Mizele eurocandidaților

Ovidiu Silaghi: De la Europa fragmentată, la o Europă a coeziunii

Ovidiu Ioan Silaghi a fost ministru pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale, apoi ministru al Transporturilor. Din perspectiva de candidat ALDE la alegerile europarlamentare, analizează situația economică și spune care este viziunea sa pentru Europa.

Ce spun sătmărenii despre candidatura dumneavoastră la europarlamentare?

Ovidiu Ioan Silaghi: Aspectul potrivit căruia sunt singurul candidat sătmărean pe o poziție eligibilă pe listele candidaților la alegerile europarlamentare din acest an, nădăjduiesc că le conferă încredere sătmărenilor că doleanțele și așteptările lor vor fi îndeplinite atunci când un sătmărean depune toate diligențele necesare pentru a le reprezenta interesele la Bruxelles. Afirm asta cu trimitere la impresiile desprinse din interacțiunea cu sătmărenii în cadrul activităților de campanie electorală “door to door” derulate în județul Satu Mare, dar și din feedback-ul de încurajare și susținere de care am avut parte în cadrul întâlnirilor cu cetățenii în spații publice precum și în cadrul altor evenimente și dezbateri electorale. Măgulitor a fost să constat că sătmărenii fac vorbire de realizări la care mi-am adus aportul și care nu au fost uitate, atât din postura de ministru pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale în Guvernul Tăriceanu cât și din cea de ministru al Transporturilor în Guvernul Victor Ponta. Menționez aici demararea demersurilor pentru Centura Satmarului, finalizarea lucrărilor la podul de la Moftin cât și recunoașterea mea ca artizan al Șoselei de Ocolire a Sătmarului, una din cele mai mari și esențiale investiții din municipiul Satu Mare. Atunci s-a procedat la transformarea segmentului de drum județean Satu Mare-Odoreu-Apă în drum național pentru a fi modernizat. Așa încât nu pot decât să spun că cele menționate mă fac pe deplin responsabil și conștient de misiunea asumată pentru sătmăreni, pentru România !

Din poziția de președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, cum vedeți perspectivele referitoare la viitoarea politică pe care o veți face dacă veți fi ales în Parlamentul European în cele trei domenii?

O.I.S.: Consider că alegerile europarlamentare reprezintă pentru România o șansă pentru accelerarea dezvoltării sale și o potențare a poziției sale în Europa. Mă onorează să fac parte din echipa redutabilă a candidaților ALDE la aceste alegeri, iar din perspectiva poziției la care faceți trimitere, convingerea mea este că România, a cărei agricultură a făcut progrese importante, depinde de politica agricolă comună care își găsește suportul financiar în viitorul buget al Uniunii Europene, care nu e încă votat. Dar precizez că proiectul de buget prevede o reducere a cheltuielilor de la 37 la 29 % ca pondere a bugetului european în integralitatea sa. Edificator de subliniat este că voi milita pentru o agricultură cât mai performantă, în care fermierii români să se bucure de subvenții egale cu cele de care se bucură fermierii din alte state membre ale Uniunii Europene, iar produsele acestora să fie competitive pe piața europeană. Reprezintă o preocupare permanentă în ceea ce mă privește dezvoltarea mediului de afaceri din România și, deopotrivă, crearea de bune relații economice în plan european.

Majoritatea românilor care optează pentru plecarea la muncă în străinătate sunt din mediul rural. Pleacă să muncească în străinătate, dar cu gândul tot acasă stau, de fapt în România ar dori să găsească de lucru. În același timp, angajatori din agricultură spun că găsesc din ce în ce mai greu forță de muncă aici, în România. Este un paradox aici. Care sunt motivele și care este soluția?

O.I.S.: Admit că reprezintă o problematică spinoasă aspectul remarcat de dumneavoastră, cel al migrației forței de muncă. România înregistrează o scădere dramatică a populației, o explicitare aferentă ar fi în legătură cu faptul că populația României a scăzut cu 10% în ultimul deceniu tocmai din cauza exodului masiv al populației, în special tineri, care au plecat la muncă în străinătate. Motivele sunt deductibile și se leagă de creșterea nivelului de trăi. Combaterea discrepanțelor dintre o Românie urbană, dinamică și integrată în Uniunea Europeană și, de cealaltă parte, o Românie rurală izolată, așa cum se prefigurează din această perspectivă, se dorește a fi anihilată prin exploatarea de oportunități de creştere economică incluzivă şi sustenabilă care să permită convergența către nivelul de trai din Uniunea Europeană. Indubitabil, forța de muncă cu un grad sporit de calificare, investițiile eficiente reprezintă în egală măsură soluții care fac parte din proiectele echipei ALDE, creșterile salariale actuale în România reprezintă garantul preocupării în acest sens.

Ați coordonat o vreme și activitatea IMM-urilor, din poziția de ministru. Care sunt propunerile ALDE pentru relansarea activității acestora?

O.I.S.: Realmente, de-a lungul carierei mele, așa cum am mai afirmat, printre funcțiile, demnitățile, onorurile deținute, de aceea de ministru pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale mă simt cel mai mândru. Ca exponent al echipei guvernamentale din care făceam parte, am avut șansa să trăiesc momentul semnării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, când istoria a vrut ca domnul Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de prim ministru, să semneze Tratatul de Aderare. Reprezintă o miză pentru ALDE derularea de proiecte dedicate întreprinderilor micii și mijlocii (IMM), voi contribui la dezvoltarea potențialului de inovare prin perfectarea de rețele de afaceri și voi cauta să facilitez accesul firmelor din România la informații, finanțări, piețe de desfacere.

Care considerați că este cel mai important proiect al dumneavoastră, pentru care v-ați propus să vă continuați misiunea în Parlamentul European?

O.I.S.: Am fost mai întâi observator (2005-2006) și ulterior membru (2007) al Parlamentului European, am avut și funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Control Bugetar. Pentru mine este o continuitate și raportare corectă la tabloul actual al Uniunii Europene. De subliniat aici faptul că Europa e caracterizată actualmente printr-o fragmentare, iar eu voi pleda pentru o Europă de coeziune, pentru a nu exista o Europă “cu două viteze”. Uniunea Europeană reprezintă, în esență, un proiect de comunitate a țărilor membre egale în drepturi așa încât dublul standart e imperios necesar a fi stopat. Mai mult decât atât, plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană a accentuat dezechilibrul de putere în cadrul Uniunii Europene, fac trimitere aici, evident, la Franța și Germania. Defavorizarea țărilor membre noi prin impunerea de bariere protecționiste sunt aspecte de conștientizat. Voi acționa “politically correct… efficiently” și voi contribui la consolidarea unui fenomen economic prosper prin dezvoltarea afacerilor europene.

Care sunt argumentele pe care le aduce ALDE, inclusiv prin dumneavoastră, pentru a demonstra că este partidul puternic, care propune o viziune ce se bazează pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și pe creștere şi dezvoltare economică în această mare bătălie electorală.

O.I.S.: Candidații ALDE la alegerile europarlamentare își propun să contribuie la promovarea relației dintre demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate și statul de drept, militând pentru o Europă nediscriminatorie – dublu standard interzis, o Europă a libertății – Schengen, o Europă a energiei sustenabile, o Europă Dunăreană – autostrada fluvială până în Vest, o Europă întreagă, o Europă a viitorului – prin prețuirea tinerilor noștri, o Europă solidară – împreună egali suntem mai puternici, o Europă a tuturor – în care munca trebuie răsplătită, o Europă competitivă – agricultură performantă, o Europă sănătoasă – prin accesul la medicamente și terapii inovatoare. O Europă a coeziunii!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lavinia Ionescu 21 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pentru ca in comunitatea europeana sa se poata instaura normalitatea si evolutia spre bine , trebuie distrusa institutia monstruoasa a Vaticanului , distruse toate religiile acestea fiind niste escrocherii cit si celelate organizatii Opus Dei , Ordinul Iezuit , Francmasoneria si care or mai fi CFR , Builderbergii etc . Acest lucru nu se poate , aceia fiind prea destepti si poporul prea orb si prost , deci sa ne asteptam ca acesti ticalosi sa aduca un sistem orwellian fascist si nou razboi nimicitor in care prostii isi vor da in cap unul altuia .

  2. @nicu Cohen: ca sa dai un exemplu incepe tu cu distrugerea Talmudului, Mishnei,Vechiului Testament si altor basme si nuvele SF!Dupa ce faci curat la tine in cotet,promitem sa continuam!

  3. Iti dau dreptate , din partea mea as pune primul pe foc toate vrajelile religioase Thora , Talmudul Zoharul si cite or mai fi din religia evreiasca de la inceputuri pina acum . Toate religiile sint simple Contracte Sociale intre elitele hotesti si fraieri . Putini stiu ca Dumnezeul vechiului testament era regele Babilonului , iar Domnezeul noului testament era imparatul Romei -Domine Deus , actualmente i se zice papa .

  4. Ești prost măă ??? Rrromâne,… Szilágyi ?? Se pare că tu nu ești unul mândru,. Nu mai contează limba cultura tradițiile pe care oricum nu le ai..Te faci islamist in doi timpi,.Ce mai, ești deja român sadea,..

  5. @Nicule,ai devenit brusc,simpatic!Pentru a-ti completa educatia citeste si : file:/Le%20gros%20mensonge%20de%20la%20Bible.html

  6. Numele Szilaghy este asemanator cu al familiei sotiei lui Matei Corvin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.