Palestinienii să fie trimiși în deșert. Propunere neașteptată a Egiptului

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a propus în mod neaşteptat miercuri ca palestinienii din Fâşia Gaza să fie trimişi în deşertul Negev din sudul Israelului şi nu în Peninsula Sinai din Egipt, transmite EFE, preluată de Agerpres.

„Dacă există în Israel deşertul Al Naqab (denumirea arabă a deşertului Negev), palestinienii pot fi mutaţi acolo până când Israelul îşi încheie misiunile anunţate de a lichida Rezistenţa sau grupurile armate, Hamas, Jihadul Islamic… şi apoi îi aduc înapoi, dacă doresc”, a declarat preşedintele egiptean într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german, Olaf Scholz, aflat miercuri în vizită la Cairo.

„Dar transferarea lor către Egipt… Această operaţiune militară ar putea dura ani de zile şi este o operaţiune foarte amplă care poate să nu pună capăt complet terorismului. Egiptul este cel care trebuie să suporte aceste consecinţe, iar Sinaiul devine o bază de pornire pentru operaţiunile teroriste împotriva Israelului şi noi, în Egipt, vom fi responsabili pentru asta”, a deplâns Al Sisi.

Acesta este unul dintre discursurile în care Al Sisi a ridicat cel mai mult tonul împotriva Israelului din cauza posibilelor consecinţe ale ultimatumului dat de statul israelian pentru ca cetăţenii din Gaza să evacueze nordul Fâşiei Gaza în direcţia sud a enclavei, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de la Rafah, administrat de Egipt.

Egiptul, care se învecinează cu Gaza, se teme de un „exod în masă” al palestinienilor din Fâşie, iar preşedintele egiptean a făcut apel la proteste în masă pentru a respinge această idee de strămutare.

În intervenţia sa, Al Sisi a avertizat că, dacă ţara sa primeşte palestinieni din Fâşia Gaza strămutaţi de războiul Israelului împotriva Hamas, Sinaiul ar putea deveni un câmp de operaţiuni pentru rezistenţa palestiniană şi Israelul ar găsi astfel motive să atace teritoriul egiptean.

De ce Egiptul nu poate şi nu vrea să accepte milioane de refugiaţi palestinieni din Gaza

Deschiderea unui „coridor umanitar” pentru a facilita un potenţial exod a milioane de refugiaţi palestinieni în Egipt prin punctul de trecere Rafah, singura ieşire din Fâşia Gaza necontrolată de Israel, este o propunere pe care guvernul de la Cairo nici nu poate şi nici nu doreşte să o accepte, din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra situaţiei sale politice şi economice, precum şi din considerente etice, notează EFE într-un comentariu.

Egiptul a denunţat în termeni categorici posibilitatea de a lăsa să intre palestinieni expulzaţi din casele lor din cauza presiunii israeliene, în ciuda „intransigenţei” Statului Israel şi a sprijinului SUA şi Regatului Unit pentru această posibilitate, scrie agenţia de presă citată.

În acest sens, Al Sisi, a subliniat recent că palestinienii „trebuie să rămână pe pământul lor”, poziţie pe care regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a reiterat-o şi în faţa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, cu scopul de a evita – a spus el – destabilizarea regiunii.

Egiptul şi-a arătat disponibilitatea de a primi răniţi, făcând presiuni pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar în enclavă, deşi până recent Israelul a respins această propunere.

„Este evident că Israelul vrea să controleze punctul de trecere Rafah. Şi nu vor lăsa pe nimeni care pleacă să se mai întoarcă. Aceasta este istoria palestinienilor, o succesiune de strămutări. Deja 70% dintre locuitorii din Gaza provin din teritorii aflate acum sub suveranitatea israeliană”, a declarat pentru EFE Sean Lee, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană din Cairo şi expert în minorităţi şi migraţii din regiune.

În acest sens, Lee a amintit că dinspre Israel „au existat întotdeauna ameninţări explicite şi planuri active de ‘transferare’ a palestinienilor, fie în Cisiordania, fie în Iordania, fie în Egipt”.

„Orice mişcare de mare amploare care are loc în acest caz, toată lumea o vede ca un alt pas către expulzare”, a adăugat el.

Acest lucru este în concordanţă cu experienţele anterioare ale milioanelor de palestinieni care au fost expulzaţi de pe teritoriul lor şi nu s-au mai putut întoarce niciodată, spune Lee.

Bani

Egiptul nu are bani pentru a face faţă unui val de refugiaţi şi a-i instala în Sinai, teritoriu deşertic şi izolat cu foarte puţine opţiuni de dezvoltare.

Situaţia economică a Egiptului este foarte precară, cu o inflaţie vertiginoasă, o pierdere constantă a valorii monedei naţionale şi o datorie externă care nu face decât să crească.

Iar un aflux de refugiaţi, care s-ar adăuga la zecile de mii pe care ţara le găzduieşte deja din cauza altor conflicte (Sudan, Sudan de Sud) ar provoca un dezechilibru uriaş.

Egiptul este a doua cea mai îndatorată ţară din lume faţă de Fondul Monetar Internaţional şi este considerată cea mai expusă riscului de neplată, după Ucraina.

Această slăbiciune economică poate fi văzută ca o posibilitate de a încuraja Egiptul să accepte un anumit număr de palestinieni, de exemplu prin anularea unor datorii sau oferindu-i condiţii mai bune pentru a rambursa împrumuturile.

Dar povara de a avea sute de mii, dacă nu milioane, de palestinieni pe teritoriul său fără nicio posibilitate de întoarcere este un cost pe care Egiptul nu îl poate suporta, cu atât mai mult dacă conflictul sau expulzarea durează ani de zile.

Securitate

Egiptul şi Israelul colaborează în probleme de securitate şi ambele ţări apreciază foarte mult această colaborare.

Sinai este un teritoriu unde Cairo poartă lupte armate cu grupuri islamiste.

„În Egipt există teama, fie din motive reale, fie este doar o chestiune de percepţie, că prin instalarea a zeci de mii de oameni în această zonă (Sinai) se „importă” militanţi sau simpatizanţi ai Hamas, care la rândul lor sunt apropiaţi de Frăţia Musulmană”, a spus Lee.

Frăţia Musulmană, care a condus pentru scurt timp Egiptul în 2013 sub Mohamed Morsi, este considerată o grupare teroristă de către guvernul Al Sisi, care de la preluarea puterii, după o lovitură de stat, a fost necruţător în persecutarea acestei mişcări.

Frăţia Musulmană Egipteană este cea mai veche organizaţie islamistă şi a servit drept inspiraţie pentru multe alte grupuri din regiune, inclusiv pentru Hamas.

„Există o duşmănie între Egipt şi Hamas, în special din cauza relaţiei (Hamas) cu Frăţia”, aşa că nu are sens politic şi nici pentru securitatea şi stabilitatea egipteană ca autorităţile de la Cairo să accepte pe teritoriul său potenţiali militanţi islamişti, mai spune Lee.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

49 de Comentarii

 1. Interesant este faptul, ca nicio tara a fratilor arabi, nu este dispusa sa-i gazduiasca pe palestinieni… Oare de ce ? Intrebare retorica….pentru cioflingarii care plâng de milă palestinienilor.

 2. Oamenii simpli sunt implicati emotional si religios, dar liderii sunt pragmatici si rationali (si e f bine ca este asa). Ei stiu ca, daca primesc palestinieni, nu vor avea bani sa ii intretina, isi aduc Hamas si teroristii in tara, si se cearta si mai rau cu Israel si SUA. Nici un lider sanatos la cap nu mai vrea refugiati.

 3. Ce tembeli, cine sa elibereze Palestina? SUA si Franta care efectiv nu au nicio legatura cu ceea ce se intampla acolo? Toti islamistii astia salbatici sunt coordonati la proteste, cum se face ca in fiecare tara europeana au iesit toti in strada si se comporta ca niste animale de la zoo? ataca oameni si scandeaza mesaje antisemite, inclusiv in Romania. Manipulare de cea mai joasa speta

 4. Domnule I.R., in primul rand va intreb: Unde se afla articolul Dvs de ieri „Iran si Hamas dau cartile pe fatza!”? In ce-l priveste
  pe egiptean lucrurile sunt clare, nu doreste ca impreuna cu palestinienii refugiati sa primeasca cateva zeci de mii de TERORISTI ARABI declarati fals de propaganda Hamas si iraniana/sovietica drept „palestinieni”!!!

 5. Ce ar fi dacă toți musulmanii ar pleca acasă de pe unde s-au aciuat, din Europa, America,

  Cine i-a indrumat si ii indruma prieteneste spre vest, Europa, SUA, Australia, Canada, Noua Zeelanda sa-si construiasca cap de pod in lumea candva libera? Televizorul e plin de imagini de la manifestatiile de solidaridate din aceste tari cu teroristii.

 6. Nogorno a disparut .Gaza dispare si ea .Ceea ce urmeaza poate ne face fericiti pe noi romanii daca dispare si Transnistria ruseasca .Limba romana a fost recunoscuta .Transnistrenii nu mai vorbesc moldoveneste asa ca s-ar putea sa fuga si ei pe model palestinian sa isi foloseasca limba rusa prin Siberia pe undeva .Egiptul ii tot pune pe palestinieni prin desert .Aviz amatorilor .

 7. Musulmanii au 99% din teritoriul din Nordul Africii și Orientul Mijlociu. Câți creștini și evrei trăiesc în țările respective? Musulmanii de pretutindeni să plimbe ursul Editat

 8. Nici o tara araba nu a luat pozitie impotriva terorismului si a teroristilor in particular.Nici acum , nici alta data.Stanga mondiala cu pumnul strans mare amenintator pe steag e parte a tuturor acestor manifestatii „pasnice de solidaritate pentru libertate”. Cum o fi ajuns vestul câmp de lupta de partea terorii in lumea asta?

 9. Urmatorul razboi o sa fie intre civilizatie si maimute. Rusia si China or sa fie cu maimutele.

 10. Argumetele Egiptului pot fi si mai multe, si firesti: Palestina istorica e si-n Sudul actual al Israelului. Tipii pot sa ramâna acolo si definitiv. Mai ales ca Israelul e majoritar … musulman. Având refugiati palestinieni pe propriul teritoriu, pe care-i propria populatie, Israelul poate fi obligat (si de împrejurari, si de presiunile politice externe) la a nu-i mai discrimina la sânge, de maniera terorist-genocidara, pe palestinieni. ps povestea cu bejeniile : SUA au atacat militar si bombardat la sânge mai tot ce se putea ataca din lumea musulmana – au terminat cu Orientul Mijlociu si-ncepusera si-n Africa, isule musulmane fiind si-n Rusia, si-n China si Indochina-, pe care-au distrus-o. Migrantii din Europa fiind rezultatul distrugerii de catre SUA a respectivelor tari. Comunitati, alta data, prospere, si-aduse la saracie lucie. De-aia migrantii spre Europa (Rusia, China…) ajung în bejenie numai cu hainele de pe ei. De unde, poveri banesti grave si asupra tarilor care-i primesc. Nici unul n-ajunge-n SUA, fiindca tara-i aparata natural, de oceane. Imigratia = forma de lupta a SUA si-mpotriva Europei, nu numai împotriva tarilor afro-asiatice, bogate-n resurse naturale.

 11. Da nu la intrebat pe Scholz daca mai are planurile de la camerele de gazare ,sa i gazeze imediat pe palestinieni?Cu ce a gresit poporul asta din Palestina ca sa fie tratati ca niste saci cu cartofi.Am spus si o mai spun OMUL ESTE CE MAI REA FIARA.

 12. Negevul ocupă aproximativ 60% din teritoriul Israelului, avand 13 mii de kilometri patrati desi aici trăiesc in prezent mai puțin de 8% din populația țării – peste 380.000 evrei și 175.000 arabi,
  Locul nu este mai rau decat Fasia Gaza, care este supra aglomerata.
  Desi e considerat „desert”, platoul are un potential de dezvoltare imens, cu invetitii adecvate.
  Agronomii au izbutit să creeze aici o agricultură performantă care necesită cantități reduse de apă, respectiv de apa locală „dură”. Speciile locale de roșii cărnoase de iarnă si fructe exotice inundă piețele Europei în lunile de iarnă, iar in kibuțul Yotvata se produce cel mai bun lapte din Israel.

 13. Se știe de mulți ani că Al-Sisi este un aghient mascat a’ C.I.A.
  De-aia a și dat împreună cu ceilalți ghinărari șpăguiți lovitura de stat militară împotriva președintelui Morsi ales democratic, de-aia l-a asasinat în închisoare pe Morsi, de-aia a ajuns „președinte”, devenind un fel de „Stalin” a’ Eghipetului ghiocel, fiindcă și acolo C.I.A. a știut că populimea e veghetală!
  Eghipetu’ are nevoie de un „erdogan” a’ său, care să măture javrele astea trădătoare de pe vremea lu’ Al-Sadat……[Rumburak]

 14. Plimbatorii de camile, purtatorii de veste cu bombe si agresorii de femei ies pe strazile tarilor unde au fost primiti ca sa faca scandal. Parca seamna cu cineva de la noi. Au uitat ca UE le tot da bani. Bani cu care Hamas a cumparat armament. Poate este timpul sa fie trimisi inapoi de au venit.

 15. Atentie!? incitarea la revolta musulmana si atentale teroriste din Europa aparute dupa ce acuzele au fost indreptate catre Israel ,atunci cind un numar mare de sefi de stat din Orientul Mijlociu s-au grabit, mincinos si au aratat cu degetul spre cei care au cauzat distrugerea Spitalului Crestin din Gaza ,se va intoarce ca un bumerang impotriva tuturor celor care s-au grabit sa lanseze astfel de acuze ce nu pot fi acceptate de nimeni in intreaga lume .Statul Islamic ce este responsabil cu atacul si negresit va fi distrus si el .Teroristii care au lovit Europa si cei care au furnizat ajutor vor cunoaste ce inseamna sa nu ai discernamint .Dealtfel si Egiptul si Iordania si alte natiuni arabe abia asteapta sa scape de acesti „ nebuni ”ai planetei .Lovitura asupra Spitalui crestin le ofera si lor , dupa ce protestele se opresc ,(toata lumea stie acum cine este vinovat )sansa de a scapa de acesti teroristi si de a scapa definitiv de influenta Rusiei si Iranului in zona .Israel le ofera gratis salvarea .Rusia s-a facut de ris prin condamnarea Israel .

 16. O reacția cât se poate de normală ,logică, corectă,de bun simț și demnă a Egiptului, care nu a căzut în plasa întinsă de Israel și consilierii săi, și nici nu s-a lăsat intimidat de puterea lor.Părinții sunt cei care trebuie să aibă grijă de copiii lor și nu vecinii, și acesta cu atât mai mult cu cât statul Israel este unul bogat care nu are trebuință să cerșescă la vecini pentru a-și întreține copiii.

 17. Avem si noi ceva de trimis,sa se ia legatura cu Cioroianu.

 18. „Egiptul este cel care trebuie să suporte aceste consecinţe, iar Sinaiul devine o bază de pornire pentru operaţiunile teroriste împotriva Israelului şi noi, în Egipt, vom fi responsabili pentru asta”, a deplâns Al Sisi.”
  Interesnt, nu?
  Tocmai recunoaste ca palestinienii sunt de fapt teroristi sau sustinatori ai teroristilor. Si nu vrea din ei niciunu’ La fel nici Iordania sau Iranul. Nimeni nu-i vrea, cu exceptia UE.

 19. Eu sunt deacord sa vina in europa toti palestinienii, da sa plece toti evreii din europa incepand cu vandenleyden, klaus schwabb, toti bancherii, elgebetistii , comunistii . ongistii…

 20. Israel ajuta intreaga lume araba(musulmana ) sa scape de teroristii ce au pus mina pe frîiele statului in multe dintre tarile din Orientul Mijlociu .Curind vom asista la unele discursuri ce doresc eliminarea terorismului din zona si pe cei care le sunt sustinatori .Toate aceste grupari vor fi eliminate cum dealtfel vedem ca vor fi eliminate si enclavele mari purtatoare de conflict acolo unde Rusia este inca prezenta .Marea cistigatoare ,ca de obicei ,va fi UE ce va elimina si ea persoanele identificate ca si sustinatori si care va pune umarul sa distruga alaturi de SUA si Israel terorismul .Abia astept ca pina in aceasta seara sa apara la TV astfel de atitudini .Sa vedem cine ne zice asta primul . Adica primul dupa mine .

 21. APEL LA RAȚIUNE, ÎNȚELEPCIUNE ȘI DIALOG:
  MANIFEST PENTRU PACE, LINIȘTE ȘI DEMNITATE MĂ GÂNDESC , MĂ STRĂDUIESC, LUPT pentru:
  1.)PACEA LUMII;
  2.) SĂNĂTATEA ȘI VIITORUL PLANETEI;
  3.)LA STOPAREA IMEDIATĂ PE TIMP DE 3 LUNI A ORICĂREI AGRESIUNI MILITARE, BIOLOGICE, PSIHOLOGICE, FIZICE, timp în care marile puteri ale lumii, organizatiile internaționale legal constituite și recunoscute să stea la masa dialogului, dezbaterilor pentru interzicerea DREPTULUI FORȚEI ȘI PRIMATUL FORȚEI DREPTULUI in lumea contemporană;
  4.)LA VIAȚA CE NI S-A DAT PT A TRĂI, A MUNCI, A NE BUCURA;
  5.)LA EDUCAȚIE ȘI JUSTIȚIE;
  6.)LA PREVENȚIE ÎN SĂNĂTATE, ADMINISTRAȚIE, LEGISLAȚIE, EDUCAȚIE ȘI JUSTIȚIE;
  7.) LA MUNCĂ, ONOARE, OMENIE, DREPTURILE OMULUI ȘI CREAȚIILE UMANE;
  8.)LA CREAȚIILE DIVINE ȘI MILENARE;
  9.)LA ROLUL, ROSTUL ȘI SACRIFICIUL UMAN, UNITATE, DEMNITATE ȘI IDENTITATE NAȚIONALĂ;
  10.)LA IUBIREA APROAPELUI.
  19 OCTOMBRIE 2023

 22. Ping-pong cu palestinieni … un fel de „Du-i Doamne la Ploiesti !” …

 23. PALESTINENI AU TARA LOR DAR LE/A FOST FURATA BUCATA CU BUCATA DE JIDANI DE CE SA PLECE DI TARA LOR ?

 24. Acum intelegem si de ce Israel ne spune cit de mult va dura razboiul .Nu este un razboi doar cu Hamas ci cu toate entitatile teroriste din intreaga lume si care va viza si pe toti sustinatorii terorismului .Terorismul este vizat de noi toti (toti musulmanii vor dori asta )si sustinatorii lui asisderea .Biden ne-azis in clar nu toti teroristii sunt palestinieni si daca extindem zicerea putem spune chiar cum nu toti teroristii sunt cetateni ai statelor din Orientul mijlociu .Acesti sefi de state vor dori si ei sa scape de teroarea terorista .Intreaga procedura este abia la inceput .Evident ne este si cum Israel nu va intra cu tancuri in Gaza decit in momentul in care au distrus cel putin 80 la suta dintre capacitatile militare Hamas .In paralel vor lovi si Hezbolah .In Afganistan a fost cu totul altceva .Acolo erau teritorii greu de atacat si de cucerit si in acelasi timp Administratia locala era doar de fatada alaturi de SUA .Acolo sau facut banii din altceva .Dealtfel spre a se putea pune in practica capcana din Ucraina si cea din Israel administratia Biden avea nevoie de trupele SUA din Afganistan ca doar nu o sa credem ca au fost lasati de izbeliste .

 25. Cind omenirea va intelege ce face UE si J.R.Biden pentru ea se va minuna .

 26. Relocarea palestinienilor din Gaza este greu de realizat pentru că odată cu aceștia pot intra și militanții Hamas, costurile unei astfel de operațiunii sunt imense pe care statele vecine nu și le permit prin urmare nu există capabilitatea de a asigura locuri de cazare, apă, hrană dar și riscul izbucnirii unor revolte a celor care odată primiți nu vor avea acces la resurse amintite anterior.

 27. Ne pare ca Israel si-a asumat alaturi de intreg Occidentul (oare China pacifista va veni linga noi )eradicarea terorismului de pe intreaga planeta Pamint .Hamas si Hezbolahh sunt primii apoi totul va veni de la sine .Statele ii vor elimina pe cei ramasi .

 28. Majoritatea de aici, cu scuzele de rigoare, bateti campii in legatura cu egiptul si Al Sisi! Habar nu aveti cat de greu le-a fost pentru linistirea primaverii arabe unde erau o groaza de infractori veniti de prin toate tarile arabe +! Habar nu aveti ca toti au muncit din greu sa redea cat de cat imaginea si stabilitatea egiptului pentru revenirea turistilor! Egiptul e plin de asemenea stricaciuni, au si eu destui nemernici, am mai scris, politia si armata e permanent pe strazi pe tot teritoriul egiptului, nu cred ca oricare presedinte ar fi, ar accepta ce i se cere, mai ales ca abia s-au linistit problemele din Sinai. Omul a radpuns inpecabil, nimeni nu are dreptul sa ii impuna ce i se scoala! E liber desertul Sinai, asta nu inseamna ca e liber pentru alungatii de israela din tara lor! Exista zone libere nisipoase in israele si poate bine mersi sa ii localizeze in sanul nisipos israelian, nu sa se spele pe maini alungandu-i in alta tara, exemplu fiind egipt! Acei catateni pe care ii vor alungati, sunt cetateni ai israelului si nu ai egiptului! Oare de ce nu se lipeste nicio tara de acesti alungati de israel? Nu cumva ceva e in neregula, ceva complicitati ingrozitoare😏?

 29. esop, Cred ca Occidentul s-a trezit si va deveni si mai unit.Aviz Rusiei ,Chinei si Iranului. Ba baieti teroristi si dictatori,a apus vremea voastra. Oricat de numerosi sunteti.Fara educatie,fara tehnologie si fara libertate nu veti reusi. In dictatura omul nu este liber, nu produce plus valoare, nu produce viitor.Ci doar trecut,voi traiti in trecut.De ce Occidentul s-a dezvoltat? Exact,pentru ca oamenii traiesc in armonie, in toleranta si cetatenii sunt educatie. Cand intr-o societate religia sa dictatura conduce ,acea societate traieste traume,lipsuri si dezvolta ura fata de ceilalti care au reusit.Ura instigata de catre conducatori.Conducatori care arata cu degetul cum ca altii sunt de vina ca lor nu le merge bine.Si invoca alahul sau mnezeul.

 30. esop, Cred ca Occidentul s-a trezit si va deveni si mai unit.Aviz Rusiei ,Chinei si Iranului. Ba baieti teroristi si dictatori,a apus vremea voastra. Oricat de numerosi sunteti.Fara educatie,fara tehnologie si fara libertate nu veti reusi. In dictatura omul nu este liber, nu produce plus valoare, nu produce viitor.Ci doar trecut,voi traiti in trecut.De ce Occidentul s-a dezvoltat? Exact,pentru ca oamenii traiesc in armonie, in toleranta si cetatenii sunt educatie. Cand intr-o societate religia sa dictatura conduc ,acea societate traieste traume,lipsuri si dezvolta ura fata de ceilalti care au reusit.Ura instigata de catre conducatori.Conducatori care arata cu degetul cum ca altii sunt de vina ca lor nu le merge bine.Si invoca alahul sau mnezeul.

 31. Mai, Georgica, e haos in mintea ta sau esti un PROVOCATOR? Hamas si toate celelalte ORGANIZATII TRERORISTE BOLSEVIC-ISLAMISTE si de alte COLORATURI ARABO-BOLSEVICE sunt FINANTATE DE „republica bolsevic-islamista” Iran-Tarile Arabe, in general tarile BRICS si doar MUSULMANII adusi in Europa de peste 50 de ani de ILEGALII din Franta, Germania, Italia, Be-Ne-Lux, Anglia, Tarile NOEDICE si
  Tarile Baltice, plus Spania trimit LUNAR, TRIMESTRIAL sau ANUAL MILIARDE!!! Duplicitatea ta cu „banii EU”, ignorand ZECILE/SUTELE
  de MILIARDE din tarile arabe si de la Moscova si Pekin te demasca… Cu cate pseudonime CLONA SOVIETICA ai repetat asa cum singur recunosti, sloganul „omul este cea mai rea fiara”? Pana si in acest caz ti-ai exibat Ti calosia pentru ca cele mai MONSTRUOASE FIARE sunt MARXISTII/BOLSEVICII/NAZISTII, in general ATEII si ANTISEMITII/CARE URASC ATAVIC EVREII!!!

 32. .Acum putem face pariu ca Hamas se va preda si cei prinsi vor fi judecati in public .Acesta este motivul pentru care Israel nu intra cu tancuri in Gaza .Cind distrugerile se vor apropia de sfirsit si mai toti responsabilii la nivel inalt vor fi murit deja Hamas nu are ce face .Se va preda .Ceea ce va urma este doar o alternativa pentru restul organizatiilor teroriste .Conducatorii lor vor fi judecati pe model Nürnberg iar soldatii de rind posibil a fi eliberati ,in niste conditii stricte ,dupa ce isi vor executa pedepsele .

 33. Totusi, Palestina este un stat independent si are propriile teritorii, fiindca nu spune nimeni clar de ce un popor este scos din tara sa, din casa sa si trimis unde vede cu ochii? Vinovatii pentru madacrul din Israel trebuie judecati insa poporul acela de ce trebuie pedepsit?

 34. Probabil ca Israel deja are in custodie cel putin unul sau doi conducatori Hamas .Au nevoie de o captura mai importanta ce probabil va aparea zilele urmatoare .

 35. Ancutza, papusa, Fasia Gaza e fief Hamas, ORGANIZATIA TERORISTA IRANIANA(COLONIE SOVIETO-CHINEZA!!!) care foloseste POPORUL PALESTINIAN CA SCUT UMAN, ba chiar II UCIDE CETATENII IN SPITALE!!! Ancutza, papusa, unde erai in ultimii zece ani de cand
  SLUGA lui Rasputin isi masacra cu RACHETE, BOMBE, MITRALIERE, EXECUTII IN CEAFA si GAZARE PROPRIUL POPOR SIRIAN? Ancutza, papusa,
  dar de POPORUL UCRAINEAN nevoit sa-si paraseasca STATUL SUVERAN Ucraina datorita ATACULUI MISELESC al URSS-Rasputin ce parere ai?
  Dar de POPORUL ARMEAN din Nagorno Karabach? Papusa, „vinovatii(Hamas-ului de care ai AMNEZIE!!!)” NU SUNT PALESTINIENI, pentru ca
  numai FOSTII palestinieni, cativa inconstienti fanatizati, ca si fanaticii din INTREGUL ORIENT APROPIAT SI MIJLOCIU si intreaga
  Lume POT ASASINA PROPRIII CONCETATENI!!! Si FOSTII romani dupa FANATIZAREA BOLSEVICA si-au MASACRAT/ISI MASACREAZA FOSTII CONCETATENI!!!

 36. DACA EVREII FAC ASTA = AU PUS-O CU „LUMEA ARABA” !

  Egyptul intinde de facto o capcana morala evreilor din Israel!

  Pe termen lung suferintele musulmanilor EXODATI ca evreii 40 de ani in desert (insa hraniti cu MANA arabesca)
  vor cadea ca sange varsat aiurea … pe capul evreilor care i-ar sili la viata intr-o REZERVATIE cu gard GHIMPAT in DESERT !

  Arabii vor vedea exact ca-n GAZA …INCERCUIREA VU GARD a arabilor si interzicereas lor de-a avea maritim un port palestinian in GAZA !
  Prostii nu av nici intre arabii ce-si-cum … insa …cei care au putrea la ARABI de-a lua hotarari NU POT fi DUSI de nas cum
  sunt … consumatorii de mass-media cotidian-globala !
  Au si arabii, genetic, …desteptii lor ! Nu va faceti griji … genele GENIULUI sunt raspandite brownian in hoarda maimutzelor umane ! 🙁 😛

  PS: Nu va ajunge nici un gazat din GAZA in desert … insa Israelul e in „PLAN” 🙁 sa devina geografic si ca putere locala mai mic decat e azi 🙁 ! 🙁 REMEBRE THIS LATER ! 🙁
  Precis … serviciile NU au habar de asta cum n-aveau de , din timp util ante-prezisele POGROAME !
  MDA !

 37. numai cretinisme…
  nu inteleg cum incearca unii sa manipuleze morala umana..
  indivizii de religie iudaica sint lasati sa vina pe acest teritoriu si iau paminturile ce apartin palestinienilor
  acesti indivizi sint in marea lor majaoritate catateni nascuti in Ukraina, Polonia, Romania, Moldova, Rusia…
  asta e singurul adevar…

 38. „Dr. No spune:
  19 OCT. 2023 LA 12:28
  Interesant este faptul, ca nicio tara a fratilor arabi, nu este dispusa sa-i gazduiasca pe palestinieni… Oare de ce ? Intrebare retorica….pentru cioflingarii care plâng de milă palestinienilor.”

  ORICE tara araba dispusa sa primeasca palestinieni acum
  va fi mai tarziu acuzata ca prin exod populational usurat prin primirea de „refucgiati”
  au condamnat palsetinienii primti sa fie UN POPOR FARA TARA !°
  Si
  vor avea in timp o populatie distinca de poporul lor, deci palestinieni pe pamantul stramutat !
  Vezi instabilitatea din Iordania prin numarul imens al refucgiatilor arabi „CARE NU SE MAI POT INTEOARCE PE PAMANT NATAL”
  SAU vezi „FRATIIM MUSULMANI” …MORSII …si teama crestinului (!0%) la conducerea natiunii arabe Egypt !
  __________
  E calr oricui ca Israelul va fi ARAB IMPIEDECAT sa mai stramute PE VECIE popuatii non-evreiesti din Israel !
  Ce incearca sa faca nu prea subtil eveii (SHALOM!) nu e altceva decat
  o EPURARE ETNICA (cum au facut nemtii cu evreii danu-le termen sa paraseasca Germania inainte de …. GAZARE !

  SUNT evreu insa nu sunt irational …vad raul adus omului !
  Si stiu ca daca exista DUMNEZEU … si noi evreii si ei „altii” … ai lui suntem ! 😐
  (de ce-a fost excomunicat SPINOZA ? De ce e „anti-evreu” evreul NORMAN FINKELSTEIN ? 😉
  SHALOM !

 39. „ORICE tara araba dispusa sa primeasca palestinieni acum
  va fi mai tarziu acuzata ca prin exod populational usurat prin primirea de „refucgiati”
  au condamnat palsetinienii primti sa fie UN POPOR FARA TARA !°”

 40. „defazatul spune:
  19 OCT. 2023 LA 12:31”

  E ca si cum ai cere ca europenii sa vina inapoi pe continent
  de pe pamanturiule cucerite AMERINDIENILOR !

  Arabii cucerind AZI: EUROPA au aceasi drept al invingatorului, de-a sta pe pamant european cucerit cum „DREPT IUDEO-CRESTIN” au americanii(de facti cuceritori europeni ai Americii bastinasilor amerindieni) sa bage amerindieni in „REZERVATII”
  MDA !
  CA europeni de bastina …rezervatiile pazite de musulmanii ne e viitorul …populational ! 😐
  🙂

 41. „sando khan spune:
  18 OCT. 2023 LA 15:46
  Ce-a cautat ?

  Pai dupa NORDSTREAM vor s-o puna cu israelienii 🙂 de gazul din zona maritim teritoriala a GAZEI
  dar (ursulesc !) fara sa implice si gazatii din gaza , proprietarii de iure ai gazului !

  ‘Ntelegi ? ca tarile vecine GAZE-i s-au prins si nu primesc „refugiati” care prin insusi refugiere pierd dreptul de proprietate pe GAZUL din LEVIATHAN din zona lor maritima !

  Pe scurt EVREII fac cu cei din GAZA ce-au facut americanii cu indienii SIOUX cand s-a desoperit PETROL pe REZERVATIA lor
  …= ii scot des-proprietarindu-i afara din TARA lor !

  I❤️me !
  [Evrfeii NU VOR sa imparta TRILIONUL din gazele Gazei cu …gazatii …si UE , URSULA van der Schmaiss le tine …spatele ! ca la PFIZER 😀 😀 😀 !]
  AUD ?”

 42. @anca
  Palestinienii nu au fost niciodata un stat. Ei nu au avut niciodata o organizare statala, cu conducator, cu moneda, cu capitala, cu delimitare geografica. Palestinienii sint un trid Care de milenii au fost nomazi si traiau pe linga sau pe seama celorlalti.Cum au trait si pe vremea lui Salomon, David si ceilalti. Numele l’or vine de la o Regiune (Care face parte d’un regarul evreiesc)
  si nu de la un stat.

 43. Am invatat sa nu iau informatia de la mass-media si sa o consider frantura din realitate, fiindca toate atrocitatile intamplate in lume in ultimii ani par a avea un singur scop-colonizarea Europei. Fiindca nu pot sa cred ca ucrainenii nu ar fi avut loc toti in Ucraina lor iubita care este suficient de vasta si bogata in resurse. Ajutorul european consistent pentru cetatenii dizlocati din zona de razboi ucraineana, i-ar fi ajutat pe acestia sa duca o viata aproape normala in tara lor. Paradoxal, atat Rusia, China dar si USA prospera in timp ce lumea este un teatru de razboi iar europenilor, in curand,le va fi frica sa iasa din case de frica teroristilor adusi de valul de refugiati.

 44. Iata ca femeile noastre frumoase, vorba lu hemo roidu, au descoperit Arta dialogului…Intrucat in ultima vreme aproape toata Lumea nu mai citeste carti si nici in trecut femeile noastre frumoase nu au fost preocupate de istorie si geopolitica, mi se pare normal sa aiba indoieli dupa ce prea tarziu si-au dat seama ca functioneaza o propaganda acerba, ideologica, operand subliminal exact la neaveniti…Nu-i asa, UCRAINENII sunt extrem de nazurosi daca nu vor sa ramana, naibii, in STATUL LOR SUVERAN care era suficient de „vast” inainte de a navali peste ei HOARDELE BOLSEVICE…Faptul ca Ancutza baga si SUA in cercul tarilor prospere, ignorand ceea ce sustin/spera prietenii ei, ca SUA e in cofa, demonstreaza ca e echidistanta in acuzarea autorilor transformarii
  Europei in „teatru de razboi”…Deci, nu URSS-Rasputin si China BOLSEVICA-Tzi Ohm Phing, cele doua Directorate Comintern sunt
  autoarele TRAGEDIEI la care e supusa Planeta dupa septembrie 2019 cand a inceput GLOBALIZAREA VIRUSULUI BOLSEVIC chinez!!!

 45. Cine profita ? Ucraina si Israel sunt doua dintre natiunile atacate direct si indirect de axa raului Rusia -Iran .Iranul nu are curajul sa atace cu trupe Israel .Nici Ucraina si nici Israel nu fac parte din NATO. Rusia si Iran nu puteau ataca tari NATO si atunci ataca ,asa cum pot , Israel si Ucraina .Hamas nu are forta necesara de a cistiga in fata armatelor Israel .Israel nu va ataca Gaza cu trupe de linie .Bombardeaza, omoara conducatorii Hamas si distruge cu incetinitorul tunelurile si tot ceea ce Hamas are ca si armament .100 de locatii au fost lovite azinoapte .Netanyahu nu poate trimite militarii in teren sa fie loviti de Hamas .Ar fi pentru el sfirsitul politic .Netanyahu asteapta ca totul sa fie distrus si apoi sa arate cu degetul minciuna Iranului ce si-a omorit simpatizantii trimitind Hamas sa omoare evrei .Azi au fost descoperite niste crime absolut abominabile .Cetatenii palestinieni vor fi obligati sa fuga daca ajutoarele nu vin si ele nu vin decit in masura in care Netanyahu primeste pe cei rapiti .Dar palestinienii nu sunt doriti de nimeni .Egiptul nu ii vrea , Iordania nu ii vrea .Probabil ca Israel , dupa ce distruge Hamas le va oferi o mica locatie cit o tarisoara .

 46. De profitat profita Israel ce isi mareste teritoriul , profita UE ce acum va reconsidera accesul in Uniune si va alunga pe cei cu legaturi teroriste.Profita SUA , care isi vinde armamentul si gazele lichefiate si profita si intreaga Europa care acum se poate uni fara ca cineva sa mai conteste . Profita si NATO care isi dezvolta capacitatile si care poate aduce aproape Israel si Ucraina .Hamas e distrus .Rusia nu iese din transee si are pierderi enorme .Iran pierde credibilitate neatacind direct Israel si SUA asa cum tot promit pe la TV ,China nu poate iesi prin Pacific decit daca face ce ii zice SUA .Turcia se pare ca va pierde si ea curind neasteptat de mult .Cistiga si statele din Orientul mijlociu , Egipt si Iordania, ce scapa de teroristii Hamas si Hezbollah pe masura ce Israel ii omoara . Dupa ce terorismul este distrus in Orientul Mijlociu si dupa ce se va oferi statul de tara Palestinei (evident olecuta mai mica ) se vor relua toate legaturile trecute ce au fost intrerupte .Toti se vor bucura sa scape de Iran caruia ii sunt taiate toate legaturile cam asa cum pateste si Rusia in partea ei de lume .Cine ar fi crezut ca ucrainienii (frati rusilor ) vor lupta cu mareata armata sovietica si ii vor tine in loc pe rusi ?

 47. Palestinienii … provin din ‘Poparele Marii’ cele Europene de tip PIE/Minoica din Creta/3000 BC si IE/Miceniana din sudul Greciei/1500 BC, cei care pe la 1200 BC, odata cu distrugerea zonelor lor natale/prin eruptia vulcanului din Thiera/Santorini … au migrat si s-au aseazat pe tarmul Marii Mediterane a Levantului cel semitic (Hitit, Fenicia, Ugarit, Canaana), intemeind ORASUL STAT (dupa modelul grecesc) NUMIT Palestina/1200 BC (cel numit Peleset de catre Egipteni si care includea orasele Ashdod, Askhelon, GAZA).
  Asta, MAI INAINTE de sosirea evreilor din Exodul lor din Egipt si formarea statului lor Israel (regatul lui Solomon/post anii 923 BC)…
  „Dar excavările din orașul lui David au oferit descoperiri impresionante din Epoca mijlocie a bronzului și din secolele ulterioare ale Epocii fierului [Epoca Canaaita si Palestiniana] – dar nu din secolul al X-lea BC. Cea mai optimistă evaluare a acestei dovezi negative este că Ierusalimul din secolul a X-lea era limitat ca suprafață, probabil nu mai mare decât un sat tipic pentru ținutul deluros.” (Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman, The Bible Unearthed. Archaeology’s New Vision of Ancient Israel and The Origin of Its Sacred Texts).
  Astfel zona statului actual Palestina a apartinut civilizatiei Canaaite/(3700-1200 BC) si ORASULUI STAT Palestina/post 1200 BC. Acest ORAS STAT a existat PERMANENT separat de regatul Israelului. Doar in epoca regatului Hasmonean/(140-37 BC) zona Palestinei a fost incorporata Israelului. SI DOAR ATAT !

 48. PS. In Antichitate … evreii au venit din Exodul desertic al lui Moise si a neamului sau stabilindu-se in Israel/923 BC.
  In Antichitate … pelesetii (cei Europeni/Minoicii si Micenienii) au venit cu flotele lor, navigand pe Mediterana (post eruptia vulcanului din Thiera/Santorini), stabilindu-se in zona de sud a Levantului/1200 BC.
  Episodul Razboiului Troian/1200 BC, cel dintre greci si troieni (Troia atartinand Regatului Hitit), este un alt exemplu al migratiei grecilor (post eruptia vulcanului din Thiera/Santorini) dar in zona de nord a Anatoliei. Ceea ce a dus la distrugerea Imperiului Hitit din Anatolia.
  Doar Egiptul (in epoca faraonului Ramses III/1186–1155 BC) a respins invazia Popoarelor Marii de origine Europena (Peleset, Denyen, Shardana, Meshwesh), in batalia din Delta Nilului/1179 BC. Pierzand insa zona Levantului, zona care era anterior incorporata Imperiului Egiptean, ulterior devenita zona Pelesetilor/Philistenienilor/Palestinienilor de azi .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.