Ovidiu Raeţchi, trimis ambasador în Japonia

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat patru propuneri de numiri în funcţia de ambasador. Fostul liberal Ovidiu Raeţchi, preşedintele Centrului Euro-Atlantic de Rezilienţă, urmează să meargă ca ambasador în Japonia.

Anuntul a fost făcut de MAE printr-un comunicat pe care il redăm integral.

În conformitate cu prevederile legale, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, au fost aprobate de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, patru propuneri de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, la misiuni unde conducerea acestora era vacantă.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările și practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere a celor patru candidați pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României. De asemenea, va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961.

În stabilirea propunerilor de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României s-au avut în vedere criterii stricte de profesionalism. Competențele, pregătirea și experiența în domeniul relațiilor internaționale, precum și abilitățile personale au reprezentat elementele esențiale în formularea acestor nominalizări.

Persoanele propuse sunt în marea majoritate diplomați de carieră, cu o bogată experiență profesională și care cunosc specificul postului în care ar urma să-și desfășoare mandatul, având toate premisele să asigure reprezentarea României în plan internațional la cele mai înalte standarde.

Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României și obținerii avizului acestora, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Președintele României va semna decretele de acreditare și scrisorile de acreditare.

Prezentăm, mai jos, lista cu cele patru persoane propuse pentru a ocupa o funcție de ambasador:

Regatul Arabiei Saudite – Sebastian Mitrache. Îndeplinește funcția de director politic, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2016-2022, fost reprezentantul permanent adjunct al României la NATO, iar între anii 2015 și 2016, a fost directorul Direcției Politici de Securitate din cadrul Centralei MAE. Și-a mai desfășurat activitatea la Delegația Permanentă a României la NATO, inclusiv ca șef al Secției Politice. De asemenea, a ocupat funcțiile de director adjunct (2008-2009) și șef serviciu (2007-2008) în cadrul Direcției NATO din MAE. În perioada 2002-2007 a fost diplomat în cadrul Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos. Cunoaște limbile engleză și franceză.

Republica Croația – Daniela Mihaela Cămărășan. Este reprezentant cu însărcinări speciale, cu rang de director general, în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. În perioada 2019-2023, a exercitat funcția de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost ambasadorul României în Republica Estonia (2016-2019). În Centrala MAE a mai deținut funcția de Director de cabinet al ministrului afacerilor externe (2012-2016), activând și în cadrul cabinetului secretarului de stat pentru afaceri strategice, pentru afaceri europene, respectiv, pentru afaceri globale (2009-2012). În Serviciul Exterior și-a mai desfășurat activitatea ca diplomat în cadrul ambasadei României în Republica Lituania. Cunoaște limbile engleză și franceză.

Japonia – Ovidiu Raețchi. Este președinte al Centrului Euro-Atlantic de Reziliență, cu rang de secretar de stat. Anterior, a fost vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională în Camera Deputaților și deputat în Parlamentul României pentru Diaspora (2012-2016), respectiv, pentru București (2016-2020). Este doctor în istorie (Facultatea de Istorie a Universității București) și doctor în științe politice (SNSPA). Deține un master în Cultură Arabă (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București) și un master în Civilizația Ebraică (Facultatea de Litere a Universității București). Cunoaște limbile engleză și franceză.

Republica Portugheză – Daniela Grigore Gîtman. Este secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost secretar de stat pentru relații interinstituționale (2020-2022), respectiv, secretar de stat pentru afaceri globale (2016-2017). În perioada 2009-2015, a fost ambasadorul României în Republica Cehă, iar în intervalul 2004-2008 a activat la Ambasada României în SUA, ca prim-colaborator și, ulterior, ca însărcinat cu afaceri a.i.. În Centrala MAE a mai deținut funcția de director al Direcției Europa Occidentală și Europa Centrală (2002-2004). Cunoaște limbile engleză și italiană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

 1. Tuvarasu` Raetchi o sa-i invete pe japonezi idish.

 2. „Centrul Euro-atlantic pentru reziliență”??!!??🙄🤑🤨🫣🫨🤥🤒🤮😎..
  Dragi români, domniile voastre au știut că există o asemenea dudă, o asemenea invenție ineptă numită „centrul bla bla” în care se topesc banii dumneavoastră?! Eu am rămas crăcănat!!
  Oare câte asemenea cuibușoare de sinecuri pentru „obligațiile” de partid au răsărit în republica noastră „liberă” și „suverană” (sic/sicthirr!)?!?
  Vă dați seama că o asemenea dudă de institut sau ce-o fi el, are un.. președinte? O avea și câțiva vice-președinți? și șefi de direcții, sefi de servicii etc?! Toți cu salarii necăjite (bănuiesc, nu?) din care o parte se întorc benevol la partid… Uite așa se sifonează banii dumneavoastră dar nu-i bai: iaca, avem instituții special create care veghează ca noi să avem o …reziliență ușoară și chiar să devenim și MAI rezilienți! Adică, mă prostule de român, eu statul îți rup de la gură banii de mâncare și fac cu ei un institut care te învață cum să rabzi și să fii mai rezistent la foame! Hai că ne-am pricopsit! (ftvă mma-nkür dă nenorociți și de criminali pe care încă vă rabdă neamul ăsta de mioare!! Alogeni trădători nemernici nesătui!!.. Poate odată și-odată tot o să se-ntâmple ce s-a mai întâmplat!!😠😡)..

 3. Romani care sa ne reprezinte nu reusiti sa gasiti ? Nu mai scapam de umbra Anei Pauker ?

 4. @Iu ciubanu` am adus cupilu`!

  -s-a dus sa-i invetze ca taiatul imprejur la putzulica „e mai bine”,sionismul in Japonia nu se manifesta ca in Coreea de sud,
  acolo in sud
  95% dintre cei de gen masculin sint taiatzi imprejur,
  „asa e mai bine”
  i-a invatzat Armata Americana cu prilejul razboiului;
  intrebati la ambasador,

  Ambasada României la Seoul – Facebook
  http://www.facebook.com › AmbasadaRomanieiSeoul
  Ambasada României la Seoul · embassy at Government organization · Lives in Seoul, Korea · From Seoul, Korea · Followed by 442 people · AmbROSeoul · seoul.mae.ro/ …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.