Oficiali UE acuză SUA că vor să dezindustrializeze Europa

Mai mulți oficiali UE de rang înalt, susținuți în mod public sau privat de statele membre, acuză Statele Unite că profită de războiul din Ucraina, în timp ce statele europene suferă. ”Ideea este că, dacă privim în mod obiectiv, Statele Unite sunt țara care profită cel mai mult de pe urma războiului, pentru că vând mai mult gaz la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”, a declarat un înalt oficial UE pentru Politico.

Nemulțumirea cea mai mare se leagă de măsurile împotriva inflației adoptate de administrația Biden și de măsurile pentru încurajarea energiei regenerabile în Statele Unite. SUA vor investi 369 de miliarde de dolari în industriile nepoluante, într-un moment în care UE suferă la nivel economic de pe urma războiului din Ucraina. Asta înseamnă că SUA vor avea mult timp de acum încolo energie mult mai ieftină decât Europa, un avantaj competitiv fundamental. Asta înseamnă că marile companii vor decide să-și mute producția din Europa in America, iar companiile mai mici vor falimenta.

”Europenii sunt în mod evident frustrați din cauza că nu au fost informați în prealabil și din cauza că nu au existat consultări”, spune un reprezentant al think tankului Bruegel, din Bruxelles, cu referire la subsidiile oferite de administrația Biden. ”Legea pentru reducerea inflației din SUA este foarte îngrijorătoare. Impactul asupra Europei poate fi foarte mare”, spune ministrul olandez al Comerțului, Liesje Schreinemacher.

”Suntem la o răscruce istorică”, spune un oficial european care consideră că prețurile mari la energie din Europa și subsidiile oferite tocmai acum de Statele Unite propriei industrii vor face ca publicul european să ia distanță față de aliații de peste Atlantic și față de războiul din Ucraina. ”Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus șeful diplomației UE, Josep Borrell.

”Sunt subsidii discriminatorii care vor distorsiona concurența”, a spus ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care a acuzat SUA că merge pe aceeași cale a izolaționismului ca și China. Le Maire a cerut un răspuns din partea UE, adică subsidii pe măsura celor americane, pentru a evita ca industria europeană să fie anihilată de aliații americani. ”Avem de-a face cu o criză de încredere în această relație”, spune eurodeputatul german Reinhard Butikofer.

În ultimele săptămânile, președintele Frantei a atras atenția că prețurile la gaze practicate de SUA nu sunt ”prietenești”, iar ministrul german al Economiei a cerut Washingtonului să arate mai multă solidaritate cu Europa. Reacția SUA a fost introducerea legii împotriva inflației, care poate agrava și mai mult criza energetică și dezindustrializarea Europei.

Iar, dincolo de gaze, apare și problema livrărilor de arme pentru Ucraina. Statele Unite au pompat în Ucraina ajutoare militare in valoare de 15,2 de miliarde de dolari și au transformat susținerea Ucrainei într-un soi de concurs de demonstrare a loialității față de NATO și democrație. Europa a oferit arme în valoare de 8 miliarde de euro, potrivit lui Borrell. Un înalt oficial European arată că Europa va ajunge să-și epuizeze stocurile de armament sofisticat și va dura ani pentru refacerea arsenalului, din cauza problemelor de pe lanțurile de aprovizionare și din cauza politicii protecționiste a SUA în ce privește microcipurile. Toate acestea au alimentat temerile că industria militară din SUA va profita și mai mult de pe urma războiului, Washingtonul urmând să pună presiuni pentru înarmare asupra aliaților europeni, înarmare care, pe termen scurt, nu poate fi făcută decât prin contracte cu marile companii americane.

Oficialii de la Washington ridică din umeri la toate aceste probleme ale europenilor. Potrivit Politico, un oficial american arată că prețul pentru gazele lichefiate americane plătit de europeni reflectă niște decizii de piață și nu este rezultatul politicilor guvernului SUA. Același oficial a arătat cu degetul spre europeni, spunând că de vină pentru prețurile mari sunt companiile europene care revând gazele pe piața UE. Cu siguranță că, dacă un alt oficial american ar fi întrebat despre prețul armamentului american vândut în Europa, răspunsul ar fi identic.

Politico, principala publicație europeană de la Bruxelles, este dominată de ziariști americani și britanici. Face parte dintr-un trust american (care de curând a fost cumpărat de Axel Springer, din Germania), iar asta se observă și din prima frază a articolului menționat mai sus: ”La nouă luni după ce a invadat Ucraina, Vladimir Putin a început să fractureze Vestul”.

”Thank you USA”, scria fostul ministru de Externe polonez Radoslaw Sikorski, după aruncarea în aer a conductelor Nord Stream.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

51 de Comentarii

 1. ….Pă’buneeeee!!!!….”….”Ideea este că, dacă privim în mod obiectiv, Statele Unite sunt țara care profită cel mai mult de pe urma războiului, pentru că vând mai mult gaz la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”, a declarat un înalt oficial UE”….:)) Este gravid?? A nascut, Innaltul Oficial??…Nu cumva are „sarcina suprapurtata”? 24 februarie -25 noiembrie??? Ideile cunosc secunde. Sarcina=9(NOUA!!!) LUNI!…Pana si mie „imi pica fisa ” mai repede, la bancurile adevarate!!!!…P.S. Cand incerc sa evaluez salariul Innaltuilui Oficial, ametzesc!.. Daca adaug bonnusurile/d’decontarile/socializarea, decid sa mai pun ” un ceai de rostopasca!”. Hai , la grande PA!

 2. Cu industria data la fiare vechi si 4 presedinti evvrei ,Iliescu, Constantinescu, Bashescu. Si sefi la servicii si ecterne dinastie evvreiasca. Atunci o sa plece poporul din tara, ca din Romania 5 milioane din 15. Si europa va fi Noul Pizdraiel, pamantul fagaduintei.

 3. Păi nu zicea komisara nuland: „fac u.e.”? Ce vreți mai clar de atât, mucles și executați ce ordonă licuriciul și marioneta sa jelanie.

 4. Cam tîrziu s-au trezit ăștia din UE, au aflat și ei ceea ce lumea simplă o știa demult !

 5. Da rasisti si sovini mai sunt europenii, in loc sa fie recunascatori ca au fost salvati de nazisti si comunisti, ei nu si nu

 6. pentru ca investitiile in china au luat-o in picaj,
  acum e greu dupa 40 de ani cu 9% crestere anuala;

 7. Ce cunoaste o lume intreaga,afla acum si UE !.UE o „colonie” a SUA.

 8. E foarte bine ca Europa este dezindustrializata de SUA…..Cel mai mare il inghite pe cel mic…. Si Europa de Vest a inghitit Europa de Est, o mulge de 3o de ani.

 9. Numai babuinii nu observasera INCA DE LA INCEPUTUL RAZBOIULUI, ca americanii sunt SINGURII care castiga de pe urma acestui razboi. UE pierde, Rusia pierde, Ucraina pierde, dar americanii castiga. De aia, americanii au facut tot ce au putut pentru ca razboiul sa nu se termine. Desigur, cu ajutorul slugii lor, jeglenski.

 10. Asa este de vina sunt companiile Europene care revand gazul la preturi excesive ,in goana dupa profituri si subminarea economiei propriilor state mici europene . Dar stati linistiti ca noi suntem avantajati , in acest joc al lor , de faptul ca noi nu mai avem industrie si vorba ungurului , ne putem arde.gazul la un foc de tabara .

 11. Pai asa se confirma ce se doreste cu jeglenski si razboiul… Europa e in genunchi. Aici neau adus progreseii care conduc… Asta sa dorit.. Hitler e mic copil pe linga sorosh…

 12. Când e vorba de Rusia prețul gazului și petrolului spre europeni trebuie plafonat. Când e vorba de USA “ prețul pentru gazele lichefiate americane plătit de europeni reflectă niște decizii de piață și nu este rezultatul politicilor guvernului”!!! Mai zice domnul Borell șeful diplomației Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”. Harașo prietenie!

 13. Europa a fost după război subalterna Americii și așa va rămâne. Nu e o mare națiune, e doar un continent mic prins între uriași – SUA și China. Singura opțiune pe care o are e supunerea față de puterea suzerană de la Washington.

 14. Eu acuz UE și America ca ne-au distrus economia tarii. Acum ne distrug sectorul energetic. Javrele tot javre rămân.

 15. Europa de Vest a devenit sclava amerloca prin Planul Marshall dupa 1945. Care doar aparent a ajutat – o. Si Germania a devenit total nazista prin Planuri Economice americane.Tot aparent a fost ajutata.

 16. In sfarsit, le-a cazut „fisa” acelor figuranti sinistri si tembeli de la UE. De ceva vreme , analisti care n’au access la Media „politically correct” au relevat acest aspect. Cum au putut Europenii (de Vest in special) sa se tembelizeze in asa hal ? Parca li s’ar fi dat pastile de idiotizare.

 17. A inceput scandalul intre clanul occi si clanul european?! Europeana a pus bazele si occi profita la maximum! Ce e asa greu de inteles, afica sunt complici la toate distrugerile din europa.

 18. Fiți optimiști, iarna e doar la început !
  Vorba rapsodului mioritic :
  FrunZă verde de dudău,
  O să fie și mai BINEEEE !?

 19. Mda ! Bună afacere : Rușii vând acum și mai mult gaz și electricitate, rubla se întărește, SUA se îmbogățește la fel vânzând gaz lichefiat și armament, iar UE, dar în special Germania se chinuiește, ba chiar sărăcește ! Qui prodest ? sau ca să rimeze : Cui folosește ?!

  ar Germania

 20. Nu Putin fractureaza Europa si economia europeana, ci SUA si cozile sale de topor aflate la conducerea Europei.

 21. Cati au interese concrete pt.a mentine legaturi apropiate cu sua? Nu de alta dar la cei mai multi drept n-i se falfaie de sua.Avem noi(cetatenii Romaniei)vreun avantaj vizibil din tot ghiveciul asta?Nu mai alarmati populatia.Lasati sa curga evenimentele.

 22. Europa nu se dezindustrializeaza ci se muta toata in China la rende-vous cu gazul rusesc. Europa ramane toata turistica.

 23. Stirea asta este bine cunoscuta de toti oamenii ,pt. ca vedem foarte bine in ce situatie a ajuns Europa la ora actuala datorita acestor americani .Atita timp cit Europa ramane incontinuare o colonie al americanilor ,nu se va schimba nimic in bine si nici nu vom mai apuca sa traim timpurile care au fost in urma cu niste ani.

 24. „Statele Unite sunt țara care profită cel mai mult de pe urma războiului, pentru că vând mai mult gaz la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”.Adica „A aflat barbatul ce stia tot satul”!Chiar asa prostie detine UE ,sau chiar considera „cetatenii UE”, prosti ?Daca de-abia acum privesc”in mod obiectiv”,-pt.ca nu ieri a intervenit tavalugul crizelor,habar nu au ca au nenorocit cu „razb.din Ucraina” dus alaturi de SUA,tarile mai sarace!
  SUA isi vede de industriile nepoluante,va avea energie mult mai ieftină decât Europa,isi va muta producția in America, iar companiile mai mici vor falimenta””Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, Josep Borrell.De ce erati”absenti”?Unde sunt organele stufoase ale UE ,de „decizii”?
  Le Maire,cere subsidii egale cu acelea date americanilor,altfel ind.europeană risca să fie anihilată ,a Romaniei este anihilata demult!Aliații americanii-practica izolationism!La fel si UE fata de Romania!Avem de-a face cu o criză de încredere în această relație”, spune Reinhard Butikofer.”da?????”Increderea”intre rechini,nu este posibila!Preș Frantei”prețurile la gaze practicate de SUA nu sunt ”prietenești”, ca sa vezi!”Curcanul, claponul cu margele rosii”le-a taiat-o la plingaciosi si le-a spus-o in fata-” de vină pentru prețurile mari sunt companiile europene care revând gazele pe piața UE”,deci care sunt companiile ce fac specula?Ale Olandei, cumva? , care si-a facut HUBul Wall Street si speculeaza „fratii”din UE ?Ca „curcanul”a facut miliarde in Eu cu Pfizer din care s-a imbalsamat si Ursula,nu spun nimic !dar si „claponul cu margele rosii”stie ca la acelasi pret de specula ar vinde armamentul sau,cu care indoapa Ucraina,pt.interesele ei,obligind tari UE sa-l cumpere !Curcanul si saxonul, ne-au tirit la dezastru,
  Avem o singura cale-ROEXIT ,LIBERTE!

 25. Hahaha, au inteles prostălăii din Parlamentul Europei că America îi face în foi de viţă? Cam târziu bă prostălăilor. În fond şi la urma-urmei, ce să le ceri unora de teapa lui Rareş Bogdan? Că nu doar românii trimit în Parlametrul European astfel de lepre.

 26. Acum incep sa vorbeasca,stiau dinaintea noastra,a oamenilor de rind,evident…Vorbesc,,sa se mai scoata”…

 27. Zilele astea America a sarbatorit ziua de „Thanksgiving” ca in zilele bune de altadata. Parade mari si mici, imbulzeala la cumparaturi, calatorii cu avionul si restul mai mult ca oricand in ultimii ani. Americanii s-au simtit foarte bine, Europa cu necazurile ei n-a existat pentru ei. Le-a tras-o tatucul Joe de nota zece.

 28. Neoficial UE a fost lacomă și toantă. Citesc acum o carte a lui Armand Gosu. Conform lui, UE s-a făcut că nu vede o grămadă de porcării făcute de Putin. Multe fapte anticipate de Gosu s-au confirmat în ultimile luni așa că UE să scoată banii și să-și țină gura.

 29. cam tarziu si-au dat seama.

  Paul Zheihan facea reclama la relocarea in USA inca de acu 2 ani .

  Dar deh , cu asa prieteni ca USA cine mai are nevoie de dusmani

 30. Eu spun de citeva luni ca americanii sint marii cistigatori de pe urma razboiului.
  Ei ar vrea sa dureze cit mai mult, si vor face tot posibilul pentru asta.
  Cam tirziu, s-au trezit si tantalaii din UE.
  Macar simt si ei cum e sa fii tinut de prost.
  America tine UE, cam asa cum tine UE Romania!
  De prosti !

 31. Idiotii utili au reglat treaba dupa ce s-au imbuibat pe spatele prostimii! Nu-i de ajuns in democratie sa votezi si gata, trebuie sa urmaresti constant ce se intampla in jurul tau! Nici Chinei nu-i pare rau de ce se intampla !

 32. S-au trezit și pr0știi noștri, acum, când îi facem parastasul de 9 luni (industriei europene)…

 33. Era unul cu geaca rosie care : citez „Destul de tirziu „…. Au murit oameni si vor mai muri , au distrus economia europei si abia acum se trezesc din „amortire „Mai tineti minte versurile rapsodului : „Voi ce stati in amortire / voi ce stati in nemiscare / N-auziti pe asta lume …..”?deh , greu la deal cu „boii ” mici !

 34. După ce și-au dat singuri peste picioare cu prostologia climatică cuplată cu wishfull thinkingul că exportul de tehnologie către China care va duce la înmuierea fascismului comunist chinez simultan cu profitul gros din negoțul cu ventilatoare eoliene si tigăi solare, prostocrația europeană, creatoare de genuri și diversități, s-a trezit fără energie și industrie, cu răspunderea-n ceafă și banii mâncați de inflație în pragul mamei tuturor crizelor în fața unei populații „diverse” pe care spectrul frigului și al foamei o face să uite de diferențe culturale, genuri și crize climatice și să se uite pieziș la casta făr’ de griji a creaturilor guvernamentale. Care creaturi, la fel ca omoloagele boaite americane încep a arăta cu degetul în toate direcțiile numai în oglindă nu și a profera amenințări voalate la adresa unei populații care nu prea are ce pierde și care se trezește la realitate, o realitate care nu prea maipoate fi escamotată cu promisiuni.Ușurel, cutremure sociale mici, prevestesc unul mult mai serios, pentru că viitorul nu arată bine iar camerele de supraveghere nu funcționează după un blackout de două săptămâni.Care blackout s-ar putea lungi mult mai mult, Europa nemai având capacități capabile să asigure consumul intern.Nimeni dintre exportatori nu va vrea să-și lege centralelwe în scurt-circuit dupa ce cade un sistem întreg.Și atunci să vezi circ.

 35. Şi dacă pretindeți că v-ați prins de fentă, ce mai caută în funcții cei care v-au adus aici? Trimiteți-i la pensie înainte de a ne trimite ei pe noi pe lumea ailaltă.

 36. Calicii si hotii din vest au facut tot posibilul evident cu ajutorul tradatorilor din Romania ca industria Romaneasca sa dispara. Acum calicii si hotii din vest trebuie sa se dezindustrializeze si sa se deprofesionalizeze. Noi am facut-o la ordinul lor acum trebuie sa se conformeze si ei la ordinele Licuriciului.

 37. Na,..Acu când toate sunt deja prăpădite, unii se trezesc, incep să vadă ca pisoii de o săptămână,..și mai interesant e că pierd popularitatea, pierd alegerile, puterera și beneficiile,. Că de popoare, cu siguranță că li se fâlfâie..

 38. se destrama NATO din motive ECONOMICE
  exaaaaaact cum profetea mascariciul pueril …de facto atat de slab comunicator
  inca incredibil in pseudo predictiile lui …MISTEAUX ?
  HEHEHE
  …un diamant neslefuit mai e diamant
  un bolovan bine slefuit devine diamant =
  = oare trebuie lauta atentie la PROFETIILE MISTERIOSILOR indiferent de felul talamb in care-s propagate ??? 😉

  „investitorii galbeni” .. 🙁 🙁 🙁 … „4 februarie 2023” = CRAH cu BANC_RUN ? 🙁

 39. „INLFALTION ACT” in USA
  va destabiliza intr-atat alianta NATO incat se va sparge-n bucatele anta-GONISTE 🙁 !
  Istoria …razboaielor ECONOMICE a le omenririi o spune !
  SI nu …NU !
  Nu are cum USA cu 300 de milioane de locuitori …dispune la nesfrasit de o alta turma (UE) de 450 de miliaone de locuitori !
  …indiferent de cat de trucat mass-mediatic ar fi DEZAVANTAJUL-simtit-in-PORTOFEL de unii (UE) in favoarea altora (USA) !
  Nu barfesc ci doar rationez pe fapte si evidente:
  1- Nu castiga USA ai RUSIA acum in timp ce UE sufera economic ?
  2- Cat pot suporta nu vorbe si ideologii democraticoide ci ATACUL la PORTOFEL europenii
  daca istoria ne invata ca in suportabilitatea maselor este o limita peste care e anrhic si sangeros 🙁 !
  IQ=?
  😉

 40. „ecologia” americana e usor de propagat din vorbe si platind GRAS MASS-MEDIA premeditat-mincinoasa … ca cauze de PROTECTIONISM intern
  insa nu functioneaza cand
  vezi ca pe TERRA majoritatea tarilor nu se leapada de POLUARE si CARBUNE si CO2 … mda !
  = nu poti prostii TOTI prostii TOT timpul ” … candva din prostie unii prosti „ISI DAU SEAMA” ca-s prostiti !
  🙂

 41. „4 februarie 2023” -> „investitorii galbeni”
  Mi-e teama sincera de predictiile tale … (si stiu de ce mi- teama sincera de ele ! 🙁 oricat de ridicol ai parea „unora” 🙁 ! )

 42. ”Europenii sunt în mod evident frustrați din cauza că nu au fost informați în prealabil și din cauza că nu au existat consultări”
  ___________________
  DACA citeau COTIDIANUL … 😀 … anul trecut MISHTEAUX a anuntat, in comentarii „verzi si uscate” de citit DIAGONAL, inaintea pre-vestilor „aliatilor” ce va urma 😀 !
  E inca arhivat, totul clar, in uitatele lui comentarii ridicol-comice, chiar la articolele lui Marchievici …unele 😉 !
  SHALOM amicilor ! 🙂
  FI-TI PE FAZA CUM BAGA MISHETAUX ROMANIA IN SCHENGEN” 🙂
  si cat de comic-surprinzator isi schimba parerea „cei” santajabili externi-Romaniei 🙁
  care erau contra intrarii ROMANIEI in SCHENGEN ! 🙁
  Poate veti intelege ca MIASHETAUX …chiar e … SPECIAL !
  Radeti putin si de cum para-politic, se schimba misterios pareri UE-contrare intrarii in SCHENGEN si tineti, MAI APOI, minte ca: – Lumea e condusa din umbra nu din … lumina !
  😀

 43. Nu Putin fractureaza vestul.Fractura logica este in gena UE.Unitatea de monolit pe care o remarca elita pare a fi un castel de nisip.
  Americanii le-au cerut europenilor sa-i rupa gatul lui Putin nu lui Biden.Biden guverneaza tara lui.UE ofteaza in spatele scenei lui Zeleu participand la „Proiectul Ucraina” declansat in 1954 atunci cand s-a pus caramida falsa la constructia „Ucraina Noua” de catre seful URSS de atunci Hrusciov luind Crimeea de la Federatia Rusa si transferand-o Ucrainei fapt condamnat de parlamentul rus in anul 1992.Atent la detalii si bine informat,Putin a continuat „Proiectul Ucraina” inceput de americani si continuat cu succes de catre Gorbaciov, operand in stilul original al unui lucrator in servicii de informatii.Acum Rusia-NATO desavarsesc acea lucrare „placuta domnului” din Vechiul Testament.UE face curatenie acolo unde US face gunoi suparandu-se ca la masa domneasca s-a consumat prea mult gratar fara lacuste.Dar trenul afacerii a plecat din gara Europa.

 44. Daca nazishtii oushi de CIA la Kiev cashtiga situatzia din U-Kraina se va extinde shi in alte tzari inclusiv in UE shi SUA: Lista mortzii va fi publicata in presa shi zilnic cate un nefericit va fi „rezolvat” de nazishti. Politicienii Europeni care acum inca indraznesc sa spuna ca SUA jefuiesc Europa vor fi foarte probabil assasinatzi fara ca macar sa mai aiba timp sa intre pe „lista mortzii”. Latinii shi Afro-Americanii din SUA inclusiv acei dintre ei care inca sunt „idiotzi utili” shi sustzin U-Kraina vor descoperi atunci cand va fi prea tarziu ca nu sunt de „rasa Suedeza” shi deci vor intra shi ei totzi pe „lista mortzii”. Biden nu va mai pierde vremea cu organizarea alegerilor pe care oricum are sanse minime sa le cashtige.

 45. Stranii PROPHETIIsau NU ? 😉

  „de medithat pe thema ? 😮 spune:
  25 IULIE 2022 LA 15:14
  „mishteaux spune:
  23 IULIE 2022 LA 17:59
  PS: Nemtii-s nemti pana nu distrug complet NORDSTREAM2 …asta inteleg putini …
  faptul ca
  AFACERILE CU RUSII … sunt pentru nemti si din voia lor temporara… DOAR PUSE DEOPARTE !
  DE CE NEMTII NU SE GRBESC SA INARMEZE UKRAIA … oare pentru a nu fi inconjurati de baze americane si din Polonia si din …UKRAINA !””

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.