OUG lui Teodorovici: reacții cum n-au mai fost

bani-moneda-romania-inflatie

Intenția Guvernului de a taxa companiile energetice și cele din telecom cu 3% din cifra de afaceri, să plafoneze prețul la gaze naturale până în 2022, să schimbe arhitectura Pilonului II de pensie, să taxeze suplimentar jocurile de noroc și să introducă taxa pe lăcomie în sectorul bancar a generat o reacție fără precedent în rândul comunității de afaceri din România. Au fost comunicate dure și cereri de retragere a OUG. S-au vehiculat scenarii apocaliptice precum falimentul unor industrii întregi, retragerea de pe piața românească sau pur și simplu căderea economiei românești.

CDR: Cerem Guvernului să nu adopte această OUG

Primii care au reacționat au fost reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și cei ai Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.. „Zvonurile care au circulat în ultima săptămână au fost confirmate de anunțul Ministerului Finanțelor Publice, prin conferința de presă susținută de ministrul Eugen Teodorovici și de publicarea propunerilor pe site-ul ministerului. Mediului de afaceri i-au fost prezentate 57 de pagini de modificări substanțiale, având o singură zi la dispoziție să le studieze și să le înțeleagă. Toate acestea în contextul în care doar în anul 2018 Codul Fiscal a suferit peste 200 de modificări”, susțin reprezentanții CDR, o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Companiile reprezentate de cele 25 de organizații membre CDR angajează peste un milion de oameni și generează aproximativ 50% din PIB. „La prima lectură și fără a intra în profunzimea acestor propuneri, putem observa că este vorba de modificări care vizează infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Acest măsuri nu au niciun fel de studiu de impact și multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori”, spun cei de la CDR. De altfel, reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltare solicită Guvernului României să nu adopte această Ordonanță de Urgență și să permită un amplu spațiu pentru dezbaterea publică.

APAPR: Pilonul 2 se desființează

Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul 2 de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar șieconomiei românești în ansamblul ei, susțin oficialii Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România. „APAPR, organizație care apară interesele a peste 7 milioane de români, avertizează că prin proiectul de OUG aceștia sunt încurajați să își retragă economiile realizate prin muncă cinstită timp de 11 ani la Pilonul 2 de pensii, economii prin care aceștia au devenit cel mai important investitor în economia românească. Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăților pe care trebuie sa le onoreze lună de lună. Mai mult decât atât, renunțând la Pilonul 2 rom\nii vor pierde dreptul de a lăsa moștenire banii economisiți pentru pensie.În același timp pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul 2 reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să seîndrepte către un consum imediat”, se arată într-un comunicat al Asociației.

AmCham: Retrageți OUG

Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) solicită retragerea imediată a proiectului de Ordonanța de Urgență privind noile măsuri fiscale anuntațe de către Ministrul de Finanțe în data de 18 decembrie cu intenția de a fi implementate începând cu 1 ianuarie 2019, conform unui comunicat de presă al organizației. „Considerăm că măsurile propuse, precum și maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate și chibzuință, și induc un haos generalizat în economia românească, fapt confirmat de primele reacții pe piața de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunțarea acestui OUG. Facem din nou apel la respectarea cadrului legal privind transparența decizională și consultările publice”, se arată în document. În prezent, în comunitatea AmCham sunt peste 430 de companii.

ROPECA: Producătorii mici vor muri

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) susține că intenția Ministerului de Finanţe de a plafona prețul de vânzare al gazelor din producția internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022, va avea efecte mai ales asupra producătorilor mici. În opini reprezentanților asociației, vor fi afectaţi în primul rând producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a îşi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari, se precizează în comunicat. „Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de șocuri şi tot ei reprezintă baza competitivităţii şi diversificării viitoare a pieței româneşti de gaze. Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă ar reprezenta o măsură explicit anticoncurențială. În cazul în care ea va fi adoptată, va rezulta o discriminare a producției interne în raport cu importurile de gaze naturale”, mai arată ROPEPCA. Asociația este compusă din 15 membri, deținători de acorduri de concesiune. Aceste acorduri au fost semnate de companiile membre cu statul român, în baza Legii Petrolului în vigoare. În prezent, membrii ROPEPCA dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2017 investiții cumulate de 900 milioane de Euro, o cifră de afaceri de aproape 3,4 miliarde de Euro, contribuții către bugetul de stat de 300 milioane de euro, precum și crearea și menținerea a 13.700 locuri de muncă.

OMV Petrom: Va scădea producția de gaze

Conform reprezentanților OMV Petrom, producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor. Prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu. Importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor. În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de aproximativ 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.

AFEER: Vor dispărea toți furnizorii români de energie

Toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă, dacă vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri, şi doar cei susţinuţi de multinaţionale vor putea supravieţui, a declarat, miercuri, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa. „Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte”, a spus Lungu. Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, în final, toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei. „Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării”, a adăugat el.

ANISP: Suprataxarea industriei de telecomunicații afectează investițiile

Țintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor ”albe” (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) – vor fi ratate, susține Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (ANISP). Acest lucru va antrena frânarea creșterii economice viitoare a României. Suprataxarea industriei de telecomunicații duce la creșterea tarifelor către utilizatorii finali. Ca efect secundar, creșterea numărului de abonamente Internet și/sau servicii telecomunicații mobile va încetini. În prezent, competiția pe piața serviciilor de telecomunicații este foarte intensă. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situează undeva la o medie de 5%, iar uneori trec și în teritoriul negativ (în anumiți ani companiile înregistrează pierderi). Dacă la acest mediu ultra-competitiv se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porțile. Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele și impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizați și un nou exod al personalului calificat către alte țări ale Uniunii Europene, potrivit ANISP.

Vodafone: Creșteri de taxe fără precedent

Reprezentanții Vodafone susțin că măsurile impuse în sarcina industriei sunt excesive, creșterile de taxe fiind fără precedent în istoria industriei de telecom din România. Necesitatea impunerii acestor măsuri este cu atât mai contestabilă, în condițiile în care industria va fi nevoită să aloce investiții masive pentru îndeplinirea obiectivelor de țară pe care Guvernul României este pe cale de a și le asuma în cadrul Strategiei Naţionale 5G. Totodată, aceștia mai spun că necesitatea aplicării măsurilor de creștere a taxelor existente și de introducere a unora noi nu are justificare în condițiile în care ANCOM înregistrează în cursul anului 2018 un excedent bugetar semnificativ, din care urmau să fie atribuite peste 500 milioane lei către proiecte din zona IT&C, conform unui proiect de Ordonanța de Urgență emis la sfârșitul lunii iunie a.c.

AOCR: 3% este imposibil de plătit

După ce a schimbat de mai multe ori regulile de funcționare, precum și normele de aplicare (în special cele privind oprirea impozitului), Statul iese la atac cu noi reglementări privind piața jocurilor de noroc. „Situația jocurilor de noroc este dezastruoasă, pentru că 3% la land based (n.r. – agentiile stradale) este imposibil de plătit. Majoritatea aparatelor care sunt pe piață au un pay-out între 95% si 97% (n.r. – procent plătit către jucători), cu alte cuvinte organizatorul încasează 100 lei din care 95 lei îi platește înapoi jucatorilor, 3 lei la stat și pe lângă asta, mai plătește taxe, impozite, 3000 de euro către stat. Matematica jocului de noroc la ruletă de exemplu ne spune că organizatorul câștiga în jur de 2.75% din totalul sumelor încasate. Este ilogic ca tu, guvern, să vii să îmi pui taxa de 3%. La pariuri, este aceeași situație: la fiecare sumă pariată, se reține jucătorului 3% la landbased (n.r. + 5% deja existent) și 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să pună «bani de acasă», ca să poată să ajungă la 0. Deci, este clar că jocurile de noroc vor dispărea: toată lumea va închide, începând cu 1 ianuarie 2019”, a declarat Sorin Constantinescu, președinte al Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România, pentru un portal de pariuri, gnttips.ro.

Fondul Proprietatea: Pilonul 2 va fi distrus

Fondul Proprietatea susține că măsurile propuse prin Ordonanța de Urgență privind fiscalitatea vor avea mai multe consecințe severe. Pilonul 2 de pensii private riscă să fie distrus, iar sustenabilitatea pensiilor viitoare devine incertă, se arată într-un comunicat al Fondului. De asemenea, independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control. De asemenea, FP spune că plafonarea prețului la gaze la 68 RON /MWh încalcă în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale. Independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control.

AAFBR: Lipsește motivația rațională și economică

Măsurile propuse de proiectul de OUG privind taxarea activelor sectorului bancar în funcție de amplitudinea deviației mediei trimestriale a indicelui ROBOR față de pragul de referință (1,5%), va genera o serie de efecte puternic negative în economie, cred reprezentanții Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Conform asociației, lipsește motivația rațională în condițiile în care OUG face referire la lăcomia sectorului bancar, în contextul profitului înregistrat la nivelul întregului sector bancar de 1,3 miliarde euro în primele 9 luni ale acestui an (ceea ce reflectă un randament al capitalului investit de aproape 16%), comparativ cu 1,2 miliarde euro pentru tot anul 2017. De asemenea, lipsește și motivația economică. Analizând evoluția din ultimul deceniu, media indicelui ROBOR cu maturitate la 3 luni s-a poziționat la 1% (un punct procentual) peste media inflației. Fundamentele economice indică o corelație pozitivă foarte apropiată dintre cei doi indicatori. AAFBR a avertizat încă din luna August 2017, că indicele ROBOR cu maturitate la 3 luni (situat la 0,9% la acel moment) va depăși pragul de 2% în primul semestru din 2018, respectiv 3% în a două jumătate a anului, din cauza presiunilor inflaționiste. Având în vedere că rată medie a inflației pentru ultimele 12 luni este de 4,6%, respectiv 3,4% în luna noiembrie 2018 față de aceeași luna a anului anterior, apreciem că nivelul actual al indicelui ROBOR cu maturitate la 3 luni de 3,04% este chiar scăzut (situat sub nivelul inflației anuale). Spre exemplu, la finalul anului 2012, indicele ROBOR cu maturitate la 3 luni era situat la 6,04%, în condițiile în care inflația anuală la vremea respectivă era aproape de 5%. Variabilele esențiale care determina evoluția indicelui ROBOR nu se referă la preferințele unor anumitor bănci, ci reflectă nivelul de lichiditate din piață (corelație inversă), inflației (corelație pozitivă) și al riscului de creditare, aspecte care sunt imputabile unei întregi națiuni.

Camera de Comerț: Lovitură gravă la adresa stabilității

Camera de Comerț și Industrie a României consideră că noile măsuri de supraimpozitare anunțate de Guvernul României se constituie într-o lovitură gravă la adresa stabilității economice a României, cu efecte puternic negative asupra companiilor, atât de stat cât și private, cu capital românesc sau străin. Comunitatea de afaceri din România se aștepta ca Guvernul României să sprijine dezvoltarea companiilor și crearea de locuri de muncă și nu să impună măsuri de supraimpozitare, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României. Măsurile de supraimpozitare intră în contradicție flagrantă, afirmă acesta, cu angajamente asumate de însuși prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, care declara, pe 29 ianuarie 2018, în Parlament, la votul de învestire: „Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este de a ușura și de a simplifica viața economică, nu de a o complica”.

Bursa este îngrijorată

Bursă de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri că urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern. Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zona care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergența. Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

13 Comentarii

    • Sunt suprati ca le scad profiturile, care si asa sunt uriase. La ei in tara nu au tupeul asta, dar in colonia Romania, care este sat fara caini, isi permit orice. Nu le convine, sa plece! In locul lor vor veni altii. Si bine ar fi ca locul lor sa fie luat de firme romanesti.

    • correct. Industria jocurilor ????? ce o fi aia ??? Industrie ???? ce produce ??? Pilonul II sunt nist jnapani. Si de ce este obligatoriu. Amcham pe cine reprezinta ? si de cand o camera de comert se ocupa cu politica fiscal ??????? Taxa pe lacomie este ceva normal intr-o tara in care bancile isi bat joc de „contribuabili”. Iar maretii investitori platesc impozite derizorii. Incearca sa faca cam acelasi lucru peste tot. Dar nu le merge decat in lumea a III-a.

  1. Asta se intampla cand Editat sunt calcate pe coada. Schelalaie. Nu-i nimic, o sa le treaca! Nici nu vor mari preturile, pentru ca ar scadea consumul si tot pierd. Vor trebui sa procedeze ca in tarile de unde s-au pripasit la noi. Iar ” asociatiile ” astea si ONG-urile sa faca bunatate sa taca. Oricum, vorbesc degeaba.

  2. Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital, despre OUG privind taxele: Cel mai brutal și irațional atac la adresa pieței de capital din România de la reînființarea acesteia în anul 1995.
    Efectele nocive pentru micuta Bursa din România, provocate de proiectul de OUG, au intervenit imediat după ce aceste măsuri au fost anunțate, scăderile masive din ședința de tranzacționare din data de 19 decembrie 2018 fiind fără precedent după Marea Criză din 2007-2008, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Profesioniștilor Pieței de Capital(OPPC).

    „Această decapitalizare masivă a adus prejudicii majore nu doar investitorilor privați de pe piața de capital din România, ci și participanților la fondurilor de pensii și statului român, ale cărui dețineri la capitalul social al societăților listate au suferit o DEVALORIZARE semnificativă”, se arată în document.
    Cea mai importantă concluzie după ședința de tranzacționare care a urmat publicării proiectului de OUG, spune OPPC, e Disparitia INCREDERII Investitorilor în piața de capital din România, întrucât trebuie avut în vedere că au suferit scăderi ample și titlurile unor emitenți care nu sunt vizați de acest proiect, cum ar fi cei din industria medicală sau alimentară.

    „Este de neînțeles cum au putut fi concepute aceste propuneri legislative cu consecințe atât de grave pentru piața de capital și pentru conceptul de economie de piață, fără a exista niciun Studiu de impact, fără nicio Consultare prealabilă a PROFESIONISTILOR din domeniile vizate de proiect, demersuri OBLIGATORII într-o societate democratică”, menționează sursa citată.

    INCREDERE, Devalorizare, Profesionisti, Societate democratica… reprezinta NECUNOSCUTE la incompetentii infractori din PSDragnea-Teleormanistan!

  3. Industria financiara avertizeaza: Prin proiectul de OUG romanii sunt condamnati definitiv la saracie.

    Avertismentul vine in cadrul unei Scrisori semnate de Asociatia Romana a Bancilor, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania, Asociatia CFA Romania, Asociatia de Plati Electronice din Romania, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Asociatia Romana a Brokerilor de credite, Asociatia Societatilor Financiare din Romania, Bursa de Valori Bucuresti, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

    Potrivit semnatarilor, introducerea unei astfel de taxe financiare si aprobarea pachetului de 3 legi privind plafonarea dobanzilor, limitarea valorii recuperabile a creantelor cesionate si eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilitatii sectorului bancar cu impact direct asupra capacitatii de creditare a populatiei, companiilor si a statului roman.

    Efectele sunt deja resimtite prin DEprecierile de pe piata de capital(peste 1,5 miliarde euro pe bursele interne si internationale in acest moment) care sanctioneaza masurile asupra industriei financiare.
    Provocarea acestui Dezechilibru afecteaza semnificativ dezvoltarea economiei Romaniei si PERSPECTIVELE acesteia. Acest fapt fragmenteaza eforturile de integrare si conduce la o serie de efecte adverse cum sunt reducerea avutiei nete si adancirea diferentelor dintre clasele sociale, precum si Cresterea MIGRATIEI.”
    http://www.business24.ro/banci/banci-romania/industria-financiara-avertizeaza-prin-proiectul-de-oug-romanii-sunt-condamnati-definitiv-la-saracie-1600231

  4. APAPR nu apara si interesul meu. Nu am convenit cu aceasta entitate ca se poate exprima in numele meu. Vreau sa pot alege ce fac cu banii mei. Vreau sa pot alege ce fac cu batranetea mea. Vreau capitalism adica libertate.

  5. Acelasi Digi24 unitatea militara din ANISP, acelasi Digi24 de la Pilonul 2 de pensii private de unde au disparut miliardele prin Australia si in buzunarele lor.La fel ONW ,Fondul Proprietatea de la Viena al lui Gitenstein si Macovei, zisa Camera de Comert Americana incalcarea „obligatiilor europene”,laga laga ,demagogie si minciuni.
    In spatele numelui acestor firme pompoase se ascunde tot ce mai rau in tara asta, acoperitii si securistii mana in mamna cu multinationalele.Asa spune „conventia europeanasa faca ei legea ,sa dicteze in tara „prostilor”.
    Nu ii tine nimeni cu forta ,sa plece si sa se institutie libera concurenta, nu monopoluri si intelegeri fraudulosae.O armata de slugi ii deservesc sa-si ascunda profiturile, s ale care in patria”muma” sa isi bata joc la infinit de cetatenii tarii carora le iaua toate salariile si pensiile pe importurile lor, pe serviciile lor „furnizate” din resursele si bogatiile noastre, moca, urcand miseleste preturile mai scumpe decat in Marea Britanie, Austria etc.Bancilor le-a permis guvernatorul sacru si matusalemic al „egiptului” infometat care e Romania, nicaieri nu fac acest jaf pt.ca poate Isarescu, seful di cappi tutti cappi, plus avocatul „hororis causa”Iohannis, aparatorul lor .In situatia in care santajeaza in continuare economia romaneasca si cetatenii tarii devenita COLONIA LOR, cerem guvernului sa -i pofteasca sa plece-CAT MAI URGENT!Fara ca Ro sa aiba o economie capitalista,de piata, au sugrumat capitatlul autohton, gasind aici os de ros,iar acum prostesc din nou cu demagogie ,bietele „victime”ce sunt! Cerem fermitate si control pt. securistii”europeni”ce au predat Ro colonizatorilor ,tradandu-si rolul, atributiile si care sunt complicii puterii lor economice si de capital,in detrimentul Ro subdezvoltate ,facuta de ei”corupta”.Indrazneala si tupeul coruptilor lumii, este fara margini!

  6. Dupa castigarea razboiului rece de catre bogatii Lumii a inceput asaltul asupra proprietatii comune(la noi acest asalt s-a asemanat cu asaltul la averea Bubulinei din FILMUL ZORBA GRECUL). In felul acesta s-a ajuns ca 1% dintre pamanteni sa detina 90% din resursele de existenta ale Pamantului. In felul acesta s-a ajuns ca majoritatea Statelor de pe Glob sa fie datoare. Am asistat la TRIUMFUL EGOISMULUI si EGOCRATIEI pe PLANETA. Egoistii, hraparetii au acaparat resursele de existenta, pe care le utilizeaza pentru a obtine puterea politica, pe care la randul ei o folosesc pentru a le creste lor averea privata. Asa se invarte roata acum. In aceste conditii, ce sa faca pamantenii care au ramas fara resurse de existenta? Cetatenii francezi fac ceea ce scrie in Imnul lor National:” La arme cetateni !”. La noi scrie :”Desteapta-te, Romane!”.

  7. Stiti foarte bine ca aceste decizii nu vor puse in practica.Este numai o manevra a guvernului pentru a da impresia ca doreste sa loveasca in capitalul privat iar pupulatia va cere cu lacrimi in ochi sa nu se puna in practica, iar hotararea va fi luata la cerea opiniei publice. Adevarul este ca vor fi consecinte dramatice, iar acum nu este decat inceputul .Se pare ca actualul guvern a inceput sa-si dea seama de privatizarile proaste facute in energie, de fatul ca avem o piata a energiei electrice neconcurentiala si ca nu eram pregatiti pentru liberalizarea pietii gazelor.Sa nu spuneti ca intr-o economie de piata corecta nu va ganditi sa va distrugeti toti concurentii,este o lege nescrisa.Din pacate in Romania nu este nevoie ca va ajutat statul , care acum incearca sa dreaga busuiocul, e cam tarziu dupa ce ai invatat ursul la miere.Ati uitat opinia Fondului Proprietatea, se poate, e bine sa nu-i suparati.

  8. Curaj,Domnule Ministru, cainii nu pleaca de la macelarie!

  9. Domnilor! Nu inteleg de ce atata „panica”, ca s-a prabusit BURSA, ca invastitorii au pierdut enorm, jdemii de miliarde. Cine a pierdut la bursa? Bursa fiind o piata de capital pentru Investitori, unde la cotatii mari, uni vand in castig, cumparatorii nu se inghesuie, volumul tranzactiilor (numar de actiuni) scade. Cand cotatiile scad, cumparatorii cumpara mai multe actiuni volumul tranzactiilor creste. Cand vanzatorii pierd, cumparatorii castiga si invers. Cine vrea sa investeasca, pe bursa, urmareste cotatiile minime, cumparand mai multe actiuni. O regula, stiuta, pe piata de capital spune: Cumpara la cotatii minime si vinde la cotatii mari. Azi 20.12.2918 s-a anuntat un volum al tranzactiilor mai mare decat in zilele anterioare zilei de ieri, cand ziaristi au declarat zi insangerata, ca s-a prabusit bursa. Deci petarde, boambe si tiriboambe gazetaresti! La fel si cu „dezastrul” de la pilonul 2 de pensii. Notiunea de „Pensii privat obligatorii” este ea insasi aberanta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.