Paharul imigrației s-a umplut în societățile vest-europene

Cu excepția disputelor create de Brexit și de regimul frontierei cu Irlanda de Nord, Irlanda nu a atras aproape cu nimic atenția presei în ultimii ani. O economie bazată pe ”optimizarea fiscală” oferită marilor companii tech ce activează în Europa și își declară veniturile în Irlanda, o țară foarte deschisă față de străini. Însă ceva mocnește în societatea irlandeză, iar protestele violente ce au avut loc la Dublin în ultima săptămână sunt considerate primele dintr-o serie mai lungă de către jurnaliștii de acolo.

Când a apărut știrea că mai mulți copii au fost înjunghiați de către un bărbat, despre care se presupunea că venea din Algeria, oamenii au ieșit în stradă și au urmat proteste violente, implicând multe grupuri de extremă dreapta. Erau semnale că așa ceva urmează să se întâmple. Cu câteva zile înainte, un tânăr imigrant din Slovacia a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unei irlandeze. ”A venit în țara aceasta și a fost ajutat cu locuință socială, cu ajutoare materiale și cu asigurare medicală vreme de zece ani, însă nu a avut un loc de muncă și nu a contribuit sub nicio formă la bunăstarea acestei societăți”, a spus logodnicul victimei în timpul procesului.

Irlandezii nu au votat până acum pentru partide anti-imigrație, nu există nici presă cu orientare anti-imigrație. Guvernele au redus din restricțiile impuse imigranților și politica a fost lăudată. Însă această abordare a nesocotit reacțiile din societatea profundă. Rezultatul este că, după un eveniment declanșator precum cel de săptămâna trecută, politicienii nu mai pot stăpâni populația.

Poliția irlandeza a acuzat extrema dreaptă pentru violențele ce au urmat înjunghierii copiilor. Presa a insistat mult pe faptul că cel care l-a oprit pe atacator este un imigrat, un brazilian din Rio de Janeiro. Însă foarte târziu a apărut oficial informația știută de întregul Dublin – atacatorul era un algerian sosit în țară în urma cu circa 40 de ani.

 

A fost o abordare similară cu cea a autorităților franceze, după uciderea unui adolescent într-o localitate liniștită din sudul țării. Un adevărat ”comando” de nouă tineri, unii cu antecedente penale, au descins la o petrecere și au ucis un tânăr de 16 ani. Unii martori au spus că atacatorii adresau injurii „albilor”, însă poliția nu a spus o vorbă despre etnia lor, așteptând o calmare a spiritelor în Franța profundă. Pe fondul acesta, comentariile cititorilor Le Figaro la articolele despre protestele din Dublin sunt cât se poate de favorabile pentru acțiunile violente ale irlandezilor împotriva imigranților. Cititorii francezi nu se mai întreabă cât de reprezentativi sunt membrii galeriilor din Dublin pentru societatea irlandeză și nici dacă informația despre etnia atacatorului din Irlanda este sau nu adevărată. Este încă un semn că societatea franceză a ajuns la o limită.

 

În Olanda, alegerile din urmă cu o săptămână au fost câștigate de Partidul Libertății, de extremă-dreapta, condus de Geert Wilders, care are acum de două ori mai mulți deputați decât după precedentul scrutin. Nu doar politica draconică ”zero net” propusă de Frans Timmermans a fost cea care i-a orientat pe olandezi spre extremă. Anul trecut Olanda, a primit un număr de imigranți care depășea 2% din populația țării. Jumătate dintre e au emigrat. O cincime dintre cei care au rămas au cerut azil, iar o treime au venit pentru reîntregirea familiei. Doar o treime au venit pentru a munci. Pentru olandezi, asta înseamnă obligația de a susține aproape un sfert de milion de oameni pentru o perioadă, dacă nu permanent. Nu este deloc sigur că Wilders va guverna. Cea mai probabilă apropiere de putere ar fi într-o coaliție sau prin susținerea tacită a unei coaliții, așa cum se întâmplă acum cu extrema dreapta din Suedia.

 

Suedia a fost o țară care s-a mândrit cu generozitatea față de imigranți, cu sistemul social-democrat și cu neutralitatea. Lucrurile s-au schimbat radical. ”Eram numărul unu când venea vorba de exportul de muzică, precum ABBA. Acum suntem numărul unu la exportul de infractori violenți. Exceptând Mexicul, suntem țara cu cele mai multe explozii de grenade în vreme de pace. Focurile de armă și asasinatele sunt comise de asasini plătiți, de multe ori tineri sau chiar copii. Și acesta este doar vârful aisbergului. Crima organizată a explodat în Suedia în ultimii ani. Devenim rapid una din tarile de tranzit pentru cocaină”, spune jurnalistul suedez Ivar Arpi, pentru Spiked. ”Am prieteni de o viață, comuniști și pro-palestinieni, și până și ei își schimbă viziunea. Mulți și-au dat seama că aceasta începe să nu mai fie o țară în care să locuiești. Dacă nu facem nimic acum, s-ar putea să fie prea târziu.

”În trecut, personalitățile din țară spuneau că toți islamiștii sunt musulmani, însă nu toți musulmanii sunt islamiști. Acum, prima reacție a presei și a clasei politice la orice atac terorist islamist este să se gândească la musulmanii care s-ar putea simți discriminați. Această schimbare, aceasta îndepărtare a atenției de la victimele evidente, a avut loc aproape imediat”.

”Oamenii spun că integrarea și multiculturalismul au eșuat de mult timp. Ce s-a schimbat acum este că a apărut sentimentul deznădejdii. În multe părți ale Suediei, cultura autohtonă, și până și suedezii înșiși, a devenit irelevantă. Singurul lucru relevant în acele zone este cum poți primi ajutoarele de la stat și ce poți să faci pentru a te feri de poliție. Pentru o mulțime de noi imigranți, aceasta este singura lor relație cu Suedia.

În multe zone nu sunt deloc vorbitori native de suedeze. Asa este de ceva vreme. Nu există niciun amestec între imigranți și suedezii nativi. Trăiesc separat și își educă separat copiii. Iar asta se întâmplă în general în cartiere și zone defavorizate, însă nimeni nu spune în ce constă această defavorizare. Mai demult, dacă locuiai într-o asemenea zonă, te duceai la școală și primeai un loc de muncă, iar apoi te mutai. Asta nu se mai întâmplă. În ultimii 20 de ani, oamenii au rămas blocați în aceste zone. Nu mai au unde să se ducă și se orientează către zona infracțională”, spune Ivar Arpi.

Jurnalistul suedez atrage atenția asupra unei realități întâlnită în toate statele vestice care și-au deschis ușile în fața imigranților: integrarea nu este un eșec total. Mulți dintre imigranții sosiți în deceniile anterioare au fost bine asimilați. Se simt și sunt văzuți ca suedezi. Peste o treime dintre medicii din Suedia sunt născuți în străinătate, spre exemplu. Acum însă, acești suedezi naturalizați au început să plece – sunt oameni care își părăsesc orașele și chiar țara din cauza intensificării violenței și a criminalității organizate.

Când imigrația ajunge la cote uriașe, nicio țară nu-i poate face față, spune Ivar Arpi. Cetățenii se îndreaptă spre partide anti-imigrație, însă guvernele par și ele neputincioase. Asupra fiecărui executive planează spectrul CEDO, al Comisiei Europene și al infringementului la Bruxelles. Și, poate cel mai important, legile adoptate de guverne sunt aplicate de o birocrație tot mai corectă politic, mai progresistă și ostila față de executivele conservatoare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

9 Comentarii

 1. urmeaza anarhie, razboaie civile si islamizarea lumii „civilizate”. #spalatii pe creieri sorosh ne intorc la dark age – visul lui sorosh, sluga demonilor care-l papuseaza.

 2. vise, utopii si sperante desarte…cat timp se poate mai rau, nimic nu se schimba…totul a fost construit sa nu mai poata fi desfacut vreodata, STAND STILL…asa ca cainii latra, caravana trece mai departe, in drumul sau

 3. Singurii imigranti care fac balamuc, in toate tarile, sint arabii. Impiedica venirea lor si da- i afara in masa si situatia se normaliseaza. Niciodata am ascultat ca asiaticii fac vreo problema. Am citit ca in ultimele 3 sau 4 luni in Italia nu s- a nascut niciun copil. Ce PM o sa faca italienii peste 30 sau 40 de ani? Cine o sa mature strazile, cine o sa aiba grija de batrinii, cine o sa lucreze in fabrici, cine o sa cultive si sa recolte cimpurile?

 4. in Suedia un leader al celui de-al doilea partid de guvernamant, un socialist, a spus ca e cazul ca in Suedia sa se distruga moscheile si alte lacasuri de cult daca in ele se militeaza homofobic, anti-democratic, antisemit etc… interesant nu? tzara care venea si ne dadea noua lectii in piata si in presa cu ambasadoru si cu premierii despre drepturile omului, libertati religioase, etc

 5. Hm, Suedia ziceti. Curand Islamisk Svenska Riket…
  Asa se ntampla cand esti cucerit pasnic de harabitoii invitati de politicieni inepti.

 6. Asta cu brazilianul salvator „care tot imigrant este” și crizele de epilepsie ale poliției între care anunță că atacatorul este”se pare, algerian, dar nu e sigur” sunt povești de tot rahatul al muhaialelor oficiale papușite de Davos.Dar nici românii nu stau „rău” la capitolul ăsta”munca de pionierat” în domeniu fiind dusă de tov.ion ilici iliescu, care folosea arabii pe post de tiră pentru buzunărirea”oamenilor de bine”numiți și” dragi compatrioți”.Cu arabi drept paravan și „vidul legislativ” pe care-l pomenea de cinci ori pe zi când se mai golea câte-o bancă sau intra vreo „suveică” ce închidea in sefie vreo zece fabrici, ca scut, „dragi tovahrăși și pretini” au devenit ștăbărimea ultrabogată, supertăcută și sinecurizata până la utilizarea unui nr de telefon de azi, „artizanatul” lor fiind demantelarea economiei.Dacă nu umplu țara cu akbariști e pentru că nu sunt buni pentru liniștea în care se fura mai cu spor și nici cine știe ce afaceri nu faci cu ei.Puțini, mai ales bătrânii, mai muncesc restul ar da peste cap ce a mai rămas din poliția și justiție care nu prea e binevăzută și așa, la firul ierbii.

 7. Ntz! NTZ! „……birocrație tot mai corectă politic, mai progresistă și ostila față de executivele conservatoare.”…. Oare birocratia lor face naveta Pamant-Marte?

 8. U.E. LA GUNOI!
  Responsabilii pentru toate astea (BIROCRAȚII U.E. CUMPĂRAȚI DE $$oroș timp de decenii!) trebuie judecați și condamnați!
  Da’ nu mai este timp! …așa că trebuie să renunțăm la „judecare”!
  …rămîne PARU’……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.