Oficial BCE, avertisment privind nivelul ridicat al datoriei suverane

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a atras luni atenţia asupra faptului că nivelul ridicat al datoriei suverane ar putea împiedica guvernele să răspundă la provocările economice pe termen lung şi le va condamna la un ritm redus de creştere economică, transmite Bloomberg.

Luând cuvânt la conferinţa Euro Finance Week, organizată la Frankfurt, Guindos a spus că agravarea deficitelor bugetare primare, care împing povara datoriilor şi mai sus, ar putea rezulta în limitarea cheltuielilor necesare pentru combaterea schimbărilor climatice, a cheltuielilor cu apărarea, digitalizarea şi o productivitate scăzută.

„Derapajul fiscal, sau semnele de întrebare cu privire la traiectoriile de consolidare fiscală, ar putea duce la noi reevaluări ale riscurilor de ţară. De asemenea, actualele deficite primare mari ar putea face mai dificil pentru guverne să sprijine economia, dacă şocurile negative se vor materializa”, a spus Luis de Guindos.

Aceste comentarii vin cu două zile înainte ca BCE să dea publicităţii raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, care va analiza agravarea ameninţărilor la adresa băncilor, care sunt un furnizor cheie de finanţare pentru companiile din regiune. Investiţiile au stagnat recent pe fondul incertitudinilor cu privire la perspectivele economice, iar realegere lui Donald Trump în postul de preşedinte al SUA reprezintă un alt risc.

„Balanţa riscurilor macro s-a reorientat dinspre îngrijorările privind inflaţia ridicată spre temerile privind creşterea economică. Inflaţia s-a apropiat de ţinta noastră de 2%”, a subliniat Guindos.

Gardienii euro se pregătesc pentru reuniunea lor din decembrie, ultima şedinţă de politică monetară din acest an, iar analiştii se aşteapă la o reducere de dobândă cu un sfert de punct precum şi la indicii cu privire la direcţia pe care o va lua politica monetară a BCE în viitor.

Oficialii BCE au analizat posibilitatea continuării relaxării politicii monetare însă nu există un consens cu privire la ritmul şi amploarea relaxării. Unii guvernatori de bancă centrală se tem că inflaţia nu se va ridica la obiectivul ţintă, aşa cum s-a întâmplat în perioada de dinaintea pandemiei. Alţii îndeamnă la prudenţă având în vedere persistenţa riscurilor în sus la adresa preţurilor de consum.

Recomanda

4 Comentarii

  1. Trage unul o rasina, gata, il dam in gazeta ! BosoROG baci astia n-au inteles ca steaua numita Soare conduce sistemul cu acelasi nume. Restul este cotofeneala !

  2. Care schimbare climatica, cea cu însămânțare noi cum au facut în Maroc și a fost spulberată Spania, apoi Portugalia? Cheltuielile sa fac pentru război tocmai de provocatori a orice pentru fonduri: război, viruși, boli distrugătoare. În plus, de ce să plătească cetățenii ce au cheltuit politicienii cu acceptul organismelor internaționale? Sa plătească politicienii și aprobatorii acestor cheltuieli nesăbuite, NU cetățenii de rând menținuți in sărăcie! Sa înțeleg că în primăvară la dawos se mai pune de un plan cinic?!

  3. Totusi, catre cine sunt datoare toate statele, chiar si cel zise bogate? Daca ar fi datoare doar intre ele, reciproc, suma datoriilor ar fi echivalenta cu sumele de incasat, un joc de suma zero.
    Dar nu e asa, asadar CATRE CINE e toata lumea datoare?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.