Partida Romilor despre retragerea copiilor din școli

Sesizarea organelor de cercetare penală în situaţia în care părinţii îşi retrag copiii de la şcoală reprezintă ”o formă de presiune care trebuie înţeleasă”, consideră reprezentanții Partidei Romilor „Pro Europa”, filiala Buzău. Ei sunt de părere și că măsura este necesară pe fondul degradării nivelului de educaţie.

Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare o adresă prin care le cere să informeze părinţii elevilor cu privire la la obligaţiile ce le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor şi să sesizeze organele de cercetare în situaţia în care sunt identificate cazuri de retragere a elevilor de la cursurile învăţământului obligatoriu.

„Am primit o astfel de adresă, la nivelul judeţului Buzău nu au fost înregistrate cazuri de această natură”, a precizat pentru AGERPRES şeful IŞJ Buzău, Daniela Palcău.

Potrivit reprezentanţilor Partidei Romilor, măsura poate fi privită ca o formă de presiune asupra părinţilor cu scopul de a-i determina să nu-şi retragă copiii din instituţiile de învăţământ de stat.

„Lucrând în teritoriu, am văzut foarte multe familii sărace care au această problemă, copiii se duc sporadic la şcoală, nu mai finalizează cele 8 clase. Până la urma urmei măsura este necesară pe fondul degradării nivelului de educaţie a tinerelor generaţii. Este o presiune, faptul că ai un dosar penal cu privire la obligaţia de a trimite copiii la şcoală este o formă de presiune. Nu cred că se va ajunge ca vreun părinte să facă închisoare pentru că nu îşi trimite copilul la şcoală. Este o formă de presiune care trebuie înţeleasă. Probabil doar în cazurile foarte grave vor fi luate măsuri judiciare. În ultimii 10 ani a scăzut foarte mult rata abandonului şcolar pentru că au fost foarte multe metode de atragere a copiilor la şcoală. La începutul anilor 2000, de când au fost implementate măsuri din partea Ministerului Educaţiei pentru copiii din familii şi zone dezavantajate, în special copiii romi, s-au produs schimbări majore. Mai sunt familii sărace, copii care nu merg la şcoală, dar este un cerc al sărăciei care nu poate fi spart dacă un copil nu ajunge să termine cel puţin şcoala generală”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Buzău, Călin Iosif.

Lipsurile financiare nu sunt un impediment pentru părinţi de a-şi retrage copiii de la cursuri, mai consideră Partida Romilor.

„Sărăcia poate fi considerată o piedică, dar avem şi exemple de foarte multe familii la limita subzistenţei care trăiesc poate doar din alocaţia copiilor şi din venituri informale, care îşi duc copiii la şcoală, cunosc multe exemple din zonele rurale. Îşi trimit copiii la şcoală, învăţătorii ne spun că vin la şcoală, îşi fac temele, sunt situaţii care ne dau speranţe cu privire la ridicarea nivelului de educaţie în comunităţile de romi şi nu numai”, a mai precizat Călin Iosif.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

 1. reinstaurarea sistemului fascist scoala cu sila, intru spalare pe creieri. daca scoala ar fi pentru luminarea mintii si pentru a educa in spiritul credintei si al binelui, al adevaratei istorii si a cautarii adevarului, prin educarea gandirii critice, scolile ar deveni neincapatoare – asa cum sunt scolile elitiste, unde toti parintii se inghesuie sa isi educe copiii, care, apropos, sunt educati diferit de copiii iobagilor. asta nu se spune. educatia acasa trebuie sa fie prioritara in fata tavalugului experimental de care se folosesc niste slugoi si slugarnici pentru a-si umple buzunarele. imi amintesc cu ani in urma de o cunostinta care imi arata o hartie declarativa care i se cerea de la cresa, in care se specifica tratamentul experimental educational pe model suedez, ea, mama, neavand permisiunea sa intre sa isi verifice copilul in timpul detentiei. pentru ca asta a devenit scoala: o detentie fascista, de spalare pe creieri.

 2. Cum,…n-ajung in guvern?…păi din buzău aveti primul ministru…sa intelegem ca nici el nu a terminat clasele primare?…

 3. ”o formă de presiune care trebuie înţeleasă” ?

  LIBERTATEA ESTE INTELEGEREA NECESITATII-marx,lenin,stalin;

 4. Astia cred ca scapa de indoctrinare? sistemu nu poate permite asa ceva. e inadmisibil sa lasi posibilitatea sa apara unii care pot gandi singuri.

 5. Daca nu merg la scoala, copiii de gitani pot ajunge presedinti si Intarziati la AUR !

 6. Niște romanismedeobservat,OBLIGATORIU,.In timp ce romîni venoși și obtuzi se revoltă de ce există un partid ”etnic” in speță UDMR,.. ce să vezi că partida romilor e faină și bine mersi,..E romînu și țigan și viceversa.. Pe urmă UDMR a vrut și vrea mereu invățămînt, școli, instituții de cultură,. ce să vezi partida romilor nu vrea școli , nu vrea decît ștabor și clanuri.. E de ințeles din partea unora rrromîni..

 7. TIGANI toata ziua, nu mai creeati confuzie cu termenul ,, de etnie roma”. Cosiliul National de Combaterea Discriminarii ar trebui sa se autosesizeze in acesata privinta, eu unul ma consider discriminat.

 8. Alooooo, Buzău-ul nu e toată România! Buzău-ul nu reprezintă România, reprezintă doar locația sau zona respectiva!

 9. Atita timp cit copiilor nu li se asigura conditii optime pt. a merge la Scoala ,parintii procedeaza corect ca sa ii retraga .Ce conditii exista in Romania la ora actuala,ar trebuii ca toti copii sa renunte de a se mai duce la Scoala !

 10. Totusi autoritatile romane trebuie sa ia in consideratie ca rromicele la 11 ani sunt fete de maritat. Daca nu se marita atunci, la 14 ani sunt deja prea batrane ptr maritis. Nu le mai iau decat romii vadani, gratis sau pe bani putini……[Rumburak]

 11. O etnie discriminata spune:
  08 ian. 2024 la 15:08
  Daca asta este opinia dumitale la acest articol ,atunci m-am lamurit si mai bine de ce scrii mereu numai prostii !

 12. O etnie discriminata spune:
  08 ian. 2024 la 15:08 [Rumburak]
  Daca asta este opinia dumitale la acest articol ,atunci m-am lamurit si mai bine de ce scrii mereu numai prostii !

 13. Oricum scoala in Romania te pregateste sa fi un alt amarat alta sluga a sistemului sistemu vor sclacii daia vor sa fie trimisii la scoala in Romania sunt oamenii cu facultate care da cu matura pe strada si ce rost mai are scoala daca viitoru e sumbru pe internet aflam toate cultura si istoria a tuturor tarilor societatea asta a fost impartita pe 2 categorii saracii si bogatii clasa bogata intotdeauna a tinut clasa sociala saraca cu tot cu scoala

 14. de ce sunteti dedicati unei societatii toxice care va tine saracii hai sa zicem ca tu ai scoala multa ok dar provii dintro familie saraca tot sarac vei fii e societatea bogatilor fratilor trezitiva nu mai fiti dedicatii unei societatii care face diferente

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.