Orban rămâne fără „stele“

Toamna se numără bobocii, numărul parlamentarilor şi al proiectelor lor, rezultatele primarilor și planurile viabile pentru viitor. Însă la PNL, toamna a debutat cu două demisii din partid ale unor vechi cadre de nădejde, Puiu Haşotti şi Ramona Mănescu.

Gestul celor doi liberali cu state vechi nu a surprins prea tare conducerea actuală. Se știa de nemulțumirea lui Puiu Hașotti, apărută imediat după ce fosta șefă a liberalilor Alina Gorghiu i-a blocat candidatura la alegerile parlamentare din 2016. De asemenea, era așteptat și gestul Ramonei Mănescu, dată la o parte de către unii dintre colegii săi care se regăsesc în formula actuală de conducere a PNL. Mănescu își anunțase amicii care îi mai rămăseseră în PNL că nu înțelege de ce și ea trebuie să contribuie la nota de plată pentru modul în care soțul ei, Rareș Mănescu, a gestionat soarta sectorului 6 al Capitalei, cât a fost primar. Însă pe lângă faptul că despărțirea de partid a celor doi a fost tratată cu prea puțină atenție de către liberali, nici PNL nu mai reprezintă o alternativă și o forță politică tentantă. Ba mai mult, unii dintre noii senatori și deputați liberali dau semne clare că nu prea mai au puncte în comun cu partidul care i-a propulsat în Parlament acum zece luni.

Senator somat să aleagă

„Vă spun din capul locului, stăm foarte prost pe comunicare, stăm foarte prost pe management organizaţional, stăm foarte prost pe management de proiecte, nici măcar nu iniţiam proiecte, programe, pe care să le ducem, în mod constat şi consecvent, pe o perioadă de timp medie sau lungă, să le ducem la bun sfârşit. Stăm prost pe managementul şedinţelor. Am participat la şedinţe de Birou Permanent fără ordine de zi, fără o pregătire cât de cât minimală a subiectului, pe care să o facă preşedintele sau unul din membrii biroului judeţean“, afirma săptămâna trecută Ludovic Orban. Deși însuși președintele PNL admitea că partidul său e la un pas de dezastru din cauza luptelor interne, acestea continuă nestingherite. „Cea mai mare cantitate de energie o consumăm în interiorul partidului, în dispute între noi, în discuţii între noi şi consumăm foarte puţină energie pentru a transmite mesaje în afara partidului. Şi nu orice fel de mesaje! Trebuie să fie mesaje care într-adevăr să aibă darul de a îmbunătăţi percepţia Partidului Naţional Liberal“, sublinia Orban. Însă observațiile sale au trecut pe lângă urechile mai multor șefi de organizații. Cel mai aprig conflict a izbucnit la PNL Constanța, imediat după ce fostul ministru și senator Hașotti s-a despărțit de colegii săi. Pe acest fond, senatorul Vergil Chiţac a ajuns să fie somat de colegii săi din filială să aleagă, în cel mai scurt timp, dacă mai rămâne sau nu printre ei. Două săptămâni a primit Chițac ca răgaz de gândire.

ALDE îi dă târcoale

O mare parte din ALDE Constanţa e interesată să fie reprezentată și la nivel parlamentar. Partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu și-a pierdut singurul deputat, pe Mircea Banias, în urma unui conflict. Astfel, trecerea senatorului Vergil Chiţac la ALDE ar fi un mare plus pe plan local. Parlamentarul se ferește să spună că ar avea cele două săptămâni la dispoziţie ca să plece sau nu din PNL. Dar acesta admite că a primit mai multe oferte pentru transferul său politic. Se pare că dincolo de discuțiile cu ALDE Constanța, Chițac s-ar fi văzut chiar și cu șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Ba mai mult, senatorului liberal i s-ar oferi chiar şi postul de preşedinte al organizaţiei municipale a ALDE Constanţa, în ideea că acesta ar putea candida din nou, în 2020, la primăria municipiului de la malul mării.

Orban l-a pus în așteptare

Supărarea senatorului liberal pe colegii săi de partid are ca sursă principală modul în care s-au organizat alegerile pentru desemnarea conducerii organizaţiei municipale. Parlamentarul nu s-a ferit să catalogheze drept un „furt“ votul colegilor săi. „De 5 luni aştept un verdict de la Comisia de Arbitraj de la Bucureşti. Dar, deşi probele depuse de mine sunt evidente, senzaţia mea este că vor să pună batista pe ţambal. Mai am puţină răbdare pentru că preşedintele Ludovic Orban mi-a promis că va face în aşa fel încât contestaţia mea să fie rezolvată cu celeritate. Au trecut două luni şi nu mi se pare că ar fi o chestiune abordată cu celeritate… “, face dezvăluiri de culise Chiţac. Senatorul este decis să plece din PNL, dacă nu i se va face dreptate cât mai curând. Liberalul tinde mai mult să stea o perioadă independent, ca să ia mai profund pulsul politic, și apoi să se alăture vreunui partid. Principalul său scop este să candideze pentru primăria Constanței la alegerile locale din 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.