Orban: Următoarele luni vor fi mult mai brutale în Ucraina

De la începutul acestei luni, premierul maghiar Viktor Orban a efectuat vizite la Kiev, Moscova și Beijing, unde s-a întâlnit cu președinții Zelenski, Putin și Xi. Vizita la Moscova i-a iritat mult pe liderii UE, pentru că Orban declară că reprezintă oficial UE, având în vedere că țara sa a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, pe 1 iulie. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a ținut să declare, după vizita lui Orban la Moscova, că premierul Ungariei ”nu reprezintă UE sub nicio formă”.

Despre turneul diplomatic al Lui Viktor Orban a scris și Politico.eu, astfel: ”De când Budapesta a preluat președinția UE, liderul ungar Viktor Orban se agită ca o pisică drogată (…) Însă șotronul diplomatic hiperactiv al lui Orban i-a făcut pe adevărații lideri ai UE să-și dea ochii peste cap, președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European acuzându-l pe liderul ungar că le fura prim-planul și că agită apele la Bruxelles (…) Rolul său în fruntea Consiliului UE este irelevant din punct de vedere diplomatic. El s-a întâlnit la Moscova cu dictatorul însetat de sânge Putin, care poartă în Ucraina un război de ani de zile și amenință arhitectura de securitate postbelică din Europa. (…) Statele membre sunt iritate de mottoul președinției ungare – Make Europe Great Again. Întâlnirea cu Putin va umbri definitiv președinția ungară, spune un diplomat european”.

Despre vizita lui Viktor Orban în China, unde premierul a aterizat luni, se spune foarte puțin. Orban scrie pe rețelele sociale că este într-o ”misiune pentru pace”. Orban s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping, care și-a reiterat apelul pentru pace în Ucraina. Un element important de pe agenda lui Orban și Xi a fost transformarea parteneriatului dintre cele doua țări în „parteneriat strategic comprehensiv” și folosirea președinției ungare a Consiliului UE pentru a promova ”dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relației UE-China”. Toate acestea în timp ce Comisia Europeana a cerut o anchetă a Organizației Mondiale a Comerțului în ce privește subsidiile primite de industria auto din China pentru automobilele electrice cu care inundă piața europeană. Însă războiul comercial dintre China și UE este contracarat de Beijing prin parteneriatul cu Ungaria, prin producerea bateriilor și automobilelor chinezești în această țară și ocolirea barierelor tarifare în acest fel. Ministrul Economiei de la Budapesta a declarat că tarifele pe care UE vrea sa le impună importurilor auto din China sunt ”brutale”.

În ce privește războiul din Ucraina, Viktor Orban a declarat că Beijingul este ”un actor cheie pentru crearea condițiilor de pace între Rusia și Ucraina”.

 

Lucrul care poate a iritat cel mai mult Bruxellesul nu a fost vizita lui Orban la Moscova, si nici cea la Beijing, ci declarațiile sale într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt. Orban a declarat că nu doar Rusia are o politică a războiului privind Ucraina, ci și UE. ”Îmi pare rău că trebuie sa spun asta, dar și Europa are o politica de război”. Orban a adăugat că UE trebuie să facă trecerea la o politică a păcii și trebuie să ”urmeze o politica autonomă” față de SUA. ”Pentru că adevăratele victime ale războiului sunt economia europeană și populația europeană”.

”Haideți să începem negocierile sau măcar să recunoaștem că nu este nicio soluție pe front. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu președinții Ucrainei și Rusiei. Credeți-mă, următoarele două sau trei luni vor fi mult mai brutale decât credem”, a spus Orban, adăugând că ”principalul argument pentru pace este că nu mai trebuie pierdute vieți omenești; este cea mai importantă motivație morală”.

”Însă este și in interesul Europei, pentru că ce se întâmplă este foarte rău pentru noi. Mulți politicieni europeni vor o soluție care nu exista. Drumul spre pace începe atunci când cei care se luptă își doresc pacea. Războiul nu vine din cer. Războiul este rezultatul unor decizii luate de anumiți oameni. Trebuie să-i găsim pe acești lideri”, a spus Orban.

”Ce fac China, SUA, Europa? China are un plan de pace. America are o politica de război. Europa nu face decât să copieze poziția Americii, în loc să aibă propria abordare strategică”.

Orban a mai declarat că războiul din Ucraina nu ar fi izbucnit, dacă la conducerea Germaniei ar fi fost Angela Merkel, ”pentru că Merkel avea capacitatea, înțelegerea și abilitatea de a izola conflictele care sunt rele pentru Europa”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

26 de Comentarii

 1. Porubielul pacii Gaborus Maximus umbla dupa premiul Nobel( cu deviza: nobel esti /nobel traiesti)si a aranjat cu rusii sa distruga spitalul de copii din Kiev,sa arate intransigenta si hoatarare inaintea sumitului NATO

 2. Dar ce,Geonel Natonel Prostanacu,in calitate de subsef NATO reprezinta cumva Ungaria sa ia decizii si in numele poporului ungar…Astazi kolhoznicii nu sufla o vorba ca trupele armatei chineze au inceput manevre militare mari cu localnicii in Belarus,la granita NATO din Polonia.

 3. Politico le incurca. Arhitectura de securitate postbelica adevarata are ca punct central Linia rosie de la Berlin. Aceasta arhitectura a fost realizata cu aportul de prim rang al URSS/ Rusia si SUA….Cine a demolat Arhitectura de securitate postbelica? In niciun caz Rusia…. Rusia nu a facut nici macar un singur pas spre Vest. Linia rosie a fost incalcata de NATO dupa 1990…NATO crede in mod eronat ca a invins URSS in 1990.Linia rosie a fost stabilita de Razboiul mondial…Linia rosie se schimba tot prin Razboi mondial. Nu prin Conferinte la care cumparam voturi prin manevre obscure.

 4. In momentul in care de la 01072024 Ungaria a preluat presedintia Uniunii Europene,a preluat si sarcini ceea ce poate aduce pacea pe continentul European, insa intrebarea este daca UE asta si vrea, avand in vedere numeroase discutii intre liderii europeni privind aceasta cale pe care d-l Orban incearca sa parcurca insa fara girul acestor pro razboinici.Deci intrebarea este ce vrem de fapt pentru ca din glasul liderilor europeni nu reiese ca chiar vrem pace.In afara Ungariei nici o alta voce nu este anti razboi ce pro.
  Defapt liderii UE dupa cum vad vor exterminarea noastra si acest lucru in secolul 21, si atunci pun intrebarea „Chiar suntem asa de prosi ca vrem sa pierim cu toti,si suntem si deacord cu acesti idioti pe care ne conduc pe noi si pe copii nostrii la pierire?”
  S-au trezit ca pandemia nu a adus rezultatul scontat si acuma cred ca ating scopul prin calea razboiului?
  Va las sa va ganditi : CE VREM DE FAPT?

 5. De ce conducătorii Ungariei pot sa se delimiteze de politică agresiva asupra Rusiei a Uniunii Europene iar conducătorii români susțin Ucraina contrar voinței poporului?

 6. SUA și comissarii Sun complici în conflictul din Ucraina.. Au vrut destrămarea Rusiei și piedici pentru China.. O să le țâșnească pe nas tot râul care l-au făcut.. Să nu uităm „eroii”: Nuland, McCain, Turcinov, Porubii, Poroșenko s. a.

 7. Planul de pace a lui XI e la fel ca al lui C.S.I.și e plagiat mai mult de 4 % după unul care într-adevăr a contribuit la pacea între israelieni și arabi : Integritatea teritorială , neamestecul Bla-bla-bla …. Doar că atunci cei mai mari doar chibițau , acum se cam confruntă fățiș , chiar și tov. Xi așteaptă ”ceva la cotitură . Asta în afară de ”make Ioropa GRETTA again ” de unde scoate mld. de coco pe giamuri de solare și mori de vănt . DAR ASTA NU SE PUNE . poate cănd s-o schimba moda cu anotimpul și Greta va face țurțuri , SE VA APELA LA SPĂRGĂTOARELE de gheață nucleare rusești .

 8. Pai Orban nu-i JohAnnuS ca sa ia pozitia ” ghiocel” .Orice tara care preia presedintia UE , conduce de jure UE. Bo(u)rell nu mai rage ci schelalaie , iar ceilalti isi dau cu stingu-n dreptul. Si de ce nu este buna o incetare a razboiului „duomnilor si duamnelor” din cele cantzalarii ioropene ?Va pute PACEA ? Pentru ca asa vor amerlocii ?Au uitat ca au fost colonie si supusa ” Perfidului Albion” ? ” Cine uita istoria risca sa o retraiasca” !

 9. Bravo Orban!
  Am vrea si in Romania un prim ministru la fel de inteligent ca el, dar… suntem o colonie cu baze militare, soldati si resursele date.
  Razboiul cu Ucraina este aproape de sfarsit, si nu va fi unul bun pentru CLOVN!
  Rusii s-au purtat cu manusi, timpul a trecut, asta spune si mesagerul Orban, si americanii stiu! Orban u a facut nimic fara sa fie activat (supapa de siguranta?), din cauza asta razboiul va fi si mai brutal.
  Daca nu a acceptat termenii de acum , Jelenski e terminat.
  O sa vada ce inseanna sa crezi in americani, care au o limita „la bani” de unde nu mai este rentabil…
  Ei bine , de acum nu mai este rentabil ))

 10. …problema este ca cei de la conducerea ue au furat atat de mult incat, pt a scapa de consecinte sunt determinati sa ne bage in razboi…poate orban ar trebui sa-i asigure de faptul ca sunt liberi sa emigreze in sua cu toata furaciunea, numai sa ne lase sa revenim la timpurile mai bune…sa vedem daca apare comentariul…

 11. @Cetatean
  daca ar fi impotriva vointei poporului atunci de ce ii votam cu 2 maini pe comasati si tatucul lor Ioha Wiermer.
  Romanii vor razboi si-l vor avea.

 12. „BRAVO ORBAN -CÂȘTIGUL UNGARIEI -INDUSTRIALIZARE,SUPRASTRUCTURĂ, ȘI- CE-I POT FACE UE ȘI SUA! IAR NOI NE-AM ÎNCONJURAT NUMAI DE PRETENI: UCRAINA -DE CÂȘTIGĂ NE IA SUCEAVA,BOTOȘANIUL ȘI TULCEA;BULGARIA -DOBROGEA,SERBIA -BANATUL IAR UNGARIA ÎȘI VA PRIMI CU DRAG „ROMÂNII CU DUBLĂ CETĂȚENIE” LA SÂNU-I IUBITOR! ȘI DACĂ RUSIA AJUNGE LA LIOV -TOT ACELAȘI SCENARIU! VREMEA GHIOCEILOR A CAM TRECUT -NUMA LA NOI SUNT FLOAREA ALEȘILOR NUMIȚI!

 13. Domnule Borrell , ce-ar trebui sa facă tara care preia președinția UE, sa stea
  cum a stat Iohannis pe post de mobilier ?
  Atunci care-i rolul tarii care preia președenția UE?
  Se pare ca toată conducerea UE este senila și pusa pe distrugerea Europei.

 14. T-ia soptit Putin ce crime va mai produce in Ucraina? Esti mai prostovan decat Macron. Esti un catelus Orbane.

 15. Orban e singurul politician curajos, care vede interesele tarii sale si implicit ale Europei intr-o mare de slugi sorosiste.

 16. Așteptăm orientarea investitorilor străini din Ungaria spre alte țări.
  Sa rămână cu chinezii. A uitat sa o zică pe aia cu puritatea rasei.

 17. Orban,are tôt dreptul sa conducteur „Ieuropa” ,e ridules lui. Slugoi UE au inceput sa schelaleie din ” bordelurile” understand ascunsi. Borel? N-a facut nimic in tôt mandatul,un nimeni. Cind i-ti pierzi suveranitatea ,te baga in razboi un imbecil. Deci la vot ! Dar votat ce? Un prostatectomie reciclat, 2 comasati,care s-au urinat pe démocratie slugi la licurici? Pierduti!

 18. Fiecare pasare pe limba ei moare, fiecare popor isi alege conducatorii care ii merita. Restul e gargara

 19. TOATE CA TOATE
  insa UE mizand talamb-ORBIT (doar) e BIDEN
  au aflat RECENT 🙁 😀 😛 dupa DEZBATEREA Robinettului cu Trump,
  c-au mizat toate ouale dintr-un singur cosh pe-o MARTZOAGA nulandier MOART-SENILA ! MAGA(?) !
  NASOL !

 20. Conflictul de astazi, care, de fapt, distruge UE în tentativa actualilor ei parteneri de-a-si salva $, e semanat înca din perioada interbelica, de catre, la-nceput, puteri vest-europene, la epoca respectiva, coloniale. Daca, dupa WW2, parte a fostilor Aliati n-ar fi fost excesivi, nu s-ar fi razboit prosteste, pardon, „prometeeshte”, cu Rusia, nici caderea lor libera de astazi. Orban are, cu alte cuvinte, dreptate, si Borrell et comp. ar trebui, macar, sa-si tzina pliscu’.

 21. Orban Viktor e printre puținii care știu ce urmează,..și incearcă să bată șaua să priceapă iapa. Moșul nu se dă dus, nici acu nici la termen și preferă un conflict deschis NATO-Rusia,.Deci lumea mai cu mansarda mobilată ar trebui să vadă dincolo de bufoni și bufonerii care ni se servesc din ce in ce mai agresiv..

 22. @Marele Urs: toata lumea de la vârf, Borrell inclusiv, ba chiar si UrSSula, stiu ce urmeaza, numai ca tipii spera sa le reuseasca trisheria cu monezile de comert international si dobânzile generate pentru tarile „de la Nord”, care, însa, n-are sa se mai întâmple. Evident ca pentru mosh conflictul deschis (si distructiv pentru SUA, de fapt, UE deja fiind falimentara) cu Rusia ar fi „solutia” (tipul, la fel lui Obama, care conduce SUA, de fapt, actualmente, fiind ancorat definitiv la stereotipuri neo-coloniale) numai ca razboiul, în conditiile actuale si viitoare (faliment al SUA-UE, armament NATO în moarte clinica), ar fi nimicitor pentru SUA-UE. Mai bine ca situatia actuala de hartuire verbala sa putrezeasca (vezi ce-a facut si Obama-n timpul mandatelor lui: Acordurile de la Minsk = ani de stagnare tactica, urmând, însa, a fi sabotate), sa devina si mai toxica, pâna peste înca 30 de ani, când tipii spera sa-si fi modernizat arsenalele, în ideea, la fel de absurda, ca-ntre timp, Rusia-China
  si restul BRICS or fi sezut pe loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.