Orban, lângă Trump în SUA: „Poate salva lumea”

epa07567885 US President Donald J. Trump (L) welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) to the White House in Washington, DC, USA, 13 May 2019. Their meeting marks the first time a US president has granted Orban a formal visit in more than 20 years. EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Premierul ungar Viktor Orban va pleca în zilele următoare într-o vizită în SUA, unde se va întâlni cu aliatul său, fostul preşedinte republican Donald Trump, a transmis joi biroul de presă al guvernului de la Budapesta.

Conform presei maghiare, întâlnirea celor doi politicieni se va desfăşura săptămâna viitoare în statul Florida, dar deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre vizita lui Orban în SUA. „Vom oferi mai multe informaţii după întâlnire”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al premierului ungar.

Viktor Orban a fost singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a câştigat în 2016, la fel şi patru ani mai târziu, când însă republicanul a pierdut scrutinul în faţa actualului preşedinte democrat Joe Biden.

De când acesta din urmă a venit la Casa Albă, relaţiile dintre Budapesta şi Washington au intrat în declin, date fiind diferenţele ideologice între premierul conservator ungar şi preşedintele progresist al SUA.

La o conferinţă desfăşurată anul trecut la Budapesta, Viktor Orban a apreciat că numai o revenire a lui Donald Trump la putere în SUA poate salva lumea în faţa „virusului” progresist şi a „ideologiei woke” răspândite de „liberalii occidentali” şi care atacă naţiunile. Ungaria „a oprit migraţia ilegală la graniţă, a interzis propaganda de gen în şcoli şi insistă pentru pace” în Ucraina, şi-a rezumat Orban politica ce l-a adus în conflict cu Bruxellesul şi Washingtonul.

„Sunt sigur că dacă (Donald) Trump ar mai fi fost preşedinte în SUA, nu ar mai fi fost război (în Ucraina). Reveniţi, domnule preşedinte! Aduceţi pacea pentru noi!”, l-a îndemnat el pe fostul preşedinte republican, care conduce în primarele din partidul său pentru desemnarea candidatului prezidenţial, dar în acelaşi timp se confruntă cu o serie de dosare penale pe care le consideră o folosire a justiţiei împotriva lui de către democraţii lui Biden. Victor Orban a descris la rândul său drept o „metodă comunistă” procesele desfăşurate împotriva lui Trump.

Orban şi Trump s-au întâlnit ultima dată în august 2022, la clubul de golf pe care fostul preşedinte al SUA îl are în New Jersey.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

 1. Trump poate salva Lumea daca retrage NATO la linia Berlin….
  Orice expansiune a NATO spre Est a fost ilegala pentru ca a incalcat Ordinea mondiala stabilita dupa finalul Razboiului doi Mondial….Atunci URSS a impins Nazizmul la Vest pana la Berlin si a invins in razboi cu nazismul…In ultimii 25 de ani NATO a expansionat la Est pana la granitele Rusiei, asta inseamna ca din invingatoare, URSS a fost transformata in invinsa….Nazismul in 1941 era compus din Germania, Italia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Ucraina…..Cine compune NATO? Pai Germania, Italia, Romania, Bulgaria..

 2. Viktor Orban e nelinistit după ce s-a dus în America cu idei oarecum similare George Simion.

 3. In ce sens?
  Poate doar s-o desfigureze amandoi pe mai departe in loc sa-i dea pace.
  Imi pare rau de el! E dincolo de recuperabil.

 4. Trump, eventual poate si va salva niste $ pentru amicii lui trilionari pastrand status quo-ul de azi, de ieri, de acum o mie de ani. Doar prostii se schimba mereu in drum spre abator, inchinandu-se cu smerenie urmatorului Mesia. MAGA bostanilor ))

 5. Romania nu invata nimic de la Ungaria. Lipsa de coloana vertebrala si pupincurismul desantat a lui Iohannis si slugilor din PSD+PNL, nu numai ca este scarbos dar certifica istoric comportamentul omului politic dambovitean: gretos…

 6. Nu poate schimba nimic. Cea schimbat cît a fost președinte? Și-au bătut joc de el la alegeri. Eu zic că nu-l lăsa să candideze iar daca totuși candidează și iese își bat joc de el.Cartile sunt făcute de alții nu de președinte😆

 7. Mda, doi pacalici, unul mai distrus decat celalalt. Nicio nadejde cu ridicolii astia.

 8. Da, ce să cu faci cu „păcălicii” ăștia de Trump și Orban…! Noroc cu Biden, Ursula, Macron, Scholz și d-alde ei, toți unul și unul, lideri adevărați, înțelepți și preocupați zi și noapte de soarta popoarelor, că nici somn n-au de-atâtea griji, nu-i așa…?!

 9. @mircea:
  Nu vad de ce te plangi. Nu tu dansezi cu lupii a doua zi.
  Nici n-ai avea motiv.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.