Octavian Știreanu: Lipitorii de etichete

Au apărut încercările de bagatelizare a dosarului Coldea.

Abundă fel de fel de aprecieri: Coldea ar fi înfățișat ca „un bișnițar de 2 lei”, „dosarul e subțire”, implicarea lui Coldea „nu e directă”, „nu observ nicio dovadă a culpabilității sale față de lege”, „acuzațiile sunt de cocalari”, „putea să facă asta și un frizer”,  „dosarul și campania de presă sunt o hăituială”, „așa presupusa putere a lui Florian Coldea este de fațadă”, mecanismul devoalat în ordonanța care l-a pus sub acuzare „are ca principal scop o bișniță” etc,etc.

Ba chiar, ordonanța DNA  lovește „în lupta anticorupție, în imaginea SRI și a ofițerului de informație” !

Astfel de reacții erau de așteptat. Ele provin din șmecheria  de a fi contra curentului, din simțul datoriei, din primirea consemnului sau pur și simplu din prostie.

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir transmitea acum vreo șase ani Comisiei parlamentare de control al Serviciului o listă cu 19 jurnaliști care sunt informatori ai SRI. George  Maior, pe când era șef la SRI răspunzând la o întrebare afirma că SRI are acoperiți în presă „la nivel european, nici mai mult nici mai puțin”. Adică, suntem aliniați și la acest capitol.

Mobilizarea este generală. Inclusiv faimosul justițiar al asfaltului „Ceaușescu”, care  continuă să circule liber prin republică, pare să fie bine instructat și cu acest caz. De pildă, el știe că la firma lui Hideg lucrează foști specialiști de la Institutul „Cantacuzino” (!)  și vrea să ceară „explicații” de la denunțător pe această temă! Până și liderul de sindicat al gardienilor din pușcării care are un neastâmpăr metafizic, omniprezent de luni bune pe la toate televiziunile, dându-și întruna cu părerea despre orice și trăgându-se de brăcinar cu oricine, a intrat în joc, sugerând că „n-ar fi cazul să ne mai ocupăm și de cei care-i ajută pe penali”…

Susținătorii lui Coldea și ai monstruosului sistem condus ani mulți de acesta ar trebui să fie relaxați. Deocamdată, nu există un „dosar Coldea”. Există doar ordonanța DNA de „punere în  mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe  cauțiune”. Acesta este stadiul procesual de acum. Până la dosar și la rechizitoriul de trimitere în judecată mai e drum lung. Deocamdată, favoriții celor de mai sus, Codlea și Dumbravă, sunt nevinovați.

Dosarul nu poate fi „subțire” pentru că este în curs de constituire. Dar ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale este disponibilă. Și oricine, înainte de a-și da cu părerea, ar trebui s-o citească. Eventual cu creionul în mână. Poate fi găsită integral aici și aici.  

Nu este o poezie sau vreo compunere la liber alese, cum au fost atâtea alte documente de acuzare „emanate” de binomul DNA – SRI. Este un document riguros, cu încadrări juridice clare și cu argumentații pe înțelesul tuturor privind elementele constitutive ale respectivelor infracțiuni. Pentru cine vrea să citească și înțeleagă. Că lipitori de etichete sunt destui…

            Denunțătorul a trecut pe la Ambasada SUA

Ordonanța a fost redactată și semnată de șefa secției DNA de Combaterea Coruptiei,  procurorul Mihaiela Iorga-Moraru, care se ocupă personal de acest caz. Situația nu e lipsită de semnificație. Mihaiela Iorga-Moraru nu este un procuror oarecare. Și nu doar datorită funcției pe care o deține din 11 ianuarie a.c. ori datorită conflictului pe care l-a avut cu fosta ei șefă, Laura Codruța Kovesi.

Oamenii de profesie spun că Mihaiela Iorga-Moraru știe carte. A intrat în DNA încă din mandatul lui Daniel Morar și a lucrat în dosare extrem de grele, precum cele ale fostului premier Adrian Năstase – Trofeul Calității și Zambaccian. În 2014, era considerată cel mai bun și mai muncitor procuror din DNA. În 2017 însă, a intrat în conflict cu fosta sa șefă Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din DNA și apoi s-a ales chiar cu un dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, unitatea de casă a lui Kovesi – caz clasat până la urmă.

În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga-Moraru din funcția de procuror DNA, dar aceasta din urmă și-a dat șefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Conflictul dintre cele două a continuat, Mihaiela Moraru-Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou și a fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Apoi, Iorga-Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială de investigarea a infracțiunilor comise de magistrați. După desființarea SIIJ, Iorga Moraru a activat în cadrul Parchetului General până în ianuarie a.c., când a revenit în DNA, dar ca șefă a importantei Secții de Combaterea Corupției.

Ea a fost propusă pentru această funcție de ministra Justiției, Alina Gorghiu. Să nu ne imaginăm că „Salteluța” a făcut această propunere din capul ei! Am gratula-o pe nemerit ca având o personalitate puternică…

După derularea procedurii legale, ministra Justiției a înaintat propunerea la  CSM pentru obținerea avizului de numire. Dar Iorga-Moraru a fost respinsă de procurorii Secției cu 5 voturi împotrivă și doar 1 pentru.

În această situație, la minister „au avut loc consultări extinse” și un nou interviu cu candidata. Decizia Alinei Gorghiu a fost să ignore avizul negativ al CSM și să-și mențină propunerea. Iar Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în 11 ianuarie a.c.

„Fronda” Alinei Gorghiu,  care a trecut peste votul procurorilor din CSM menținându-și propunerea ca Mihaiela Iorga-Moraru să fie numită la șefia secției din DNA,  pare să fie mai degrabă îndeplinirea unei misiuni decât un gest din capul ei drăgălaș.

Este perfect posibil ca generalii Codlea și Dumbravă să iasă basma curată din această tevatură. O anume instanță a plicurilor galbene ar putea decide la momentul potrivit scoaterea lor de sub urmărirea penală pentru că fapta nu există. Dar pentru ce-au făcut la viața lor nu-i va spăla nici șapte Dâmbovițe. Ar rămâne în joc doar onoarea lor de militari. Să se retragă din „câmpul tactic” și să abandoneze „consulting”-ul, care, în traducere liberă, înseamnă traficul de influență. Să se ocupe eventual de cultivarea lanurilor de levănțică. Este o îndeletnicire potrivită pentru niște ofițeri extenuați de atâta luptă pentru siguranța națională.

Martorul-denunțător Hideg Cătălin și povestea dosarului său merită o discuție separată. Dar este de reținut un mic amănunt: înainte de a face denunțul la DNA, Hideg a fost la Ambasada SUA. Unde a stat de vorbă și a lăsat un stick.

Lupta cu hidra securistă cere un procuror tare. Este o miză cu adevărat istorică.

Să fi fost aleasă Mihaiela Iorga-Moraru s-o ducă? Aleasă de cine?

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Octavian Știreanu 198 Articole
Author

30 de Comentarii

 1. Codlea și restul sunt tentacule ale mafiei securiste petrovieni, mafie răspândită în toate structurile politice, economice, justiție, presă.

 2. Hidra asta securista a montat asa zisa revolutie din dec 1989…I – a spart ultimul Miting lui Ceausescu la care am fost martor, mitind pazit de cativa militieni dotati cu baston clasic de cauciuc lung de 50 cm. Secu a lucrat profesionist, scoala americana….Dupa spargerea Mitingului Ceausescu nu a mai fost presedinte..Cum la Bucuresti revolta de strada nu incepuse pe 21 dec. ora 16, deducem ca la Bucuresti revolta de strada a durat fix 20 de ore. Din 21 dec ora 16 pana la rapirea lui Ceausescu de catre Securitate din sediul CC pe 22 dec ora 12.30 au trecut circa 20 de ore…iar restul evenimentelor dupa ora 12.30 nu i se pot imputa lui Ceausescu…Au fost 20 de ore in care Romania si – a pierdut Presedintele constitutional, si – a pierdut Economia, si – a pierdut Suveranitatea tarii, iar conducerea tarii a trecut de fapt in mainile Puterii Garante de la Washington….Cele 20 de ore au transformat Romania in Colonie, inregimentata in NATO si gata de Razboi cu Rusia pentru continuarea Expansiunii NATO in Rusia si dincolo de Rusia, in Nordul Chinei, destinatia finala…..Pe mare China nu poate fi cucerita…Asadar generalul Coldea nu conteaza in ecuatie, e prea mic chiar daca a produs abuzuri mari. Nu va pati nimic, Puterea Garanta conduce Romania prin fosta si viitoarea Securitate…E vorba de asigurarea pazei echipamentului militar american din Romania, e treaba esentiala…Despre Romania nu se mai poate vorbi 100 de ani.

 3. „Aleasă de cine?”

  Aleasa de adevaratul stat paralel, statul roman este esuat, a pierdut toate luptele nepornite. Poate ati uitat, statul esuat i-a numit premieri pe Boc, Csalash, Orban, Citu. L-ar fi numit si pe Tomac, sa conduca Asociatia Betia Dreptei. Sa beti bineeeeeeee !

 4. Cum poti sa spui ca procuroarea Moraru stie carte? O fi stiind, dar n-o aplica. Aici trebuiau efectuate perchezitii imobiliare, informationale. Si la firmele celor implicati. Asa zice cartea!!! Dar nimic din toate astea. Cred ca ajungem din lac in put!

 5. „Dupa spargerea Mitingului Ceausescu nu a mai fost presedinte”

  Tuasu presedinte patriot criminal a fugit, bey, ‘ntelegi ? RSR a devenit tara nimanui, condusa de un „regizor” tv. Cum sa dai lovitura intr-un stat in care conducatorul a fugit ? La fel, cum sa faci o revolutie la un regim care a disparut dintr-o data ? Doar in mintea ta credeai ca „IMGB face ordine” ! Dintr-un PCR de 4 milioane de menbri au disparut brusc toti, niciunul nu putea justifica crimele, sa tragi in propriul popor ! Statul roman reprezentat de catre Comitetul Cntral a facut implozie ! Normal, dupa implozie a pornit lupta pentru acapararea puterii la care voi, clasa muncitoare de la orase si sate, ati pierdut batalia („noi muncim, nu gandim”). Si de 34 de ani traiti impotenta adaptarii, ceausestii v-au invatat egalitatea in saracie si umilinta. In Romania s-a schimbat totul, pana si banii, doar voi ati ramas aceeasi, care socotiti in milioane, desi sunt atatia ani decand nu mai exista. Bucuria ROG-ului, tara va vrea prosti, iar voi vreti armata (inregimentare) obligatorie. Normal, pe multi doar caporalii din armata i-au educat, nivel la care ati ramas, incremeniti in proiect !

 6. Generalii despre care e vorba cred că și-au făcut treabă/misiunea numai că nu s-au mulțumit numai cu atât,in nimitnicia lor au început să creadă că pot face orice că nimeni nu se v-a atinge de ei,pentru că cei ce i-au folosit o să-i protejeze in continuare,numai uite că nu-i așa.
  Sunt sigur că în acest moment și-a dat seama și cel mai prost informat cetățean din tara asta că nimic nu se mișcă fara aprobarea ambasadei SUA și că de acolo vine o anume forma de democrație așa mai bătută în cap cum e ea ,aclimatizata la noi.
  Generalii și-au creeat în jurul lor un sistem asemănător cu o șaorma cu de toate unde găsim ,ziariști „celebrii”
  ,trusturi de presă ,ofițeri SRI ,oameni de afaceri pe post de capre de muls,ce mai ,o lume a lor!
  Au și un partid USR al cărui nas e chiar Coldea,daca nu chiar doua partide,rămâne să vedem.
  Până la urmă și-o fi zis și ambasada că protejații ei o compromit și s-a gândit să-i atenționeze cum se pricep ei sa o facă.
  Sunt sigur că ambasada a fost surprinsă „plăcut”de lupta împotriva corupției și de rezultatele statului de drept dar și de trăsnăile „guvernului meu” și așa a apărut procurorul Mihaela Iorga-Morar unde trebuie și PeeeSeeeDeee la guvernare.

 7. Pensionat la 45 de ani, sindicalistul Dumitru Coarnă e deputat PSD,parazitul de la gardieni nu are voie?

 8. @axon: excelenta postare cu o corectura:”Secu a lucrat profesionist, scoala americana” se citeste „Secu a lucrat profesionist, scoala sovietica”a nu se uita ca lovitura de stat din dec.1989 a fost pro-sovietica,gorbaciovista si cca 2 ani Romania a fost colonie sovietica/rusa pana la implozia URSS
  Nu apuci sa traiesti atat incat sa falsifici istoria,papasa axon

 9. Ba, NeSemnat-uLRE KKCare ețti.
  După Numia Câteva SCRIERI-ți, pline de KK AntiROMÂNESC, am avut CLARĂ în Mine, PUTOREA de LIFTĂ, deja ca o Adiere Imundă din prima-ȚI Scriere, Aia în care lăudai de „BOLEK” …
  Schimbă-ți Porecla de Postack RĂU, FuNegru la Mațe, dar ȘI Nărod cu Spume de SocioPat ..
  OriCUM, te cunoști după FRAZA-re. Ești ARS.

 10. Ce onoare de militar domnule Știreanu ? La SRI? Cât despre Cristoiu eu nu mă pot decide dacă e negustor lacom sau histrionic prost. Înclin să cred că e un prost harnic.

 11. Eu consider ca Basescu a fist si este o jigodie. Dar nu el este artizanul lui Coldea. SUA. Coldea a fost plecat in America la specializare. Stiti ce inseamna asta nu? Recrutare. Ca l-au recrutat americanii pt ca era prost si vulnerabil sau destept si nu vedem noi este alta poveste.

 12. Un text care pune ordine în emanațiile pareristilor din jurul acestui caz uriaș de grav. Din păcate, mare parte din jurnalistii din tara au devenit lipitori de etichete (contra cost sau din prostie). Ca de obicei, autorul are o înțelegere clara a lucrurilor, pe care o exprima fără rest.

 13. @ E luna mai și ”predoii” ”pitrocesc” la ”inteligence” , că MAI ”să se-ngrașe, porcu”’ , că vacanță ,?

 14. @ Probabil că , ”clasamentul’ la MAI se poate face și după volume în vreme ce la ”inteligence” , mai ca Dumbravă, ? Dinamo mai mult de la alții, ?

 15. Daca e adevarat ca gen Coldea a influentat justitia (sau pur si simplu ii pacalea pe alde Hideg ca sa le ia banii fara sa faca nimic) atunci ar trebui pusi si niste judecatori si procurori sub acuzare. CSMul nu zice nimic de chestiunea asta, toti magistratii s-au comportat exemplar?? Altfel Coldea poate fi acuzat doar de inselatorie. Modul in care in ultima vreme procesele se taraganeaza pana la prescriere, achitarea unor hoti pe care-i stie toata lumea pare sa faca parte dintr-un pact pe care Justitia il face cu borfasii pentru a scapa cu fata curata.

 16. @ În vremuri când ”inteligence” slăbește porcu’ se-ngrașă, fiind ”updatată” sistemelor și ,,pesta porcină africană” , ?

 17. @ În vremurile democrației ,cu ”caschete”, pe lângă Budapesta, aveți și ,,pesta porcină africană” , ”rulează” ”10 negrii mititei cum te prinde cum te-aleargă”, de slăbire, probabil că așa au cucerit și sportivii etiopieni probele de fond și semifond, ?

 18. @ E vizibil și că la ardeleni le-a slăbit ”inteligence”-ul și că ”porcu-i porc pe unde este”, ?

 19. BUN articol! Absolut de acord cu poziția fata de „trompeta” ceausescu și habarnistul cu gură mare de la penitenciare…
  Si-acum, pe fond: intr-o colonie condusa cu mana de fier de către o ambasada,crede cineva ca niște scule ale respectivei stăpâniri vor fi intemnitate? Păi chiar dacă respectivii generali (ce rușine, sa li se spună general unor tipi submediocrii!) au „sărit calul”- evident , din lipsa de cultura și educație- totuși sunt depozitarii a multor secrete ultra-periculoase pentru fosta și actuala stăpânire. Așadar aștept ca securiștii din presa , USR-ul , filozofii cu epoleți să iasă la „bataie” pentru a cosmetiza etichetele , ridicând osanale trădătorilor de tara și neam ,că doar ei au starpit corupția din România…
  PS Și dacă e doar o fumigena înainte cu 2 săptămâni de alegeri?

 20. @ Deci, la crescătorii de porci se pornește de la ”lema”, ,,porcii mănâncă tărâțe” , ?

 21. @ Gregar când porcul educat
  Se vaită că n-a fost tărâța bună,
  Mâncată de la alt prost stat.

 22. Această moarte,cu.,coasă,o prezentat ceva pentru această țară?O tăiat și spânzurat ce la deranjat pe el,probabil.Dar,totul E o diversiune,a ,acestui,cadavru,zis Codlea.,So îmbogățit acest hârciog pe nenorocirea multora dintre noi.Când îl vezi ce fizionomie prdzintă zici,vai săracu.Aș.,Sărac cu duhul acest schelet uman,care o nenorocit,foarte mulți incomozi lui.Duhu sfânt să îi de-a după fapte.Amin.Dar el având milioane de €uroi va scapă.Domnu să le de-a după cumjudecă fiecăruia.Amin.Așa și cu acest bagabont a României,,Codlea.După faptă și răsplată.🙏

 23. Suntem de cascadorii râsului și la…servicii. Păi dacă erau cu adevărat ceea ce se pretindeau că sunt – adică SECRETE – atunci nu s-ar fi vehiculat atâtea informații prin presă sau prin gura politicienilor… Ca la piață… Ca în Obor… La coadă la mici…

 24. Suntem de „cascadorii râsului” și la…servicii. Păi, dacă erau cu adevărat ceea ce se pretindeau că sunt – adică SECRETE -, atunci nu s-ar fi vehiculat atâtea informații prin presă sau prin gura politicienilor… Ca la piață… Ca în Obor… La coadă la mici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.