ONG-uri denunță – Proiect controversat, în favoarea SRI

Mai multe ONG-uri, printre care ActiveWatch, contestă vehement prevederile unui proiect privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații (SRI) despre care spun, printre altele, că oferă impunitatea în fața justiției.

ONG-urile au publicat o scrisoare de protest pe stareademocratiei.ro, pe care o redăm integral:

Republica Militară România: impunitate și puteri sporite pentru SRI

Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate, așa cum rezultă din proiectul de lege aflat în dezbaterea Coaliției de guvernare, și publicat de jurnaliștii de la G4Media.ro.

Una din prevederi este impunitatea în fața justiției: personalul SRI ar urma să fie anchetat doar de un număr limitat de procurori, anume desemnați, iar perchezițiile la sediul SRI ar urma să se facă doar cu acordul șefului statului și cu informarea directorului SRI. Astfel, de facto, personalul SRI ar avea o protecție fără precedent în fața justiției, iar eventualele fapte comise cu știința directorului SRI, sau chiar a șefului statului, nu ar putea fi niciodată anchetate. Consecința maximală este că un președinte rău intenționat ar putea să folosească SRI în interes propriu fără niciun fel de răspundere legală.

Președintele ar urma să primească puteri sporite, iar Parlamentul să fie exclus din procedura de demitere a directorului SRI. Este inacceptabilă limitarea puterii Parlamentului în privința controlului serviciilor de securitate, iar adâncirea simbiozei între șeful statului și șeful SRI nu face decât să sporească tentația puterii și a impunității.

O altă prevedere scandaloasă este că personalul SRI ar putea să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor legale, iar persoana respectivă ar fi obligată nu doar să asiste, ci și să păstreze secretul asupra operațiunii. Acest tip de prevederi depășesc mult cadrul obligațiilor cetățenești și devin o încălcare gravă a libertăților civile.

Conform aceluiași proiect de lege, SRI ar urma să devină autoritate națională în domeniul interceptării comunicațiilor, astfel că viitorul Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI. Cel puțin două decizii anterioare ale Curții Constituționale au declarat în afara Constituției prezența SRI în procedura de urmărire penală, ca autoritate responsabilă cu interceptările.

Nu în ultimul rând, SRI ar primi dreptul de a-și crea și administra propriile firme („pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii, potrivit legii”) și chiar propria societate civilă („asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar”), totul departe de ochii publicului, și, potențial, chiar și în afara controlului fiscal, pentru că documentele operative privind cheltuielile se casează și se distrug anual, la finalul exercițiului fiscal. Oricum fondurile pot veni și din orice “alte surse, legal constituite” (sponsorizari, donatii, activități economice).

Amintim și că acest proiect, aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și publicat de jurnaliștii de la G4Media.ro, a fost precedat de acte normative, adoptate de Guvern și de Parlament, ce au crescut puterile serviciilor de securitate în alte domenii: interceptarea comunicațiilor electronice prin Codul Comunicațiilor (lege declarată parțial neconstituțională de CCR), filtrarea investițiilor străine din țări din afara spațiului comunitar, sau servicii secrete cu un rol central în proiectul de cloud guvernamental, cu acces direct toate datele de trafic.

Militarizarea rapidă a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ în cea de politician de carieră, și la comanda unui președinte aflat moral tot mai departe de cetățeni, de democrație și de libertate, este o tendință ce ne îngrijorează profund, și solicităm ferm tuturor partidelor politice să o oprească de îndată.

 

Semnatari: Centrul pentru Inovare Publică, ActiveWatch, Asociația pentru Tehnologie și Internet, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația MozaiQ LGBT, Institutul Român pentru Pace, PATRIR, Asociația FILIA, Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă), Centrul pentru Jurnalism Independent, FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociatia RiseOUT, Asociația Parcul Natural Văcărești, Funky Citizens, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Respiro, Asociația CIVICA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioana Radu 8570 Articole
Author

31 de Comentarii

 1. Unde-au fost o-en-geurile cînd ne-au închis în case, ne-au umilit cu botnița, ne-au oprit cu certificatul?
  Nu le-am auzit ieri-alaltăieri cînd au dat OG, 16 parcă, prin care nu se mai obligă să spună ce fac.
  Sînt tot ale celor ce conduc.

 2. De nenumărate ori am atras atenția asupra acestui subiect!!..România nu mai este o societate civilă!!..România este un stat militarizat,în care organele de represiune au primit puteri nelimitate,…nicăieri în europa evidența populației nu este subordonată miliției, pașapoarte, cărți de identitate, permise de conducere,…vorba poetului..miliția e în toate, în pruncul din leagăn,în bobul mărunt…

 3. Sfinte Duh al Adevarului, Sfanta Treime un singur Dumnezeu, Sfanta Fecioara Maria faceti sa se aleaga praful si pulberea de toate averile mobile si imobile ale tradatorilor de neam si tara ce activeaza in SRI si celelalte servicii secrete. Stapanii lor din Occident. in slujba carora tradatorii din serviciile secrete romanesti se afla, sa aiba parte de aceeasi judecata Divina. Amin.

 4. Gata ne indreptam cu pasi rapizi spre dictatura Johannis ?
  Chiar asa am ajuns ?
  Ba popor asta vrei ?
  Cu mutu la infinit ?

 5. Poza Rușinii peste veacuri, Tribuna Centenarului Marii Uniri, Alba Iulia 1 Decembrie 2018. A fost cineva în acea tribună să înțeleagă măreția aniversării Unirii Transilvaniei și Banatului cu Regatul României? Am fost sute de mii de oameni care am venit pe urmele bunicilor noștrii, eu am fost la Alba Iulia, student în Timișoara, a fost tren special și la 1 Decembrie 1968 la 50 de ani de la Marea Unire. Cei din tribună nu prea aveau ce căuta la sărbătoare fiindcă nu au trăit-o, au fost doar un fundal urât pentru dezbinatorul președinte Johannis.

 6. sri este un stat in stat …cu un Editat la conducere si un tradator la cotroceni ….romania 44 la suta analfabeti si restul se roaga la isus sau dumnezeu sa…le dea ori sa le rezolve problemele…

 7. POPOR ROMAN, MAI RABDZI PANGOLINUL jOHANNIS INCA O TURA ?

 8. Se vrea dulap pe viata, s-a invatat cu luxul puslamaua

 9. Nu-i vorba de SRI, e vorba de papagalul care e Presedinte, el se vrea Tuthankamon, da nu face nici cat o ceapa degerata animalul, ca ne-a dat cu totul

 10. Cine ii scoate pe Ceausescu si Chirila sa #rezist, asociația MozaiQ LGBT?

 11. Articolul 1. Seful SRI trebuie sa fie numit de ONG-uri. Restul nici nu mai conteaza.

 12. Deci dupa marea mituire a P$D Președintele ar urma să primească puteri sporite, iar Parlamentul să fie exclus din procedura de demitere a directorului SRI

  Invatzacelul Iohannis o fi luat lectii de la regimul Putin KGB. Mai baga vreo 2-3 mandate unde se voteaza singur.

 13. Cred ca suntem unici in lume: in loc sa fie SRI-ul in slujba tarii, este tara in slujba SRI-ului.
  Institutia nu va mai fi stat in stat, ci va fi stat de sine statator – „S”tatul „R”omania „I”ngenuncheata

 14. Dar ala cu esarfa tricolora de ce a fost sarit de o sageata in cap? Toata lumea stie ce hram poarta cata vreme a fost mare scula in partidul lui Petrov. Toata tara stie acum ca PD-ul a fost partidul securitatii. Acum pedelistul tractorist a fost plasat la Strasbourg. Astia nu ies niciodata la pensie.

 15. Baietii ‘activi’ striga mereu ca pe ei nu-i plateste babacul Sorosh. Admit insa ca primesc bani de la fundatiile lui Sorosh. Pentru ce sunt miluiti cu bani (sunt oare milogi ?, mai au si alte activitati care nu sunt la vedere? Oricum, este dovada ca ‘activewatch’ este un ong sorosist.

 16. Redezgroparea ceausismului si reinstaurarea dictaturii . Asta ar insemna !
  Sau se pregatesc de un masacru ca in Odessa ’42 ?

 17. Cum ramane cu „nimeni nu e mai presus de lege ” ??
  doar viebe goale ?
  Asta e un atac direct la statul de drept si constitutue.
  Este foarte posibil sa fi inceput sa iasa la iveala crime grele a „frumosilir” si nu stiu cu ce sa le acopere.
  La Rio baieti !!

 18. Poza e geniala, toti care au bagat capul in ea servesc … masa la popota, hahaha. Doar SRI serveste patria aprioric, adica dinainte s-o serveasca.

 19. Liniștițiva că treabă merge bine,cum nu se poate mai bine.Avem spitale SRI,cantine SRI,pensii speciale pentru sri-sti.Scolile vor organiza vizite unde o să vadă toate aceste realizari și o sa semneze adeziuni .MICUL INFORMATOR.Ce vremuri !!!În vizitele de lucru copii o sa fie „indrumati” sa se facă sparanghelisti

 20. @ Ion-suntem sub dictatura lui Joianniss ,da tu invatat cu „libertatea „n-ai simtit-o. Mai ales in astia doi ani in care am stat inchisi in case si aparea la ora 18 : „spalati-va pe miini „!Stai sa vezi „libertate „daca le iese cu variola maimutei…….

 21. Ce va plingeti fratilor! Ca doar va place dictatura lui Ciolanis si SRI, ca daca nu v-ar placea, ati iesi in strada la demonstratii contra dictaturii! Dupa cum se vede, e liniste si pace si se susoteste doar pe la colturi! In rest, toate bine, nivel de trai „ridicat” si democratie cat „cuprinde”!

 22. Se definitivează programul România Educată prin programul România Securiştilor!
  Pe de o parte Iohannis încearcă să-şi asigure spatele prin întărirea imunităţii serviciilor. Crede că după ce işi va termina mandatul serviciile vor împiedica răspunderea penala a întâiului escroc al ţării. Aşa a făcut şi Nastase, a blagoslovit serviciile cu dreptul de a face afaceri fără a plătii taxe, crezând că serviciile il vor proteja. Ţeapă! Nastase şi-a luat-o. La fel va păţii şi Iohannis.
  Pe de altă parte, Societatea Civila a fost axfixiată de securici şi bolşevicii ONG-işti.
  Acum se încearcă o reabilitate a imaginii ONG-urilor pe fondul unei Societăţi Civile securiste acaparată şi deturnată tot prin suveica ONG-istă.
  Prima reacţie în denunţarea întăririi Statului Securist trebuia să apară din zona politică. Însă majoritatea politicienilor sunt fie activişti securişti, fie neo-bolşevici.
  Pentru majoritatea clasei politice drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, suveranitatea ţării, sunt doar mofturi. Dovadă respingerea Legii Suveranităţii, lege ce îi împiedica să jefuiască ţara şi să respecte Constituţia României, lege ce presupunea raspunderea penală pentru subminarea economiei naţionale.
  Aceste ONG-uri dacă era întradevăr preocupate de respectarea drepturilor şi libertăţilor sprijineau în primul rând Legea Suveranităţii, pentru că prin această lege era reglementat inclusiv funcţionarea serviciilor.

 23. Asta cu scrisoarea de protest a ONG-urilor e o glumă bună. Păi ale cui sunt ONG-urile? Ale societății civile care poartă epoleții pe dosul tunicii, evident. Că nici lor nu prea le pasă de lege. Și în cazul lor sponsorii sunt anonimi.
  Dar la o populație pe jumătate analfabetă funcțional, oricum, nu se putea altceva mai bun.
  Să trăiț’!

 24. Actualul sef al sereiului , helvig, a fost inainte de ungerea lui ca capetenie , presedinte al unui ONG Soros!!! Basca ardelean, deci mandru ca e pupator de funduri straine. Asa ca sa nu ne mire ca Articolul 1 din acest proiect de legiferare a huntei sereii ,ce conduce in prezent romania ,esta pur sorosist

 25. Da’ intelectualii țării, în frunte cu Liiceanu, Pleșu, Cărtărescu, ” ei ce zice”?

 26. Hastag ongistii care sar la cap vor sa arate prostimii ca cineva se opinteste in numele lor. Dar ramane asa cum s-a hotarat.Este vrajeala securista.

 27. Cei de la ONG-uri o tin langa cu societatea „civila”, termen din care fiecare prapadit cu aere, IT-istii fiind in frunte, intelege ca asa-zisii „civili” ar fi buricul pamantului, corifeii libertatii individuale si al liberalismului autentic! Defapt aceste ONG-uri sunt tentacule ale serviciilor secrete, straine in special dar si romanesti, adica numai „civile” nu sunt! Daca ar fi in lege aceleasi obligatii si drepturi, penale – de anchetare si perchezitii, si pentru cei care acorda sau chiar sunt spioni, atunci fac pariu ca ONG-istii nu ar mai baga niciun guitz de protest. Ar fi un „mucles” pe toata linia ongista. Bineinteles ca ce se propune e o mare porcarie, care daca va trece la vot va fi inca un pas spre legalizarea abuzurilor oamenilor, sa ii numim asa chiar daca nu si sunt, care conduc serviciile secrete.

 28. Sper ca nu ati uitat legislatia cu dedicatie: torni la politie, torni la judecatorie, torni la procuraturi, torni la televiziuni, torni la wc apa, acum torni la secu! In fond, legea le da dreptul sa stea la birou sau in pat in propriul confort sa nu coboare in mijlocul cetatenilor pentru a vedea si urmari cu ochii lor actiunile, folosesc cetatenii prin reforma „uraste si distruge semenii” pentru propriul tau bine, care intrun final, se va transforma in viata de cosmar pentru propria persoana care a turnat. Si in final, pentru ce isi incaseaza leafa lunar plus un procent mare din pib-ul tarii cand au chef, acesti indivizi?

 29. In fond sunt aceeasi securisti a lui Nicolae Ceausescu, ca doar de la aia au invatat aceste apucaturi, ca de folosit la ceva nici o treaba. Nu ei au pazit devalizarea tarii, taierea industriei la fier vechi, jaful multinationalelor, evaziunea cu cereale, etc? Ca erau bagati in mai toate dosarele pe care le urmareau cu mare atentie, si ce folos?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.