Ovidiu Ioanițoaia, directorul „Gazetei sporturilor“, s-a arătat deosebit de entuziast față de victoria echipei FC Viitorul. Dar, cu simțul critic specific unui comentator sportiv care analizează de foarte mulți ani starea fotbalului românesc, domnia sa a punctat și o serie de aspecte care aruncă asupra „Sportului Rege“ autohton o lumină cu mult mai puțin optimistă decât ne place să credem.
Cotidianul: Cum comentați victoria echipei FC Viitorul?
Ovidiu Ioanițoaia: Ceea ce a realizat Hagi este fabulos! Să câștigi Campionatul României cu cea mai tânără echipă din fotbalul românesc, cu o echipă compusă din jucători deosebit de tineri, practic niște copii, este de domeniul miracolului. Da, chiar este un miracol. Din păcate, succesul lui ar putea fi umbrit de povestea asta cu aplicarea Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, care ar putea să arunce o umbră asupra acestei victorii atât de surprinzătoare. Și ar fi mare păcat ca din cauza unor ambiguități incluse în prevederilor acestui Regulament să asistăm la o posibilă răsturnare de situație.
La ce vă referiți?
La faptul că cei din conducerea FCSB contestă câștigarea titlului de către FC Viitorul. Ei susțin că Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) prevede că în punctajul obținut în meciurile directe cu echipa lui Hagi ar trebui să se ia în calcul toate cele patru partide disputate în sezonul 2016-2017, și nu doar meciurile din play-off, așa cum menționează LPF.
Ce s-ar putea afla la originea acestei situații?
Este doar vina Federației că Regulamentul este ambiguu. Bună sau rea, legea trebuie să fie limpede. Este o situație care umbrește, oarecum, victoria lui Hagi. Normal ar fi să existe o judecată comună a situațiilor. Să fie una și aceeași lege, care să se aplice peste tot la fel. Așa, totul este de discutat și este păcat că succesul tinerei echipe ar putea fi umbrit de asemenea neclarități. Dar, repet, vina este a Federației, care lasă loc la asemenea ambiguități.
Credeți că „școlile de fotbal“ ar putea fi viitorul fotbalului românesc?
Asta cu școlile este o poveste veche, pe care o aud peste tot și de foarte mulți ani. Școlile sau „academiile de fotbal“ au și ele importanța lor. Dar nu trebuie să le absolutizăm. Fotbalul de performanță se face cu jucători „copți“, așadar, cu jucători experimentați. Și, pe cale de consecință, cu jucători scumpi.
Ce ar trebui făcut?
Noi ne uităm prea mult la viitor și nu mai băgăm în seamă prezentul. Cu toate școlile și academiile astea ne concentrăm doar asupra viitorului: ele pregătesc viitorii jucători care „vor face, care vor drege… “, dar nu băgăm de seamă prezentul, care este de-a dreptul jalnic. „Prezentul“ este așa pentru că nu avem infrastructură, nu avem idei, nu avem mentalitate de învingători… Practic, nu avem de niciunele!
Dar Federația?
Nicăieri în lume federațiile nu dirijează o activitate în care ele însele sunt implicate. Dar exact asta se întâmplă la noi. În extremis, aproape că am putea considera că în acest caz am putea avea de-a face cu un conflict de interese. Iar peste toate astea, Federația este, de fapt, compusă din „habarniști“, în tot ceea ce privește fotbalul. Dacă îi pui să dea cu piciorul într-o minge de fotbal, riscă să facă o fractură. Din păcate, asta este situația.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.