Onoruri militare la moartea unui campion

Primul campion olimpic la caiac al României, câştigător al medaliei de aur la Olimpiada de la Montreal, în 1976, Vasile Dîba, va fi înmormântat vineri cu onoruri militare în satul natal, a anunţat Primăria comunei Jurilovca.

Potrivit unui comunicat de presă, sicriul va fi depus la ora 8,00, la Sala Sporturilor „Vasile Dîba” din localitate, iar la ora 11,00 este programată slujba religioasă la Biserica ortodoxă de rit vechi „Acoperământul Maicii Domnului”.

„Domnului Vasile Dîba i se vor acorda onoruri militare, în concordanţă cu gradul militar pe care l-a avut şi cu înaltele distincţii conferite de statul român în timpul vieţii. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului şi a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a (1981) şi Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004)”, precizează Primăria comunei Jurilovca.

Sala Sporturilor din Jurilovca a primit numele campionului olimpic pe 31 martie 2023, la inaugurare.

 

Vasile Dîba s-a născut în Jurilovca pe 24 iulie 1954 şi a murit marţi, la Bucureşti.

A fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit în localitatea sa natală şi l-a convins să încerce caiacul. În 1970, a plecat la Tulcea, de unde a fost transferat la Clubul Dinamo. După o lună, s-a întors la Tulcea, unde a continuat caiacul timp de doi ani, în 1972 fiind rechemat la Dinamo.

Primele medalii le-a obţinut la Snagov, la Campionatele europene de juniori din 1971, argint, la K2 – 500 m, alături de Simion Chirilă, şi la caiac de patru persoane pe 500 m (K4 – 500 m), unde i-a avut colegi pe Mihalin Policarp, Ion Ivanov şi Simion Chirilă.

În 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a cucerit două medalii de aur, la caiac simplu pe 500 m (K1 – 500 m) şi la ştafeta caiac simplu 4 x 500 m (K1 – 4 x 500 m), alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic şi Mihail Zaifu. Un an mai târziu, la CM de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 – 500 m, probă nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria caiacului românesc, iar la caiac simplu pe 1.000 m (K1 – 1.000 m) a obţinut medalia de bronz. La JO din 1980, de la Moscova, a câştigat medaliile de argint la caiac de patru persoane pe 1.000 m (K4 – 1.000 m) şi de bronz, la K1 – 500 m.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

1 Comentariu

  1. „de-àsa vremi se vrednicira cronicarii si rapsozii
    veacul nostru ni-l umplura saltimbancii si irozii ”
    M.Em.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.