Oscar Pistorius scapă

Fostul campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius (37 ani) va fi eliberat condiţionat vineri, 5 ianuarie, la aproape unsprezece ani după uciderea partenerei sale de viaţă, Reeva Steenkamp, având însă interdicţie de a vorbi cu presa, a confirmat miercuri administraţia închisorii din Pretoria, scrie AFP.

„La fel ca şi alţi eliberaţi condiţionat, Pistorius nu are voie să acorde interviuri presei”, a comunicat administraţia într-un comunicat. „Faptul că Pistorius este cunoscut publicului larg nu îl face diferit faţă de alţii şi nu justifică un tratament special”.

Justiţia sud-africană a aprobat, la finele lui noiembrie, eliberarea condiţionată a fostului campion paralimpic.

„Departamentul serviciilor corecţionale confirmă eliberarea condiţionată a domnului Oscar Leonard Carl Pistorius, în vigoare din 5 ianuarie 2024”, a anunţat atunci administraţia închisorii într-un comunicat.

Decizia eliberării lui Oscar Pistorius a fost luată în urma deliberărilor unui comisii ad-hoc, într-o închisoare de lângă Pretoria, unde sportivul îşi ispăşeşte pedeapsa.

Membrii comisiei au avut ca sarcină să „stabilească dacă deţinutul este apt sau nu pentru reintegrarea socială”, precum şi data plasării în libertate condiţionată, în cazul avizului pozitiv.

În luna martie, o primă cerere de eliberare a lui Pistorius a fost respinsă, după o polemică legată de proporţia pedepsei deja efectuate de deţinut. Legea sud-africană prevede că un condamnat poate să beneficieze de o eliberare condiţionată după efectuarea a jumătate din pedeapsă.

Oscar Pistorius a fost condamnat în primă instanţă şi apoi de mai multe ori în apel, iar serviciile penitenciare au estimat la momentul respectiv că el nu efectuase jumătate din pedeapsă, versiune contrazisă ulterior de Curtea Constituţională sud-africană.

În noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, atletul sud-african şi-a împuşcat mortal partenera, manechinul Reeva Steenkamp (29 de ani), trăgând un glonţ prin uşa băii camerei sale, în reşedinţa sa ultrasecurizată din Pretoria.

Cu un an înaintea acestui tragic eveniment, sextuplul campion paralimpic, supranumit „Blade runner” din cauza protezelor sale de carbon, a intrat în legenda sportului, după ce a concurat alături de atleţi valizi în proba de 400 m din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, o premieră pentru un sportiv cu ambele picioare amputate.

Oscar Pistorius a fost condamnat în 2014, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare pentru ucidere involuntară, la finalul unui proces care a durat mai multe luni, transmis în direct la televiziune.

După un apel al Parchetului şi o nouă condamnare la şase ani de închisoare, pronunţată în 2016, saga judiciară a continuat până când Curtea Supremă sud-africană a decis în final să-l condamne pe Pistorius la 13 ani şi 5 luni de închisoare, în noiembrie 2017.

Celebrul atlet Oscar Pistorius, arestat sub acuzaţia de crimă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Dar si matrakuka ceea ce o fi gasit la ologul aista? Ea n-a auzit ca oamenii insemnati e rai la suflet?……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.