„Ofertă jignitoare”: Angajații OMV protestează

Sute de angajaţi, membri ai Sindicatului Naţional Petrom, au protestat miercuri faţă de oferta inadecvată formulată în cadrul negocierilor pentru noul Contract Colectiv de Muncă, informează sindicatul, printr-un comunicat.

„Sute de angajaţi, membri ai Sindicatului Naţional Petrom, au luat cu asalt sediul central Petrom City din Bucureşti şi sediile asset-urilor OMV Petrom din Suplacu de Barcău (Asset 1 Crişana Banat), Piteşti (Asset 3 Muntenia Vest), Ploieşti (Asset 7 Muntenia), Buzău (Asset Moldova), Craiova (Asset Oltenia), Constanţa (Asset 10 Petromar), precum şi Rafinăria Petrobrazi, exprimându-şi nemulţumirea faţă de oferta inadecvată formulată în cadrul negocierilor pentru noul Contract Colectiv de Muncă. Principalele nemulţumiri ale salariaţilor OMV Petrom includ oferta jignitoare pentru evoluţia viitoare a veniturilor, sub rata inflaţiei, valoarea redusă a tichetului de masă şi scăderea compensaţiilor pentru biletele de tratament. Protestatarii au subliniat faptul că această ofertă nu reflectă eforturile lor constante şi contribuţia esenţială la consolidarea poziţiei de lider al companiei în industrie, precum şi la profitul de 2,5 miliarde de lei înregistrat în primele nouă luni ale anului 2023. În loc să sărbătorească oferind cadouri copiilor, salariaţii au fost nevoiţi să iasă în stradă, pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor salariale inacceptabile”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, protestatarii au declarat că vor să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că le „sunt luate drepturi vechi”, cu care s-au obişnuit, precum biletele de odihnă şi tratament şi că nu pot accepta o altă ofertă decât una în care inflaţia să fie acoperită integral, plus un procent. Totodată, aceştia cer o majorare a valorii tichetelor de masă, având în vedere faptul că valoarea acestora este cu mult sub media pe ţară.

„OMV Petrom este îndemnată să reevalueze oferta salarială şi să vizeze un acord echitabil şi benefic pentru angajaţii săi, resursa cea mai importantă. Membrii de sindicat vor continua să îşi facă auzită vocea şi să lupte pentru drepturile lor legitime în speranţa unei soluţii constructive”, se mai precizează în comunicat.

Reacția reprezentanților companiei

Remuneraţia angajaţilor OMV Petrom este la niveluri competitive pentru industria relevantă de petrol şi gaze şi include bonusuri în cuantum fix şi indemnizaţii iar acelaşi nivel competitiv al remuneraţiei va fi menţinut şi pe viitor, au declarat reprezentanţii companiei.

„OMV Petrom se află în proces de negociere a Contractului colectiv de muncă cu sindicatul reprezentativ, Sindicatul Naţional Petrom. Menţionăm că remuneraţia angajaţilor OMV Petrom este la niveluri competitive pentru industria relevantă de petrol şi gaze şi include bonusuri în cuantum fix şi indemnizaţii, conform Contractului colectiv de muncă, precum şi alte beneficii, cum ar fi sistemul privat de asigurări, zile suplimentare de concediu de odihnă, indemnizaţie de concediu de odihnă, zile libere plătite pentru evenimente speciale, bonusuri legate de performanţă etc. Vom menţine acelaşi nivel competitiv al remuneraţiei şi pe viitor, intenţie pe care am exprimat-o şi în cadrul negocierilor pentru Contractul colectiv de muncă. Ne bazăm pe buna-credinţă a partenerilor noştri de dialog social pentru a finaliza cât mai rapid negocierile, cu rezultate favorabile pentru salariaţii noştri”, au spus reprezentanţii OMV Petrom.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

 1. Pai da ei ai scumpit cu mai mult de 30%tot Dar salariile erau deja mici si acum va dau ce le trecce printre degete,ia sa vedem daca se opresc toti ce profituri mai au😉

 2. La munca nu la intins mana! Voi romanii sunteti slugile noastre. V-am cumparat, asa ca sa nu mai aveti pretentii. Sclavilor!

 3. Ha, ha! “Eforturile noastre”… Bah, voi sunteți duși cu pluta! Voi n-ați facut nic-un efort. Profiturile OMV au crescut datorită condițiilor concrete de pe piața carburanților și-a jocurilor anemicane care credeau ca-i pun cu botul pe labe pe ruși… Vouă chiar nu vă e rusine??
  P.S. De ce as împarți cu voi, eu patronat austriac, profiturile imense așa cum sunt ele, dacă voi nu v-ați adus nici-o contribuție? Nu va convin condițiile, valea! Facem pariu ca găsim, mâine, înlocuitori dornici sa mimeze munca, pe salariile voastre?…

 4. Angajaților și sindicaliștilor OMV mai rău le trebuie. La fiecare negociere colectiva au renunțat la drepturile pe care le aveau, deși austriecii făceau profituri imense.
  Au fost doua contracte colective valabile 4 ani în care nu s a negociat nici măcar indexarea salariilor cu inflația și din aceasta cauza au cele mai de „cacao” salarii din industrie.
  Toți spun ca media salariilor nete în OMV este 9000 de lei, dar media aceasta e data de salariile enorme ale expatilor din Petrom City, fraieri din zonele de producție, cei care duc greul, au salarii de mizerie pentru industria de țiței și gaze.

 5. Razvan Popescu și acum Burduja au umflat preturile la energie și gaze.Trebuie anchetați și trimiși în justiție.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.