Pământul a doborât recordul pentru cea mai scurtă zi

Ceas Breguet Classique Complications Tourbillon 2

Oamenii de ştiinţă au înregistrat cea mai scurtă zi de pe Pământ de la inventarea ceasului atomic.

Rotaţia planetei noastre a măsurat cu 1,59 milisecunde mai puţin decât ziua normală de 24 de ore pe 29 iunie, potrivit Serviciului Internaţional de Rotaţie a Pământului şi Sisteme de Referinţă, o organizaţie care se ocupă de măsurarea timpului la nivel mondial.

O rotaţie reprezintă durata de timp necesară Pământului pentru a se roti o dată pe axa sa, ceea ce înseamnă aproximativ 86.400 de secunde.

Recordul anterior a fost documentat la 19 iulie 2020, când ziua a măsurat cu 1,47 milisecunde mai puţin decât în mod normal.

Ceasul atomic este o unitate de măsură standardizată care a fost folosită încă din anii 1950 pentru a spune timpul şi a măsura rotaţia Pământului, a declarat Dennis McCarthy, director pensionat al timpului la Observatorul Naval al SUA.

Cercetătorii nu au un răspuns definitiv cu privire la modul sau motivul pentru care Pământul se roteşte puţin mai repede, dar s-ar putea să se datoreze ajustării isostatice glaciare sau mişcării terenului din cauza topirii gheţarilor, a spus McCarthy.

Pământul este puţin mai lat decât înalt, ceea ce îl face să fie un sferoid oblic, a spus el. Gheţarii de la poli cântăresc crusta Pământului la polii nord şi sud, a spus McCarthy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Parcă interesează pe cineva!!..asta-i treaba lui Iohannis și Angelei, nu sunt ei mari fizicieni?..n-au descoperit ei legea gravitației în jurul cozii?…unul a descoperit coada, iar altul ce-i sub ea…

  2. Sa fim seriosi, vand aberatii de parca s-ar fi nascut odata cu pamantul si se scufunda impreuna. Citez „Pământul este puţin mai lat decât înalt, ceea ce îl face să fie un sferoid oblic, a spus el. Gheţarii de la poli cântăresc crusta Pământului la polii nord şi sud, a spus McCarthy.”, daca ghetarii cantaresc crusta pamantului, cum naiba de se topesc? Cum mai cantaresc crusta pamantului acei ghetari topiti? Cum sa cantareasca crusta pamantului pe partea mai lata la ambele poluri daca la sud e prea cald si ciuciu ghetari, la nord crapa singuri ghetarii? Ceva nu tine, ceva nu se leaga! Nu cumva e inca un subiect pentru a speria cetatenii???

  3. dar s-ar putea să se datoreze ajustării isostatice glaciare sau mişcării terenului din cauza topirii gheţarilor, a spus McCarthy……..care este logica cu topirii ghețarilor ? :))) ca orice articol este idiot …deci faptul că pământul este 81% apa ..faptul că se topește un bloc de gheață pământ își micșorează ziua ???? Ba voi sunteți sănătoși ? Dar poate că au tăiat prea multi copaci pe o parte nu influențează ? Sau poate pe partea cealaltă a globului sunt mai multi locuitori și cu asta ziua se face mai mare ???? Bai ce dracu de specialiști dați in ziare toți proștii ?

  4. Povești de adormit dreapta.O sferă, sferoid, cu cât e mai umflată la mijloc, cu atât se învârte mai încet E legea conservării impulsului.Nice try.Maybe next time…

  5. Legea fizicii de care se folosesc si patinatorii cand fac piruete, isi trag bratele sa se invarta mai repede.
    -Una din cauze ar fi topirea ghetarilor, cum spune si articolul, posibil.
    -Poate au murit foarte multi oameni, au ajuns la 2m adancine si tot nu sunt multumiti?
    -Poate au taiat foarte multi copaci la ecuator pentru bani, mai probabil, tot nu sunt multumiti?
    In fine, ziua teoretic trebuie sa fie din ce in ce mai lunga!
    Se stie ca satelitul planetei noastre, despre Luna vorbim, a facut ca planeta sa se invarta din ce in ce mai incet, ziua era mult mai scurta pe timpul dinozaurilor.
    , iar Luna mult mai aproape.
    Totul a fost datorita mareelor, energia gravitationala a fost transformata in caldura.
    Prin urmare este o contradictie, sau o minciuna?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.