Parlamentul European. Milioane de cetăţeni, probleme cu sănătatea mintală

Corina Creţu a declarat  că plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a adoptat Raportul privind sănătatea mintală. 

Acesta urmăreşte să creeze schimbări pozitive în vieţile a circa 150 de milioane de cetăţeni europeni cu astfel de afecţiuni, a arătat europarlamentarul.

„Raportul subliniază importanţa promovării sănătăţii mintale, prevenirea acestor  afecţiunilor  şi asigurarea accesibilităţii în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie”.

Sunt absolut vitale pentru a trata nevoile de lungă durată ale cetăţenilor europeni, a mai spus Crețu.

Diagnosticarea timpurie şi accesul la tratamentul  sunt esenţiale pentru a reduce rata sinuciderilor 

Raportul arată ca în ultima perioadă mulţi tineri din UE au fost extrem de afectaţi şi o mare parte recurg chiar la gestul extrem, cel al sinuciderii”, spune  Creţu, pe Facebook.

În context, europarlamentarul şi-a exprimat regretul pentru gestul celor două fete din judeţul Hunedoara, care au ales calea sinuciderii.

Raportul adoptat de PE arată că autorităţile naţionale trebuie să acţioneze rapid, sănătatea mintală afectând tot mai grav grupurile vulnerabile.

„Doresc să-mi exprim sincere condoleanţe pentru cele două fete de 15 ani, din judeţul Hunedoara. Din păcate nu se mai află printre noi şi sper ca familiile lor să găsească puterea şi sprijinul necesar pentru a depăşi această încercare.

Raportul votat azi atrage atenţia asupra faptului că autorităţile naţionale trebuie să acţioneze rapid.

Sănătatea mintală afectează din ce în ce mai grav grupurile vulnerabile ale societăţii: persoanele defavorizate, femeile, tinerii sau migranţii. Dar și orice persoană care devine mai sensibilă într-un anumit moment al vieţii sale.

E absolut necesară identificarea unor astfel de grupuri vulnerabile şi elaborarea unor politici specifice.

Crizele sistemice fără precedent  şi provocările socio-economice  afectează şi mai mult sănătatea mintală a cetăţenilor europeni”, a conchis Crețu.

 Raportul  solicită o strategie europeană cu obiective clare şi bine definite în domeniul sănătăţii mintale 

Vorbim de finanţare specifică şi adecvată, precum şi instituirea unui an european al sănătăţii mintale.

 România se află pe locul 58 în lume în ceea ce priveşte rata de suicid şi pe locul 126 în ceea ce priveşte depresia.

„Anxietatea, depresia şi tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală şi suferinţă în rândul tinerilor.

În România, aproximativ 22.000 de copii şi tineri trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.

În România nu există însă un departament responsabil strict pentru sănătatea mintală în cadrul Ministerului Sănătăţii. Acest lucru pune sub presiune profesioniştii din domeniu şi reprezintă un pericol pentru pacienţi şi persoanele cu dizabilităţi.

Sper ca Raportul adoptat azi în Parlamentul European să reprezinte un semnal de alarmă pentru ameliorarea aspectelor descrise mai sus”, a mai subliniat eurodeputatul Corina Creţu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

18 Comentarii

 1. Probleme cu sanatatea mintala sint in Parlamentul European ,acolo ar trebuii sa se introduca un control psihiatric obligatoriu pt. fiecare salariat.

 2. trăim în stres intens datorită faptului că noi tot ce avem sunt datorii nu avem firmele noastre care ne aduc profit avem datorii și rate nu trăim pentru a câștiga un ban in plus ci muncim să existăm suntem niște mașini care dacă de opresc efectiv ies din uz … pierdem tot …frica asta ne termină psihic înconjurați de știri negative terorizați de frica zilei de mâine ajungem la burn out ajungem când creierul constată că există prea mult stres creierul incepe să deformeze realitatea și de aici apar problemele cauzate de stres … prea mult și degeaba acum oricât încerci să eviți … când te trezești cu rata la bancă dublată in condițiile in care se dublează și alimentele și gazele și curentul și mai auzi că cică e pandemie și mai se zvonește că îți pierzi jobul și că riști să lucrezi doar să plătești rata la bancă și mai ai și un copil …..hai să fim sănătoși …

 3. DIGITALIZATI,DIGITALIZATI!RASPANDITI DEGRADUL SI DROGURILE,RASPANDITI VIRUSI, RESTRÂNGEȚI DREPTURI SI LIBERTĂȚI,IMPUNETI NON VALORI SI IL ALUNGATI PE DUMNEZEU DIN MINTEA SI INIMILE OAMENILOR!Veți plăti un preț scump peste vreo 10 ani ,o să vă Pradeș lumea prin vilele voastre luxoase,cu drogații nu poți sta de vorba.

 4. 31 mar. 2020 · Un maratonist a fost blocat în casă de coronavirus și a improvizat o cursă de 50 de kilometri în propria sufragerie, susține The Guardian.
  12 feb. 2020 · Pan Shancu din orașul Hangzhou, învățat să alerge în fiecare zi, a avut o idee genială care să îl ajute să parcurgă cei 50 de kilometri în casă.

 5. 150 milioane dintr-o populatie de 600? deci un sfert? pai sa vedem… solutia ar fi cea folosita de Canada, sinuciderea asistata… care poate chiar fi fortat decisa pentru persoanele cu probleme psihice. Bine ati venit in „Vestul civilizat” unde eugenia nazistilor era o picatura intr-un pahar cu apa, comparat cu noile planuri

 6. Minciuna aruncata zilnic si starea de insecuritate generata de media nebuna dupa bani ce ne inunda cu violente si obsesii ca nu vom mai apuca ziua de maine, este unul din factorii ce genereaza anxietati si chiar alienari ce duc la imposibilitatyea gasirii de soluitii pentru orice mica problema.
  Disparitia bunei credinte in relatiile dintre stat si cetatenii este una din cauzele pentru care romanii nu mai gasesc ajutor in instituitiile statului. Acestea fiind privatizate in interesul unor familii sau grupuri de interese mafiote.
  Cand totul se pravaleste peste tine; bancile te ameninta ca-ti vor lua casa pentru un credit luat prosteste, pensiile care au incremenit desi costul vietii este aproape dublu, statul care te ameninta, te umileste si te pune pe drumuri pentru nimicuri, oamenii de langa tine care nu mai au rabdare sa te asculte mai mult de 15 secunde, toate aste sunt factori ce ataca linistea romanului. Nimeni nu mai vorbeste cu nimeni. Fiecare vrea sa fie ascultat, atat.
  Trebuie sa fi nesimtit rau ca sa nu te lasi influentat astazi dar maine toate astea te vor aduce in sapa de lemn. Romania si romanii merg catre o saracie generala lucie urmata de o pierdere demografica rapida in urmatorii 10 ani. Alte doua mandate de presedinte sluga………

 7. Stau intr-o tara „ca afara”, si ceea ce spune aceasta doamna pot sa confirm dar cred ca cei 150 de milioane sunt cei care au cautat ajutor medical caci in realitate numarul este mult mai mare. Dar nu este deloc de mirare; spalatul pe creier, propaganda fricii permanenta, de razboaie, boli, teroristi, schimbarea climatica, drogurile, incurajarea si promovarea psihopatilor si a predatorilor sexuali nu putea avea alte rezultate. Totusi ca o mica consolare sa ne aducem aminte ce aduc cei patru calareti ai Apocalipsei!

 8. 150 000 000 (O SUTA CINZECI DE MILIOANE) de oameni… 34,52%. … Nu e o statistica in „stil belgian” ? …Merita autorul un Nobel pentru Calcul exponential :)!!….. ( dupa modul in care au fost plantati copacii, pe marginea autostrazilor, in urma cu aprox 100 de ani?) …Cate zerouri s-au adaugat?

 9. LUCRAREA a fost prea „BINE” aranjata, ca sa se fasaie acum !

  NU va fi iertata.

 10. „circa 150 de milioane de cetăţeni europeni cu astfel de afecţiuni”

  e caz de materialism bolshevic in exprimarea aia;
  nu exista decat:
  -oameni
  -vite si satane

 11. COMPLETARE NECESARA SI POTRIVITA …
  In general, Sportivii au numai… Inteligenta Corporala …😊

  Exceptii, cateva de Exemplu.

  “Imparatuu’Neamt, Ronaldo, Messi care AU SI Minte sau/si stiu sa asculte Oamenii potriviti LOR.

  SEXuu’ este o Cestie necesara si normala.
  Deci, MINTEA in acest Caz ar fi trebuit sa fie Alegerea COMPLET potrivita a Partenerului SI Prezenta permanenta langa ea.

  Dar, se pare ca NU a stiut CUM.

 12. DROGuri SI Teroare Generala .

  CE altceva ar putea iesi din aceasta Combinatie a lu’ DREACuu’ ?

 13. Dupa ce ca ne-au furat pina si izmenele de pe noi, criminalii de la Bruxelles ne mai fac si nebuni ! … Cit despre problema sinuciderii … sint adeptul vorbelor : „Decit sa plinga mama mai bine sa plinga ma-sa” ! Adica, decit sa ma arunc in cap de pe bloc, mai bine girbaciul pe spinare jigodiilor care ne fac viata amara ! Pai avem o scuza pentru violenta, nu ? Ca tot sintem nebuni !

 14. Eu cred ca cei mai bolnavi sunt chiar cei de la Bruxelles si Strasbourg. Sa inceapa cu ei, sa se caute si sa se trateze, daca mai pot.

 15. Asta este chiar tare … adica BOLNAVII MINTALI de la Bruxelless spun ca populatia are ” probleme mintale” ? Da au, ca ati avut voi grija sa le creati . Migrantii,” ajutoarele ” pentru Ukruina , alimentele din ginganii si viermi, razboaiele din Iraq , Afghanistan , Siria si mai stiu pe unde dreak …. Cam astea-s ” problemele mintale” ale Europei. Oamenii nu mai stiu ce sa faca vazindu-si” conducatorii” ( cine i-o fi pus) dind din colt in colt si care mai de care cu idei mai una mai sturlubatica decit alta ….

 16. …pai cum sa nu o iei razna?…doua stiri, una langa cealalta: toata lumea paraseste ucracii-au pierdut deja razboiul-asteptand sa vada reactia rusiei de dupa recunoastrea realitatii si cealalta, caltabosul mincinos de buzau anunta parteneriat strategic…va dati seama cat este de retard?…

 17. Primele DOUA Postari CONTESTATARUL le-am intromisionat AICI din Greseala, ca „La Betie” (De NeSOMN!) …
  Erau pe Alta CRACA, la Articolul despre Sperantele GOALE ale Simonei la TAS.

  Prezint Scuze, ca alea NU se cer, se prezinta … 🙂

  Data Viitoare am sa o potrivesc cu Mana … 🙂

  Uite ASA se fac si Copiii NeDoriti, din Greseala.

  CUM Dreacuu’ se face ca mereu ies mai reusiti decat cei Legiuiti … 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.