
Pregătirile tehnice pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-au desfășurat în mod ‘profesionist’ și ‘eficient’, în ciuda ‘lipsei de transparență’ în activitatea administrației electorale, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, prezentat luni.
‘În acest al doilea tur foarte disputat am observat că libertățile fundamentale de întrunire și asociere au fost respectate. Pregătirile tehnice pentru turul doi s-au desfășurat în mod profesionist și eficient în ciuda lipsei de transparență în activitatea administrației electorale. Una din sursele de îngrijorare a fost lipsa reglementării perioadei între primul tur de scrutin și începerea campaniei oficiale pentru turul doi. Acest lucru a condus la incertitudine cu privire la activitățile politice permise, regulile de finanțare a campaniei și mediatizare, ceea ce a afectat participarea altor partide politice’, a afirmat Lucie Potuckova, șefa delegației Adunării parlamentare a OSCE, într-o conferință de presă privind raportul preliminar după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România.
Ea a precizat că, deși atmosfera din jurul acestor alegeri a fost foarte polarizată și caracterizată de retorică defăimătoare, un număr mai mare de alegători și-au exprimat voința într-un mod calm și ordonat.
‘Observarea noastră în secțiile de votare a arătat că ziua alegerilor a fost în general bine organizată și gestionată profesionist și, în ciuda unor inconsecvențe procedurale observate, am evaluat pozitiv’, a precizat Potuckova.
Șefa delegației Adunării parlamentare a OSCE a indicat că în online mesajele campaniei electorale s-au concentrat pe teme de polarizare și atacuri personale.
‘Comportamentul în online și acoperirea mediatică diversă, dar uneori părtinitoare au afectat capacitatea alegătorilor de a face o alegere informată. În plus, dezinformarea și informarea greșită pe scară largă inclusiv la procesul electoral au adus la răspunsuri publice din partea autorităților’, a adăugat ea.
În opinia sa, mai este nevoie să se lucreze la cadrul electoral în conformitate cu angajamentele OSCE și cu standardele internaționale.
Lucie Potuckova a informat că raportul final al misiunii de observare va fi emis la 90 de zile de la turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
La rândul său, șeful misiunii Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE, Eoghan Murphy, a declarat că administrația electorală a implementat procesul electoral în mod profesionist, eficient și în termene legale, dar transparența a rămas limitată la fel ca în primul tur, deoarece ședințele au continuat să fie închise, iar informațiile publicate de birourile electorale au fost uneori ‘incomplete’ sau ‘inconsecvente’.
Potrivit lui Murphy, evenimentele clasice de campanie au fost mai vizibile ca în primul tur, iar dezinformarea și informarea greșită au fost prezente pe scară largă online, incluzând acuzații de fraudă electorală, care au fost negate cu promptitudine de autorități.
‘În ciuda creșterii numărului de postări online semnalate de autoritățile statului, prevalența continuă a comportamentului neautentic, inclusiv în jurul campaniilor ambilor candidați, au indicat că răspunsurile instituțiilor au rămas fragmentate și, în general, insuficiente pentru a atenua în mod eficient un astfel de comportament. Acest lucru a avut impact asupra capacității alegătorilor de a face o alegere informată’, a susținut el.
Eoghan Murphy a afirmat că deciziile CNA cu privire la sesizările legate de mediatizarea campaniei nu au prevăzut o reparare eficientă sau în timp util.
‘Unele decizii au fost luate cu întârziere, iar sancțiunile au avut un efect de descurajare limitat având impact asupra eficacității reparării’, a explicat el.
Conform acestuia, lipsa cerințelor de raportare în domeniul finanțării campaniei în perioada intermediară dintre primul și al doilea tur de scrutin a afectat transparența și responsabilitatea.
Au fost constatate unele inconsecvențe procedurale, dar acestea nu au afectat evaluarea general pozitivă a observatorilor.
‘Ziua alegerilor a fost în general calmă, bine organizată și condusă cu profesionalism. În câteva secții au fost prezente persoane neautorizate, inclusiv polițiști și oficiali locali, și accesibilitatea secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități a rămas o îngrijorare serioasă’, a afirmat șeful misiunii ODIHR a OSCE.
El a precizat că observatorii internaționali vor rămâne în România pentru a urmări evoluțiile post electorale, inclusiv orice plângeri și contestații legate de alegerile prezidențiale.
Dar manevrarea, numărarea şi validarea voturilor de către instituții militarizate este democratică? Toți aceşti apparatchikci ai imperiului, trimişi în colonie pentru că au fost prea fraieri să rămână la civilizație, par genul de persoane foarte uşor influențabile, dacă le dai şi lor de o ciorbă – a se vedea pleiada de rupți în c■r trimişi de SUA, nişte vai mama lor. De la mineriade prea pleacă toți de aici cu zâmbetul pe buze, de parcă au fost în vizită la nişte rude. În peste 30 de ani de securism şi supercorupție, nimeni nu a sesizat nimic nedemocratic la junta militară securistă deghizată în partide şi funcționari „în civil”.
Măi să fie!
… sistemul l-a ales încă din Decembrie cu o zi înaintea anulării alegerilor pe muculeț!….totul a fost în grafic până a fost pus legal pe 18 mai !… dacă îl vroiau pe gs îl puneau pe el dar cum suveranistii (naționaliștii mai pe corect) sunt un bau-bau în ue nu se poate, e interzis!…
Fraiere, sistemul de care pomenesti nu s-a ales in decembrie 2024, el exista de mai bine de 35 de ani. Vii cu zvonuri false.
… sistemul l-a ales încă din Decembrie cu o zi înaintea anulării alegerilor pe muculeț!….totul a fost în grafic până a pus legal pe 18 mai !… dacă îl vroiau pe gs îl puneau pe el dar cum suveranistii (naționaliștii mai pe corect) sunt un bau-bau în ue nu se poate, e interzis!…
… sistemul l-a ales încă din Decembrie cu o zi înaintea anulării alegerilor pe muculeț!….totul a fost în grafic până a pus legal pe 18 mai !
…un milion de voturi mătrășite!… în rest bla bla!…
Din partea Osce este constatatrea corecta.
Noi vedem ADEVARUL. VA VEDEM. Dictatura bolsevica s-a intors. Mai ingrozitoare decat a fost – noua oranduire sheitanik detine tehnologie inumana! Lumea se imparte cu adevarat intre est si vestul adevarat – SUA. Europa bolsevizata si islamizata, pentru ca rasa alba gandeste mai mult. Kalergi a vazut ca singura modalitate de a controla oamenii care gandesc este metisarea rasei albe. Sau „tratamente” si un mod de „viata” care sa nu iti mai permita DREPTUL de a GANDI. Cam asta.
Normal că autoritățile române neaga totul după ce au salvat mizeriile din politica românească să rămână în continuare în conducerea țării! In online, e puzderie de înregistrări cu turismul la vot în al doilea tur de alegeri și nicio problema legal.
Gainaria vanturata de securitate cu ‘turismul’ este vrajeala de doi lei pentru a acoperi de fapt marea ei inginerie ce tine de o cifra de unul sau doua milioane de voturi.
Daca lipsa de transparenta si cateva inconsecvente au dus la rezultatul dorit de ei, atunci se accepta! 😜
Dupa ce a fost anulat primul tur, candidatul clasat primul luat din trafic cu politia si pus sub control judiciar apoi pur si simplu i s-a interzis sa candideze deci dupa toate astea putem spune ca alegerile au fost corecte libere si fara probleme!
Asta a fost turul 3 al alegerilor. S-a validation fiindca a ieshit cine atzi vrut voi. Daca nu ieshea el se organiza shi turul 4, 5, etc. Pana ieshea cel dorit de voi.