Palestina, altfel decât o știați (imagini de arhivă)

Pentru multă lume, Palestina înseamnă oameni excesiv de religioși, cu ținute specifice, cu femei imbrăcate peste poate. Puțini sunt însă cei care știu că prin anii ’30 -’40 ai secolului trecut, spațiul disputat acum de Palestina și Israel arăta cu totul altfel.

Locul era plin de oameni care se îmbrăcau și se purtau după moda occidentală, după cum se vede dintr-un filmuleț postat pe internet. „Să fie SUA? Să fie Europa de Est? Să fie Europa centrală“, se întreabă realizatorii imaginilor. Și tot ei răspund: „Niciuna dintre acestea. Este Palestina. Primul proiectul sionist al Israelului care devenise realitate. Acest loc era ca o grădină înfloritoare. Iar restul e istorie“.

https://www.youtube.com/@cotidianultv/shorts

 

https://www.youtube.com/shorts/jxsejC_884c

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

14 Comentarii

 1. Am intrat pe camere live din aceasta zona, impresionant dar pozitiv! Oare de ce israela dorește acapararea acestor teritorii?! Vă răspundeți singuri.

 2. Istoricul american Bernard Lewis a scris:

  „Cu certitudine, în Palestina, precum oriunde în Orientul Mijlociu, printre strămoșii locuitorilor moderni se află și cei care au trăit în țară din antichitate. La fel de cert este că amestecul demografic a fost puternic modificat de migrație, deportări, imigrație și colonizare. Acest lucru este cu atât mai adevărat în Palestina, unde populația a fost transformată de evenimente precum rebeliunea evreilor împotriva Romei și reprimarea sa, cucerirea arabă, sosirea și plecarea cruciaților, devastarea și recolonizarea regiunilor litorale de către regimurile mameluc și turc și, începând din secolul al XIX-lea, de migrații pe scară largă din interiorul, cât și din exteriorul regiunii. Prin invazii și deportări și prin schimbări succesive de regimuri și culturi, aspectul populației palestiniene s-a modificat de câteva ori. Fără îndoială, locuitorii originali nu au dispărut niciodată complet, dar în decursul timpului ei au fost succesiv iudaizați, creștinați și islamizați. Limba lor a fost transformată în ebraică, apoi aramaică, iar în final în arabă.

 3. Păi bre,. In anii interbelici ovreii nu aveau decât o ”casă de cultură” in ierusalim..Deci doar o casă, un imobil..In 48 a venit unul din Anglia, cu ceva valize de bani și a cumpărat teren de la palestina, unde a infipt un drapel zis al evreilor..America evident de atunci a fost pe fir și a inarmat o gașcă care s-au și pus pe război, practic cu băștinașii locului, care nu aveau armată.. Și au acaparat teritorii.. De atunci rețeta se epetă in diverse forma.. Azi vezi ceva identic.. Le trebie fâșia Gaza, West banc și cisjordania.. E simplu ca ceapa.. Au inventat povestea cu 7/10 și au trecut la genocid..

 4. Zakariyya Muhammad, cercetator palestinian, „canaanismul recunoaște că am fost implicați într-un conflict peren cu sionismul – și, prin urmare, cu prezența evreiască în Palestina – de la Regatul lui Solomon și mai înainte … „

 5. Studii genetice au demonstrat că, cel puțin pe linie paternă, majoritatea diferitelor diviziuni etnice evreiești și palestinienii – precum și alți levantini – sunt mai apropiați genetic unii de ceilalți decât evreii de populațiile din țările lor gazdă. Mulți palestinieni chiar se referă la evrei ca la awlâd ‘ammnâ, verii lor paterni.

  Un studiu ADN efectuat de profesorul Almut Nebel a descoperit similitudini substanțiale între arabii israelieni și palestinieni și evreii așkenazi și sefarzi. O mică, dar statistic substanțială diferență a fost găsită în distribuțiile haplogrupurilor cromozomului Y ale evreilor sefarzi și palestinienilor, dar nici o diferență substanțială nu a fost găsită între evreii așkenazi și palestinieni sau între cele două comunități evreiești. Totuși, un grup foarte distinct a fost descoperit în haplotipurile palestinienilor. 32% din cei 143 de cromozomi Y studiați ai arabilor aparțin acestei „încrengături I&P arabe”, care conține doar un cromozom ne-arab, acela al unui evreu sefard. Acest lucru poate fi atribuit izolării geografice a evreilor sau imigrării triburilor arabe din primul mileniu. Nebel sugerează că „o parte sau posibil majoritatea” palestinienilor musulmani ar proveni din „locuitorii autohtoni, în principal creștini și evrei, care s-au convertit după cucerirea islamică din secolul al VII-lea d.C”.

 6. Doron M. Behar „Structura generală a genomului poporului evreu”, palestinienii testați se înrudesc genetic cu beduinii, iordanienii și saudiții, lucru descris ca fiind „în conformitate cu o origine comună în Peninsula Arabică”. Studiu Gil Atzmon și Harry Ostrer a revelat o similitudine semnificativă în ce privește haplogrupurile cromozomiale Y între arabii israelieni și palestinieni și populațiile evreiești așkenazi și ne-așkenazi, și a tras concluzia că palestinienii sunt, împreună cu beduinii, druzii și grupurile sud-europene, vecinii cei mai apropiați din punct de vedere genetic ai celor mai multe populații evreiești.

  Un alt studiu a arătat că palestinienii, precum iordanienii, sirienii, irakienii, turcii și kurzii, prezintă ceea ce pare a fi un flux genic pe linie maternă sub forma unor haplogrupuri de ADN matern din Africa Subsahariană.

  Explicația cea mai probabilă pentru prezența în aceste zone a descendenței pe linie feminină de origine africană este comerțul arab cu sclavi, care a traficat un număr mare de femei africane, asimilate ulterior în regiune în timpul stăpânirii arabe.

 7. În timpul mandatului britanic emigrarea evreilor în Palestina a dus la creșterea proporției populației evreiești de la o șesime la aproximativ o treime din populației regiunii. Potrivit rapoartelor oficiale, în perioada 1920 – 1945 au emigrat legal în Palestina 367.845 evrei și 33.304 neevrei. Emigrația a fost principala sursă de creștere a populației evreiești.
  La început, emigrația evreilor în regiune a avut parte de o opoziție neînsemnată din partea arabilor palestinieni. Totuși, odată cu creșterea antisemitismului în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, emigrația evreilor în Palestina a început să crească în mod considerabil, ceea ce a dus la apariția resentimentelor din partea arabilor. Pe 15 iunie 1920 a fost înființată organizația paramilitară evreiască Haganah, ca răspuns la atacurile arabilor împotriva comunităților evreiești. Tensiunile dintre cele două comunități au dus la creșterea conflictelor violente – revoltele din Jaffa din 1921, masacrul din Hebron din 1929 sau revoltele arabe din 1936 – 1939. Începând cu anul 1936, grupurile paramilitare evreiești naționaliste Etzel (Irgun) și ulterior Lehi (Lohamey Herut Israel sau Grupul Stern) au declanșat o campanie de acte violente împotriva autorităților militare britanice și a arabilor.
  În deceniul al patrulea, nemulțumirea populației arabe față de creșterea emigrației evreilor a atins noi culmi. La sfârșitul deceniului al treilea și începutul celui de-al patrulea, diferite facțiuni ale societății palestiniene, în special tinerii, au ajuns să fie deziluzionați de diviziunile și ineficiența elitelor arabe și s-au angajat în acțiuni antibritanice și antisioniste. Cele mai radicale facțiuni ale arabilor au ales calea acțiunilor violente împotriva britanicilor și sioniștilor.

 8. Războaiele Iudaico-Romane au fost o serie de revolte ale evreilor contra romanilor în provincia Iudeea a Imperiului Roman.

  Asediul Ierusalimului (63 î.Hr.)
  Asediul Ierusalimului (37 î.Hr.)
  Asediul Ierusalimului (70)
  Asediul Masadei (72-73)
  Primul Război Iudaico-Roman, cunoscut și ca: Marea Revoltă a Evreilor (66-73)
  Al Doilea Război Iudaico-Roman, cunoscut și ca: Războiul Kitos (115-117)
  Al Treilea Război Iudaico-Roman, cunoscut și ca: Revolta lui Bar Kokhba (132-135)
  Revolta ebraică contra lui Gallus (351)
  Revolta ebraică contra lui Heraclius (613).

  În Iudeea au avut loc două revolte contra romanilor, la o diferență de 65 de ani. Prima, cea din anii 66-70 e.n. a avut cel puţin trei cauze: guvernarea nemiloasă a romanilor, conflictele dintre locuitorii evrei și cei de alte religii și conflicte dintre diferitele fracțiuni evreiești. Romanii i-au trimis pe Vespasianus și pe fiul său Titus să înăbușe revolta.

  Apogeul a fost în anul 70, când Ierusalimul a fost cucerit și templul a fost distrus. Revolta a durat încă vreo trei ani, până când ultima redută, Masada (Mețada), a fost cucerită. Răscoala a fost un eșec total și consecințele au fost crunte. Sute de mii de evrei au fost uciși, mulți expulzați și alții vânduți ca robi și ca gladiatori. Orașele Iafo, Iodfat și Gamla au fost distruse, dar cea mai mare catastrofă a fost dărâmarea celui de al Doilea Templu, centrul spiritual și religios al poporului evreu.

 9. Parca arată mai multă liniște în anii 30-40.
  Dar când stai liniștit în casă în fata ventilatorului, transpirat de atâta tiktok, când primești apă gratis de la evrei, nici numai contează cu cine votezi.
  E dificil aici mai ales că nu este ca în Mosul unde teroristii erau veniti ,nu băștinași că ăștia care se ascund prin tuneluri.

 10. In Mosul a durat 9 luni lupta cu teroriștii, dar localnicii au colaborat cu armata americană.
  Aici nu se pune problema de colaborare cu armata israeliană, ca urmare vor rămâne fără case, că nu localnicii nu vor să spună unde se ascund teroristii.

 11. gogu constantinescu … au colaborat o mana de vanduti ! rezultatul e e e ident compatand calitatea vietii azi din iraq cu cea din vremea lu saddam

 12. Pe vrermea aceea palestiniencele mai semanau si ele a femei, nu ca panaramele din ziua de azi, imbrobodite si infofolite ca niste sperietori de ciori.
  Islamul si popii lor musulmani i-au adus in vremurile epocii de piatra, cand guverna ghioaga. Azi atata stiu acesti primitivi: ghioga, concretizata in AK-47, tuneluri, rachete, bombe, decapitari si rapiri.
  Acelasi fenomen il vedem azi in Iran, o tzara care pe vremea sahinsahului Reza Pahlavi devenise o tara moderna. Le-a trebuit aiatolah ……[Rumburak]

 13. Moshia lui Rothschild, atata timp cat petrolul este bun de ceva nu va disparea, asha ca robii de acolo trebuiesc mobilizatzi, mai cu sion, mai cu zion (salam cu Zoia), ka ka khazarii majoritari de acolo (exportatzi de tov.Gorby=totzi shi toate heroinele URSS, secretari PCUS, syndicat, preshedintzi de colhoz=chibutz cunoscatori a metodelor bolshevice) vor face din rahatul muslim=bici=plici=bybyci, mult placut lor. O viatza traita cu arma la picior, ca sa ucizi, ca este dreptatea ta de Colon ist, acolo unde din Cosmos se vede clar ca avem un ghettou mult iubit de ei, este o imagine care vorbeshte > decat o mie de cuvinte. Pericolul este ca la Cominternishti, ce vor sa exporte revolutzia lor mondiala, ca sa traiasca Planeta dupa tiparul gandirii Rabyiilor lor, de ne intrebam oare catzi rabyii sunt/spalatzii lor pe creier cu minciunelele lor. Alea cu kamunizmul, nazismul, samd sunt fumate de mult, dar avem omul de tip nou, creatzia mul placuta lor. Arhiva ca arhiva, dar realitatea zilei ne emotzioneaza mai mult, fiid razboi. Cred ca vaccinul i-a palit rau di tot…
  Cand auzi pe unii ca ce nematz, rus, khazar, samd este el, trebuie etichetat ca adevarat bastard, pentru ca amestecul de natzii este facut de mult: grecii actuali nu sunt identici cu cei din vechime, la fel roamnii antici comparat cu italienii, iar despre evreii vechi din biblie daca mai poate fi vorba, ca tot ei vorbesc de HO sau ex.insamantzari artificiale, cum ar fi cu ovule (acasa la ei nu au voie, se shtie asta…)
  O zi buna. Con
  P.S. Anchetatorii daca vor pace trebuie sa fie independentzi, ex.ONU, nu ca de la khazar la kha zar. Altfel va fi WW3!

 14. talmudisti babilonieni sint „evreii” de care vorbiti si postati…
  „Evreu” ca etnie e considerat descendentul / urmasii lui Avraam.
  Insa, de la Iacob/Israel nimeni nu i-a mai pomenit, s-a „tinut” eviddenta triburilor lui Israel, adica ale familiilor baietilor lui Iacob/Israel.
  Deoarece „evreu” era folosit si pentru desemnarea persoanelor religioas din familia lui Avraam, termenul s-a mentinut doar pentru ocupatia de „lucrator la Templu”.
  Nu se poate determina etnic/biologic/genetic cine er fi „evreu” de sange, prin urmare nu se poate vorbi de popor, de neam al evreilor – termenul e folosit „corect politic” sa scunda toata incregatura de reali si falsi mozaici (credincioai din cultul lui Moise).
  Triburile insa au aparut din mame ne-abrahamice (nurorile lui Iacob/Israel), cum erau si cele 4 mame ale celor 12 capetenii de trib, fiii lui Iacob/Israel.
  —-
  Nu vorbeste nimeni de republica autonoma evreiasca din Federatia rusa!
  Acolo, idis este limba oficiala, ca si rusa… cautati capitala pe wikiedia: Birobidjan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.