Efectele nedorite ale modificărilor fiscale

ONG pentru copii cu autism, la un pas de desființare

Schimbările fiscale încep să-și arate „colții“, iar de pierdut se pare că au tot cei mai amărâți dintre noi. De la micile afaceri până la corporații, de la omul de rând la organizații de binefacere, activitatea tuturor a fost dată peste cap. ONG-urile sunt marginalizate de autoritățile de stat, preocupate mai degrabă să cheltuiască banii publici pe salarii mari ori pentru achiziții aiuritoare, decât să vină în ajutorul celor care au nevoie. Politicieni și funcționari publici închid ochii și întorc spatele. Și corporațiile ori firmele mari au propriile organizații nonprofit cărora le virează bani. După putere și interese.

Existența multor ONG-uri este periclitată astăzi de noile măsuri fiscale. Va fi din ce în ce mai greu pentru acestea să obțină sponsorizări care, potrivit legii, pot merge până la 20% din impozitul pe profit al companiilor sau 2% din impozitul pe salariu al angajaților.

Asociația „Micul Prinț“ rămâne fără fonduri

Este cazul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ“ din Bistrița-Năsăud,  pentru copii cu autism. Este prima ONG care a anunțat că s-ar putea închide, din cauza acestor modificări. Prin ultimele schimbări fiscale, companiile mici, cu cifra de afaceri sub un milion de euro, nu mai plătesc impozit pe profit. Măsura este benefică în sine, din păcate însă, nu mai există deductibilități, firmele nemaiputând să treacă pe cheltuieli donațiile. Rezultatul va fi că anumite zone, care și așa sunt defavorizate, vor rămâne fără fonduri.

Până în prezent, veniturile Asociației „Micul Prinț“ se bazau în proporție de 20% din sponsorizări de la societățile mici și 80% din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. „Ei bine, s-a terminat. Bugetul nostru, începând cu acest an, este privat de sponsorizări de la firme, căci din cauza modificărilor fiscale, pentru a mai beneficia de facilitatea de a-şi deduce din impozit, firmele trebuie să aibă o cifră de afaceri de peste un milion de euro. Cele mici trec la microîntreprinderi şi nu mai plătesc deloc impozit pe profit. Adio, aşadar, prietenilor şi antreprenorilor care ne-au sprijinit sporadic, cu cât şi-au permis, când şi-au permis“, spune Ana Dragu, președintele fundației.

Ar mai rămâne varianta donațiilor venite din partea companiilor mari, însă nici de la acestea nu sunt șanse să obțină ajutor financiar. „Părinții copiilor își căutau singuri sponsorizări, dar acum nici asta nu mai pot face. Iar companiile mari au propriile lor fundații. Dacă nu obținem fonduri, vom fi nevoiți să percepem tarife la prețul pieței, pe care nu și le va putea permite nimeni“, este concluzia Anei Dragu.

 

Procedură greoaie pentru formularul 230

Și îngreunarea procesului de depunere a declarațiilor la sediile ANAF afectează bugetul asociației. Părinții copiilor bolnavi strâng formulare de la cunoștințe, rude, prieteni, pentru a sprijini activitățile de recuperare a acestora. Declarațiile se depuneau de ONG-uri la administrațiile financiare. Modificările procedurale vor îngreuna de acum încolo acest proces.

„Procedura de depunere a formularului 230, prin care sunt direcționat 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, este neunitară. Noi am solicitat clarificări de la ANAF despre procedură, pentru că unele sucursale acceptă depunerea declarațiilor cu procură, altele fără. Potrivit ultimei circulare a instituției, acestea se vor putea depune numai cu împuternicire și copie după buletin, ceea ce va îngreuna foarte tare procesul. Deși procedura e logică, măsurile nu au fost anunțate din timp, nu a existat o strategie comună la unitățile teritoriale ANAF. Gradul de absorbție a fondurilor era și așa mic, acum o să fie și mai complicat“, explică Ana Dragu.

Citiţi articolul integral în Cotidianul de joi, 1 februarie – disponibil la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

4 Comentarii

  1. „Statul paralel” e prioritatea prioritatilor lui Dragnea, „statul paralel” cu care ii pot imbobodi usor pe votantii creduli ai PSD!
    Copiii GRAV Bolnavi ai Romaniei sunt o PRIORITATE a Guv Romaniei, „decat” in vorbe goale!

    Uite aici la Guvernul Vasilica Dancila:
    „Viziunea principală a Programului Guvernului în domeniul Sănătății este construită în jurul cetățeanului (pacientului) și NU a sistemului medical, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de cetățean.”

    Mai mult, marea PROMISIUNE pentru Cresterea SALARIILOR Medicilor a disparut din Programul Dancila, mai stiti Salariile alea de aproape 4000 Euro pentru Medici, cum se laudau la RTV si A3 dna Olguta si Dragnea:
    Nivelul salariilor la 1 ianuarie 2018 urma să fie: medic rezident anul I – 1.200 euro; medic specialist gr. V, clinic – 2.650 euro; medic primar, gr. V, clinic – 3.370, brut; medic primar, gr. V, ATI – 3.600 euro. De asemenea, 0% impozit pentru medici, dar şi creşterea salariilor asistenţilor medicali începând cu 1 ianuarie 2018.
    Niciuna dintre aceste prevederi NU se mai află în Programul de guvernare varianta 3, adică al Guvernului Dăncilă. Singurul lucru care mai e amintit e 0% pentru medici, dar de la 1 ianuarie 2019.”

    IERI: „Membrii Federației SANITAS solicită noului Guvern să găsească soluții asfel încât, de la 1 martie 2018, salariile tuturor categoriilor profesionale din sănătate și asistență socială să crească, cum au PROMIS. Sindicaliștii au solicitat Premierului și lui Dragnea o întâlnire pe tema Legii Salarizării.

    Sau: „O nouă criză a medicamentelor ameninţă România! Pacienţii bolnavi de cancer rămân fără citostatice. Medicii duc deja lupte inimaginabile pentru a face rost de tratament.”

  2. Citez: „Un studiu privind sectorul neguvernamental din România, realizat in 2017 de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile arată că în România, din cele 88.000 de ONG-uri existente, numai 42.000 sunt active,adica își depun, anual, un bilanț la ANAF”Ce fac ONG -urile astea scuze,ca plus valoare nu aduc?Mai mult: „deși cadrul legal în vigoare prevede acordarea statutului în urma unei proceduri, în România există doar 134 de organizații ce au obținut statutul în urma unui proces de evaluare, restul de aproximativ 1.300 de asociaţii şi fundaţii au primit direct statutul de utilitate publică în baza unor legi speciale prin care au fost înființate (Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, Asociații de Îmbunătățire Funciare, Uniuni de Creatori, etc), fără a li se aplica un filtru de selecție care să includă criterii minimale!”Deci cca 1500 ONG-uri sunt pe statul de plata al Statului Roman !!In cele 88.000 ONG-uri sunt angajati cca 150.000 de taietori de frunze la caini!

  3. ONG-urile preocupate de escaladarea violențelor din timpul protestelor prosperă , iar ONG-le cu preocupări umane sunt pe cale de dispariție din ignoranța guvernanților și parlamentarilor .

  4. Din pacate ONG-urile nu au un bun nume. Majoritatea sunt de ale lui Soros. Din aceasta cauza , nu-i vina guvernului, sufera si O.N.G. -ri real Romanesti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.