Orban. Invazia rusă din Ucraina e „operaţiune militară”, nu război

Premierul ungar, Viktor Orban, a calificat din nou joi invazia rusă a Ucrainei drept o „operaţiune militară”, repetând formula folosită de Kremlin, scrie AFP.

„Este vorba despre o operaţiune militară atâta timp cât nu a există o declaraţie de război între cele două ţări”, a declarat liderul naţionalist în cadrul conferinţei sale de presă anuale.

„Când ruşii vor declara război Ucrainei, atunci va fi război”, a adăugat Viktor Orban. „Strict vorbind, să ne bucurăm câtă vreme nu este război. Dacă e război, este mobilizare generală şi nu doresc asta nimănui”, a mai spus el.

Prim-ministrul ungar a fost întrebat despre motivul pentru care a calificat războiul drept o „operaţiune militară” în cursul întâlnirii sale cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Beijing, în octombrie.

Viktor Orban este singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după ofensiva rusă din Ucraina. Orban şi Putin s-au întâlnit la Beijing pe 17 octombrie pentru a discuta despre cooperarea energetică.

La începutul lui decembrie, Orban a făcut uz de dreptul său de veto în cadrul UE pentru a bloca un ajutor european de 50 de miliarde de euro în favoarea Kievului.

El s-a abţinut de la vot în legătură cu decizia de a deschide negocieri privind aderarea Ucrainei la UE, spunând că se opune acesteia, dar că alţi lideri europeni l-au convins să nu o blocheze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

16 Comentarii

 1. Acum a aflat si Orban. Chiar Putin a numit-o asa. Definitia raszboiului pretinde niste caracteristici (nu numai declaratia de razboi, singura care o stie piticu) care nu se regasesc in aceasta confruntare. Au fost razboaie veritabile mari unde nu au existat declaratii de razboi. Putin foloseste aceasta operatiune si pentru a-i face pe rusi sa fie de acord cu noua politica militara a Rusiei si sa poata cheltui sume enorme pe inarmare. Probabil se pregateste pentru ce ar putea sa se intample pe plan mondial.

 2. „@ganduri pentru … MISHTEAUX ! spune:
  29 MAI 2023 LA 15:27
  „Al Treilea Război Mondial a început odată cu răsturnarea regimului Ianukovici din Ucraina, în 2014, și cu anexarea Crimeii la Federația Rusă.”
  Oare lovitura de stat ELECTORALA la PONTA …taman in 2014 … are ceva intre ROMANIA si …. tot ce s-a intamplat in vecinatatea ei de atunci ?
  (+) Oare l-au vrut NULAND-isti jos pe PONTA in 2014 (deci se ante-stia de lovitura de stat NULANDISTA in Ukraina!) pentru … ce-a urmat romaneste contextual de-atunci, din 2014 ?
  Doar 😀 intreb nu dau cu parul ! ;)… a fost PONTA „dat jos” anti-democratic PREMEDITAT ? 😀”

  Lui PONTA, picat de fff.fraier 😐 , trebuie sa i se faca dreptate ! 🙂 😐
  Ce i-a zis Zelensky lui IOHANNIS ? 😉
  … de prea curand 😀 ? 😀 (Multumesc pentru flori ? 😉 )

 3. Procedează foarte corect. Dar în ziua de azi anormalul e considerat normal și de pe poziția asta se comentează exact pe „dos”, lgbt style.

 4. „@Dan Doran spune:
  29 MAI 2023 LA 22:25
  Exagerezi ajutorul american !
  Rusii castigau si fara ajutor desi o faceu mai tarziu cu mai multe pierderi si EVENTUAL muuuuult mai multe pretentii !
  PS: Americanii au cules fructul copt la sfrasitul razboiului , cu foarte putine pierderi relativ la ce (NATO!) au castigat !
  Daca nu intrau in rzboi nu ajungeau imperiul de azi si
  NU CREDE CA MULTE NU AUA FOST … PRE-MEDITATE ! Ca expert iti spun studiaza inaint de vorbi prostii propagandistic construite ! 😐”

  Aveam DREPTATEA unui REAL PROPHET … talambule ?
  Nu te pune cu un GENIU … ! Chiar de-ai fi GENIU (nu esti!) si tu ! 🙁
  MDA !

  PS: Unii cred ca eu sub masca puerilitatii … 🙁 … glumesc ! 😐 – DELOC n-o fake !

 5. Viktor Orban este singurul lider european cu coloana vertebrala, care pune înainte de toate interesele Ungariei. Tip destept, mi-ar fi placut sa avem la Cotroceni sau Prim-ministru o asemenea personalitate. Ghinion.

 6. …și până aplica pentru bursa Soros și condamna toate relele aduse de sovietici cerând plecarea trupelor ruse,libertatea presei pam-pam,”avea coloană”;și apoi,când dansa la fiecare ușă a UE pentru fonduri,avea coloană;și acum când pune tălpi oricărei inițiative a altora și îi pupă undeva pe marii democrați Putin,Jimping etc are coloană;dacă,printr-o minune,apucă Zelenski norocul de picior(sau nu iese Trump președinte),să vedeți ce mai coloană are…numai să nu ruginească girueta

 7. a deraiat,nu mai are logica si bun simt joaca ceardas pe struna criminalilor de la Kremlin

 8. Si la ce declaratii v-ati astepta din partea pudelului tov Putina?
  Daca vreti sa observati si sa acceptati, specimenul de la Buda nu are nici umbra de resentiment fatza de ceea ce le-au facut rusii in 1956, cum avem noi romanii cand auzim de rusi……[Rumburak]

 9. Lepra slugarnica, proasta si obraznica! Bolnaviorul r(n)atiunii, Horban ktemlinezul din buda pestilențiala ezita sa spuna ca Rusia schizofrenica, tarista sau sovietică, nu si-a denumit invaziile războaie. Cand mujicii au invadat Ungaria (1951) sau Cehoslovacia (1968), i-au zis „ajutor international”. Cand au invadat Afganistanul, i-au zis „staționare temporară militară limitată”. De ce sa folosească cumplitii moscali termenul atât de ince diar ca „razboi”? Chiar si Lev Tolstoi si-ar intitula celebrul roman ” Operatiune terorista specială si… PACE. Ca urmare, ori de cate il vezi pe demagogul prim-sinistru al Ungariei spaland rufe rusesti, incerci un sentiment ciudat, in care se imbina repulsia cu mila. Executand orbeste ordinele Moscovei expansioniste, fasciste si naziste, scula Horban inchide ochii la crimele savarsite de Hoarda de ucigași, violatori si tâlhari. In concluzie, exista nebunii care se iau ca și bolile molipsitoare. Nebunia lui Herr Putin l-a contaminat pe Arpad bin Orban.

 10. O fi bre..Dar eu văd că se războiește NATO cu Rusia pe tărâm ukrán și mor cu grămada oameni mai ales creștini din rasa albă caucaziană..E o cursă ovreiască cu scopul evident de distrugerea Europei, economic, cultural, religios..Jóska și ai lui oricum jubilează..

 11. Acest individ nu s-a convertit la civilizatiile europene. Fratele lui de sange este teroristul indezirabil Putin. In consecință, licheaua Kremlinului devine tot mai veninoasa si mai porcoasa, pe de-o parte, și pe de alta parte, mai asiatică si mai sălbatică. Desigur, nu ignoram adevarul, ca prietenii naturali ai hungariotilor nu pot fi decat cei cu psihologie imperialista din odioasa intinsoare a mujicilor care ii pot ajuta in scopul lor imperialist.

 12. Iti sta mintea de gandirea lui Orban; ce om maret(sic!) ! Daca nu este razboi in Ucraina, atunci ce este ? Cumva, bal mascat ?

 13. N-ati fost pe faza
  UNGARIA a voat pro Israel la ONU 😉 !
  oare de ce ?🤐🤐🤐🤣

  Vor cumva colateral SI sprijinul evreilor din guvernul USR-ist ? … „in caz de ceva” ? Doar intreb , nu dau in cap cu amanunte !🥲🥲🥲🤞

 14. Bine-nteles ca-i vorba de-o operatie militara: Rusia nu si-a mobilizat nici macar 1/10 din efectivele armate, armament, munitie. Reusind, totusi, la putinele mijloace folosite, sa distruga NATO, cu toate armele lui.

 15. Sandule, imi place stilul tau, combati bine, cu mandrie tovaraseasca. Se vede ca ai origine sociala sanatoasa si curentele, elementele antisociale din Iorupa trebuie eliminate de pe teritoriul uniunii multilateral dezvoltate si inaintarea colhozului european spre fereratie. Ura, ura, uraaa

 16. Ceea ce mă intrigă este acest joc lent de tranșee, de parcă ambii sunt la ”stand-by” așteptănd ceva mare și terminal..Cred că de fapt rusul are toate mijloacele spre a toca rpid ukraina, dar preferă acest joc, căci nu-mi inchipui că ar fi atît de blegi, neinstruiți și incapabil de a utiliza ceea ce au..Lumea se radicalizează și se inarmează.. Semne clare de ce urmează. Problemele economice au ajuns la stadiul de a nu mai putea fi mascate de guvrnele impotente, slugi și unelte a provocărilor..Deci se stă la pîndă, pentru momentul prielnic al primei lovituri,..Și crede-mă, n-are rost să-ți sapi nici un fel de buncăr..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.