Papahagi: Patriarhul Kirill s-a satanizat

Adrian Papahagi  spune că  Biserica Ortodoxă Rusă are tot mai puțină influență în țările ortodoxe din cauza susținerii  lui Vladimir Putin și războiului dus de acesta în Ucraina. „Ce va rămâne? Va fi o agenție de recrutat teroriști, dacă asta vor”, spune profesorul clujean.

„Influența lor în bisericile ortodoxe scade. Sigur că, din nefericire, mai au influență în bisericile ortodoxe inclusiv din Ierusalim, zona Orientului, unde finanțează, sau la Athos sau în alte locuri, dar încet-încet ordodoxia e șocată, dezgustată de atacul acestei așa-zise națiuni ortodoxe asupra altei națiuni ortodoxe. Rușii bombardau în Ucraina și de Crăciun și de Paști, puțin le păsa”, a spus Papahagi, la un post TV.

”Kirill culege încet-încet ce a semănat, își pierde influența în fostele republici sovietice ortodoxe, e în conflict major cu Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, e tot mai prost văzut în state ortodoxe ca România, Grecia sau chiar Bulgaria”, mai susține Adrian Papahagi.

Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Biserica Ortodoxă Rusă ar fi ajuns să-și creeze propriile companii militare private, care recrutează și antrenează mercenari pentru război.  Patriarhul Kirill a  lăudat  invazia din Ucraina, iar preoții ruși au sfințit armele trimise pe front.

„El pierde pentru că, pe fondul acestei devieri absolut satanice a Bisericii Orodoxe Ruse – cu care eu, vă spun sincer, nu mă simt în nicio comuniune, nu văd ce mai au ei ortodox – pe fondul acesta, Ucraina și-a declarat autocefalia, recunoscută de Constantinapol, și acum marea știre a zilei: o scrisoare din 5 septembrie a mitropolitului Vladimir de la Chișinău, care ține de Moscova. În Basarabia există și o mitropolie care ține de Biserica Ortodoxă Română, condusă de mitropolitul Petru, a conchis Papahagi.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

24 de Comentarii

 1. Sluga idioata si scirbavnica ai fost pe vremea basaului securist si betiv, sluga idioata si scirbavnica ai ramas !

 2. Papahagi e papagal…Daca Ortodoxia Est europeana sprijina NATO, sa fie sanatoasa….ca in 20 de ani va fi Catolica….Biserica Cr Armatele crestine au avut intotdeauna Popii crestini in fruntea lor…Vrea Papahagi ca Patriarhul Kiril sa sustina NATO? Pai NATO vrea desfiintatea Rusiei, deci disolutia Poporului rus…Patriarhul Kiril reprezinta poporul rus….Cum dracu i – ar sta patriarhului Kiril sa se opuna Statului cand poporul rus este in razboi?

 3. nu stiam ca fascistii ukrani (Pravyy Sektor, Azov si alti viermi) sunt ortodocsi! multumesc pt informare, kamerad papahagi

 4. Cum era zicerea aia: cainele moare de drum lung…
  si
  Petre Ţuţea „Aflarea în treabă, ca metodă de lucru la români”,

 5. Ba papahagi ia cere si ortodocsilor rusi sa schimbe data Pastelui si ia vezi ce capeți! Ia uite ce modest si smerit raspunde papahagi unei femei: „Pentru informarea ta, muiere rea și proastă, nu există om mai curat ca mine. Iar erudiția și cultura mea, la care nu vei ajunge vreodată, sunt suficient de relevante ca să… bla bla”

 6. Mai bine satanizat decat senilizat, ca papa…asta, ce imb.e.cil…

 7. Băiatul ăsta al lui Marian Papahagi o ia razna. Tatăl său era o valoare a filologiei și un moderat social-democrat, din echipa lui Petre Roman. Odrasla, Adrian, a căzut la concursul de intrare în ubb, dar s-au milostivit de el șeful departamentului Engleză și rectorul Marga, prieten cu Marian Papahagi. Adrian, fără realizări, este un băsist nedezmințit, mîna dreaptă a lui bakonski. Păcat că, gogoman, își face de rușine familia. Am văzut că are o concepție orientată spre atacarea arabilor,rușilor, turcilor etc, și pe lingușire. Ar trebui ca o țară impunătoare să-i reamintească cum a fost expediat de acolo, ca uneltitor la adresa democrației.

 8. & DEX
  ,,hagiu, hagii substantiv masculin
  1. Creștin sau musulman care a fost în hagialâc.
  Papahagi ăsta probabil că a fost creștinat de catolici , ”ocupat” de ortodocși, ”îl stimulează”, ”talentul de Aghiuță”, ?

 9. Curand serviciile secrete ucrainene au sa anunte ca biserica ortodoxa rusa isi face si propria bomba atomica! Pai doar n-or sa se opreasca la unitati private de luptatori mercenari!

 10. Papahagi e un diversionist cu aere de intelectual care nu produce altceva decât scârbă.
  Cu ce drept îți permiți tu, edit, să evaluezi „devierea absolut satanică a Bisericii Ortodoxe Ruse”? Mai şi spui că tu nu te simți „în nicio comuniune” cu Biserica Rusă. Cui îi pasă în comuniune cu cine sau cu ce te simți tu? Cu ce drept
  comentezi tu biserica sau credința unui popor, oricare ar fi acela? Astea sunt lucruri sfinte, netrebnicule!

 11. Hahahahaleroooooooo, ai uitat cum ai slujit la curtea satanei Băsescu? – TU ŞI CU BACONSCHI DOI SLUGOI SATANICI! EŞTI UN NETREBNIC, NETREBNICULE!

 12. ?????? Voi ortodocsii traiti intr-o bula,rupti de realitate.Tarile catolice o duc infinit mai bine decat cele orto. De ce? Pentru ca au investit in educatie,s-au maturizat,si-au recunoscut greselile. Ortodoxia rusa este exact ca islamul,criminala ce sprijina teroristi. De fapt Rusie este un stat terorist,iar Putin si Kiril,capii.

 13. Prostălăul ăsta sinistru latră încontinuu, ca să știe lumea că există. Deși, nu văd care ar fi paguba dacă n-ar exista.

 14. Diaspora de 6 mil++ români ortodocși confirma ce spui tu, moaste proaste. Cum de nu mi-am dat seama până acum? Ce izzy era.. Trebuie doar să mă duc să mă înscriu la catolici și o să-mi meargă bine de tot. Chiar de Mâine. Da nu mai zic la nimeni, parol. Sale moara caprele vecinilor mei ortodoxati. Rămân recunoscător pe veci că mai iluminat că Io sunt cam prost și ortodox, deși laic. E complicat, da’ vreau sa o duc bine. O sa te pomenesc în pe vecie in rugăciunile mele catolice și laice

 15. trol prost Ti-a zis cineva sa te inscrii la catolici ? A fost o constatare cat se poate de pertinenta si logica.Iti trebuie un pic de deschidere la minte sa poti observa ce am zis.Tu poti face ce doresti cu viata spirituala.Ideea este ca ortodoxia a fost mereu impotriva evolutiei omului. S-a opus primelor vaccinuri .Insasi Ecaterina a doua a Rusiei s-a vaccinat de fata cu mujicii .Sa nu mai crape ca prostii in ideea ca-i apara mnezeu.Ortodoxia din Ro s-a opus infiintarii de scoli,s-a opus si unirii,acum ar face orice sa ne apropie de Rusia .Si apropo,Ro nu este un stat religios,ci practica vrajitoria,ritualuri pagane .Iar popii sunt de fapt afaceristi mana in mana cu politrucii.Cei plecati in afara nu sunt toti ortodocsi asa cum minti.O parte sunt liberi cugetatori,catolici si alte culte. Si nu fac matanii sa pupe moaste .Nu toti.Cei cu o educatie aleasa nu se umilesc in halul acesta.

 16. Cine se uită în gura acestui iubitor de papistași care nu are nimic în comun cu ortodoxia?

 17. n-ar exista ”intuneric”=autorul, nu merita pomenit numele, am fi inteles noi ca trebuie sa ne opunem apusului genocidal in care au pierit 35.000 de copii femei si barbati in Noaptea Sfantului Bartolomeu, nu pt apararea tarii ci pt niste minti bolnave care au schingiuit satanic sute de ani si are pe rug, au castrat pana dupa 1900 baiti pt a ”bucura” auzul cardinalilor pedofili, continuata cu genul Sodomei de strada, modernismul ce stralucestein culori vii ca un bord…poate si botanica. Ortodoxia e o insula de cateva sute de milioane de credinciosi din care „marele” inteneric de unde lumina a fugit nu-i decat un fir de nisip. Mai degraba a pierit lumina in Cluj cu atatea intunecati decat in Est unde oamenii au trait sute de ani sub oprimari feudale si apoi doctrinare stimulate de ideologi straini care au brevetat gulagul, sperand ca va disparea un popor. Ar trebui etnicii lui sa-i spuna sa nu mai agite apele si sa nu le faca neamul de ras mai ales ca unii nu-i au la inima pe aromani.

 18. Pina una alta, e datorita popilor catolici (multi dintre ei) ca bieti copilasi de citiva ani isi incep „viata sexuala” prin violuri si acte de pedofilie ! E adevarat, cum „fiecare padure are uscaturile ei”, are si ortodoxia (rusa sau romana, de exemplu) popi betivi, curvari sau atinsi de virusul lacomiei si imbogatirii, dar dementa criminala a pedofiliei care bintuie de mult timp prin Biserica Catolica constituie crima suprema !

 19. @ Nu toată lumea poate să o ducă bine din împrumuturi ,când băncile sunt făcute de ăia care au adunat resurse de peste tot, ”ca să se pocăiacă” , ?

 20. & Deci, ăștia care au băncile sunt obișnuiți cu flux de resure, care a devenit ceva ”natural” pentru această categorie, modificările fiind urmate de efecte economico-sociale neplăcute, de avenrguri evaluabile totuși, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.