Responsabilul FBI care îl slujea pe Deripaska a sfârșit-o prost

Un fost înalt responsabil al poliţiei federale americane, FBI, a fost condamnat la patru ani şi două luni de închisoare deoarece a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, vizat de sancţiunile Washingtonului, a anunţat joi Departamentul de Justiţie (DoJ) al Statelor Unite, transmite AFP.

Charles McGonigal, arestat în ianuarie, 55 de ani, care a condus unitatea de contrainformaţii din cadrul biroului FBI la New York înainte de a se pensiona în 2018, a pledat vinovat în august pentru încercarea de a încălca legea privind sancţiunile şi spălare de bani în beneficiul lui Oleg Deripaska.

El a fost condamnat joi la 50 de luni de închisoare şi o amendă de 40.000 de dolari, a anunţat DoJ într-un comunicat.

„Charles McGonigal a trădat încrederea pe care i-a acordat-o ţara, folosindu-şi funcţia din FBI pentru a-şi pregăti viitorul în afaceri”, a declarat procurorul districtului Sud din New York, Damian Williams, citat în text, acuzându-l că a avut „a compromis securitatea naţională oferindu-şi serviciile lui Oleg Deripaska, un magnat rus care se comportă ca un agent al lui Vladimir Putin”.

În momentul în care participa la anchete asupra oligarhilor ruşi, printre care Oleg Deripaska (fondatorul gigantului în domeniul aluminiului Rusal), Charles McGonigal „a început să stabilească o relaţie cu un agent al lui Deripaska în speranţa de a face afaceri cu el odată retras din FBI”, a subliniat DoJ.

„În 2021, a încercat să-i furnizeze servicii, cu încălcarea sancţiunilor impuse în 2018 de Statele Unite împotriva lui Deripaska”, interzicând orice relaţie comercială între americani şi acesta din urmă, potrivit comunicatului.

Îi este reproşat în special că a acceptat să ancheteze pe cont propriu asupra unui oligarh rus rival, în schimbul unor plăţi clandestine.

„McGonigal spera să câştige milioane de dolari din afacerea lui cu Deripaska, dar agenţi aparţinând diviziei FBI pe care o conducea au fost cei care i-au dejucat planul după doar câteva luni”, a precizat Departamentul de Justiţie al SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

 1. Charles McGonigal, arestat în ianuarie, 55 de ani…..a fost condamnat joi la 50 de luni de închisoare şi o amendă de 40.000 de dolari🤣🤣🤣🤣🤣

 2. Și fostul director al FBI, care l-a „apărat” împreună cu Hunter pe Popovelu, ginerele lu’ TeLeagă ?
  În afacerea cu terenurile de la Băneasa, Petrovi, birouri notariale, penthouse-uri, utilități, noi sedii de ambasade, noi președinți din foști primari generali șamd șamd?
  Nimic, măRog, nimic…😂

 3. Care tradeaza Romania pentru bani in interesul evvreilor din Ucraina si america. De cateva zile totul s-a schimbat. Dupa votul anti Biden din Congresul american. Pana si CNN a schimbat foaia de frica ca v-a fi inchis. Ia vedeti voi afacerile cu arme ale Particularilor gen Bogdan Chiriac Cazacu…

 4. banii si proprietatile rusilor in straintate confiscate si date Ucrainei si tarilor care o ajuta
  sa se invete minte kasapii sa-si tina banii acasa si in banci rusesti,nu mai e de nasul lor 100 de ani sa mai faca turism
  sunt 700 miliarde de dolari

 5. USA isi pedepseste tradatorii cum ar trebui sa faca si Romania cu propagandistii rusi tot mai vocali in ultima vreme

 6. Dar Domnul Mark Gitenstein nu “a trădat încrederea pe care i-a acordat-o ţara, (ce înduioșător patriotică formulare) folosindu-şi funcţia de ambasador SUA în România pentru a-şi pregăti viitorul în afaceri în Consiliul de Administrație a Fondul Proprietatea?

 7. Condamnare isterica si-n afara oricarui act normativ: „acuzatiile” împotriva fostului ofiter FBI nu figureaza nicaieri în legislatia SUA. Tipul fiind, în schimb, supus unei discriminari de tip nazist, traditionala-n SUA („scaune pentru negri,”, în autobuse, de pilda). Robinette, fiindca veni vorba, cu afaceri de miliarde de $ în Ucraina e, bine, mersi, la Casa Alba. Si-n loc de-ncheiere: legaturile comerciale dintre Rusia-SUA sunt bune, prospera dvpdv financiar, în detrimentul UE. Hitlery, care opreste îmbogatirea uraniului de catre SUA pentru a-l importa din Rusia, lucru care si-acuma se-ntâmpla, de catre chiar administratia Robinette, niciodata n-a fost, de pilda, amenintata de vreo ancheta penala a vreunui stat sau federala.

 8. @Si generalii români????: CNN da faliment. Nu-i nevoie de nici o condamnare penala privind-o: moare „natural”, din cauza crizei economice. Singura si-a si-nchis, de altfel, birouri esentiale-n SUA, între care, în Atlanta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.