Orban ar fi de acord cu un pachet de ajutor pentru Ucraina. În ce condiții?

Premierul ungar Viktor Orban, care blochează un ajutor al Uniunii Europene către Ucraina, s-a declarat marţi pregătit să susţină Kievul, însă „în afara bugetului comun”, cu două săptămâni înainte de un summit european pe această temă, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Dacă vrem să ajutăm Ucraina – şi eu cred că trebuie să o facem – acest lucru nu trebuie să afecteze bugetul UE”, a declarat el pentru presă în marja unei întâlniri, la Budapesta, cu omologul său slovac Robert Fico.

UE plănuise să acorde Ucrainei în decembrie un ajutor de 50 de miliarde de euro – 33 de miliarde ca împrumuturi şi 17 miliarde de euro drept granturi – pe o perioadă de patru ani, începând din 2024, însă premierul naţionalist ungar s-a opus folosindu-se de dreptul său de veto.

„Să iei cu patru ani în avans 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru a-i da Ucrainei”, când „nici măcar nu ştim ce se va întâmpla în câteva luni”, riscă să priveze ţările membre de banii „care li se cuvin”, a argumentat el.

Cu toate acestea, Ungaria este gata să „împartă povara” din propriul buget, proporţional cu PIB-ul său, a adăugat el.

Ungaria este singura ţară membră a UE care menţine relaţii strânse cu Moscova după invazia lansată în februarie 2022 de Rusia în Ucraina.

În acelaşi timp, Viktor Orban, care consideră că minoritatea maghiară din Ucraina este victimă a discriminării lingvistice după o reformă din 2017, este unul dintre puţinii lideri europeni care nu a avut o întrevedere oficială cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. În prezent se pregăteşte o întâlnire între cei doi oficiali, la solicitarea Kievului, pentru care acest ajutor financiar este crucial în faţa atacurilor Rusiei.

Premierul slovac Robert Fico, numit la sfârşitul lunii octombrie în fruntea unui guvern de coaliţie, se află în vizită marţi la Budapesta. „Ungaria trebuie auzită şi trebuie găsită o soluţie comună”, a declarat el, spunând că sprijină planul B al aliatului său.

„Ce se va întâmpla dacă aprobăm 50 de miliarde de euro pe patru ani? Vom livra mai multe tancuri, avioane şi arme”, a spus el, chiar dacă „armata ucraineană şi-a pierdut capacitatea de a duce o bătălie în condiţii egale cu Rusia”, a adăugat Robert Fico.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

17 Comentarii

 1. s-a discutat deja,in cele mai inalte cancelarii si s-a decis ca politica Comunitatii Europene nu sta in capra cu coada sus Orban/UNgaria
  pe argatul Moskovei il asteapta zile grele …suveranist inteligent inteleg, dar nu suveranist cretin in slujba lui Putzy
  gazul lui Putzy vine prim niste conducte,care sunt cat sunt

 2. Urcacii n-au pierdut nicio capacitate.
  Tocmai mobiliZeaZă 500.000 femei & boșorogi.
  Și ajung la Vladivostok, că s-au plictisit de facut plajă in Crimeea.
  măRog…😜

 3. Baiatul asta ori face pe niznaiul ori chiar este. Afirma corect ca degeaba dai arme cuiva despre care stii sigur ca
  va pierde lupta dar se face ca nu stie ca din livrarile alea inutile de arme multi se imbogatesc. Sau ii este frica sa o spuna?

 4. Ce condiții, domle, ce condiții?! Ucraina trebuie sprijinită necondiționat și nu pentru 4-5 ani, ci for ever, căci e fasci…nantă și eternă. Rezultatele se văd deja, deși la prima vedere nu sunt concludente. Stoltenberg a zâs, cș deja au recucerit juma din ce-au pierdut. Așa o fi, cșci șefu soțului Mihaelei nu minte, fiind norvegian, viking getbeget, cari vasăzică nu se ascunde după deget! Putler oricum e pe ducă, iar Zelenschi joacă tot mai întărit la pian…issimo, numai cei care nu vor n-o văd, no! Dați bani pentru apărătorii Europei, că vezi Domle, oricât a încasat Ivan, tot pericol e, da mare! Până nu se ajunge-n habar -n-am unde? Habarovsk , Vladivostok nu se astâmpără și rămâne de temut. Nu face față Azovului, dar e amenințare permanentă pentru întreaga civilizație. Bani, bani și iar bani-cum zâcea marele Montecuccoli și rezultatele nu vor fi rele, o s-o vadă chiar strănepoții!

 5. 33 miliarde euro imprumut ? Ukranii prefera sa dispara decat sa plateasca ce au aruncat in aer. Habar nu aveti cat de caraghiosi ati ajuns !

 6. Parlamentul European voteaza saptamana astao rezolutie de retragere a dreptului de vot al Ungariei in Consiliul European
  ce face Orban,ce nu face,e tarziu :))

 7. Blinken la Davos:
  „Daca nu vor fi alocati cei 50 de miliarde de catre UE va fi o problema.O problema pentru Ucraina si una pentru leadershipul nostru mondial. In rest, acei bani servesc pentru a produce arme care vor fi facute in America, de catre mucitorii americani.”

 8. Din alea 50, mai mult de jumatate raman la mafioti. Dar Actorasul si ai sai se multumesc si cu restul daca tot este de-a moaca

 9. Marioneta de la buda a primit unda verde de la Putinantropul Antropoid s-o lase mai moale, din cauza ca prea bate la ochi cat de sluga este Moskovei.
  Putina nu vrea sa-si piarda cartitza din UE si NATO……{Rumburak]

 10. Cu cat mai multi Bani dati Ucrainei cu atat aratatzi ca sunteti nazisti si prosti sinucigasi, dar cu ambitzie!!…omorati soldatii degeaba…. NATO va trebui sa se retraga la linia Berlin pentru ca asa e corect…..dar sa se retraga repede, altfel Ucraina va fi demolata pana dincolo de Kiev….Rusia nu e interesata sa refaca URSS, Rusia NU a invadat niciodata si NU va invada Europa, din cintra, Europa a invadat si vrea sa invadeze Rusia…..Rusia a spus limpede si in scris ce vrea….Are dreptate, e corect ce vrea Rusia….Vrea sa scape de amenintarea NATO, vrea culoar de Securitate. Asa a vrut mereu, de aceea Rusia exista de 1200 de ani…. Rusia nu a colonizat Lumea. Lumea a fost colonizata de Imperiile adevarate, roman, spaniol, britanic, etc…..Ungaria da dovada ca e capabila fiindca are curaj sa NU injure Rusia ca proasta cum fac toti bicisnicii si ca nu linge curu Europei cum face Romania. Inseamna ca Ungaria merita mai mult.

 11. Axon, boala ta nu are leac!
  Romania nu datoreaza nimic Rusiei, Independeta si-a castigat-o prin lupta, Dobrogea nu ne-au facut-o rusii cadou, ca nu era a lor, Bugeacul nu si la- au luat rusii inapoi pentru ca nimeni nu l-a luat de la ei, Basarabia a votat pentru unirea cu Romania, nu Romania a ocupat Basarabia, closca cu puii de aur a fost inapoiata, mai trebuiau vreo 100 t aur in moneda rara, colectiile de arta precum si o parte din arhiva tarii, restituirea nu era supusa vreunei connditii, cei mai mari criminali din lume (dupa Mao) sunt comunistii sovietici care si-au omorat 20 mil de civili, represaliie de la Odessa au fost de 5000 civili, Rusia nu are vocatia dreptatii, ce gaseste al ei sa fie, mai ales deca era scapat pe jos de catre turci, mai des au navalit rusii in europa decat europenii in Rusia.
  Nu te inveti minte!
  Rusine axon!

 12. Lasa-te de facut morala altora! Ar fi fost tolerabil daca nu amestecai adevarul cu minciuni cat cuprinde, si despre crimele altora ar fi fost mai corect daca nu le pomeneai.

 13. Corect.Si de la Vladivostok in Alaska si apoi la Washbrainton, sa inchida cercul , ca așa e jocul pe la ei.

 14. @17:45:
  Daca nu, abtine-te.
  Nu esti tu cel indreptatit sa faci morala, vino cu argumente, daca ai.
  Ce greutate profesionala si morala ai tu pentru a pretinde ce este tolerabil si ce nu, care sunt „minciunile cat cuprinde” si ve este corect si ce nu in pomenire crimelor unora sau a altora.
  Cam puti a axon!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.