Papa Francisc: Al treilea război mondial a fost declarat

Papa Francisc a declarat că ”trăim al treilea război mondial” şi că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei ”a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat”, potrivit transcrierii unei conversaţii pe care a avut-o în urmă cu câteva zile cu zece reprezentanţi ai revistelor culturale europene ale Societăţii lui Isus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice), reuniţi în audienţă la Biblioteca privată a Palatului Apostolic, relatează EFE şi La Stampa, preluate de Agerpres.

”În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri a conversaţiei publicate marţi de ziarul La Stampa, preluat de EFE.

Referindu-se la agresiunea Rusiei în Ucraina şi la modul în care se poate contribui la pace, Papa a spus că „trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.

El a citat opinia unui şef de stat cu care s-a întâlnit înainte de începerea războiului, care şi-a exprimat îngrijorarea „cu privire la modul în care se mişcă NATO”.

„Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat”, a spus papa, citat de La Stampa.

L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: „Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei” şi a concluzionat spunând că „situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla”, a povestit Francisc.

În opinia papei, pericolul este să ne concentrăm doar pe „brutalitatea şi ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruşi, care preferă să trimită ceceni, sirieni şi mercenari” şi că „acest lucru este monstruos”. Dar, a adăugat el, „fără a vedea şi toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat. Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”.

Suveranul pontif a spus că unii cred că prin această gândire el este în favoarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. ”Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe”, a spus el.

Papa Francisc şi-a reiterat admiraţia pentru „eroismul poporului ucrainean” şi a spus că „ceea ce avem în faţa noastră este o situaţie de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme şi de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic”.

Suveranul pontif  a subliniat, de asemenea, pericolul ca atenţia faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina să se diminueze în timp şi a întrebat: ”Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se răcesc, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acţiunile concrete din acest moment şi să ne dăm seama cum le vom sprijini pentru a nu fi traficate, pentru a nu fi exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale”.

Jorge Bergoglio a povestit că, în timpul convorbirii sale de 40 de minute cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, acesta i-a citit „o declaraţie în care dădea motivele pentru a justifica războiul” şi că el i-a răspuns: „Frate, noi nu suntem clerici ai statului, suntem păstori ai poporului”.

El a explicat că au luat de comun acord decizia să amâne întâlnirea programată pentru 14 iunie la Ierusalim „pentru ca dialogul să nu fie înţeles greşit” şi a anunţat că speră să se întâlnească cu patriarhul rus în Kazahstan, în septembrie, când acesta va participa la cel de-al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care va avea loc la Nur-Sultan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

16 Comentarii

 1. E vorba de razboiul globalistilor cu lumea. Sorosh seful globalistilor e ATEU . Papa se inchina la SATANA. Dumnezeu nu va lasa nepedepsit.

 2. Evident, chinezul, cel mai putin interesat in problema asta a fost singurul care a zis adevarul si l-a avertizat pe american daca se amesteca in Taiwan, teritoriu chinezesc convenit. Razboiul din Ukraina a fost provocat de Vika Nuland, o evreica ukraineana de cetatenie americana pusa acolo de tov. prof. dr. Obama. Oricare alte nume sunt involuntar amestecate aici. Cum povestea nu-i pentru copii, raul invinge !

 3. Mda. Vorbe clare și ințelepte..Deși americanul a declarat că nu vrea conflict cu rusia, totuși face de toate incât să intrețină războiul, de fapt devine clar că in ukraina se luptă rusul cu nato.. Ceea ce poae extrem de ușor degenera in conflict mondial nuclear. Cui lipsește ? De ce șefii de stat europeni, cică civilizați, democrați, culți,..in loc să indemne la negocieri, armistițiu, pace, mai degrabă livrează arme ?? E asta de acceptat, de lăsat ?? Nu realizei că ești următorul pe bandă,..

 4. Femeile ucrainience au grija sa ia barbatii altora,prin casele in care au fost primite cu multa compasiune. Eu as plange de mila gazdelor inselate. Cazul familiei din UK s-a reeditat si prin Romania,doar ca familia de romani s-a luptat cu autoritatile locale sa le ia javra din casa.

 5. Papa Francisc a declarat că ”trăim al treilea război mondial” şi că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei ”a fost poate într-un fel provocat, sau nu a fost împiedicat” Foarte bine a punctat aici Papa Francisc ,acest confilic a fost provocat si stim cu totii cine a bagat batul prin gard si la fel nu a fost inpiedicat pt. ca la fel stim foarte bine ca americanii cit si EU nu au facut nimic pe cai diplomatice ca sa fie pace si chiar au alimentat cu armament ,munitie de razboi, trupe de mercenari straini si milioane de dolari dati lui Zelenski, ca Ukraina ca sa lupte contra Rusiei.

 6. Papa Francisc sa pregateasca Rat Lines 2.0, ca are cateva zeci de mii de nazisti de evacuat

 7. Debutul e de prin 2004 cand si-au aratat coltii intre ei caposii globali si afaceristii pe sanatate si hrana. Ca s-a prelungit pana in 2022 cu scoaterea lui putin la vedere insingurat, o sa vedem si traim urmatoarele actiuni din 2023.

 8. Păi acum ne spui, preamărite catolic? Acum cand vezi otanul se inghesuie sa participe fizic? Nu puteai sa deschizi gura macar in martie pentru ca tolomacii de serviciu de la tv-urile pupincuriste sa nu minta?

 9. Bag seama ca acest papa, desi nu este politician, intelege mult mai bine decat politicienii romanesti, sustinuti de electorii lor romanesti, sub minutioasa si severa atentie a stapanilor coloniei.

 10. Unica soluție optimistă este succesul rapid al rușilor in Ucraina, astfel se va termina razboiul si americanii se vor cara din zonă. Dar speranțele sint slabe. Cu cât mai mult durează războiul si agonizeaza Ucraina, cu atât mai mult va dura criza economica si sancțiunile.

 11. Dle, Papa Bate Câmpii, cred că ești cel mai tare la bătut câmpii, așa că ciocu mic!Cu ceva ca lumea nu poți să ieși?
  Dle Golănescu, lasă,lasă, nu-i de tine! Bravo, Mare Urs și ceilalți.Papa Francisc a zis una și mai tare, dar mi-e teamă c-o să-l facă vreun cretin, comunist! Anume: Capitalismul ucide. Cultura bogăției e cultura crimei! Tare, nu? Marx aplaudă, Lenin se miră, Stalin își zice: Cum dracu de l-am subapreciat io pe papă, că nu ar avea divizii. Dacă aș mai trăi, papă m-aș face!

 12. Vorbe taica, vorbe ! Si spalat pe maini ca Pilat ! De copii voi va ocupati cel mai bine, ca de femei, cica nu va atingeti !

 13. Daca insusi PAPA de la Roma declara oficial ca al III-lea Razboi Mondial a izbucnit ……

 14. Primul razboi mondial – Serviciile secrete germane au instaurat comunismul in Rusia cu ajutorul bancherilor din new york. Al doilea razboi mondial – hitler candidatul manchurian lupta impotriva comunismului instaurat de catre papusarii lui kazari din siguranta germana. Pentru acesti criminali scopul scuza mijloacele. Al treilea razboi mondial – sa o intrebam pe alexa sau sa ne dam seama ca razboiul 123 mondial este unul si acelasi. Deci cine a pierdut primul razboi a vrut revansa a pierdut al doilea si vrea revansa din nou. Cine sint acei ucigasi? Vor pierde si al treilea razboi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.