Paranteză pentru alegerile din România

Recent, Comisia de la Veneția, organismul consultativ al Consiliului Europei în materie de drept constituțional, a ajuns în România pentru a discuta despre anularea unui tur de alegeri, punând sub semnul întrebării deciziile Curții Constituționale a României. Această vizită a stârnit controverse, iar autoritățile române se află sub o presiune internă și internațională pentru a răspunde acestor acuzații. Întrebarea care se pune este: De ce a venit Comisia de la Veneția în România? Este acest demers un semnal de alarmă privind modul în care se interpretează legea în România?

În prezent, Curtea Constituțională a României joacă un rol central în interpretarea legii, dar se pune întrebarea dacă aceasta nu își depășește atribuțiile sau dacă nu interpretează legea într-un mod care să favorizeze interese politice. Aceasta nu este doar o problemă de interpretare, ci și de impact asupra drepturilor cetățenilor, în special în ceea ce privește procesul electoral.

Faptul că la București au ajuns experți ai Comisiei de la Veneția ar trebui să fie un semnal clar că România se află într-o situație juridică problematică. Nu doar că există îngrijorări cu privire la legalitatea deciziilor Curții Constituționale, dar și despre cum aceste decizii influențează echitatea procesului electoral. În mod surprinzător, Curtea Constituțională a fost folosită ca instanță de drept comun pentru a judeca probleme legate de legalitatea alegerilor, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la integritatea procesului democratic din România.

De ce a venit Comisia de la Veneția? Este dificil de înțeles de ce experții internaționali au considerat necesar să ajungă în România, dar este clar că situația juridică din țară necesită o atenție specială. În mod ideal, Comisia de la Veneția ar trebui să fie un loc în care Curtea Constituțională a României să își poată explica deciziile, dar în acest caz pare că este România care trebuie să răspundă în fața acestei comisii internaționale.

Uniunea Europeană, de asemenea, ar trebui să fie preocupată de aceste evoluții pe care le generează conform informațiilor aproape punctuale. Vizita Comisiei de la Veneția în România subliniază o realitate dureroasă: legile din România sunt greu de contestat, iar atunci când sunt contestate, interpretarea lor este adesea ambiguă și poate fi manipulată pentru a susține interese politice. În acest context, este esențial ca instanțele și autoritățile să respecte Constituția, legile naționale și reglementările internaționale, inclusiv principiile fundamentale ale drepturilor omului.

Este evident că România se află într-un moment crucial al procesului său democratic.  Curtea Constituțională și alte instituții juridice din țară continuă să interpreteze legea în mod selectiv și în favoarea unor interese politice, iar acest lucru a  dus la destabilizarea procesului electoral și la subminarea  statului de drept. Comisia de la Veneția, prin vizita sa, poate avea un rol esențial în a ajuta România să-și revină pe drumul respectării principiilor democratice și ale statului de drept. Deși totul nu este decât o iluzie!

Recomanda 24
Ioan Vieru 1380 Articole
Author

13 Comentarii

  1. „Este dificil de înțeles de ce experții internaționali au considerat necesar să ajungă în România”

    Eu zic ca au venit sa-si ia spaga, in cripto-copeici !

  2. Daca o fi venit cineva, in niciun caz comisia in ansamblul ei…Rezolutia ei a fost foarte/mai mult decat clara, pe viitor sa nu se invoce si informatii clasificate, dar numai in sensul strict ca acestea avand caracter secret ce nu POT fi publicate, POT trezi suspiciuni…Ras put Tino Izy isi fac „Iluzii” desarte, de neu Roni…Numai vie ierii POT intelege contrariul…

  3. Nu am crezut ca cineva o sa decada atat de jos…Crezusem in lunile si anii trecuti ca mai jos de atat, cat decazuse atunci, nu se poate si, iata, m-am inselat…

  4. „…desi totul nu e decat o iluzie. ”
    Se pare ca da…
    Comisia de la Venetia s-a exprimat foarte clar, insa nu poate impune o decizie in sensul reluarii turului 2 al alegerilor prezidentiale. Aceasta decizie o poate lua doar CCR, care asa cum a anulat, poate sa si dez-anuleze. ( Si a facut-o de pe-o zi pe alta! ) O iluzie…
    Alegerile raman in paranteza, din pacate.

  5. Nu uitati ca au fost intampinati tipic golanismului actualei puteri. Au incercat fel si fel de tertipuri sa nu-si poata indeplinii misiunea. Anuntarea cu doua zile dupa a opozitiei ca trebuie sa se intalneasca cu membrii comisiei e un exemplu.

  6. Comisia de la Veneția credea că a venit în Europa, dar s-a trezit că a aterizat în Niger!

    STAT EŞUAT
    JUNTĂ MILITARĂ
    COLONIE BANANIERĂ

  7. Autorul revine la intrebari puse obsesiv de la declansarea loviturii de stat. In mare cunoastem si raspunsurile. Dar romanul nu actioneaza nici cand are dreptate, mai vrea el sa-i confirme niscaiva organisme din afara. Si atunci, multumit ca are dreptate, se lasa ca boul pe tanjeala. Degeaba a invins daca in tara nu are cine sa ia masuri, iar strainii se spala pe maini. Pai ori infiintam institutii responsabile, ori acceptam ca prostii hotararile celor capusate de mafioti. Hotarati-va si nu mai bateti apa in piua!

  8. Aceasta Comisie e tot un organ progresist. Ați uitat ce făcea Comisia când era Băsescu mare sculă? Ar trebui desfințată urgent! Ce vrea sa spuna Vieru cu șansa data României de aceasta Comisie? Face mișto cumva de noi? De când și pana când niște nimeni dau dispoziții, ambalate în „sfaturi democratice”, României?

  9. „legile din România sunt greu de contestat, iar atunci când sunt contestate, interpretarea lor este adesea ambiguă”
    Legile din Romania trebuie revizuite si corectate. Aproape mereu vedem ca lasa loc de interpretari.
    Legile create de parlamentari, trec, sunt adoptate mult prea usor. Ar fi necesar ca adoptarea unei legi sa fie avizata si de un grup de specialisti neutri de parlament. De multe ori au nevoie de corectii din start.
    Nici nu este de mirare, deoarece in parlament s-a coborat stacheta f. jos. In plus se fac legi pt. interese.

  10. Domnule Vieru Comisia de la Veneția a venit în România să evalueze nivelul de minte și normalitate a celor care o conduc, cum se poate ca șefa unei Comisii Juridice a Parlamentului omul de legătură vu jurisprudența UE să ajungă în Arestul Poliției, și media să o atace în haită. Toate democrațiile o mai scaldă, mai negociază să dreagă păgubiții, o mai și codambă gen Szarkozi, doar la noi e o mândrie expusul izmenelor.

  11. Nu cred ca a venit vreo Comisie la noi, ei stau la Venetia. De venit au venit FMI si BM, Comisia doar a facut un raport pe care l-a transmis.

  12. Titlul e impecabil! De ce? Pentru că, plavanului nesimțit îi e frica sa iasă în public la finalul mandatului și CCR l-a ajutat sa se mute de la Cotroceni direct la viloiul păzit de jandarmerie pe banii bugetului statului român că milogul cerșetor bun de muncă, de la colțul străzii sau ușa magazinelor. Umilință mai mare, nici că există pentru acest individ, dar umilință făcută cu bună știință de el în persoana! Asta arata câtă demnitate și onoare deține la purtător acest individ care a fost plasat la Cotroceni fara votul real total al cetățenilor români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.