Papa Francisc crede că vinul este un dar de la Dumnezeu

Papa Francisc crede că vinul „este un dar de la Dumnezeu” și „o adevărată sursă de bucurie” pentru consumatorii săi. Producătorii italieni au întâmpinat cu bucurie  declarația, ei luptând de ceva vreme împotriva avertismentelor europene privind efectele pe care vinul le-ar produce asupra sănătății, potrivit The Guardian.

Papa Francisc a făcut comentariul menționat în timpul unei audiențe private la Vatican cu producători de vinuri din întreaga Italie.

„Vinul, pământul, abilitățile agricole și antreprenoriatul sunt daruri de la Dumnezeu, creatorul ni le-a încredințat pentru că, cu sensibilitatea și onestitatea noastră, le facem o adevărată sursă de bucurie”, a spus Papa Francisc.

Cu toate acestea, suveranul pontif i-a invitat, de asemenea, pe viticultori să reflecteze asupra „responsabilităților morale și etice” pe care le implică munca lor, cum ar fi tratarea cu respect a lucrătorilor și a mediului înconjurător, încurajând în același timp obiceiurile sănătoase de consum.

Evenimentul a fost organizat de Domenico Pompili, episcopul de Verona, înaintea târgului de vinuri Vinitaly, care are loc în orașul din nordul Italiei în fiecare an în luna aprilie.

Cheia pentru consumul de vin este moderația, a spus Pompili.

„Sfântul Pavel a spus-o – un pahar este bun pentru a te înveseli, dar cu moderație”.

În timpul unei audiențe papale din 2016,  Papa a spus că vinul este parte integrantă a unei sărbători de nuntă.

„O petrecere de nuntă în care nu există vin îi face pe tinerii căsătoriți să se rușineze, imaginați-vă că terminați petrecerea de nuntă bând ceai”, a spus el.

De asemenea, vinul este un element crucial al slujbei creștine. Și ar mai fi de precizat că o cercetare efectuată în 2014 a relevat faptul că în Cetatea Vaticanului se consuma mai mult vin pe cap de locuitor decât în orice altă țară.

Italia este unul din statele care au fost împotriva propunerilor de a face obligatorii avertismentele de sănătate pe băuturile alcoolice în întreaga UE, după ce Irlanda a primit aprobarea Comisiei Europene de a implementa această măsură.

Măsura luată în Irlanda, care a fost întâmpinată cu proteste de producătorii de alcool din Italia, Spania și alte șase state UE, va duce la aplicarea de etichete de avertizare privind sănătatea pe sticlele de vin, bere și băuturi spirtoase începând cu 2026.

Deși consumul zilnic de vin în Italia a scăzut constant în ultimii 15 ani, s-a înregistrat o creștere a consumului mai moderat, potrivit datelor agenției naționale de statistică. Asociațiile italiene de vinuri se referă adesea la aceste date pentru a argumenta că italienii au o relație mai sănătoasă cu vinul în comparație cu comunitarii din nordul Europei.

Federico Bricolo, președintele Veronafiere, care organizează Vinitaly, a declarat că omagiul adus vinului de către Papă a fost o reamintire a faptului că această băutură este un „simbol al tradiției și al unui sistem economic durabil din punct de vedere social și al mediului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. Acest popa este un antihrist, o FIARA APOCALIPTICA. Cine il urmeaza pe el, urmeaza Satanei, nu lui Dumnezeu! Cand George Simion s-a dus la Vatican sa-l intalneasca pe Papa Francisc, a dovedit ca este paralel cu Ortodoxia. Eventual, cu papa te intanesti doar in calitate de presedinte al Romaniei, ceea ce nu este cazul, nu sa iei „binecuvantarea”.

 2. La crestini, vinul este sangele Domnului.
  La musulmani, vinul este sangele diavolului. Ptr ca musulmanii il urasc pe diavol, de aceea ii beau sangele. (Asa zicea Selim Betivul, fiul lui Suliman Magnificul, cand popii musulmani ii spuneau sa nu mai bea caci vinul este sangele satanei)……[Rumburak]

 3. IN VINO VERITAS !
  ____________________
  E clar ca PAPA sti ca vinul aduce fara a sili pe cel ce-l bea:

  ADEVARUL la iveala ! -> O adevarat bautura dumnezeiasca ! ❤️❤️❤️

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.