Ofițeri revoltați de ceea ce se întâmplă în Afganistan

”În marile evenimente, marile greșeli sunt iertate sau chiar trec nevăzute, însă în problemele specifice, locale, micile erori sunt pedepsite în mod disproporționat”, scria Winston Churchill.

”Dacă un pușcaș marin își pierde arma sau echipamentul pe câmpul de instrucție, el va fi supus celei mai severe măsuri legale, indiferent de costul și mărimea acelui echipament. Însă, dacă generalii aflați la comandă permit ca mii de inamici să scape sau ca propriul echipament să intre în mâna inamicilor, de cele mai multe ori generalii scapă miraculos de răspundere. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple după ce se va încheia marele fiasco de la Kabul”, scrie colonelul în retragere Douglas McGregor, pentru The American Conservative.

El este unul dintre mulții ofițeri în retragere din SUA care critică deciziile comandanților militari din Afganistan și cere tragerea lor la răspundere, alături de politicienii din administrația Biden. Ofițerii activi au respectat regulamentele și etica militară și nu a recurs la asemenea declarații. Există însă excepții, iar una dintre ele este locotenent-colonelul Stuart Scheller, comandant de batalion, ofițer care a luptat în Afganistan chiar în unitatea militară însărcinată acum cu paza aeroportului din Kabul, acolo unde au murit 13 militari americani și peste 170 de afgani, în urma atentatului revendicat de Statul Islamic-Khorasan, franciza afgană a ISIS.

Într-o postare video pe Facebook, Scheller i-a acuzat pe comandanți de „prostie” și a scris că retragerea eșuată din Afganistan a făcut ca americanii să fi murit degeaba în acea țară, într-un război de 20 de ani. ”Nu spun că ar fi trebuit să rămânem în Afganistan pentru totdeauna, însă spun următoarele: câți dintre voi și-au riscat gradul și cariera spunând «hei, e o idee proastă să evacuăm baza aeriană de la Bagram, o bază strategică, înainte de a evacua pe toata lumea»”, a spus Scheller. ”Câți dintre voi au făcut asta? Iar dacă nu v-ați gândit la așa ceva, atunci câți dintre voi au spus «am dat-o în bară rău de tot»”.

Postarea lt.col. Scheller este fără precedent, câtă vreme el apare în uniformă și critică deciziile superiorilor, în contradicție totală cu regulamentele militare. ”Sunt pe câmpul de luptă de 17 ani. Sunt dispus să renunț la tot pentru a le spune comandanților mei că vreau să fie trași la răspundere”, a spus Scheller.

La nici 24 de ore după ce a postat imaginile, ceea ce Scheller a demisionat de la comanda unității sale și a spus ca nu vrea nici macar un dolar de la Departamentul pentru Afacerile Veteranilor. ”America are multe probleme, însă este casa mea, este țara în care cei trei fii ai mei vor deveni bărbați. America este încă o lumină care strălucește în ceața haosului. Când cariera mea militara se va încheia voi începe ceva nou. Vreau ca America să aibă cea mai eficientă și mai letală diplomație”, a scris Scheller.

Fie că este vorba despre jurnaliști sau militari de carieră, cu toții sunt de acord că măsura luată în cazul lui Scheller este cea corectă. Însă ea nu este aplicată și în cazul înalților comandanți, ceea ce arată că în Armata SUA se aplică dublele standarde atunci când vine vorba despre ofițerii care fac politică în uniformă, încercând să avanseze în carieră spunându-le politicienilor vremii exact ce doresc aceștia să audă – unul dintre motivele marilor erori din Afganistan.

”După ce am ascultat conferința de presă a generalului Keneth McKenzie, mi-a fost limpede că planificatorii aflați sub comanda lui nu au reușit să identifice, să studieze și să dezvolte un plan pentru a gestiona riscurile generate de presiunea inamicului și pentru a asigura securitatea aeroportului din Kabul. Liderii militari trebuie să facă planuri pentru cel mai rău scenariu, nu pentru cel mai roz”, scrie colonelul McCgregor.

Calendarul retragerii trebuia stabilit pentru a avantaja SUA, nu pe talibani. Decizia președintelui Biden de a se retrage din Afganistan în mijlocul sezonului de lupte (mai – octombrie) a fost o greșeală gravă. Iernile sunt aspre în Afganistan, iar talibanii și alte grupuri islamiste nu sunt dornice să lupte iarna, pentru că nu au logistica necesară.

”În războaiele moderne, liderii militari stau în fața monitoarelor, în timp ce soldații, marinarii și aviatorii se luptă cu inamicul. Din cauza acestei distanțe, comandanții trebuie să insiste pe o planificare cât mai sistematică în cazul celui mai rău scenariu. Apoi, aceiași comandanți trebuie să meargă cât mai aproape de front, pentru a se asigura că operațiunea se desfășoară în mod eficient”.

Nu este pentru prima dată când un nou președinte nu a beneficiat de cea mai buna cooperare cu liderii serviciilor și cu comandanții armatei, scrie McGregor.  La câteva săptămâni după preluarea mandatului, JFK a aprobat operațiunea care presupunea debarcarea a 1.400 de imigranți cubanezi în Golful Porcilor, pentru a iniția răsturnarea regimului lui Fidel Castro. Invazia a fost un dezastru. Cubanezii, cu o forță de 20.000 de militari, i-au înfrânt pe cei veniți din SUA. Au fost capturați 1.202 și au murit 117. Cinci zile mai târziu, JFK s-a întâlnit cu fostul președinte Dwight Eisenhower, în secret, la Camp David. Eisenhower l-a întrebat dacă a avut dezbateri deschise cu cei care au fost pro și contra operațiunii și dacă JFK a discutat planul în Consiliul Național de Securitate. JFK a spus că a avut ”o întâlnire cu oamenii implicați”. Asta însemna că s-a întâlnit doar cu șeful Pentagonului, cu șeful Statului Major Interarme și cu șeful CIA. A recunoscut că a urmat sfatul șefului CIA și al șefului Statului Major, iar „toată lumea l-a aprobat”. Este limpede că JFK nu a fost bine sfătuit, însă americanii l-au acuzat doar pe el pentru acest eșec, nu și pe liderii militari, cu care ar fi trebuit să dezbată în amănunt planul.

”«Războiul este prea important pentru a fi lăsat în seama generalilor», spunea Clemanceau, iar asta se aplică acum ca și în 1918. Fie pace, fie război, legea americană arată limpede că președintele și secretarul Apărării sunt comandanții forțelor americane. Președintele Biden este responsabil pentru eșecul din Afganistan, însă el trebuie să-i tragă la răspundere pentru pierderile de vieți suferite de SUA în Kabul pe generalul McKenzie, care este comandantul trupelor SUA din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Asia de Sud, și pe generalul Lloyd Austin, șeful Pentagonului”, încheie McGregor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

20 de Comentarii

  1. Douglas McGregor, alt idiot ! Se stie ca militarii US Army au cel mai scazut nivel de IQ din SUA ,programul lui Robert McNamara -project”100.000″din anii ’60 este de vina!
    Colonialistii astia chiar nu pot intelege ca nu au ce cauta in alte tari, ca fiecare popor e liber sa-si traiasca viata asa cum crede de cuvinta, nu dupa partitura americana

  2. “ THE AFGHANISTAN PAPERS”
    America a Impus in Romania numai Puppets incepind cu Emil Constantinescu.
    Daca Romania ar fi Insemnat ceva Strategic pentru Imperiul American ar fi Investit Aici in ultimii 20 de ani 100 de Miliarde de Dolari pentru o Armata Profesionista, Inzestrata si Antrenata Ireprosabil, nicidecum in Afganistan cu Trupe de Primitivi Analfabeti fiind Platiti mai Bine chiar decit Soldatii Americani – pe Hirtie, in Realitate doar in Buzunarele Escrocilor din Governul Puppet, ceeace Explica de ce au Rezistat doar 11 Zile in fata Talibanilor.
    Cine sint Profitorii Razboiului din Afganistan?!?
    1 Lockheed Martin Corp.
    2 Raytheon Technologies Corp.
    3 General Dynamics Corp.
    4 Boeing Co.
    5 Northrop Grumman Corp.
    Cine a Investit in aceste Companii $10.000 la inceputul Razboiului din Afganistan acum are in Portofoliu $100.000.
    Din Perspectiva celor mai Puternici Escroci din US, Razboiul din Afganistan a fost un Succes !
    Important de Notat, pe Boardul de Directori ale Primelor Cinci Companii enumerate mai sus, sint Generali de Top ai Pentagonului si Ofiteri Pensionari de Rang Inalt.
    George W Bush, Barack Obama si Donald Trump Cunosteau Perfect Situatia dar au Preferat sa Minta Boborul cu Televizorul.
    Daca Donald Trump a fost considerat Caligula, gata sa-si Proclame si Caii Senatori daca Jura sa-I Fie Loiali pina la Capat, atunci Joe Biden negresit este Nero, innebunit sa-si Incedieze Orasele in timp ce-i Cinta Entuziast la Harpa tovarasei Nancy Pelosi.
    In Aceste Circumstante, il Rog Insistent pe OberStumpFuhrerul Meu Klaus Iohannis sa se Deplaseze Urgent cu Panzerul Presidential in Garnizoana HermannStadt pentru Schimb de Ulei.
    A Sosit Timpul pentru Intoarcerea Armelor. Din Nou !
    BOBORU O CERE…pe Cuvint.

  3. Cine ii opreste pe acesti revoltati sa isi dea demisia din armata si sa se duca voluntari in Afganistan sa moara pentru ei si sa ii ajute pe soldatii care mai sunt loiali si lupta. De ce toti vorbesc despre asta din siguranta tarii lor si nu fac ceva?

  4. Dece nu s-au revoltat inainte sa ocupe Afganistanul? S-au dus ca pe mosia lor, au creeat un regim corupt, iar acum si-au pus palma-n cur si au plecat. Era normal ca marionetele ramase sa evite un razboi civil. AU cedat armele talibanilor in speranta ca vor fi iertate.

  5. Un lucru e cert:USA a plantat timp de 20 de ani in Afganistan samanta curata de ISIS.Se vad roadele.

  6. Deci, pentru ce au luptat americanii in Afganistan? Stie vreun american? Dincolo de faptul ca au contribuit la functionarea din plin a industriei americane de armament, pentru ce au luptat? Doar nu or fi fost atat de indoctrinati cu vrajeala cu terorismul si cu democratia!?!

  7. De ce revoltati daca asta e practica reala americana?! Priviti in orice tara pe unde au calcat, veti vedea fix aceleasi actiuni cu final pe ascuns dar la vedere esec.

  8. Oportunismul,lașitatea e fără granițe. Nimeni nu a spus superiorilor care iau decizii ca nu e momentul retragerii si retragerea să se facă gradual in timp.
    A spus seful o prostie toți o aprobăm si mergem ca oile in prăpastie.
    Vezi si in PNL la noi acasă!
    Are CÂȚU sprijinul lui Iohannis si al serv….,toți s-au încolonat că oile si votează pisicul…si nu e de bine. L-au abandonat pe Orban.
    Ce oameni râma! Caractere fără caracter.

  9. Era de asteptat ca dupa parasirea Siriei Armata SUA sa abandoneze si Afganistanul .
    Pur si simplu Economia americana nu mai poate sustine , deocamdata , niciun razboi .

    Nenumaratele crize , coruptia ajunsa la cote periculoase ,framintarile sociale acumulate care duc la un posibil Razboi Civil , reconfigurarea economiei functie de conditiile meteo extreme , implementarea constanta a noilor tehnologii , intarirea Asistentei sociale extrem de necesara pentru majoritatea cetatenilor nord-americani ajunsi muritori de foame .
    SUA trebuie sa reflecteze la propria sa existenta macar vreo 50 ani .

    Acum este momentul reconfigurarii Orientului Mojlociu unde Rusia isi doreste castigarea unui traseu terrestru – maritim spre sud , spre Marile calde iar China sa-si construiasca DRUMUL MATASII atit de oportun acum .

    Ofiterii americani suparati pot sa-si faca o Armata de mercenari cu banii lui Soros si s-o faca pe piratii pe unde vor ei pina le-o trece supararea …dar nu cred ca-si permit .
    Pe Terra sunt zeci de armate care-i asteapta sa-si ia revansa ….

  10. Unii sunt furiosi ca pleaca. Nu mai trag pe nas. De ce nu ati ramas ba?
    Eu in locul tau ramaneam acolo. Ori macu ori moartea. Hi ho ho..

  11. …semenele … sublimului „atac la Biden” —semenel ca PENTAGON-ul nu-l vrea !
    … semne ca BIDEN se duce buuuuu !

    Intern-american semne !

    😉

    5 Noiembrie 2021 !

  12. Ma intreb doar cine i-a invatat … ce trebuie sa faca …pe …REPUBLICANI ?
    ( si ce va mai urma ? )
    ???

    😉

    Daca BIDEN NU spunea, deunazi, ca va taxa bogatii CA VA TAIA FONDURILE PENTAGONULUI … acum cu tiparnita FED-ului … „lucrurile” erau altfel ! „In Afghnanistan … nu erau jertfiti pioni 🙁 …si
    nu era nevoie de FALSE FLAGE-uri in care …subteran
    americani lupta imporiva … americanilor !

    Incodata sper ca …SERVICIILE SECRETE …cel putin alea ale armatei USA …vor putea opaciza indelung ce-i deja
    clar in „retelele informationale subterane ” !

    (Apropo …sper ca sefii TALIBANILOR sa supravietuiasca … cele ce li sau DEJA planuit ! Nu pentru ca as avea ceva cu sau impotriva lor …ci pentru ca … PARADOXAL …USA … va pierde definitiv CHINEI … AFGHAPAK-ul !)

    [urmatoarele 2-oua saptamani sunt … extraordinar de decisive …in problema „5 Noiembrie 2021” ]

    inca „ceva” … cine-mi cunoaste predictiile punctuale … stie daca palavragesc sau … vorbesc !

    😛

  13. Daca iese la iveala ca … recent in Afgha… de facto a fost lupta intestina ameericana
    … nici nu vrea sa ma gandesc !
    A INEBUNIT LUMEA !

    🙁

  14. Militarul ăsta le-a spus adevărul în față, apoi si-a dat demisia si a renunțat la pensie. Ce remarc e faptul, contrar normalului, aproape toti comentatorii articolului îl blamează. Mai au puțin și îl fac agent rus. Uni il fac traficant de droguri. Well, cum ar spune colonelul, ăsta e un semn ca deranjul e mare. Și ca el are dreptate. Ce trist e faptul că au murit români degeaba. Dar asta se pare ca nu preocupă pe nimeni. Nici măcar pe „naționaliștii” de la aur. De ciolacu de la pesedee nu ne mirăm. N-a primit aprobare sa aibă întrebări.

  15. @ mishteaux (your true master) — Cam asa… Afganistanul a fost o afacere lucrativa in fond … pentru cativa. Si, da, efect de bumerang. Retragerea putea fi neprecipitata, dar a existat credinta in „puterea nelimitata de convingere” a militarilor asupra presedintelui… de a renunta. Campania media concertata spune multe.
    @ Mysebi — Bune observatii!

  16. @oana, văd că ești foarte informată ce li s-a spus și ce nu „superiorilor” despre situația din teren. Având așa nivel de informare, mă întreb , ce grad ai.

  17. Păi bre,. Cum te mai lupți impotriva lor, impotriva terorismului, dacă ei nu au decât toiagul de cioban, eventual o praștie ?? Cum justifici ?? Musai să le dai bre.. Așa măcar ceva, să simtă cioroiul gras american un pic de teamă..

  18. Domnule Marchievici, cine raspunde pentru infrangerea aramtei romane in Afganistan? Pentru ca trebuie sa raspunda cineva, nu? De vreme ce ,,aliatul nostru” a rupt lupta si s-a retras, de ce comandantul nostru suprem si ministrul apararii nu duc lupta pana la capat? Pentru ce Romania a cheltuit atata banet pentru ca armata romana sa fie combativa, echipata modern cu bani luati de la popor etc? Nu credeti ca e bine ca Iohannis si Ciuca sa-si scoata centurile si sa-i ia la bataie pe fruntasii si caporalii romani care au pierdut razboiul,, drept” dus impotriva talibanilor? Desigur, cum spunea Churchill, nu putem sa-i condamnam pe generali insa pe fruntasi si caporali da! Ce stupid a ajuns acum razboiul! Si ce stupizi politicieni avem!
    P.S. Sper ca la 1 decembrie, de ziua nationala Iohannis va mai avansa la gradul de general inca vreo 10-15 mii de colonei! Asa ca sa avem cei mai multi generali pe km.patrat pentru institutii militare care sunt in deriva!

  19. Niste cretini=brute=degenerati care sunt educati pentru razboaie ,distrugeri in numele unor lozinci false:libertate,democratie,etc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.