Parlamentari în vizită la SRI

Membrii Comisiei parlamentare SRI au efectuat activități de control și evaluare la sediul Institutului pentru Tehnologii Avansate (ITA), componenta de cercetare-dezvoltare a SRI.
ITA este o unitate militară cu tradiție în domeniul dezvoltării tehnologice, care derulează proiecte de dezvoltare software, Big Data, criptologie, comunicații, proiectare și prototipare electronică, inteligență artificială, centre de comandă, analize forensic. Comisia a fost informată că toate aceste soluții sunt realizate de un colectiv tânăr, a cărui medie de vârstă este de 35 de ani, atât prin dezvoltare in-house, cât și prin colaborări cu mediul academic și industria de profil. Beneficiarii tehnologiilor ITA sunt, în primul rând, unitățile SRI, dar și alte instituții din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Interpelările Comisiei au vizat modul de organizare și funcționare al Institutului, sfera de competență a ITA în organigrama SRI, execuția bugetară, respectarea cadrului normativ pe toate componentele de activitate, relațiile inter-instituționale cu alte instituții publice.
Membrii Comisiei au luat act de aspectele legate de atragerea și retenția resursei umane specializate, în condițiile unui mediu puternic concurențial pe piața de profil tehnic și IT&C.
Diversitatea și complexitatea proiectelor tehnice dezvoltate în cadrul Institutului au relevat importanța și avantajele strategice oferite prin activitatea desfășurată, atât din perspectiva obținerii gradului de independență tehnologică necesar prezervării intereselor de securitate națională, cât și din perspectiva eficientizării costurilor pentru obținerea soluțiilor de vârf în domeniul digitalizării și al tehnologiilor moderne.
În prezent, SRI este o instituție înalt digitalizată, prin contribuția majoră a Institutului, care dezvoltă soluții de management electronic al documentelor și resurselor, instrumente de analiză de business și suport decizie, platforme de servicii integrate, echipamente criptografice și INFOSEC certificate național. În cadrul acțiunii de control, membrii Comisiei au putut să ia contact cu realizările ITA în cadrul unei expoziții de tehnologii proprietare și au vizitat spații de lucru și laboratoare ale ITA. ”, a afirmat senatorul Cristian Chirteș, președintele comisiei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Din spusele parlamentarului rezulta ca e in regula, romanii sunt aparati de toate amenintarile.
    Bine, de exemplu datoria externa strivitoare nu reprezinta o amenintare la siguranta nationala; cum nici cantitatea uriasa de alimente sub-standard nu pericliteaza sanatatea generala a populatiei. Despre membrii Parlamentului si Guvernului care stau pe facebook cu telefoanele deschise in plina sedinta (nici nu e de intrebat cum o fi in CSAT), iarasi nicio mentiune.
    Romanii sunt in siguranta, portofelele lor sunt la paznicii covidului, totul este in regula.
    Siguranta nationala este deci la locul ei.

  2. Ochiul și timpanul!!…se pregătesc pentru urmărirea populației, nu vor s-o ia în barbă a aia din italia …a venit șeful din california cu indicații, vre să stea liniștit la cotroceni!…

  3. Avem securiști să ne livreze zilnic Fake News-uri …. ne toarnă frică pe gât de dimineață până seara pe toate gadgeturilor …..Telefoane (care sunt tablete) la TV …la Radio toți in cor același slogan …..in vremea comuniștilor oamenii aveau mai multe idei acum au una fixă o mestecă de dimineață până seara ….Influecerii sunt colaboratori care pentru un ban declară toate inepțiile ……oribile vremuri trăim ……

  4. Un fost șef de stat major tocmai zicea că avem 50 de tancuri și vreo 20 de avioane operationale…
    In rest le avem pe toate…

  5. Da,este un colos cu picioare de lut,o instituție superbirocratica,mare consumatoare de resurse,ineficienta,politizată,aduce efectiv în mod îngrijorător prejudicii siguranței naționale,nu se ocupa cu întărirea statului de drept,respectarea drepturilor omului,falimentează statul.Nu se implica in marea corupție de la vârful justiției,nu se ocupa de licitația trucata,ilegală la MAI,privind achiziționarea de autoturisme de lux BMW,implicarea rușinoasă și nedemna,fapt de corupție grosolan a șefului statului.Nu oprește hemoragia de bani cheltuiți pentru pensiile speciale ale magistratilor,care nu pot fi suportate de buget,ci numai prin imprumuturi.Astazi urmașa fostei securități,nu mai are nici o legătură cu patriotismul și profesionalismul foștilor securiști,se ocupa mai tot timpul cu sondaje de opinie,manipulări grosolane de prostit poporul,manipularea ca de obicei a viitoarelor alegeri cu informatori ușor coruptibili și slab pregătiți,care pot fi ușor controlați de generalii instituțiilor de forță ,dar în nici-un caz spre binele și în interesul României.

  6. De fapt și mai bine spus pe românește,serviciile secrete nu participă la combaterea eficienta ba chiar deloc a marii corupții de la vârful instituțiilor statului,ci face invers,corupe demnitarii de la vârful statului cu facilități și uriașe sume de bani,în scopul de a li se face ,,dosar” ca să poată fi ușor manipulați,șantajați,controlați,subordonați,dar în nici un caz în interesul național al României ,ci în interesele capilor din servicii care și ei sunt manipulați și controlați pe baza materialului compromițător de marile și puternicele servicii secrete americane,britanice,germane,franceze si rusești care de fapt sunt și cele mai influente și cu mare putere de penetrare și influența prin companiile rusesti din Romania,ce nu au fost supuse embargoului conform cerințelor UE,ba dimpotrivă prospera și câștigă influenta în rândul oamenilor politici corupți care sabotează înarmarea și pregătirea armatei pentru apărare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.