Opera de debut a lui Vlad Maistorovici, centrată pe figura lui Vlad Țepeș, are premiera mondială la Londra

La finele acestei săptămâni, pe 21 ianuarie, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori şi violonişti ai generaţiei tinere de muzicieni, Vlad Maistorovici, va prezenta, în capitala britanică, fragmente din prima sa operă, intitulată Impaled și inspirată de piesa A treia țeapă de Marin Sorescu. Creaţia sa va fi prezentată la prestigiosul muzeu londonez Victoria & Albert, în premieră mondială.

Proiectul face parte dintr-o serie de evenimente conexe dedicate expoziției Opera: Passion, Power & Politics, una dintre cele mai cunoscute și vizitate expoziții ale Londrei în 2017. Libretul este scris de Richard Crane, iar montarea îi aparține regizoarei Faynia Williams, care a lucrat și în România la sfârșitul anilor optzeci și imediat după 1989. În distribuție figurează soprana Becca Marriott, tenorul Oliver Brignall și baritonul Matt Kellett, alături de membri ai The 12 Ensemble.

Proiectul este susținut, pe lângă ICR Londra, de un consorțiu format din: Brighton Theatre, Victoria & Albert Museum, Opera Regală Covent Garden, Fundația Rațiu, Nigel Pittman, Baron Michael de Styrcea și Brighton Early Music Festival.

Vlad Maistorovici a decis să scrie prima sa operă în urma colaborării cu Brighton Theatre din anul 2015, când a compus muzica originală a spectacolului Vlad the Impaler, adaptarea realizată tot de cuplul artistic Faynia Williams – Richard Crane după textul lui Marin Sorescu, pe care cei doi l-au și cunoscut în urmă cu treizeci de ani, și montată cu sprijinul ICR Londra.

Nonconformistul violonist-compozitor-dirijor Vlad Maistorovici are o activitate internațională ca solist și muzician de cameră, cu un repertoriu care se întinde de la Bach la Turnage, prin Enescu și Freddie Mercury. Compoziţiile sale sunt interpretate de orchestre și artiști de talie mondială.

Copyright © Zoltán Tamási

„În fruntea ansamblului, Maistorovici este o combinație între Stephane Grapelli și Brian May”, apreciază Wales Arts Review, iar compozițiile sale „ating o notă aparte”, potrivit The Daily Telegraph.

Laureat al concursurilor internaționale, a concertat pe mari scene ale lumii, cum ar fi Wigmore Hall Londra, Purcell Room, Queen Elisabeth Hall, Cadogan Hall, The Sage Gateshead, Salle Flagey Bruxelles, Kulturhaus Helferei Zurich, Sala Mare a Conservatorului din Sankt Petersburg, Merkin Hall New York, Ateneul Român, în compania unor prestigioase orchestre precum European Union Chamber Orchestra, Lausanne Chamber Orchestra, South Bank Sinfonia, Sinfonia Cymru Cardiff, Orchestra de Cameră Radio București. Credincios interpret al moștenirii marilor compozitori ai trecutului, violonistul nu se oprește la a interpreta repertoriul tradițional de muzică clasică. Ca membru fondator al Mercury Quartet din Londra, a prilejuit comenzi de noi lucrări ale celor mai talentați compozitori ai generației, dar și ale maeștrilor consacrați.

În 2012, Institutul Cultural Român de la Londra a deschis stagiunea cu un concert intitulat Night Music: the chamber works of Vlad Maistorovici. În 2014, proiectul a fost reluat cu video-mapping în cadrul Festivalului Internațional Amadeus de la Sibiu, sub directoratul lui Christian Badea.

Născut în Ploiești (1985), Vlad Maistorovici a fost elev al Liceului de Artă Carmen Sylva. Cu susținerea regretatei pianiste Lory Wallfisch, a candidat și obținut o bursă integrală la prestigioasa școală de muzică Yehudi Menuhin, unde a studiat vioara cu profesoara Natalia Boyarsky. Și-a continuat studiile la Royal College of Music și, în paralel, a studiat repertoriul cameral cu Bruno Canino la Florența. Și-a desăvârșit studiile cu legendarul violonist Pierre Amoyal la Conservatorul din Lausanne, unde a absolvit cu prestigioasa diplomă de Master Solist. În 2015 a fondat Vibrate! Festival la Brașov, un eveniment internațional anual care explorează modalități de a diversifica și împrospăta experiența ascultării muzicii clasice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.