Pacea de la Ministerul Finanțelor (foto de la protest)

O delegație a ministerului Finanțelor, condusă de ministrul Marcel Boloș, a avut discuții cu reprezentanți ai contabililor și economiștilor pe tema nemulțumirilor generate de recentele schimbări legislative în domeniul fiscal.

 

În cadrul întâlnirii, au fost abordate principalele preocupări ale profesioniștilor contabili, care au prezentat îngrijorări cu privire la impactul reglementărilor aduse prin OUG 69/2024 și OUG 70/2024 asupra activității lor și asupra mediului de afaceri în general.

„A fost o discuție foarte bunã, pentru care le mulțumesc celor prezenți. Pentru cã au venit cu o atitudine constructivã, deschiși sã gãsim rezolvãri eficiente și punctuale la îngrijorãrile și nemulțumirile lor. Au recunoscut și dumnealor nevoia imperioasã de a introduce instrumente moderne digitale pentru colectarea TVA, care sã aibã impact pozitiv asupra deficitului bugetar excesiv al României. Cea mai importantã concluzie cu care am plecat este cã vom asigura un dialog permanent, care în final sã genereze decizii echitabile și corecte de ambele pãrți. Pe noi sã ne ajute sã combatem evaziunea și sã reducem gap-ul de TVA, așa cum ne-am asumat în fața Comisiei Europene și a OECD, iar pentru ei sã însemne mãsuri care sã aducã claritate și sã nu îi supunã la eforturi suplimentare în activitatea pe care o desfãșoarã”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În cadrul întâlnirii, ministrul Finanțelor a subliniat disponibilitatea la un dialog deschis și discuții constructive pentru a identifica soluții care sã vinã în sprijinul tuturor pãrților implicate.

În acest sens, au fost stabilite de comun acord urmãtoarele:

– implementarea e-TVA: reprezentanții contabililor au subliniat cã sunt deschiși în ceea ce privește mãsura, dacã își va dovedi eficiența. Ministrul Marcel Boloș i-a invitat sã fie parte din comitetul e-TVA, în cadrul cãruia se va analiza acuratețea datelor generate de acest instrument, urmând ca o decizie privind posibilitatea prorogãrii sistemului sã fie luatã în baza rezultatelor preliminare;

– implementarea e-Factura în regim B2C și protecția datelor cu caracter personal: MF a dat asigurãri cã implementarea sistemului se va realiza în conformitate cu cele mai bune practici de securitate a datelor și cã nu se va solicita CNP-ul persoanelor fizice pentru care se emite factura. Echipa MF a explicat cã lucreazã la un sistem prin care datele cu caracter personal regãsite pe factura electronicã sã fie convertite într-o formã de identificare fiscalã care sã nu permitã corelarea directã cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura. De asemenea, echipa MF a prezentat deschidere fațã de realizarea unui studiu privind impactul implementãrii acestei mãsuri asupra comportamentului consumatorilor;

– revenirea la legea prevenției: ministrul Finanțelor a subliniat cã nu exclude aceastã posibilitate și a solicitat din partea reprezentanților contabililor o propunere concretã în acest sens;

– simplificarea procesului de declarare, prin eliminarea unor declarații acolo unde existã deja informații: Echipa MF a subliniat cã vor fi pași fãcuți în acest sens, unul fiind modificarea/eliminarea D394;

– nevoia de predictibilitate în sistemul fiscal: Ministrul Marcel Boloș a propus organizarea unui comitet de fiscalitate, cu accent asupra normelor și procedurilor fiscale, la care sã fie invitați delegați ai organizațiilor profesionale /patronatelor/sindicatelor reprezentative, care sã aibã întâlniri trimestriale în care sã fie discutate orice eventuale modificãri de aceastã naturã care se au în vedere;

– se va analiza posibilitatea compensãrii concediilor medicale cu contribuțiile sociale, fiind însã necesarã o discuție la nivelul Guvernului României;

– se va analiza posibilitatea de a acorda credit fiscal pentru achiziția caselor de marcat care pot tipãri bonuri QR;

– vor urma noi discuții în care sã fie analizate punctual situațiile întâmpinate de contribuabili în completarea declarațiilor e-Transport.

 

Contabili, economiști și antreprenori s-au adunat ieri în București pentru a protesta față de ceea ce ei denumesc „teroare fiscală” și măsuri luate fără consultare publică, dar cu un impact major asupra societății.

Evenimentul, intitulat „Fără haos în legislația fiscală”, a avut loc între orele 08:30 și 13:00 și s-a bucurat de o prezență masivă după cum relevă fotografiile realizate pentru cotidianul.ro de Ioan Oroles Manolache.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4692 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Deficitul bugetar excesiv e determinat de: pensiile speciale, cheltuielile de la primarii si achizitiile militare, toate excesive.

  2. Priviți poza! Cu cine v-ați porni la drum dintre ei?
    Pe vremuri se numeau arnăuți.
    Sclavilor din Imp Roman stăpînul le lua jumate din ce făceau e lîngă acoperiș asigurat. Dacă nouă azi ne iau, diret și indirect, mai mult dejumate din ce facem, ce sîntem?

  3. Poate faceti o cheta ca sa-i finantati incompetentului primar de Bucuresti „muc cel mic”, finalizarea „mega proiectului” de reparare si punere in functiune a celebrei linii de tramvai 5, firma ca se ocupa de lucrari a oprit activitatea, pentru ca pacaliciul milog a ramas fara fonduri si are facturi neplatite de 40 milioane de lei. Eu particip cu moneda din Botswana. Ce-mi plac bucurestenii, cum au stiut ei ce sa aleaga la ultimile alegeri.

  4. Serios? S-a liniștit cum spune bețivul „lungește doamne b.oala până vine toamna”, în cazul nostru, sa trecem de alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.