
OMV Petrom și ROMGAZ au anunțat începerea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino. Acestea sunt situate în perimetrul Neptun Deep, la 160 de kilometri în largul Mării Negre. Conform estimărilor, prima producție de gaze naturale este așteptată în 2027, iar odată atins platoul de producție, Neptun Deep va contribui cu aproximativ 8 miliarde de metri cubi anual la producția României.
Proiect strategic pentru securitatea energetică
Reprezentanții celor două companii subliniază importanța strategică a acestui proiect pentru România. „Începerea forajului este un reper important pentru progresul proiectului Neptun Deep – un proiect de importanță strategică pentru România. Prin dezvoltarea acestui proiect, România își poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne și va deveni un jucător important pe piața europeană. În plus, proiectul are o contribuție pozitivă în economia românească – se estimează că va aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata de viață a proiectului. Depunem toate eforturile pentru a implementa proiectul Neptun Deep în condiții de siguranță și eficiență, astfel încât să avem primele livrări de gaze în 2027”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
În acest sens, Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Explorare și Producție, a precizat: „Suntem entuziasmați să trecem la următoarea etapă a proiectului Neptun Deep, respectiv forajul celor zece sonde care vor asigura producția de gaze naturale, din care patru pe zăcământul Pelican Sud și șase pe zăcământul Domino. Prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2000 de metri sub fundul mării. Estimăm că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până în trimestrul patru din 2026.”
Importanța proiectului pentru ROMGAZ
Din partea ROMGAZ, directorul general Răzvan Popescu a evidențiat rolul esențial al acestui proiect în strategia companiei: „Începerea lucrărilor de foraj reprezintă atingerea unui obiectiv esențial în dezvoltarea proiectului. Neptun Deep este de importanță strategică pentru ROMGAZ, dovadă fiind semnificația sa deosebită în ponderea investițiilor grupului. Finalizarea acestui proiect investițional şi punerea sa în producţia comercială începând cu anul 2027 va consolida profilul grupului ROMGAZ pe piaţa energetică din România şi din regiune, atât pe dimensiunea producţiei de gaze naturale, dar şi pe segmentele de furnizare şi de producţie de electricitate.”
Aristotel Jude, director general adjunct S.N.G.N. ROMGAZ S.A., a subliniat că „Începerea forajului sondelor din Neptun Deep înseamnă primele operațiuni-cheie în largul Mării Negre și reprezintă îndeplinirea programului de dezvoltare-exploatare, o dovadă a respectării cu stricteţe de către cei doi co-titulari ai proiectului a calendarului de lucrări.”
Tehnologii avansate și infrastructură modernă
Structurile de ancoraj pentru Pelican Sud au fost instalate utilizând tehnologia CAN-ductor de la Neodrill, menită să reducă impactul asupra mediului. Forajul va fi realizat cu unitatea mobilă de foraj Transocean Barents, iar serviciile integrate de foraj vor fi asigurate de Halliburton Energy Services Romania și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe. Platforma offshore de producție va funcționa la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului, iar sondele vor fi operate de la distanță printr-o replică digitală.
În paralel cu operațiunile de foraj, continuă lucrările la platforma de producție, infrastructura subacvatică, stația de măsurare a gazelor naturale și nava suport pentru producție. OMV Petrom și ROMGAZ investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
Întîmplător sau, mai degrabă, nu, tot acum, după întîrzieri de ani de zile nejustificate, începe scosul gazelor de la Caragele unde se află cel mai mare zăcămînt de gaze descopeirt în ultimii 30 de ani.
Dacă-l facturează ca fiind scos din Marea Neagră?
Azi Gazul din Marea Neagra nu mai are nicio valoare pentru România,care prin Statul Ticăloșit PSD-PNL și UDMR au cedat Austriei 75% din exploatare.
Iar pentru restul,Romania va plăti TAXE !.
Romania avea 3 platforme maritime in 1989 si ERAU PROPRIETATEA STATULUI ROMAN. GAZUL era acolo de veacuri si romanii aveau tehnologia sa il scoata si sa dea romanului de rand gaz ieftin sa se incalzeasca. DE CE L-ATI DAT STRAINILOR PE NIMIC? DE CE TRIMITETI GAZUL TARII LA AUSTRIECI?
Altă pricină mincinoasă de a scumpi gazele și energia, adică de a ne sărăci.
Hidrocarburile nu sînt combustibili fosili! Gândiți-vă, de ce le numesc așa? Să ne dea de-nțeles c-ar fi pe gătate și de aia sînt scumpe cînd n-ar trebui să coste mai nimic. Nu zic ieftine ca apa că aceasta e deja scumpă.
Este o profetie care spune ca Marea Neagra va disparea de pe o zi pe alta.
Va dorim tot succesul ca aveti mare nevoie, mai ales Romgaz.
Ca Hubati sef la E&P este la baza mecanic si oricum nu are nimic de-a face cu forajul si productia, daramite explorarea, poate aia de suruburi.
Mare grija cu combinatia asta Transocean + Halliburton, ca ei au fost si cu dezastrul de la Macondo in 2011.
Da, CAN-ductorul asta de la Neodrill este apreciat ca aduce simplificari de constructie si reduce timpul de instalare.
Foloseste o smecherie la instalarea pe fundul marii prin depresurizare interioara si elimina cimentarea, dar simplificarile astea la petrol sint uneori riscante, vezi Macondo.
Sa aveti noroc, si in final sa fie cu dans pe mese.
Securitate energetica pentru cine? Unde va ajunge gazul extras? OMV va dispune de el cum vrea si il va vinde cui doreste, pentru ca in conformitate cu contractul anticonstitutional, OMV este proprietara gazului extras. Romania va incasa doar o taxa de redeventa infima, in bataie de joc.
Facturile la gaz si electricitate – cele mai criminale metode de talharire a cetatenilor pentr nevoile fundamentale de supravietuire – sume uriase drenate de omerta parazitilor securist-globalisti !
Vai , nu se poateeee …..
Săriți ONG-uri care apărați natura , săriți personaje ” pro-europene” vopsite în curcubeu , săriți și lăsați România în beznă.
Iar de la producator la consumator, sunt 15 firme de distributie asezate pe teava, incat de la 14 lei va creste la 114 lei, pentru siguranta Dvs.!
Va asteptam la plata facturii. Pardon, adresarea e intotdeauna la PER TU, cum se vorbeste sclavilor: TE ASTEPTAM la plata facturii!
Cu dwficit f.mare si datorii imense, exploatarea gazelor din M.Neagra este sursa de a acoperi din gaura de la buget si a pastra pensiile speciale si toata sleahta de bugetari. Astept sa vad cat si cum vor primi toate combinatele de ingrasaminte din Ro aceste gaze si la ce pret.