Opozantul lui Putin mai primește o lovitură

Rusia a angajat noi urmăriri penale împotriva lui Aleksei Navalnîi, a anunţat vineri opozantul care execută deja o pedeapsă de 19 ani de închisoare, în timp ce Moscova îşi înăspreşte represiunea împotriva oricărei disidenţe de la începutul ofensivei sale în Ucraina, relatează France Presse.

Carismatic militant anticorupţie şi criticul nr.1 împotriva Kremlinului, Navalnîi scăpase ca prin urechile acului de moarte după ce a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic de tip militar, aflându-se timp de mai multe luni în convalescenţă în Germania.

Arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa la Moscova, Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a fost condamnat de atunci la pedepse grele, între care ultima – în august – la 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Autorităţile îl acuză acum de „vandalism”, ceea ce i-ar putea adăuga trei ani de detenţie pedepsei sale, a afirmat el, citând o scrisoare a Comitetului de anchetă rus pe care a primit-o în închisoare.

„Ei lansează o nouă procedură penală împotriva mea la fiecare trei luni”, a denunţat el pe reţelele de socializare.

„Niciodată un deţinut, plasat în izolare de peste un an, nu a avut o viaţă socială şi politică atât de bogată”, a ironizat opozantul.

Navalnîi comunică în special prin mesaje transmise avocaţilor săi, difuzate apoi pe Internet, mai ales pentru a denunţa invazia în Ucraina şi a-i îndemna pe ruşi să continue să „reziste” Kremlinului.

De peste doi ani şi jumătate, Aleksei Navalnîi alternează sejururile la izolare cu condiţii de detenţie mai mult sau mai puţin stricte, decizii ale administraţiei penitenciare pe care le condamnă de fiecare dată.

Timpul petrecut după gratii a avut deja consecinţe asupra sănătăţii sale, altădată în bună condiţie fizică, Navalnîi apare astăzi slăbit şi îmbătrânit.

Rusia se confruntă de mai mulţi ani cu o represiune crescândă a vocilor critice, represiune care s-a accelerat puternic după începerea invaziei în Ucraina în februarie 2022.

Aproape toţi opozanţii de anvergură au fost încarceraţi sau trimişi în exil, iar mii de ruşi simpli sunt urmăriţi pentru că şi-au exprimat dezacordul faţă de Kremlin, inclusiv pe reţelele de socializare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. Acuzatiile care i se aduc lui Navalnii sunt ridicole. Insasi Maica Domnului s-a aratat ingrijorata pentru el.

  Urmaresc in acelasi timp parada militara care a avut loc.
  Nu stiu voi cum sunteti, dar eu am varsat o lacrima. Am verificat daca ploua afara si ploua.
  Si Iohannis merita sa fie pus sub urmarire penala. Cu lacrimi in ochi, dar merita!
  N-am cu ce-l ajuta! Dovezile vorbesc de la sine. Eu nu ma impotrivesc justitiei. Ceea ce vad este ceea ce este.

 2. „Opozantu'”, @B.C.? României i-ar convenni un „opozant” care sa vrea sa-i înstraineze Transilvania Austro-Ungariei, sub motiv ca-n ea traiesc si nemti, si unguri si-i bogata-n materii prime, dintre care, unele, rare (aurul, padurile …)?!!!

 3. ps : „opozantu’ vostru, @Cotidianul, este si-un impostor egal lui Stavisky. A furat din Rusia tot ce se putea si nu se putea. Si- privinta „otravirii”, @B.C., toate ale sovieticilor/rusilor au fost si sunt organizate de MI 6 Marea Britanie, în care s-au si produs majoritatea, între care Skripal, alt „opozant” (a se citi: ajuns agent britanic), si-a înca unuia, despre care versiunea britanica e c-ar fi murit la spital, dupa … luni sau ani de suferinta. Tipilor nefiindu-le frica de ridicol. „Otravirea” lui Navalnâi: de ce nu te verifici, @B.C.? tipul (care, de-nchis ce-i, si-nca si izolat, face declaratii … pe net!) a avut o criza pe-un aeroport, dupa ce mâncase ori bause dracu’ stie ce, el suferind de-o boala grava (diabet? nervos degenerativa?) si nerespectandu-si regimul alimentar si bautura prescris medical (cognac-ul si vodka, de pilda, nefacând parte din el). Daca otravit, într-adevar, si-nca si-ntr-un loc public (?!), otravirea ar fi fost de masa. Ori, dintre miile de oameni prezenti în aeroport si care au baut si mâncat acolo, numai Navalnîi s-a „otravit”. De ura vestica de Rusia-mare-putere-mondiala si de faptul ca s-au cheltuit sume enorme de bani pe individ, cu rezultate zero si-n prezent, si-n viitor, din partea respectivei creaturi, da, de altceva, însa, nu. pps : draga! lumea se pregateste de sarbatorile de iarna! De ce-o intoxicati, @Cotidianul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.