care propovăduiesc ura şi împart lumea în credincioşi şi necredincioşi, că mai întâi suntem noi în Israel şi apoi în Europa”, a apreciat Kaplan într-o discuţie cu EFE la Ierusalim, difuzată duminică de agenţia de presă spaniolă.

Kaplan a dat asigurări că războiul „este îndreptat împotriva grupării teroriste Hamas” şi nu împotriva populaţiei civile, în condiţiile în care condamnările se intensifică în rândul comunităţii internaţionale, inclusiv în Statele Unite, cu privire la numărul mare de civili ucişi în conflict – peste 33.100 conform Ministerului Sănătăţii din Gaza – şi faţă de restricţiile privind intrarea ajutorului umanitar în enclavă.

O medie zilnică de 170 de camioane au intrat în Fâşie în ultimele săptămâni – erau mult mai puţine la începutul războiului -, dar având în vedere situaţia gravă din enclavă, unde jumătate din populaţie este expusă riscului iminent de foamete, potrivit ONU, agenţiile umanitare afirmă că pentru a o atenua sunt necesare 500 de camioane pe zi încărcate cu alimente, medicamente şi produse de bază.

„Israelul se angajează să permită intrarea întregului ajutor posibil, să se reverse în Fâşia Gaza. Suntem conştienţi de suferinţa populaţiei civile şi dorim să o atenuăm”, a declarat purtătorul de cuvânt israelian, care a acuzat Hamas pentru situaţia umanitară din Gaza.

Kaplan a informat că, înainte de război, în Fâşia Gaza intrau 500 de camioane, dar doar 70 transportau alimente şi medicamente, în restul aflându-se materiale de construcţie şi alte provizii; şi a dat vina pe Agenţia ONU pentru Refugiaţi din Palestina (UNRWA) pentru eşecurile în distribuţia actuală a ajutorului.

„De la începutul războiului, aproximativ 21.000 de camioane cu peste 30.000 de tone de ajutor umanitar au intrat în Fâşie. Problema este că distribuţia nu este suficient de eficientă în Fâşie”, a afirmat Kaplan, deşi agenţiile umanitare acuză lipsa garanţiilor de securitate şi nevoia de mai multe rute terestre.

Israelul permite accesul ajutoarelor doar prin două dintre cele şapte puncte de trecere către Gaza: Rafah, care face legătura cu Egiptul, şi Kerem Shalom, care leagă Fâşia Gaza de Israel la sud. Dar săptămâna aceasta, pe fondul presiunilor din partea SUA, Israelul a fost de acord să deschidă „temporar” punctul de trecere de la Erez, astfel încât ajutorul de bază care soseşte în portul Ashdod să poată intra direct în nord, lucru cerut de luni de zile de agenţiile umanitare.

De la începutul războiului, aproape 200 de lucrători umanitari au murit în enclavă, majoritatea angajaţi palestinieni ai UNRWA, deşi cazul care a atras atenţia internaţională a fost atacul de luni, „din cauza unei identificări greşite”, asupra unui convoi al World Central Kitchen, în care au murit şapte dintre angajaţii ONG-ului, dintre care şase străini.

„Este vorba despre o eroare tragică, pe care o regretăm profund şi care este responsabilitatea noastră”, şi-a cerut scuze purtătorul de cuvânt al IDF.

Israelul a acuzat UNRWA că este infiltrată de Hamas – susţine că 400 dintre angajaţii săi din Gaza sunt membri activi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic -, nu îşi ascunde interesul de a o elimina şi este dornic să găsească alternative la activitatea sa extinsă în enclavă.

Kaplan a propus ca Programul Alimentar Mondial al ONU, sau Anera sau WCK – ultimele fiind două ONG-uri care în această săptămână au anunţat că îşi suspendă operaţiunile în Fâşie din cauza atacului letal de luni – ar putea înlocui UNRWA în distribuţia de alimente. Totodată, Kaplan a sugerat ca Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Banca Mondială sau Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) să desfăşoare proiecte de microfinanţare, pentru a activa comerţul; Crucea Roşie Internaţională, Iordania sau Emiratele Arabe Unite să contribuie la reabilitarea sistemului de sănătate; şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (Unicef), Banca Mondială, Emiratele Arabe Unite sau Maroc să contribuie în domeniul educaţiei.

„UNRWA face parte din problemă, nu din soluţie”, a insistat el.

În ceea ce priveşte obiectivele de război – distrugerea capacităţilor militare ale Hamas şi întoarcerea ostaticilor -, Kaplan s-a arătat mulţumit de progres: datorită „presiunii militare”, „am distrus 18 dintre cele 24 de batalioane ale sale şi am distrus numeroase infrastructuri teroriste”, am recuperat în viaţă 112 ostatici din cei peste 250 de oameni răpiţi pe 7 octombrie.

„Acest război ar fi putut fi evitat şi a venit într-un moment în care Israelul îşi normaliza relaţiile cu mai multe ţări arabe din regiune”, a declarat Kaplan, referindu-se la Acordurile Abraham, în cadrul cărora statul israelian urma să-şi normalizeze relaţiile cu Arabia Saudită, rivalul regional al Iranului.

Kaplan s-a referit la „umbra Iranului” pe cele şase fronturi pe care Israelul luptă din 7 octombrie: Hamas şi Jihadul Islamic în Fâşia Gaza; Hezbollah şi miliţiile palestiniene în sudul Libanului; Miliţiile şiite din Siria şi Irak, rebelii houthi din Yemen şi „grupurile teroriste” din Cisiordania.

„Atacul din 7 octombrie nu ar fi fost posibil fără finanţarea, sprijinul, transferul de cunoştinţe şi pregătire militară din partea Iranului oferite Hamas şi Jihadul Islamic”, a conchis el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

20 de Comentarii

 1. Lupta civilizațiilor criminale care duc in final la decimare civilizații! Holocaust e și ceea ce practica israela apăsător pe palestinieni și tot ce există în zona inclusiv cu ai lor cetățeni care trăiesc în Palestina și Gaza.

 2. Păi singuri v-ați făcut-o.. Acest război nu trebuia să aibe loc.. Acu ai 1,4 miliarde , miliarde , de inamici..Ai chiar in ogradă 3 milioane.. Ai omorît prostește, ai creat de fapt un holocaust palestinian..Cum crezi că ieși din cursa in care ai intrat ?? Făcînd alte războaie mai mari cu care să fie uitați palestinienii ? Nu ai nici o șansă de cîștig.. Ți-ai săpat singur groapa..

 3. Kaplan recunoaste implicit ca statul Israel este o creatie a Occidentului.

 4. Dacă va avea loc un nou Holocaust în Israel, este fiindcă-l provocați, fiindcă-l cereți.
  Omorâți femei si copii, civili nevinovați, bombardați ambasade în teritorii străine, NIMENI nu face așa ceva, doar VOI.
  Alegeti PACEA, rezolvarea oricăror conflicte pe cale diplomatică, nu răspundeți provocărilor, se pare ca NIMIC nu ați învățat din suferință strămoșilor vostrii.

 5. Teroristii au ostatici israelieni. Occidentul a uitat de ostatici? Oamenii aceia sunt condamnati la moarte? Trebuie eliberati cu orice pret. Ostaticii trebuie eliberati si criminalii din octombrie pedepsiti pt ororile comise.

 6. Aceleasi aere de Superioritate Occidentala, in loc de Popor Ales, Rasa Superioara, acum vin cu vrajeala numita Democratie….pe care a inventat- o Grecia antica, cu 3.000 de ani inainte….SUA/ NATO vor in fapt sa consolideze Dictatura Planetara Americana…Au 850 de Baze militare americane pe tot globul…Ce au rezolvat? Nimic, au creat si mai multe Razboaie…Evreii au suportat un Holocaust dar nu au invatat nimic. Sunt tot ca pe vremea lui Moise Biblicul care in complicitate cu Dumnezeul Evreilor a creat notiunea de Popor Ales, destinat sa supuna popoarele inferioare, sa le extermine, asa cum au scris Evreii in Vechiul Testament…Notiunea de Holocaust e scrisa de Evrei in Vechiul Testament, e prima dovada scrisa pe care o cunosc relativ la Holocaust. Evreii, anglo – saxonii trebuie sa invete ca mai exista si altii la fel de puternici ca ei, ca prin Irak, Afganistan s – au batut cu bastinasii in slapi, si nici pe aia nu au reusit sa ii invete Democratie.

 7. DAR DE CE A TREBUIT SĂ BOMBARDAȚI DAMASCUL ȘI LIBANUL? DE CE AȚI PUS PAIE PE FOC -CÎND FOARTE MULTE STATE ȘI ORGANIZAȚII-ICLUSIV CELE PROISRAELIENE PE FAȚĂ -VĂ ACUZAU DE GENOCID ÎN GAZA?

 8. In egala masura Israelul propaga ura si incita la violente si nu numai.Faptul ca in istorie au fost supusi terorii nu le da nici un drept evreilor sa continue teroarea de frica „”posibilei terori”” impotriva lor.E o smecherie a cuceririi la care sunt invitate sa participe „”tarile democrate””.Mizerie morala.

 9. 1905 1906 1911 1912 1914 1915 1918 1919 1920 1921 1936 1938 1939 1940.
  Acestia sunt anii cand au aparut avertismente mai mult sau mai putin dramatice in mass-media vremii despre pericolul mortal in care se gasesc fix 6 milioane de evrei. Placa memoriala de la Auschwitz dezvaluita in 1948 pomenea despre 4 milioane care au suferit si murit intre 1940-1945 dar dupa 1989 cand sovieticii au eliberat volumele cu privire la decese au schimbat placa cu una care pretinde ca 1 500 000 de oameni, in principal evrei, au murit acolo. Ei bine, ce? Precizie istorica, de la unii; dar cand vorbim despre „cea mai mare crima din istoria umanitatii”, ar trebui cel putin sa ne clarificam cifrele. Prima oara a aparut in New York Times pe 29 ianuarie 1905, de la Pr. Dr. M.H. Harris care a declarat in Templul Israel, pe Fifth Avenue „.. o Rusie liberă și fericită, cu cei 6.000.000 de evrei ai săi, ar însemna probabil sfârșitul sionismului, deoarece abolirea autocrației va elimina practic cauza care a adus sionismul în existență”.

 10. Occidentul înțelege că acum are loc holocaustul, nu este o presupunere, fără temei, pentru viitor, ținta fiind populația palestiniană, care trebuie să dispară din fâșie, pentru a face loc „spațiului vital” visat de israelieni. Lupta contra Hamas nu este decât prilejul, dezlănțuirii genocidului din Fâșia Gaza, nu este cauza acestui sângeros atac. Trist este faptul că evreii au simțit pe propria piele ce înseamnă genocidul, holocaustul, pe care îl aplică acum cu multă dârzenie împotriva poporului care se află pe acele meleaguri de milenii, nu au învățat nimic din trecut, conform principiului că „ceea ce ție nu-ți place altuia nu-i face”.

 11. Mulțumiti.i lui Netanahui pentru că el a gestionat și adus evreii in situația asta după ani și ani de abuzuri,crime și torturi fizice și psihologice împotriva palestinienilor.Intr.un fel sau altul oricum aceste acțiuni au un preț scump.Mai bine v.ati accepta greșelile

 12. IRAN-ul nu v-a musca MOMEALA ! 🙁
  (de unde ante-stiu ? „e scris in stele”)

  „NINGE PE FED!” -> atentie la „PRETUL AURULUI” = DOLLARUL si adiacent EURO se devalorizeaza VIZIBIL !
  (astea-s semene la ce straniu-prophetit SIGUR 🙁 vine)

 13. Paulian Ionescu O sa joace narativa desemnat de elita globala care-i controleaza pe toti. Daca ne amintim, prin 2012 lobbyistul israelian Patrick Clawson sugera atacuri False Flag pentru a incepe un razboi cu Iranul si (prin implicare) evenimente orchestrate tip 9/11 care pot declansa un razboi. Aceste inventii pure nu pun la indoiala, de ce perspectiva unui Iran cu arme nucleare ar creste tensiunile la nivel mondial cu mult mai mult decat programele de arme nucleare hiperumflate ale unor tari precum Israel si Statele Unite. Cealalta intrebare care ar trebui pusa de oricine care investigheaza acuzatiile impotriva guvernului iranian cum ca ar fi „cea mai importanta amenintare impotriva evreilor” este cum traiesc de fapt evreii in Iran? Daca presedintele iranian ar trebui sa fie un fel de Hitler renascut, asta nu s-ar reflecta in legislatura anti-evreiasca impusa in tara sa, in apeluri la pogromuri si holocaust etc.? Dovezile despre viata evreiasca in Iran, din diverse surse, sunt total diferite. De exemplu, un site web apartinand (FASSAC) Foundation for the Advancement of Sephardic Studies and Culture recunoaste ca:
  „În timp ce comunitățile evreiești din Siria, Irak, Yemen, Egipt, Maroc și Algeria aproape au dispărut, Iranul găzduiește 25.000 – unii spun aici că 35.000 – evrei.”
  In alta ordine de idei daca te uiti cine, ce si cand alimenteaza razboiul devine paradoxal: In timpul razboiului Iran-Irak, Israelul a furnizat arme Iranului, in timp ce Sarkis Soghanalian si SUA au furnizat arme Irakului. Au alimentat in mod deliberat un razboi care a ucis peste un milion de oameni si a tinut doua tari periculoase ocupate sa se decimeze intre ele timp de un deceniu. Cine, ce si cat castiga ?

 14. „Paulian Ionescu spune:
  07 APR. 2024 LA 15:39
  Stie cineva ce planuiesc sa faca China ,Rusia si Iran ?”

  NU e sigur insa … logic inductiv pe baza
  straniilor predictii de pana acum (arhivate-n COTIDIANUL: vezi si teama lui MACRON dupa CROCUS-RENAULT)
  cred , banui , anticip:

  MISHTEUAX stie : „IRAN-ul desi anume provocat nu musca MOMEALA!
  Va reactiona doar la sfarsitul lui mai !
  REPET pentru talambi 😉 :

  – „sfarsitul lui mai” 😎

 15. Eu stiu ce planuiieste sa faca China.
  China planuieste sa nu planuiasca nimic care sa supere SUA si Europa-UE ptr ca ar pierde pietele grase respective, ceea ce ptr chinezi ar fi un dezastru economic avand ca rezultat somajul in randul intregii chinezarimi.
  Chinezii sunt ceva mai destepti decat muscalii tai iubiti si nu si-ar dori ca aceste doua continente sa se dispenseze de marfurile lor atat de diverse, cum s-au dispensat de petrolul, gazele, energia electrica si alte marafeturi rusesti. Tot ceea ce fabrica China, poate fabrica si SUA si Europa, cu preturi ceva mai mari datorita salariilor mai mari decat in China. Cert este ca marfurile din China nu sunt marfuri la care nu se poate renunta sub nicio forma.
  Situatia rezulta si din atitudinea foarte distanta a Chinei fatza de tampeniile legate de razboiul Putinantropului Antropoid. Il ajuta momentan ptr ca profita economic, dar in rest lulu……[Rumburak]

 16. Sunt multe tari arabe si una singura israel. Logica genocidului palestinian este una falsa, pentru ca palestinienii au tari in care pot pleca. Daca ar mai fi un alt stat evreiesc linistit, sunt sigur ca ar pleca toti evreii acolo.
  Este o asemanatoare izbitoare cu stategia ruseasca de a coloniza anumite teritorii precum transnistria, osetia etc si de a interveni in ‘sprijinul populatiei’.
  Israelul face foarte bine ce face acum, strange robinetul in gaza. Prea au fost tinuti palestinienii, ca sarpele la piept care a si muscat. Este timpul ca populatia din gaza sa scada.

 17. CORRECT si pro-ISRAEL ce zici !

  Deci ramane cum emotional 🙂 spui. ISRAELUL are dreptul si zecile de mii sunt doar victime colaterale ( vina lor e ca s-au nascut la locul ne-potrivit in timpul ne-potrivit !)

  TE pup SHALOM ..@Profi cai curajul sa aperi ISFREELUL de denigrari naziste ! ISRAELUL face bine pana la 1 200 000 de colateralitai bine !
  RUTTE s-i dac foc la valiza NATO ca zis ca …ISRAELUL e de criticat ! IOHANNIS isi tine gura ! ❤️

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.